16. října 2023

Průzkumy berme opravdu s rezervou, v příštích volbách máme velkou šanci vyhrát

(FORUM 24) „To jsou nesmysly a lži, které opakovaně vnáší Andrej Babiš do veřejného prostoru. Já myslím, že většina lidí si z toho dělá legraci a vážně to bere jenom málokdo,“ okomentoval premiér Petr Fiala (ODS) v rozhovoru pro deník FORUM 24 kritiku ze strany Andreje Babiše (ANO) na adresu vlády a ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Předseda vlády odmítl, že by pomoc Čechům v Izraeli přišla pozdě. Podle něj se všichni občané, kteří měli zájem, včas a bezpečně dostali domů.

Poslanec Andrej Babiš vaši vládu v úterý ve sněmovně obvinil, že není schopna se postarat o občany České republiky, kteří pobývají v Izraeli, a zajistit jejich repatriaci. Nepřišla ta pomoc přeci jen pozdě?

V žádném případě nemá pravdu v tom, že by pomoc přišla pozdě. Všichni vidíme, že to, co se děje v Izraeli, je hrozné. Celá ta věc má krátkodobé i dlouhodobé dopady. Bylo jasné, že zajistit bezpečnost našich občanů je prvořadý úkol naší vlády, od soboty jsme dělali všechny kroky, které byly potřebné. Naše zastupitelské úřady a ministerstvo zahraničí byly s občany v kontaktu, byla zřízena linka, na kterou mohli volat, dělal se seznam těch, kteří se chtěli vrátit do České republiky. Zpočátku bylo možné létat komerčními lety, ale ve chvíli, kdy ta možnost být přestala, tak jsme okamžitě poslali vládní letadla. Pan ministr zahraničí Jan Lipavský byl první státník, který Izrael navštívil, už on vzal některé cestující zpátky. Během tří dnů jsme vypravili šest evakuačních letů, do České republiky bylo dovezeno zhruba 229 osob a všichni občané, kteří měli zájem, se včas a bezpečně dostali domů.

Andrej Babiš ještě tvrdil, že jste vše nechal na „neschopném pirátském ministru Janu Lipavském“. Jak se vám to poslouchalo?

To jsou nesmysly a lži, které opakovaně vnáší Andrej Babiš do veřejného prostoru. Já myslím, že většina lidí si z toho dělá legraci a vážně to bere jenom málokdo. Co mě na tom mrzí, je jedna věc. My jsme v České republice dosáhli něčeho neobvyklého, a to je shoda napříč politickým spektrem na podpoře Izraele. Dokonce i na těch krocích, které jsou symbolicky důležité.

Například, když sněmovna podpořila úmysl přesunout českou ambasádu do Jeruzaléma, a tak dále. Ten konsensus napříč celým politickým spektrem – podporujeme Izrael, stojíme jednoznačně za ním – je velmi silný. A do toho přichází Andrej Babiš, který zneužívá tragédii a strach lidí z toho, co bude, k útokům na vládu, které jsou naprosto neodůvodněné. Protože všichni naši občané, kteří chtěli, se dostali bezpečně domů. Pokud jde o repatriaci, respektive vypravování vládních letadel, to je věc, kterou řeší dohromady ministerstvo obrany s ministerstvem zahraničních věcí, a divím se, že Andrej Babiš, který byl v čele vlády, toto neví.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu po sobotním útoku Hamásu slíbil naprosté zničení palestinského radikálního hnutí, Izrael zároveň odstřihnul Pásmo Gazy od vody i elektřiny. Od některých evropských i českých politiků se ozývá kritika. Je to podle vás ze strany Izraele správný postup?

Já jsem vždy – ať už jsem tu situaci komentoval jako vědec, nebo jako politik – byl přesvědčen o jedné věci. Izrael je jediná demokracie v tomto regionu. Jde o stát, který usiluje o svou bezpečnost a je vlastně klíčem k nějaké stabilitě a míru na Blízkém východě. Izrael mnohokrát ukázal, že chce a je schopen se domluvit na mírovém řešení, včetně dohod s arabskými státy. Ale pokud máte vedle sebe organizace, které neuznávají vaší existenci, chtějí vás zničit, používají terorismus a násilí k tomu, aby vás oslabili, tak jediné řešení je ukázat sílu a odhodlání. Uvědomme si, jak jsou ty útoky brutální a jsou vedeny proti civilnímu obyvatelstvu. Jsem přesvědčen, že Izrael má plné právo použít všechny prostředky k tomu, aby se bránil, aby bránil bezpečnost svých obyvatel a svoji existenci.

Minulý týden uběhly dva roky od parlamentních voleb. Vy jste ve videu na sociální síti prohlásil, že vláda vstupuje do druhého poločasu svého vládnutí s dobrým skóre. Je to skóre ale skutečně dobré, když podle průzkumu agentury Kantar oproti volbám v roce 2021 koalice SPOLU ztratila 8,5 procentních bodů a hnutí ANO vyrostlo o 6,5 procentního bodu?

Já nikdy nekomentuji volební průzkumy a doporučuji všem, aby se jimi zas tak moc neřídili, protože jsme viděli průzkumy před posledními parlamentními volbami a pak jsme viděli výsledek, ten rozdíl byl velmi významný. Kdyby to někomu nestačilo, tak mohu uvést aktuální příklad ze sousedního Slovenska. Takže průzkumy berme opravdu s velkou rezervou. Nicméně já velmi pokorně vnímám nálady ve společnosti. Vím, že voliči nejen vládních stran, ale občané vůbec jsou po třech letech v podstatě permanentních krizí unaveni. Od covidu přes energetickou krizi, inflaci, zdražování, dopady války na Ukrajině… a jako by to nebralo konce.

Když jsem řekl to, že hodnocení vlády bych mohl nazvat pozitivním, tak jsem k tomu dodal, že si myslím, že ty dopady našich správných rozhodnutí občané teprve v příštích měsících pocítí. My jsme dobře provedli tuto zemi obrovskými krizemi, které si nikdo nedovedl představit. Zvládli jsme ceny energií, zajištění dodávek energií, novou vlnu covidu, největší migrační vlnu v poválečné historii v Evropě a současně jsme dokázali konsolidovat veřejné finance, významně jsem se v tom posunuli. 5,8 % HDP byl deficit za vlády Andreje Babiše, my příští rok budeme mít 2,2 % HDP deficit veřejných financí, což je také mimo jiné splnění maastrichtských kritérií. V těchto chvílích prosazujeme konsolidační balíček, který nám pomůže dál konsolidovat veřejné finance v dalších letech (konsolidační balíček schválila poslanecká sněmovna v pátek 13. října, rozhovor probíhal pár hodin před samotným hlasováním, pozn. red.).

Současně jsme dokázali investovat do obrany, do naší bezpečnosti. Události v Izraeli a na Ukrajině nám ukazují, jak je to strašně důležité. Dokázali jsme investovat rekordní částky do dopravní infrastruktury, konkrétně 150 miliard korun letos a 150 miliard korun příští rok, konečně stavíme dálnice a silnice. Výrazně jsme posílili energetickou bezpečnost, spustili jsme tendr na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, podílíme se na projektech malých modulárních reaktorů, získali jsme pod kontrolu plynovou infrastrukturu, od kapacit v LNG terminálu až po plynová vedení a zásobníky, a tak bych mohl pokračovat. Udělali jsme včas spoustu správných rozhodnutí.

Poslední věc, která občany zajímá, inflace klesá. A nejen, že klesá v nějakých ukazatelích, ale ona klesá fakticky. To znamená, že lidé vidí, že se zlevňují potraviny a energie. To je také výsledek práce vlády. Jsem přesvědčen, že svoje úkoly jsme zvládli, plníme u toho i náš program a za chvíli to voliči uvidí.

A poznámka politologa. Málokterá vláda, která se chová odpovědně, jedná odvážně a není populistická – to znamená nedělá jen to, co si zrovna představují voliči, ale skutečně myslí na budoucnost – je v polovině svého volebního období nějak moc populární. My děláme změny, které aktuálně populární nejsou a o kterých teprve musíme přesvědčit voliče, že opravdu fungují. To si myslím, že bude i náš případ.

