22. listopadu 2022

Sport už opravdu potřebuje pomoc a podporu, máme klíč pro efektivní fungování Národní sportovní agentury

(www.ods.cz) Klíčem lepšího fungování Národní sportovní agentury je především vymezení jejích pravomocí, zpřehlednění jmenování jejího vedení i stanovení jasných pravidel pro odvolání vrcholných představitelů. Jakub Janda, poslanec a člen sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu chce pro sport lepší podmínky, právní jistotu a stabilní prostředí. K tomu má podle něho právě Národní sportovní agentura primárně sloužit.

„Ryba smrdí od hlavy. Tak jsme při novele zákona o podpoře sportu a zahrnutí některých pozměňovacích návrhů přemýšleli. Proto jsme s kolegy v Poslanecké sněmovně přišli s několika zlepšeními,“ říká na úvod poslanec Jakub Janda, který má k agendě sportu blízko, a to i s ohledem na jeho předchozí profesní kariéru. „Chceme jasnější pravidla pro fungování Agentury a jasnější pravomoci. V čele NSA by nadále stál předseda, ale vedení by fungovalo kolektivně jako tříčlenné. Jmenovala by jej vláda a ta by tak byla zodpovědná za jeho funkčnost. A též za jeho případné odvolání.“

Zásadnější změnou pro tak velkou a rozpočtově náročnou instituci je nutnost zřízení kontrolních mechanismů. Proto chceme zřídit dozorčí komisi, která bude zcela v gesci obou parlamentních komor. NSA nemá být neřízenou střelou, ale veřejnou institucí, která bude podléhat i parlamentní, tedy veřejné kontrole,“ dodává Janda.

V současné době je podle Jandy nutné v co nejkratším čase uvést novelu zákona o podpoře sportu do praxe, dát do pohybu Národní sportovní agenturu. Podobně jako aktivní část národa. „Budu se o to snažit jako poslanec i jako bývalý sportovec. Protože to má svůj smysl,“ dodává Jakub Janda, poslanec za ODS.

Jakub Janda

poslanec PČR