25. března 2019

Biotopové koupaliště v Kyjích se odkládá kvůli uražené ješitnosti, kšeftům nebo dobrým úmyslům?

Kyje - I když projekt koupaliště v Kyjích schválili zastupitelé Prahy 14 jednomyslně už v roce 2016 a výstavba měla začít loni, je všechno jinak. Radnice Prahy 14 odložila vybudování přírodního koupaliště kvůli odvolání Spolku Rajská 14 proti územnímu rozhodnutí a stavebnímu povolení. Zástupci Spolku Rajská 14 tvrdí, že byly nedostatečně vypořádány některé připomínky, například neodpovídá počet parkovacích míst a stromů nebo údajně není dořešeno nakládání s odpady. Těžko rozhodovat.

Nicméně podle některých politiků z radnice Prahy 14 je za vším uražená ješitnost. Starosta Prahy 14 Radek Vondra. (TOP 09), tvrdí, že spolek založili politici z hnutí ANO a nyní ho zneužívají ke svým cílům. Předseda ANO v Praze 14 Tomáš Novotný to odmítá. Rajská 14 je podle něj spolkem, jehož členy jsou i lidé z různých politických stran. Spolek vznikl jako apolitické propojení občanů se stejným pohledem na rozvoj Prahy 14. Spolek upozorňuje, že se mu nelíbí údajné zvýšení nákladů, vadí mu, že z chystaného parkoviště vznikne mrtvý oplocený areál, kam se nikdo nedostane, a konečně navrhuje, aby Praha 14 našla jiný rybník vhodný k předělání na biotop a že by měl v Kyjích vzniknout park s dětským hřištěm a zázemím pro kulturní akce.

Takže by kolotoč kolem jiného koupaliště zase trval třeba pět sedm let? Na jednu věc upozornil radní Prahy 14 Josef Kutmon (ODS). Připomenul návrh, podle kterého místo u Kyjského rybníka mělo být zastavěno čtyřpodlažními domy.

Klade si otázku: Těžko říci, zda je za obstrukcemi proti rekreačnímu území s biotopem snaha vrátit území u Broumarské k zastavěni, nebo jen zlá vůle blokovat prospěšný projekt, který by mohl koaličním zastupitelům přinést kladné politické body.

Faktem ale je, že v politických sporech se lidi nevykoupou a že podstatná většina se na koupaliště těší ...
To
by účastnici sporu měli mít na paměti, (tik)

Biotopové koupaliště Kyje

Biotopy fungují na základě cirkulace vody a přirozené samočisticí schopnosti přírody, tedy mikroorganismů a vodních rostlin, V Kyjích má vzniknout koupací nádrž s kořenovým čisticím systémem, V areálu jsou naplánovány kurty na beachvolejbal, biobar a mlhoviště, které návštěvníky ochladí a před vstupem do vody se omyjí od opalovacích krémů. Kapacita areálu byla předpokládána 1400 osob, počet parkovacích míst, o která se vede také spor, byl naplánován na 86. (Málo, nebo moc?)

uveřejněno: NAŠE PRAHA 9 22.3.2019