23. října 2017

Výsledky voleb jsou odrazem situace a já je respektuji

(www.parlamentnilisty.cz) „Vše proti Andreji Babišovi vlastně hnutí ANO ve volbách pomohlo a doplatil na to i Kalousek,“ komentuje volební výsledky senátor za ODS Jaroslav Kubera. Tvrdí, že Babiš ani koaličního partnera nepotřebuje, vycucá si z programů ostatních stran, co mu vyhovuje, a ony mu pomohou ke schválení. Devět stran v Poslanecké sněmovně je podle něj katastrofa. „Nikdo však nemluví o tom, jak volby posílily prezidenta Zemana. Tím má skoro jisté, že funkci obhájí. Volební elektorát Zemana je velmi podobný volebnímu elektorátu Babiše,“ sdělil populární senátor, který sám měl prezidentské ambice, ParlamentnímListům.cz.

 
Co říkáte na výsledek voleb?
 
Výsledky voleb jsou odrazem situace a já je respektuji. S tím se nedá nic dělat. Já jen žasnu a už mne to ani nebaví, jak tolik politologů a komentátorů mudruje, mudruje a mudruje, přitom by mohli nahradit volná místa v průmyslu a nemuseli bychom sem vozit ty Ukrajince. První, co se ukázalo, že všechno, co kdo hrál proti Babišovi, mu spíše pomohlo. Říkal jsem to už v minulosti v rozhovorech s vámi, že takové korunové dluhopisy, směnky a podobně jsou pro většinu lidí záhadou a nemohly Babišovi uškodit, stejně jako Čapí hnízdo. Těch máme po České republice asi dvě stě, jen o nich nikdo neví. To byly standardní postupy získávání evropských dotací.
 
Stejně, jako mám výhrady k Zemanovi, ale nechovám k němu nenávist. Ať je to Zeman, nebo Babiš, necítím nenávist až za hrob. Nenávist měli vůči Klausovi, pak Havlovi, a když zemřel, tak se stal modlou a pojmenovalo se po něm letiště. Vzhledem k věku jsem střízlivější, a když vše zhodnotím, tak Babiš je ve velmi dobré situaci. Nepotřebuje ani koaličního partnera, on si vycucá z programů to, co mu vyhovuje. Když bude chtít referendum, Okamura mu ho odhlasuje, když bude chtít něco jiného z programu ODS, tak mu to odhlasují, to samé sociální demokracie. Lidi najde. Spíše co ho může ohrozit, je drolení hnutí a přeběhlíci. Telička už mu zdrhl a může to pokračovat. Samozřejmě bude pokračovat i pnutí v ostatních stranách. Stropnický se zachoval dobře, když se na předsednictví hned vykašlal, i když mám radost, že se Zelení do sněmovny nedostali.
 
Václav Klaus konstatoval správně. Různí žvatlalové všechno komentují a všechno vědí nejlépe. Spíše se hádají mezi sebou, ale tím to končí. Na to dojel i Kalousek, negace je strašná a on ji přepískl, takže žádný jiný program nepředváděl, než že je Babiš zločinec. Včera bylo pěkné, jak všichni říkali, že s obviněným nepůjdou do koalice, ale Babiš už v pondělí s poslaneckou imunitou zase obviněný nebude a bude zase zvolen. Nikdo si například nevšiml, že policie zatkla Sládka, přitom nic neudělal, jen kecal před hospodou. To by museli zavřít všechny vůdce politických stran, kteří si dělali kampaň přímo ve volebních místnostech. Mrzí mne, že si takových věcí nikdo nevšímá.
 
Čím je úspěch Andreje Babiše způsoben? Uplatil voliče koblihami, jak s oblibou tvrdí jeho odpůrci?
 
Není to jen koblihami. On měl perfektně zpracovaný marketing. Chcete lepší Česko? A stačilo jen doplnit název strany. Slovo „ne“ je negativní, „ano“ je pozitivní a každý na to slyší. Zaujalo mne okamžité oznámení, že chtějí předsedu sněmovny, a budou mít obrovský problém všechny ukojit. Zajímavější bude situace v Senátu, kde nebude koalice, aby pokračovala – tedy KDU-ČSL, ČSSD a ANO, k tomu podle mne nedojde.
 
Volby byly svobodné a voliči rozhodli. Svého času si lidé zvolili Hitlera a pak se divili. Už jsem četl první komentáře, jak jsou lidé nespokojení. S tím se nedá nic dělat, než to respektovat. Babiš, až bude mít plnou zodpovědnost, bude v jiné situaci. Každý manažer ví, že nemůže mít úplně volné ruce, protože by příště mohl dopadnout špatně. Někdo už volby komentoval slovy, abychom zahodili programy ve schránkách, že z nich nesplní nic. Zajímavě se jeví koalice v Senátu jako poměrně marná. Bude snadné senát přehlasovat, protože je vlastně v opozici.
 
A co výsledek Tomia Okamury a jeho SPD? Zabralo jeho strašení, jak říkají jeho kritici? Nebo populismus, jak tvrdí jiní?
 
Okamura umně využil reality, která není tak virtuální, jak tvrdí ti, kdo mu nechtějí dát za pravdu. Okamura využil potenciál, že se může stát, že kvóty budou a Evropská unie je na cestě, ze které není cesty zpět. On využil obavy lidí a obavy nejsou neoprávněné. Hrozba není virtuální, ale velmi reálná. Může přijít další migrační vlna, navíc krize je neodvratná a my na ni nejsme připraveni. Babiš bude mít problém, protože se mu nepodařilo zajistit, aby ČSSD nevyhazovala miliardy před volbami, a lidé ani nepoděkovali za zvednuté platy. Čekali, že budou za zvýšení odměněni, ale žádná odměna nepřišla.
 
A čím si vyložit úspěch Pirátů?
 
Piráti jsou typická strana pro mladé lidi. Kvantu mladých lidí se věci jako legalizace marihuany a další velice líbí. S Bartošem se znám, je to jiná parta, uvidíme. Nebylo to jednoduché ani v regionech, kde fungují. Něco jiného je dostat se do politiky a fungovat v politice. Tam se ukáže. Platí to i o hnutí ANO, které vlastně nemá řádné členy, mnoho z kandidátů ani nejsou členy a může to vést k neuposlechnutí šéfa. A až začnou krizové chvíle, tak se mohou objevit noví přeběhlíci.
 
Ještě by mne zajímalo, kdo byl vedle Okamury ten druhý Japonec (na tiskové konferenci SPD k výsledům voleb, pozn. red.)? Jestli jeho mediální mág nebo něco takového? Největší úspěch ale v tomto ohledu musí slavit Prchal, kterého Babiš líbal na tiskovce.
 
Ale nevypadal příliš nadšeně, že ho Babiš políbil…
 
Jistě, před televizí, když je heterosexuál, to není optimální.
 
A co nízký výsledek sociálních demokratů? Měl by Zaorálek rezignovat?
 
Měli odejít všichni tři, ale jsou to socani. Vymstilo se mít tři vůdce. Chovanec chtěl zbraňovou novelu, proti čemuž útočí všichni, Dienstbierem počínaje. Dienstbier je vůbec velkým škodičem ČSSD, od něj padaly blbé nápady jako přímá volba prezidenta. Mít tři vůdce je evidentní bláznivina. Všichni měli odstoupit a zvolit nové vedení. Je zde zase příležitost možná pro Paroubka, jestliže po něm sáhnou, a on by se rád znovu vrátil. Musím obdivovat jeho server Vaše věc, kde má zajímavé názory a hlavně býčí vytrvalost. Stále komentuje a vyjadřuje se k dění, píše blogy a komentáře, když by si jako jiní mohl říci, že se na to vykašle. To oceňuji.
 
Zrovna čtu, že web Českého statistického úřadu vyřadil hackerský útok. To je důkaz, že korespondenční volby internetem jsou hloupost. Internet nás vůbec přivede všechny do nesnází, až teroristé zjistí, že je lepší shodit internet, než pobodat ženu na nádraží.
 
Jaký je váš osobní tip na sestavení vládní koalice? Bude koalice ANO, SPD a KSČM, jak někteří odhadují?
 
Nebude. Když budou všichni setrvávat na svých stanoviscích, Babiš udělá menšinovou vládu. Záleží, která strana dá premiérovi podporu, teď to vypadá, že žádná to nechce říci, a vývoj může být jakýkoliv. Uvidíme, kdo se nechá koupit za ministerská křesla. Koalice KDU-ČSL, ČSSD a ANO nebude, i když lidovcům bych nevěřil nos mezi očima. Když dostanou flek, půjdou s kýmkoliv. Bude to ten, kdo se nechá koupit. Představa, že se demokratické strany spojí proti Babišovi, se nepovede, oni nemají dost hlasů a do sněmovny se mnozí dostali jen tak tak.
Spíše je zajímavý rozdíl mezi hnutím ANO a těmi dalšími, kteří jsou plus minus vyrovnaní. Někdo říká, že pro ODS jde o druhý nejhorší výsledek, ale to je relativní. Jde o skvělý výsledek ve srovnání s tím, kde byla ODS předtím. Je druhou stranou v parlamentu, a to je velice dobré. Ovšem počet devíti volebních stran je katastrofa.
 
Měl by Miroslav Kalousek nést odpovědnost za neúspěch TOP 09?
 
Uvidíme, co se stane. V úterý mají volební sněm a je mi v podstatě jedno, co udělají. Nikdo však nemluví o tom, jak volby posílily prezidenta Zemana. Tím má skoro jisté, že funkci obhájí. Volební elektorát Zemana je velmi podobný volebnímu elektorátu Babiše.
 
Kalousek také prohlásil: „Veřejnost se rozhodla, že strany dvou agentů StB a jednoho extremisty mají téměř ústavní většinu v Poslanecké sněmovně. O to větší povinnost pro nás, demokraty, je se s tím nesmířit, bojovat a trpělivě přesvědčovat veřejnost, že je to cesta do pekel nebo spíše do Kremlu.“ Souhlasíte s tím?
 
Jde o uraženecké vyjádření, já jsem nevyhrál, tak hledám, kam bych se obrátil. Nemůže dělat blbce z veřejnosti, ANO nevolili nonamové, volili ho lidé napříč spektrem podnikatelů, vysokoškoláků a dělníků. A vyjádření, jak musíme bojovat? Měli bojovat a přesvědčovat předtím. Nikoliv tím, že Babiš je onaký, ale přesvědčit voliče, že oni jsou lepší, a to se nestalo.
 
Jaroslav Kubera

místopředseda Senátu PČR
primátor