Teď jste vyjmenoval úspěchy vlády. Na druhou stranu, před volbami jste slibovali boj s dezinformacemi, ten se zatím úplně neděje, slibovali jste, že odvoláte nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, to se také nestalo, mluvili jste o tom, že budete deagrofertizovat státní správu a podle mediálních analýz, které jsem četl, to je zatím spíše taková rozpačitá deagrofertizace, kdy někteří lidé odešli, jiní se ale třeba jen přemístili na jiný post. Můžeme se bavit třeba i o konsolidačním balíčku, který podle některých hlasů není úplně dostatečný. Není to opravdu chyba vlády, že někteří vaši voliči mají důvod vám přestávat věřit?

Nemyslím si, že mají důvod nám přestávat věřit. Netvrdím, že všechno jde tak rychle, jak bychom si představovali, nebo že se nám všechno daří úplně dokonale voličům v krátkém čase vysvětlit. Já bych zkusil odpovědět postupně na ty věci, které jste zmínil. Deagrofertizace se tedy jednoznačně daří v těch klíčových věcech. Neproudí státní peníze holdingu Agrofert, všechny toky jsme zastavili.

Když se podíváte na konkrétní kroky, které tady byly v minulosti diskutovány, tak finanční správa pravomocně rozhodla, že Agrofert musí zaplatit doměřenou daň za reklamu na Čapím hnízdě, kterou společnost v minulosti neodvedla. Výsledek řízení bude nyní posuzovat policie a státní zastupitelství. Takže i tady, kde se ze strany státu v minulosti nic nedělo, prostě posun je. Ale ne tak, že se někdo mstí Babišovi a Agrofertu, ale že konečně procesy běží normálně, spravedlivě, padni, komu padni.

Změnili jsme služební zákon, aby státní správa nebyla tak zabetonována. Omezili jsme počty náměstků, část lidí úplně odešla. Změnil se přístup státních organizací. Vezměte si, jaká tu byla kritika, třeba finanční správy, jak za Babiše tito lidé účelově přistupovali k různým firmám. To jsme naprosto otočili, dneska je přístup finanční správy mnohem rozumnější a vstřícnější.

Zastavili jsme část zemědělských dotací velkým firmám a změnili jsme celou logiku jejich fungování. Takže toto všechno jsou jednoznačné kroky, které ukazují, že deagrofertizace probíhá. Dnes stát není orientován na zájmy Agrofertu, naopak jsme odstřihli Agrofert od vlivu ve státní správě. Nepochybně tady posun je a velmi významný.

Někteří voliči si myslí, že vláda může ovlivnit soudy, může ovlivňovat trestní řízení a chtěli by, aby to bylo všechno radikální. Ale tam já říkám ne, my nic ovlivňovat nemůžeme, nechceme a nebudeme. Demokracie musí mít pravidla, která platí pro všechny. To, že by to naši soupeři udělali, je jiná věc. My se chováme a budeme chovat jako demokrati. Demokracie je někdy zdánlivě pomalá, ale je pro všechny mnohem lepší a spravedlivější než jakýkoliv jiný systém. Ctěme demokratická pravidla, ctěme důsledně právní stát, ale tam, kde byl vychýlen, kde byla vychýlena státní správa směrem k Agrofertu, tam jsme to napravili.

A pokud jde o odvolání nejvyššího státního zástupce Igora Stříže?

Pokud jde o státní zastupitelství, nikdo tady neudělal reformu, všichni celé roky říkají, že je to špatně. My jsme připravili novelu zákona o státním zastupitelství, která vyjasňuje pravomoci, způsob odvolání, délku funkčního období a spoustu věcí, o kterých se tady léta diskutovalo – a nic se nestalo.

Ano, část vládní koalice měla pocit, že nejvyšší státní zástupce Igor Stříž by měl být odvolán, ale my jsme upřednostnili prosazení legislativní úpravy fungování státního zastupitelství před nějakými náhlými personálními změnami. To je pro fungování státu mnohem důležitější, a řekli jsme to otevřeně. K významné personální změně došlo, a to na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci.

Vrchním státním zástupcem v Olomouci se ale stal Radim Dragoun, který je považován za Babišova člověka.

Nemám žádné důkazy a důvody věřit, že by byl Babišův člověk. Ale k tomu je důležité říct jednu věc. Jestli chceme ctít pravidla, tak je fakt ctěme. Radim Dragoun vyhrál výběrové řízení, kde byla odborná komise. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek by nemohl bez zjevných a zákonných důvodů nejmenovat někoho, kdo to řízení jednoznačně vyhrál. Já jsem s Radimem Dragounem měl možnost spolupracovat za jeho působení v GIBS, kde fungoval naprosto nestranně a spolehlivě. Nemáme žádné důvody se domnívat, že by se potvrzovalo něco, na co narážíte ve své otázce.

Co se týká Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, to je velmi složitý případ. Jak víte, tam jeden vrchní státní zástupce už vybrán byl, ale ve funkci vydržel asi rok. O důvodech jeho odchodu jsme byli rozsáhle informováni na vládě osobně tehdejším olomouckým vrchním státním zástupcem Radimem Daňhelem a jenom to ukazovalo, že je potřeba tam udělat určité strukturální změny, které, jak věřím, Radim Dragoun udělá. Nemůžeme nad tím přemýšlet tak, že každý, kdo byl do nějaké funkce jmenován v éře Andreje Babiše, je jeho člověk. Myslím, že to tak určitě není. Mohu všechny ujistit, že deagrofertizace probíhá, ale probíhá demokraticky a v souladu s právním státem.

Pojďme se ještě vrátit k tomu volebnímu průzkumu. Podle něj přecházejí voliči od koalice SPOLU ke hnutím ANO, SPD a k neparlamentním stranám. Není to pro vládu vztyčený prst, řekněme žlutá karta?

Průzkumy nikdy nekomentuji. Jako člověk, který se zabývá odborně politikou a trendy ve společnosti, s některými průzkumy také pracuji a nejsem zatím přesvědčen, že by docházelo k přesunu mezi voliči vládní koalice a voliči hnutí ANO a SPD. Naopak si myslím, že společnost je v tomto směru velmi silně rozdělena. Nedovedu si představit, že by voliči prozápadní a demokratické pravicové strany přecházeli ke stranám, které zpochybňují naši jednoznačnou orientaci na Západ, zneužívají lidské neštěstí, staví Ukrajince proti českým občanům, mají levicovou rozdávací politiku, zadlužily by tento stát tak, že bychom se z toho nikdy nevzpamatovali, byly připraveny pustit do tendru na jadernou elektrárnu Dukovany ruské a čínské firmy, způsobily tady obrovské problémy, bohužel i zbytečné oběti na životech v době covidu, dovedly tuto zemi do situace, kdy jsme byli energeticky nezabezpečení, promarnily ekonomickou konjunkturu, stát se choval nespravedlivě zaklekáváním na podnikatele a sloužil zájmům jedné firmy.

Myslím, že žádný volič, který volil strany vládní koalice, aby se takového vývoje zbavil, by vážně nepřecházel k hnutí ANO. Já se tohoto vůbec nebojím, já jsem dokonce přesvědčen, že v příštích dvou letech se ukáže, že naše vláda provedla tuto zemi všemi krizemi dobře. Až opadne únava a obavy z budoucnosti, které jsou naprosto pochopitelné a legitimní, tak občané uvidí, jaké máme výsledky, co se nám všechno podařilo, a budou nás podporovat. Jsem přesvědčen, že v příštích volbách máme velkou šanci vyhrát.

Poslední otázka, jak to aktuálně vypadá s přípravou kandidátky do evropských voleb? Bude koalice SPOLU, nebo ne?

Já jsem někde řekl, možná víckrát, že bych chtěl, abychom to rozhodli do konce září. Musím to ještě trošku posunout. Během října to rozhodnutí ale padne, prosím všechny o pochopení. Je to věc, kdy jsme na jedné straně přesvědčeni, že má a bude pokračovat koalice SPOLU jako velmi úspěšný projekt, u těchto voleb ale opravdu zvažujeme, jak to udělat, abychom působili na voliče skutečně důvěryhodně a přesvědčivě, a zvažujeme, zda jedna kandidátka taková bude.

Je to způsobeno především tím, že dosud jsme v Evropském parlamentu ve dvou různých frakcích. Není to nepřekonatelná věc, ale musíme dobře zvažovat, jestli jsme schopni dát dohromady takovou kandidátku a takový program, který bude pro voliče uvěřitelný, a zda tohle prostě nebude hrát nějakou větší roli. Společně hledáme to správné řešení a snažíme se najít, co bude vlastně ten lepší model pro tyto volby.

(Autor: Jan Pánik, Vojtěch Laštůvka)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS