11. března 2024

Premiér Fiala: Členství v NATO je skutečnou zárukou naší bezpečnosti

(www.vlada.cz) V rámci výročí 25 let členství ČR v NATO navštívil v pondělí 11. března 2024 premiér Petr Fiala 21. základnu taktického letectva AČR v Čáslavi. Ještě před tím zahájil v Brně společně s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Mikulášem Bekem, ministryní pro vědu, výzkum a inovace Helenou Langšádlovou a dalšími hosty stavbu unikátního centra Masarykovy univerzity BioPharma Hub.

Premiér Petr Fiala v Čáslavi připomněl, že na úterý 12. března 2024 připadá 25. výročí vstupu Česka do Severoatlantické aliance. „Členství v NATO je skutečnou zárukou naší bezpečnosti. Jsem hrdý, že i díky naší armádě jsme velice platným členem a aktivně přispíváme ke kolektivní obraně,“ řekl předseda vlády Petr Fiala a zmínil, že v posledních letech probíhá významná modernizace armády.

„Válka na Ukrajině nám ukazuje, že o bezpečnost musíme pečovat a investovat do modernizace armády. I proto se moje vláda rozhodla pořídit stíhací letouny F-35 Lightning II a dávat 2 % HDP na obranu,“ řekl Petr Fiala s tím, že původně to mělo být o rok později.

Během návštěvy se premiér setkal s hotovostními piloty, kteří předvedli cvičný vzlet a vzápětí proběhla ukázka letecké techniky, kterou 21. základna taktického letectva disponuje. Konkrétně šlo o JAS-39 Gripen a L-159 Alca včetně výzbroje a výstroje.

„Na letecké základně v Čáslavi jsem poděkoval vojákům za službu naší zemi. Moderní a profesionální armáda, a její pevné ukotvení v rámci Severoatlantické aliance, je zásadní pro naši budoucnost a bezpečnost,“ uzavřel premiér Petr Fiala.

Zahájení stavby MUNI BioPharma Hub

Dopoledne se premiér zúčastnil společně s dalšími členy vlády zahájení stavby MUNI BioPharma Hubu. Tento strategický projekt bude unikátní centrum svého druhu ve střední Evropě v oblasti výroby léčiv a biotechnologii. Vznikne celkem 13 500 m2 nových ploch pro univerzitní kampus o 6 podlažích. Náklady jsou vyčísleny na cca 3,8 mld Kč vč. DPH. Projekt je z velké většiny financován z Národního plánu obnovy. Provoz by měl být zahájen na přelomu let 2025/2026. Projekt spojí výukové prostory pro Farmaceutickou fakultu a výzkumnou infrastrukturu Preklinického centra a Centra molekulární medicíny pro Lékařskou fakultu a Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity. Studenti zde získají zkušenost s reálnou výrobou léků již při studiu.

„S Masarykovou univerzitou jsem spojil velkou část svého života. Vždy mám proto radost, když vidím, jak úspěšně se univerzita rozvíjí a investuje do nových technologií a inovací. Unikátní centrum MUNI BioPharma Hub propojí studenty, špičkový výzkum a farmaceutické firmy a bude mít strategický význam nejen pro univerzitu, ale i pro Brno a celé Česko. Takové projekty jsou pro naši zemi a její prosperitu důležité. Už proto jsem rád, že jsme investici podpořili a těším se na výsledky, které v budoucnu přinese,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Budova bude navíc udržitelná včetně fotovoltaických panelů, zelených střech, nebo nádrží na dešťovou vodu. Jde o největší investici Masarykovy univerzity od dokončení Univerzitního kampusu Bohunice v roce 2010. Začátek stavby je jedna ze stěžejních událostí oslav 105 let od založení Masarykovy univerzity.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS