1. února 2013

MPSV by mělo vysvětlit, jak nahradí rušený projekt DONEZ

Občanští demokraté žádají vysvětlení, jak MPSV nahradí systém hlášení nezaměstnaných na pobočkách České pošty (DONEZ). Systém se však ministerstvu nepodařilo dokončit, a tak fungovala jen jeho represivní složka.

 
Nezaměstnaný se musel hlásit na pobočkách České pošty, ale kvalitní a aktivní spolupráce při hledání zaměstnání se nedočkal. Přitom provoz a zefektivnění DONEZ mělo naplnit jeden z klíčových bodů vládního usnesení k podpoře zaměstnanosti z 20. prosince 2012. 
 
“Žádáme o vysvětlení, proč ministerstvo nedokáže projekt dokončit a čím ho chce nahradit tak, aby dál plnilo vládní usnesení,” říká Lenka Kohoutová, poslankyně ODS a expertka na sociální tématiku. “DONEZ podle MPSV neměl nezaměstnané pouze kontrolovat, ale především jim měl, podle ujišťování bývalého vedení MPSV, nabízet v elektronické podobě volná pracovní místa. Namísto řešení jsme se dočkali zrušení tohoto projektu. A tím si ministerstvo již poněkolikáté pohrálo s trpělivostí občanů a místo jasné nabídky pracovních příležitostí spíše občana rozčilovalo a lidem bez práce aktivně nepomohlo. Pak se nedivím, že na poli sociální politiky ministerstvo stále sklízí negativní odezvu občanů, kterým nabízí pouze trest, nikoliv nabídku práce s osobním přístupem. Žádáme, aby paní ministryně sdělila, kolika lidem DONEZ pomohl, jakými prostředky a v jaké výši byl financován, aby potvrdila nebo vyvrátila tvrzení bývalého vedení ministerstva, že tento projekt již ušetřil nejméně čtvrt miliardy. A jakým nástrojem jej nahradí tak, aby v něm lidé aktivně hledající práci mohli nalézt oporu a nejen nástroj perzekuce," zdůrazňuje Lenka Kohoutová, poslankyně ODS.
 
Toto však není jediný problém Ministerstva práce a sociálních věcí. Lenka Kohoutová, poslankyně za ODS, k tomu uvedla: “Nesmíme se upínat pouze na DONEZ, je to jeden z mnoha problémů.
Nezvládnutí systému kontroly nezaměstnaných ve mně jen utvrzuje obavy o to, jak Ministerstvo práce a sociálních věcí zvládne ještě palčivější problém, a tím je stabilizace financování sociálních služeb. Navíc nadefinování parametrů pro poskytování sociálních služeb tak, aby bylo jasné, za co a komu stát v systému sociálních služeb platí, patří mezi desítku priorit, se kterou ODS vyjednává se svými partnery novou koaliční smlouvu.
 
“Dalšími neméně důležitými problémy jsou sKarty, financování sociálních služeb, financování sociálního neboli prostupného bydlení, nové pojetí veřejné služby, podpora zaměstnávání osob se zdravotním znevýhodněním. Ministerstvo se musí postavit čelem k problémům, které má. A musí s námi mluvit. Podle mého názoru je nutné, aby se zmíněné problémy řešily nejen v rámci koalice, ale i na dotčených sněmovních výborech. Nedovedu si představit, že se i nadále budeme s plánovanými změnami seznamovat až z tiskových zpráv nebo z předložených dokumentů vládě, kdy je jen velmi malý prostor pro diskuzi. Paní ministryně pokračuje ve starých kolejích, které vytyčil bývalý ministr Jaromír Drábek, ke svým závazkům se staví velmi laxně a nedostatečně komunikuje se svými koaličními partnery," uzavírá Lenka Kohoutová.
Lenka Kohoutová

členka vedení poslaneckého klubu PČR