24. října 2023

Summit Krymské platformy: Je to o nás samotných a nejsem si jistý, zda si to všichni dokážeme uvědomit

Předseda Senátu Miloš Vystrčil zahájil druhý parlamentní summit Mezinárodní Krymské platformy. Ve svém projevu zdůraznil roli národních parlamentů a také chybu demokratických zemí, že hned tvrdě nereagovaly na ruské kroky v Jižní Osetii, Abcházii a na Krymu. Na okraj konání summitu se předseda Vystrčil v rámci bilaterálních jednání sešel s řadou šéfů zahraničních parlamentních delegací. Za horní komoru Parlamentu se Krymské platformy a akcí spojených s jejím konání zúčastnil také předseda zahraničního výboru Pavel Fischer.

„Bylo společnou obrovskou chybou demokratických zemí, že jsme ihned v roce 2008 na Putinovy kroky v Jižní Osetii a Abcházii a zejména potom v roce 2014 při ruské invazi na Krym tvrdě nereagovali. Když 24. února 2022 vjely ruské tanky na Ukrajinu, byl to vlastně jenom další důkaz toho, že se diktátor Putin opět spoléhal, že nenarazí na větší odpor. Bohudík se tentokrát přepočítal, Ukrajina se začala hrdinně bránit. Nesmíme tedy zapomínat, že Ukrajina je jedna a bojuje za nás všechny. Slavná věta ‚Jeden za všechny, všichni za jednoho je totiž skutečně zárukou vítězství dobra nad zlem,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil ve svém projevu a dodal: „Ještě mnohem náročnější, na zdroje i na naši odvahu, je ale vytrvale vysvětlovat našim občanům, proč je správné se nevzdat. My, zástupci parlamentů, jsme lidem přímo odpovědní, přímo nás volí, a je naší povinností dělat ve jménu našich občanů kroky, které zachovají jejich svobodu a demokratický stát. To jsou naše nejdůležitější úkoly.“ Kompletní textový přepis projevu předsedy Vystrčila naleznete na tomto odkaze.

Na okraj konání summitu Krymské platformy na parlamentní úrovni se předseda horní parlamentní komory setkal s předsedkyní Senátu Kanady Raymonde Gagné, se kterou diskutovali hlavně o integraci ukrajinských uprchlíků v obou zemích i na úrovni Evropské unie. V rámci slavnostního odhalení opětovně umístěné pamětní desky na budově Akademie múzických umění v Praze, připomínající podporu rumunského lidu při vyhlášení československé nezávislosti v říjnu 1918, se také setkal s předsedou rumunského Senátu Nicolae-Ionel Ciucă, se kterým diskutoval o plánované oficiální návštěvě Rumunska. S předsedkyní Sněmovny reprezentantů Kypru Annitou Demetriou debatoval o aktuální situaci v její zemi a způsobech řešení nelegální migrace na evropské úrovni. Setkal se také s předsedou Velkého shromáždění Turecka Numanem Kurtulmuşem a šéfem polské horní komory Tomaszem Grodzkim.

Společně s předsedou Senátu zahájili summit také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, která akci tento rok pořádá, předseda Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk, online spojením ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, premiér Petr Fiala, ministr zahraniční Jan Lipavský a předseda Parlamentu Krymských Tatarů Refat Čubarov.

Krymská platforma vznikla v létě 2021 z iniciativy prezidenta Volodymyra Zelenského a má za cíl sdružovat a koordinovat veškeré stávající národní a mezinárodní snahy o deokupaci krymského poloostrova. Na parlamentní úrovni proběhl v říjnu 2022 první ročník Parlamentního summitu Mezinárodní krymské platformy v chorvatském Záhřebu.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR