31. srpna 2017

Takovou volební kampaň jsme ještě nezažili. Všichni do sebe navzájem kopou

(INFO.cz) Místopředseda Senátu a dlouholetý primátor Teplic Jaroslav Kubera v rozhovoru pro INFO.CZ potvrdil, že zvažuje kandidovat na prezidenta České republiky. Definitivní rozhodnutí podle něj padne ale až po sněmovních volbách. „Mám dohodu s ODS, že se rozhodneme až po volbách do Poslanecké sněmovny. Teď je potřeba veškerou energii věnovat právě jim. Volby do Poslanecké sněmovny jsou totiž o mnoho důležitější než volby prezidentské,“ vysvětluje. Přiznává také, že mu je protivná negativní kampaň, ke které se politici před sněmovními i prezidentskými volbami uchylují. „Můj styl to není: pokud bych kandidoval, chci vyhrát, ale ne tím, že budu kopat do soupeřů,“ říká. Zároveň si uvědomuje, že to může být v kampani jistým handicapem.

Budete se ucházet o hlasy voličů v přímé volbě prezidenta?

Zákon o Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí má tolik nedostatků, a je v něm tolik nejasností, že vlastně nikdo neví, kdo není kandidát, kdo jím je a od kdy. S tím souvisí také nejasnosti s kampaní: co je kampaň, co není, kdy začíná a co se do ní všechno započítává.

Váš plán je tedy ale kandidovat?

Tak to nemůžu říct. Zatím jsem se nerozhodl. Mám dohodu s ODS, že se rozhodneme až po volbách do Poslanecké sněmovny. Teď je potřeba veškerou energii věnovat právě jim. Volby do Poslanecké sněmovny jsou totiž o mnoho důležitější než volby prezidentské.

Co bude tedy tím klíčovým faktorem, který vaše rozhodnutí ovlivní?

Moje rozhodnutí nesouvisí s tím, jak volby do sněmovny dopadnou. Ani nesouvisí s tím, zda ODS dostane dostatek hlasů. To podstatné je, že až do sněmovních voleb nechceme tříštit síly a vyčerpávat energii na volbu prezidenta. Bohužel jsou prezidentské volby v tom nejhorším možném termínu. Jednak jsou součástí kampaně Vánoce, což pro občany nebude optimální, ostatně ani sněmovní volby nejsou v ideálním termínu, neboť spadají do období, kdy se schvaluje státní rozpočet. Změnit ale termíny voleb je obtížné, museli bychom prodloužit nebo zkrátit funkční období.

Přesto ale musíte vědět, kam situace směřuje…

Záleží to na mnoha okolnostech. Také se může stát, že se v mezičase objeví kandidát, před kterým smeknu klobouk a řeknu, ano, tohoto člověka podpořím. A nebude co řešit.

Faktem je, že zatím od prezidentské volby dávají ruce pryč prakticky všechny sněmovní strany…

Je to tím, že přímá volba prezidenta byla uzákoněna spíše proto, abychom vyšli vstříc veřejnosti, jenom abychom ji měli, nikdo se ale nevěnoval tomu, aby domyslel všechny souvislosti, aby změnil kompetence přímo voleného prezidenta. Nikdo to nedomyslel a teprve teď se vynořují problémy, se kterými si nevíme rady. A to je přesně ta potíž.

A jak hodnotíte současného prezidenta Miloše Zemana, jehož první mandát na Hradě se chýlí ke konci?

Já zásadně na potenciální protikandidáty neříkám vůbec nic. Dokonce je nikdy ani nejmenuji. Chtěl jsem ale zmínit ještě jednu důležitou věc, která je pro mě klíčová. Obě kampaně, tedy jak ta prezidentská, tak kampaň do Poslanecké sněmovny, budou vedeny způsobem, který jsme tady ještě nezažili, myslím tím negativním způsobem. Sám jsem přitom už čtvrt století zásadním odpůrcem negativních kampaní. Mám to ale čím dál těžší.

I ve světě začínají převažovat negativní kampaně, permanentní vymezování protikandidátů, a i u nás, byť kandidáti na prezidenta tvrdili, že se k negativní kampani nebudou snižovat, tak to vydrželi asi tak dva týdny a pak začali do sebe navzájem kopat. Můj styl to není: pokud bych kandidoval, chci vyhrát, ale ne tím, že budu kopat do soupeřů. Což je samozřejmě handicap.

Nahráváte mi na poslední otázku. S jakým programem byste kandidoval?

To je otázka asi tak na dvě hodiny (smích), a ty nemáme…

(Autor: Vratislav Dostál)

Jaroslav Kubera