26. března 2015

Přirovnání k okupaci je nemístné

Pardubice – Průjezd amerického vojenského konvoje budí mezi politiky vášně. Podle pardubického poslance za ODS Simeona Karamazova ovšem není hysterie na místě, celá akce má především symbolický význam.

Pardubicemi projede část konvoje americké armády, která zde dokonce přenocuje. Jaký je váš názor na tento přesun? 

Americké jednotky se vrací ze společného cvičení armád NATO v Pobaltí a Polsku. Pro místní pluk logistické podpory je přenocování spojeneckých vojáků rutinní záležitost. Pro samotné Pardubice také neznamená přesun nějaké komplikace, takže zbývá symbolický význam spolupráce. A ten je pozitivní. 

Přesun amerických vojáků však vyvolává minimálně na sociálních sítích vášně. I v Pardubicích se objevují výzvy k různým protestům, a to včetně přirovnání k roku 1968, kdy do Československa vpadla vojska Varšavské smlouvy... 

Na našem území se za loňský rok odehrálo 131 obdobných vojenských přesunů. Kolik bylo protestů? Nevím o žádném. Současná snaha o vyvolání jakékoliv hysterie mi přijde trapná a účelová. Srovnání se sovětskou okupací snad nikdo soudný ani nemůže brát vážně. 

S protesty proti přítomnosti amerických vojáků tedy nesouhlasíte? 

Každý má právo protestovat proti čemukoliv, co se mu zrovna zachce, to je nezadatelné právo každého člověka. Všechny protesty a výzvy k mávání černými nebo dokonce ruskými vlajkami na spojenecká vojska mně v tomto případě připadají mírně řečeno krajně nemístné. 

Podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika je však celý přesun protiústavní. 

Víte, poslanec Kováčik působí jako odborník na zemědělství, ne na ústavní právo. Napadení procedury je zde zcela bezpředmětné. Ale když protesty organizují čeští komunisté a takzvaní přátelé Ruska, kteří tleskají obětem války na východě Ukrajiny, tak to samo o sobě hodně vypovídá. 

Současní kritici NATO však upozorňují na údajně narůstající počet vojenských cvičení americké armády v Evropě. Nebojíte se zvyšování napětí v mezinárodních vztazích s Ruskem? 

Stačí se podívat, odkud spojenečtí vojáci jedou – Estonsko, Litva a Polsko. S jejich historickou zkušeností a současným vyhrožováním ze strany Ruska mají oprávněné obavy. Zůstává tak naší spojeneckou, ale též morální povinností ukázat, že jsme všichni na jedné lodi a že nenecháme malé státy, mezi které taky patříme, napospas agresi. V tom zůstává skutečný přínos NATO. Celý ten laciný antiamerikanismus okolo jen slouží ruské propagandě na odvedení pozornosti úplně stejně jako v případě války na Ukrajině. I když vydrží určitý klid zbraní, tak zamrzlé konflikty budou dlouhodobě destabilizovat bezpečnost v Evropě. Všechny tyto spory přitom mají společného jmenovatele.