18. ledna 2020

Nominační projev před volbou 1. místopředsedy

(www.ods.cz) Projev starosty Řeporyjí Pavla Novotného před druhou volbou 1. místopředsedy ODS.

Volá mi manželka, říkám: „Přemýšlím, že bych kandidoval na řadového, člověče. Ten kongres vynáší zajímavý jména, ale já mám jenom kritickej projev, Veroniko, připravenej. Takže asi nebudu.“ A teď jsem si řek, že okolo těch stanov bych vlastně moh odmítnout tuhletu nominaci, a ještě přemejšlim, jo. A předtím ten projev přečíst. Jsem si připravil kritický projev na politickou diskusi dneska a napadlo mě, že když mám mít nominační projev, že bych ho přečet, pak to třeba vodmít. Že bych měl tu plnou pozornost.

Tak já vám přečtu, co jsem si připravil dneska na třetí hodinu ráno. Znásilním ten kongres. Jsem Pražák, stejně bych nemoh dneska uspět, že? Gratuluju venkovu k tomu, že nemá ani koule postavit vlastního kandidáta, když tady dělá převrat. Jestli vono se o tom Novotným nemluví možná až zbytečně moc, nebo málo? Nevim. Sorry, ale na každym regionálním ten Petr poslouchal, proč ho nevyhodíme? A pak ještě nějakej statečnej zařval: „Vždyť Klause jsme vyhodili.“ Pojďme to udělat dnes, přátelé, říkám v kandidátském projevu na 1. místopředsedu. To je pěkný. Ale než k tomu dojde a vy k tomu nebudete potřeba, protože jste nepochopili dodnes, že ptát se Petra Fialy na to, proč nevyhodíme Novotnýho, to je špatně, protože ODS mě nikdy nemusela vyhazovat. Mně pošle Petr Fiala esemesku: „Je čas.“ Já to udělám, páč ODS miluju. Vy mne nikdy vyhazovat nebudete, já vám k tomu nedám šanci. Jsem loajální. Nejsem Klaus junior, panebože. Nebudu fňukat, nadávat, přestupovat, zakládat. Prostě budu… A mimochodem, až mě ODSka vyhodí, chachacha, tak v tu minutu mě najme. Já budu tajně v tichosti pro ně pracovat dál v píárku.

Dovolte mi chvilku mluvit o Pavlovi Novotnym v třetí osobě, protože to bude trochu zaujatý, že jo, a mohlo by to tak působit. Stranou toho, jaká je Novotný neřízená střela, zamilovaná krom sebe, vlasovců a Řeporyjí taky do té strany, tak jí svým chováním i v jiném, a promiňte, v důležitějším aspektu ukazuje, co je možný. Né, co je možný říct do televize nebo natočit za reklamu. To v žádným případě. Ale co je možný, jak a odkud výrazně politicky, diplomaticky, mediálně. V nejtěžší Prchalovsko-Okamurovské spindoktorské konkurenci, kde se loktaří, švindluje a nehraje konzervativně. Dokázat a hlavně to dobře prodat.

Novotný sem přijede z tý díry. Předseda místního sdružení o šesti lidech a jen se ukáže na rohu multikára a všichni víte, kdo přijel, odkud přijel, co tam všechno stihnul a jakými prostředky toho docílil. Kdo jste vy, odkud jste přijeli – víte většinou jenom vy mezi sebou v oblastním mikrobusu, sorry jako, tak to prostě je. Proč všichni víte, kdo jsem já, a já nevím, kdo jste vy. Tady se nepoznávaj navzájem starostové velkejch měst. Nevíme vzájemně o svojí práci ani tady, jak to mají vědět ty lidi, co vod rána do večera čumí jenom do bulváru. Lahváče a Ordinace v růžový zahradě. Ona je ta vaše práce většinou stejně dobrá jako ta moje, dokonce ona je většinou ještě lepší a dlouhodobější a záslužnější, já to moc dobře vím, panebože. Protože neexhibujete? (Ono to má 13 minut, já myslel, že bude 3 ráno.) Za to můžou samozřejmě novináři, Novotnej, kterej vám zabírá místo v médiích. Za všechno může slabý, ve skutečnosti mega silný Fiala. Ve skutečnosti mimořádně schopná Udženija a Novotný. To jste s tou stranou rychle hotoví, teda. Co můžete udělat navíc, či zda vůbec můžete? (Musim mluvit rychlejc.) O tom nemluvíte, na to se pana předsedy nezeptáte. O tom nepřemýšlíte. A nic z toho udělat nejde, a když jo, tak je to nanic, protože Novotnýho zadnice a Babišova klika. Jak jste pokrytecký. Já jsem udělal strašně pro sebe dobrejch a pro ODS zase ne prospěšnejch věcí. Bylo to zbrklý, bylo to k vám bezohledný. Já to vím, já o tom přemejšlim. Já se vám za to omlouvám a je jedno, že je na to pozdě. Já o svých nedostatcích přemýšlím, já si je připouštim, já o nich prostě mluvim, právě teď. Stejně jako o svým potenciálu pro tu ODSku prostě udělat mnohem víc, třeba i za cenu, že se budu muset hodně jakoby namáhat a upozadit. Vím, že když ta esemeska od toho Petra prostě nepřijde jednoho dne a já vám vyjevím své skutečné ambice.

Já jsem nevěděl, že budu kandidovat, tak vás požádám třeba o mnohem víc. Ale já se ještě musím hodně učit do tý doby, jo. Především pokoře a sebekontrole. Ale jak je možný, že se o Novotným a jeho modrejch Řeporyjích, naprosto bezvýznamných, stejně jako je Novotný bezvýznamej, píše furt. Jak je možný, že toho magora cituje v prosinci díky jedný z jeho lokálních iniciativ 150 médií v 50 zemích světa a o vás nepsala půl roku ani regionální příloha Rudýho práva. Opravdu nemůžete… (Potlesk i z moravský kliky, to jsem nečekal.) Opravdu nemůžete víc zkusit aspoň přemýšlet o svým potenciálu? Sorry, že to říkam vám všem, ale je to tak. O potenciálu všeho týmu, o vašich lokálních tématech, o jejich přesahu. O tom, jak prodat lépe svoji práci. Podívejte se, jakou práci prodává Babiš. A dokáže to.

Já vám řeknu, proč doopravdy nevyhodí Novotnýho. Protože ti, co jim k tomu v Novotnýho očích stačí esemeska, Fiala, Udženija, Portlík a natvrdo vám to do toho sněmu neřeknou. Tak tydle ty lidi jsou v jedný věci stejný jako Novotný a jiný než většina z vás. Rozumí médiím, jejich potřebám a v současnosti taky nekompromisním zákonům džungle a anarchie, která v nich panuje. Rozumí marketingu. (Já jsem vám chtěl vynadat, já nevěděl, že budu kandidovat.) Médiím, o kterých vy víte většinou stejný prd jako vo Novotnym. Jinak byste se tak blbě neptali, kdy mě vyhodí, že jo? Nikdy. Když bude potřeba, odejdu sám. Petr mi řekne. Já nejsem váš problém ve 300 kilometrů vzdálenym světě, kterej je díky médiím blízko tak, jak je jiná planeta blízko. Je to jiná planeta, panebože. Je to vaše hřiště. Tak na něm nejste vidět, nejste vidět. Jste v kancelářskym křesle u Facebooku vašeho oblastního sdružení, kde nadáváte na Novotného. Na zdi, že jo, a na neschopné, unylé vedení. Fialu, Udženiji v soukromejch samozřejmě debatách, že? Zatímco Tomiem prostě stimulovaný kandidáti staví stánek SPD venku, že jo, a s těma Babišovo věrnejma, s kterýma je třeba mluvit. Je třeba s nima mluvit, vrátit jim nějakou naději, aby neztratili tvář, tak s nima nemluvíte, prostě. Lidi, co maj v rukách na lusknutí prstu Novotného celou stranickou existenci. Fiala mi pošle jednu smsku teď a vodejdu. Moc dobře vědí, že Novotný je barometr, co nám ukazuje nemožné i možné, naše chyby a možnosti, naše hranice. Ve světě médií, například, že zdrhneme na balkon. Výborný signál těm médiím, když ta Udženija si jde hlasovat a vy tam všichni zůstanete sedět pod tím balkonem. To je skvělý pro tu ODSku, samozřejmě.

