2. dubna 2024

Premiér Fiala navštívil v Litvě české vojáky a ve Vilniusu jednal s dalšími lídry o budoucnosti EU

(www.vlada.cz) Premiér Petr Fiala navštívil v úterý 2. dubna Litvu. Na vojenské základně NATO v Rukle se setkal s českými vojáky, kteří zde působí v rámci alianční předsunuté přítomnosti. Ve Vilniusu se poté zúčastnil debaty k budoucímu směřování EU, kterou uspořádal předseda Evropské rady Charles Michel. O prioritách EU na dalších pět let s českým premiérem diskutoval švédský předseda vlády Ulf Kristerssonn, nizozemský premiér Mark Rutte, prezident Litvy Gitanas Nausėda a bulharský premiér Nikolaj Denkov.

Na vojenské základně v Rukle se premiér Fiala sešel s vojáky 131. dělostřeleckého oddílu. „Pokládám naši vojenskou přítomnost zde za velmi důležitou. Jsem hrdý na to, že se naši vojáci aktivně podílejí na posilování východního křídla NATO. Pobaltské státy sousedí s Ruskem a přítomnost vojsk NATO jasně ukazuje, že se nehodláme smířit s ruskou agresivní politikou a jsme připraveni bránit území Severoatlantické aliance,“ uvedl premiér Petr Fiala s tím, že spolupráce s naší armádou je v Pobaltí vysoce hodnocena.

Uskupení o velikosti 140 vojáků poskytuje palebnou podporu spojeneckým jednotkám v místě. Hlavní výzbrojí jednotky jsou samohybné houfnice 77 DANA a nová obrněná vozidla MKPP TITUS. Rotace kontingentu je naplánována na červen, kdy jí vystřídá další dělostřelecká jednotka.

V prezidentském paláci ve Vilniusu se poté český předseda vlády zúčastnil pracovní večeře k budoucímu směřování EU, kterou uspořádal předseda Evropské rady Charles Michel. O prioritách EU na dalších pět let s premiérem ČR diskutoval švédský předseda vlády Ulf Kristerssonn, nizozemský premiér Mark Rutte, prezident Litvy Gitanas Nausėda a bulharský premiér Nikolaj Denkov.

„Jsem přesvědčen, že EU se v dalších letech musí zaměřit na dvě klíčové priority – na zajištění bezpečnosti a na znovunastartování ekonomického růstu a posilování konkurenceschopnosti. Pokud jde o bezpečnost, Rusko je pro nás zásadní hrozbou, proto musíme pokračovat v podpoře Ukrajiny. Je třeba podpořit rozvoj obranného průmyslu a navýšit naše obranné kapacity. Současně se musíme věnovat vnitřní bezpečnosti, včetně dalších kroků k předcházení nelegální migrace,“ uvedl premiér Petr Fiala.
 

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS