27. května 2014

Levicová vláda se chystá porušit slib NATO. ODS je zásadně proti

Občanská demokratická strana trvá na tom, aby současná vládní koalici dodržela svůj slib NATO a navýšila výdaje na obranu tak, aby v následujících letech dosáhly postupně 2 % HDP. Právě k tomu se společně zavázali lídři všech politických stran mimo KSČM stran 12. března 2014 na Pražském hradě u příležitosti 15. výročí vstupu ČR do NATO. Jenže levicová vláda teď ze splnění slibu couvá. Dnes na obranu vydáváme zhruba polovinu.

 
„Česká republika se díky našemu členství v NATO těší bezprecedentní bezpečnosti. Partneři v obraně si ale vzájemně pomáhají. Je mi líto, že toto nové levicové vládě uniká,“ konstatuje Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany.
 
Na základě březnové Deklarace měli předsedové stran do září přijmout „Smlouvu politické reprezentace o zajištění obrany České republiky", v níž se zavážou navýšit investice do obrany na 2 % HDP do deseti let, tedy i přes hranice volebního období. Ministr obrany Martin Stropnický však nyní již téměř hotovou smlouvu přepracoval a přišel se snížením výdajů jen na 1,4 % HDP.
 
„Závazek deset let postupně navyšovat obranné výdaje až na úroveň 2 % HDP z textu zmizel. Právě to však bylo hlavním smyslem práce na společné deklaraci. Nový text nedává žádnou záruku, že se v úsilí navyšovat výdaje na obranu bude pokračovat i v dalším volebním cyklu,“ říká Petr Fiala a zdůrazňuje, že Občanská demokratická strana se k jednání o smlouvě vrátí teprve ve chvíli, kdy se do ní vrátí dvouprocentní závazek.