Vím, že mě nebudete volit. Takový, jako Novotný, se musejí hlídat. Jsou s nima starosti, ale neházej se přes palubu. Jsou cenní, takže musí (není rozumět čas 7:53)… tak se uklízejí do podpalubí. Jsou prostě cenný. Až mne ODS zbaví loga na čele, tak mě samozřejmě bude dál platit za neviditelnou utajovanou práci pro logo. Já budu vymejšlet efektivní zásahy příjemcům kampaně, psát náš Facebook. Budu chodit zadem Petrovi Fialovi pomáhat a tiskovýmu odboru úřadu předsedy vlády. Že ne? Zadarmo to budu dělat, abyste věděli. Polovina z vás si myslí, teď v tuto chvíli (já jsem to chtěl číst ve 3 ráno), že se tu dělám až příliš důležitým, zatímco ve skutečnosti jsem pro ODS, a ani já sám nevím, v jaký roli, víc důležitější, víc, než si jen dovedete představit. A bohužel než si dovedete byť jen z desetiny připustit. Mnoho z vás teď nerozumí marketingu, tak teď bude za trest 10 vteřin, chtěl bych 10 minut denně přemýšlet o tom, jak může sama pomoct ODS. Většina z vás před rokem neměla ani ánung o tom, kde a co jsou Řeporyje. Myslete na to. Tady vám čudla z absolutně neznámejch Řeporyj sebevědomě kázal a aby zítra hned po Fialovi (já jsem nevěděl, že budu kandidovat) byla opět v novinách zase čudla z Řeporyjí, ne vy a vaše města, vaše ambice.

Končí veškerá sranda. V těch médiích se fakt nehraje v rukavičkách. Konkurence lží, nenávisti, mediálních her absolutně bez pravidel, který dalece připomínají, Sašo, konzervativní argumentace a sebeprezentaci a slušnost. Prostě musíme teď hrát s kartama, který máme, a používat někdy holt i metody, který jak nám nejsou po chuti a vlastní, tak jsou v tom arzenálu prostě nezbytný, který když nebudem aplikovat teďka dál, či se o to aspoň pokoušet, prosím. Tak když už je aplikují jiní, musíme kriticky hovořit, stojí taky možná za to, o jejich efektu popřemýšlet. Stejně jako vo tom, že ve skutečnosti není možný, abych já, přes takovou bulvární zkušenost a kontakty, opravdu bezvýznamný vesnický starosta, víme to všichni, udělal takový terno. Dokud nezačneme od sebe.

My tady debatujeme o konzervatismu a slušnosti, pohoršujem se nad partyzány mezi námi a mezitím armády partyzánu, zatímco my přemýšlíme o barvě smokingu a míře vyřčeného, bezohledně a bez jakéhokoliv ohledu valí lidem do hlavy nenávist a vzdušný zámky. Straší je neexistujícíma perspektivama a oblbují je z prstů vycucanýma číslama. Na to, abychom vrátili do této společnosti řád a zdravý rozum, na to, abychom prosazovali naši politiku a vize, abychom převzali kontrolu, na to musíme být v trháku a první v cíli. Ne v pelotonu, kam jsme se vrátili jen díky lidem, jako je Petr Fiala a jeho energii a drivu. My tady bohužel mnohdy se snažíme prodat ve vší slušnosti dobrou práci, zatímco oni dovedou prodat i lejno ve vší svojí neslušnosti. Buďme určitě slušnější a konzervativnější, ale buďme houževnatí. ODS musí být houževnatá jako Petr, jako Sandra, protože byla pracovitá celou tu dobu, prostě dřela, já ji viděl. Jako přes tu mnohdy šílenou formu „já jsem v jádru pracovitej“. Neškrtnu tu Udženiji z projevu. Je pracovitá, strašně. Prchalové a další. Všechno, jenom ne amatéři a PR den co den vítězí. Zaberou stránky médií lejnem a prodají ho jako celkem voňavej, vlastně vůbec ne špatnej počin nebo názor. A druhý den ten prostor zaberou zase. A Novotný při tom všem neštěstí umí každej den v tom prostoru urvat kus fleku. Někdy pro Řeporyje, někdy jenom pro sebe, ale automaticky vždycky, ať je to zrovna dobře, či úplně ne, pro ODS. Prosadí se, prosadí logo na tu nástěnku. Až tohleto někdo z vás dokáže aspoň z desetiny se sebou jako naším člověkem, ze svojí prací na radnici, aspoň na regionálním mediálním nástěnkovém levelu, prosím vás, až ten zásah bude aspoň ňákej a pravidelnej. Když už nemůžete z toho či onoho důvodu zasáhnout jako Novotný, celospolečensky. Nikdo to po vás proboha nechce. Tak potom někoho vyhazujte ze strany nebo ho za jeho kontroverzní metody prodeje společný značky prostě kritizujte a schovávejte se za ně. Petr a většina lidí z vedení tady z tý strany to chápou, umějí to, umějí tu značku ODS zviditelnit a umí to, pro mnohé nestravitelně, a umí to i Novotný. Proto mi to všechno prochází. Jenom se vám to nedá říct na plnou hubu. Teďka já teda můžu, dokonce přes čas. Nic od vás nepotřebuju, nikam nekandiduju.

