13. dubna 2024

Petr Fiala: Návštěva USA otevře českým podnikatelům nové možnosti

(Novinky.cz) Setkání s prezidentem Spojených států Joem Bidenem je důkazem mimořádně kvalitních vztahů, říká v rozhovoru pro Novinky premiér a znovuzvolený předseda Občanské demokratické strany (ODS) Petr Fiala. Návštěva podle něj otevře nové příležitosti českým podnikatelům.

V pondělí se setkáte s americkým prezidentem Joem Bidenem. Co mu vezete za dar?

To bych si měl asi nechat pro pana prezidenta. Hlavním darem bude ukázka tradičního českého výrobku, českého skla. Myslím, že je to vhodný dar.

Uvedl jste, že chcete s Bidenem hovořit o spolupráci v otázce bezpečnosti. K ní už dochází v rámci Severoatlantické aliance…

Návštěva ukazuje výborné vztahy mezi Spojenými státy a Českou republikou. Spolupracujeme v rámci Severoatlantické aliance, v tak složité situaci je spolupráce mezi demokratickými zeměmi v otázce bezpečnosti naprostá nutnost.

Ale vztahy s USA posilujeme i bilaterálními dohodami a rozhodnutími, jako příklad bych uvedl DCA, tedy smlouvu o spolupráci v oblasti obrany, nebo rozhodnutí naší vlády pořídit americké stíhací letouny F35 jako systém obrany vzdušného prostoru pro další desítky let. Budeme se bavit o tom, kde můžeme spolupráci více prohloubit.

Jednat budeme i o ekonomické spolupráci. Vzájemný obchod roste každý rok, ale chtěli bychom ho ještě posílit.

Které podniky či podnikatele byste chtěl podpořit?

Je už řada českých firem, které ve Spojených státech investují a zaměstnávají tisíce Američanů. Nejznámějším příkladem je firma Colt, kterou převzala česká firma. Ale takových příkladů je víc. Součástí mé návštěvy by měla být i večeře, na které se dají dohromady čeští a američtí podnikatelé. To určitě otevře nové možnosti. My politici musíme otevírat prostor v ekonomické spolupráci a musíme o tom i na politické rovině mluvit.

To, že máme české firmy, které jsou investory ve Spojených státech, je přece velká věc.

A nebylo by pro nás výhodnější, aby naopak Američané investovali u nás?

To se děje také. Když se podíváte na historii moderní České republiky, tak je to něco, co se u nás odehrávalo dlouho. Ale nyní už jsou tyto vztahy vyrovnanější, a to mi připadá jako něco, na čem musíme dál pracovat.

Otevřelo vám do Bílého domu rozhodnutí vlády nakoupit stíhačky F35?

To určitě ne, takto to nefunguje. To, že se návštěva uskuteční, je výraz mimořádně kvalitních vztahů. Máme témata, o kterých se chceme bavit. Nepochybně hraje roli i to, že je Česká republika v mezinárodním prostředí viditelná a respektovaná.

Budete hovořit o české iniciativě nákupu munice pro Ukrajinu?

O tom nepochybně řeč bude, protože i ve Spojených státech si jsou dobře vědomi, co tato iniciativa znamená. Bavit se musíme i o dalším vývoji euro-amerických vztahů a o tom, jak silněji podporovat Ukrajinu, aby dokázala odolat přesile. To je v zájmu bezpečnosti celé Evropy a udržení světového řádu, který je založený na pravidlech. Jakýkoliv úspěch Ruska by to ohrozil.

Česká iniciativa je řešením pro příští měsíce, umožňuje překonat okamžik, kdy nemáme dostatek munice z vlastních zdrojů. Využíváme našeho know-how a schopnosti ji sehnat ze třetích zemí. Těch iniciativ a kroků, jak podpořit Ukrajinu, ale musí být víc.

Obhájil jste post předsedy, volilo vás 424 delegátů z 525 přítomných. Hovořil jste i s někým z té stovky, která vám hlas nedala?

Při vší skromnosti chci říct, že je to velmi silný mandát. Kandidoval jsem pošesté, deset let stojím v čele ODS, jsme v čele vlády, jako země neprocházíme lehkým obdobím. Získat na kongresu přes 80 procent ukazuje, že cesta, kterou jsem delegátům nabídl, má širokou podporu.

Vedeme debaty, i tady v ODS. Jsme demokratická strana. Navštívil jsem celou řadu regionálních sněmů, mluvil jsem tam s našimi lidmi. Cítím velkou podporu. Někteří možná mohou mít pocit, že se všechno naší vládě nepodařilo prosadit, ale celkově vidíte, že podpora pro cestu, kterou jdeme, je velmi silná.

Důvěru většiny ODS máte, jak chcete ale získat ztracenou důvěru občanů, na kterou ukazují průzkumy veřejného mínění?

Nepodceňuji, že lidé jsou unavení po všech krizích, které tu byly. Ale ukazuje se, že kroky, které jsme udělali, byly správné. Ekonomická situace se zlepšuje a jsem přesvědčen, že se projeví i v podpoře lidí.

Rozumím, že se všichni zabývají průzkumy, ale pro mě zase tak důležité nejsou. Průzkumy nám často nepřály ani před volbami, které jsme pak vyhráli. Nejde o průzkumy, jde o to, aby nám lidé dali ve volbách svůj hlas. Pracuji na tom, abychom zvítězili. Jak v evropských, tak v krajských a senátních, a hlavně v klíčových volbách do Poslanecké sněmovny. Bojujeme o charakter naší země, jestli budeme pevnou, respektovanou součástí Západu, nebo budeme taženi na Východ. Jestli tu budou populisté, nebo odpovědné politické strany.

Nerozviklá vaši stabilitu v ODS, pokud letošní volby v koalici SPOLU nevyhrajete nebo nezískáte tolik mandátů, kolik chcete?

Udělám všechno pro to, abychom měli co nejsilnější mandát. Politika je o tom, že musíte neustále bojovat o podporu a přízeň svých kolegů v politické straně a voličů ve volbách. Nepochybuji o tom, že důvěru získáme.

V projevu ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury padl návrh sloučit ministerstvo dopravy a průmyslu a zrušit ministerstvo pro místní rozvoj. Zároveň hovořil i o případné částečné privatizaci Českých drah… Je to věc k vážné diskuzi?

Tyto návrhy vycházejí z dlouhodobějších úvah. Není to nic, co by mělo být na programu v příštích týdnech. Je to návrh k přemýšlení, jak zefektivnit fungování státu, sloučit některé agendy.

Neměli byste v takovém případě omezit počty ministrů, namísto jejich rozšiřování? Ve vládě sedí včetně vás 18 členů vlády…

Ale toto se netýká ministrů… Tohle se týká pouze úvah o agendách. My jsme třemi novými členy vlády nové agendy nevytvořili, my jsme naopak chtěli, aby agendy, za které žádný člen neodpovídal a byly rozloženy do více resortů, byly koncetrovány. Všichni viděli, jak se nám vyplatil ministr pro evropské záležitosti v době předsednictví a jak se nám vyplácí nadále. Nebo jak je důležité mít člena vlády pro vědu, výzkum a inovace nebo pro legislativu.

(Autor: Karolina Brodníčková)

Rozhovor vyšel na serveru Novinky.cz.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS