12. června 2018

ODS: Plníme, co jsme slíbili. Ve Sněmovně navrhneme snížení daní

(www.ods.cz) Vláda projedná daňový balíček, který dalece neodpovídá předvolebním slibům hnutí ANO a přichází s další komplikací daňového systému. ODS naproti tomu drží slovo a Sněmovně předloží návrh na snížení daní a zvýšení čistých příjmů všech zaměstnanců, který vychází z předvolebního programu občanských demokratů. Na tiskové konferenci to dnes oznámil předseda ODS Petr Fiala a předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.

 
„Mnohokrát jsme od Andreje Babiše slyšeli velká slova o snižování daní zaměstnancům či rušení superhrubé mzdy. Byť to nebyly plány promyšlené a dostatečné, nyní z nich ve vládním návrhu zbylo už pouze velké nic. Dopadlo to tedy jako s ostatními sliby představitelů této vlády. ODS je nejen politickou alternativou hnutí ANO, ale nabízí i alternativní přístup - co slíbíme, to dodržíme. Před volbami jsme přišli s návrhem na snížení daní, které by díky zavedení 15% sazby u hrubé mzdy znamenalo zvýšení čisté mzdy všem zaměstnancům o zhruba sedm procent. V následujících dnech tento návrh předložíme v Poslanecké sněmovně,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.
 
„Náš předvolební daňový balíček vycházel z principu jednoduchých a nízkých daní. Navrhujeme zrušení superhrubé mzdy, která již splnila svůj účel a zároveň snížíme daně z příjmu na 15 % z hrubé mzdy. Na účet každého občana tak přijde každý měsíc asi o 7 % vyšší mzda. Zaměstnanec s průměrnou mzdou 30 000 Kč tím získá měsíčně navíc 1 530 Kč, ročně to znamená více než 18 000 Kč. Na našem daňovém pravítku a webové kalkulačce může každý zjistit, jak by na této změně vydělal právě on a porovnat si, zda je pro něj lepší naše řešení nebo sliby hnutí ANO,“ doplnil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.