Já nevím, jestli tu stranu budu za 10 minut opouštět, nebo vést. Obojí bych samozřejmě zvládnul. A vím, že všichni ti, co si teďka řekli: no, to určitě, předsedo, by před rokem ve snu nevěřili tomu, že si z Řeporyj sedne na prdel každej, jenom vejdu do lokálu, zeptejte se Rusáků, zadejte Řeporyje do Googlu. Kdo by řekl, že každej bude vědět, že jsem Pavel Novotný z Řeporyjí? Zatímco kdo jste vy? A teď si to vyzkoušejte mezi sebou. 95 procent lidí neví v tom sále. My musíme porazit Andreje Babiše a převzít odpovědnost, jedno jestli s Novotným, nebo bez Novotnýho, ale sakra s mnohem větším důrazem, a ne na mimo jiné konzervativní hodnoty a slušnost, ale drive a drzost. Končí sranda. My, nebo Babiš. To si můžeme říkat, co chceme, abychom se tady vyhecovali, ale pak jdeme nahoru, ale jak jdeme nahoru, tak pořád ještě prohráváme. Nesnáším prohry, všechno udělám pro Řeporyje, pro sebe, pro výhru a vyhrávám, vyhrávají Řeporyje. ODS zatím nevyhrává, ještě úplně, ale pro její výhru udělám všechno. Jedna smska, jedno Petrovo slovo a teď tady odevzdám stranickou legitimaci, přísahám. Jestli si myslí, že to pomůže ODS, prosím. Řek jsem, že udělám cokoliv. Já se obětuju bez mrknutí oka. V životě bych to nenechal dojít tak daleko jako Klaus junior, nikdy. Slušnost je nesmírně důležitá a s pravdou nejdál dojdeš, ale Babiš nejedná slušně a pravda má v jeho podání nejkratší nohy. Prodává lež a lejna.

ODS je stranou schopných, často málo známých politiků s obrovským potenciálem, který není využitý. Je to strana, jejíž potenciál je dále, jak Petr říká, než na 15 procentech. Máme na to porazit toho Babiše, ale musíme si věřit jako ty Řeporyje. A musíme dělat všechno proto, aby značka sílila. Dejme tomu ve vší počestnosti drive, máme rezervy, jen je nevidíte, páč to prozření musí přijít, předtím sebereflexe. Dejte polovinu času, co věnujete zadku Novotného, slabostem Fialy a Udženije, sobě, svému sdružení, svému regionu, svým Facebookům. Projížděl jsem všechny regionální Facebooky… Koukněte se na Facebook Fialy nebo Udženije nebo na můj Facebook, jak mají vypadat.

Když dneska tady polovina lidí v sále zvedne ruku, že mám jít, kašlem na výkonnou radu, prostě řekněte, já půjdu. Tak je to jednoduchý. Opustím řady ODS ještě dnes a omluvím se jí veřejně a poprosím o další podporu ty, co my ji vyčítali. Klíč k úspěchu ODS není ve výraznějším Fialovi, vyměněné Udženiji (já to prostě nepřepsal), tandemu. S Kupkou a s tady těma dvěma bych jel na pustej ostrov i bez legitimace, kdyby mě tam s sebou vzali, do pekla bych s nima šel… A není ve vyhození Novotnýho, ale v sebereflexi v odhodlání začít u sebe. Pak můžeme vyhrát, pak si můžeme pokecat vo konzervativním chování a pak můžem tunit třeba vyhazování těch už nepotřebných. Zatím mě potřebujete. Komu se to nelíbí, ten to potřeboval vysvětlit, sorry jako. Ne kvůli mýmu směšnýmu členství, ale kvůli ODS, kterou mám tak strašně rád, že už jí nikdy v životě nechci připomínat, že mě fakt nebude nutné vyhazovat. Kterou bych strašně rád viděl tam, kde ji všichni vidět chceme, jinde.

Přeju vám, ať jsou ODSka a Babiš brzy tam, kam patří.

Děkuju za pozornost.

Pavel Novotný

starosta městské části
člen oblastní rady