31. ledna 2023

Události, komentáře: Výsledky v oblasti energetiky jsou viditelné, zastropovali jsme ceny a nejenom to. To je obrovská garance pro všechny

(ČT 24) Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že kroky vlády během energetické krize jsou viditelné, cena elekřiny a plynu se snížila. Podle něj by Česko mělo mít větší kontrolu nad energetickou infrastrukturou, ale i veřejnými financemi. Další daňové zatížení ale prý vláda nechystá. V rozhovoru pro Události, komentáře mluvil premiér i o prezidentských volbách či vztahu s Čínou. Podle Fialy by se také měly srovnávat rozdíly mezi regiony.

Celý rozhovor s Petre Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

Premiér ocenil výsledky prezidentských voleb. „Že prostě nezvítězila volební kampaň a způsob volebního boje, který překročil všechny hranice a všechna tabu a všechny myslitelné zábrany, a že lidé takto jednoznačně preferují slušnost, rozumnou politiku, snahu o spojování, říkání pravdy. To všechno je velmi dobrá zpráva o české společnosti a není důvod z toho nemít radost,“ prohlásil Petr Fiala, jenž zkritizoval kampaň neúspěšného prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO).

Nechce prý vůbec podceňovat sílu hnutí ANO, Babiš je podle něj miliardář, který spojil ekonomickou a mediální moc s mocí politickou. „Je to nejsilnější opoziční strana, silný politický soupeř a bude jím i v těch příštích měsících a letech,“ uvedl Fiala s tím, že na druhou stranu Babiš utrpěl v uplynulých volbách třetí porážku po sobě. Nelze prý také počet hlasů z druhého kola prezidentské volby převádět na hlasy ve volbách do parlamentu.

Na otázku, jak by nyní chtěl práci svého kabinetu premiér oznámkovat, se Fiala zdráhal odpovědět. Úkol vlády není prý ještě splněn, pak budou známkovat voliči. „Čelili jsme obrovským výzvám a velkým krizím způsobeným válkou na Ukrajině. Od energetické krize přes inflaci až po bezpečnostní krizi. Vším tím jsme provedli a provádíme Českou republiku úspěšně. To si myslím, že není špatná bilance,“ sdělil Fiala.

Kritika vlády

Vláda však čelí kritice kvůli její reakci na energetickou krizi, která podle některých přišla pozdě, nebo kvůli nedostatečnému boji proti zdražování. Podle opozice svolala vláda nejvíce summitů, ale bez výsledku. Fiala s tím nesouhlasí. „Výsledky v oblasti energetiky jsou viditelné, zastropovali jsme ceny a nejenom to. To je obrovská garance pro všechny,“ míní. V této souvislosti zmínil i vyjednávání v Evropské unii, která označil jako úspěšná.

„Dosáhli jsme řady opatření, která vedou k tomu, že dneska je cena elektřiny a plynu proti těm předcházejícím měsícům velmi nízko. V tom chceme pokračovat,“ prohlásil Fiala s tím, že dnes už někteří obchodníci začínají nabízet energie pod cenou zastropování.

„Nechci být přehnaně optimistický, nikdo nevíme, co se stane. Situace by se mnohem lépe předvídala, kdybychom viděli na konec války na Ukrajině,“ uvedl Fiala s tím, že pozitivní změnou je také to, že jsme se během osmi měsíců téměř úplně zbavili závislosti na ruském plynu.

Ohledně ČEZu má padnout rozhodnutí

Podle Fialy je v zájmu české společnosti a českého státu, abychom měli větší kontrolu nad energetickou infrastrukturou. Nechtěl však specifikovat, jakou cestou vláda půjde například v případě energetické skupiny ČEZ, protože by to prý mělo dopad na ceny.

Již dříve se mluvilo o možném zestátnění podílu soukromých akcionářů, podle premiéra ale vláda neudělá nic, co by poškodilo právě minoritní akcionáře. O žádné z cest prý nyní není rozhodnuto, nějaké rozhodnutí ale padne.

„Lidé se nás oprávněné ptají, proč nemůžete udělat to a to, když máte ČEZ. Ale my nemáme ČEZ. ČEZ má minoritní akcionáře, jejich práva jsou reálná a jejich zájmy jsou legitimní. To musíme zohlednit, ale je třeba provést nějakou restrukturalizaci, mimo jiné i proto, abychom byli schopni postavit další jaderné reaktory,“ dodal premiér Fiala.

Deficit se bude snižovat, ale ne dalšími daněmi

Lidovci po volbách chtějí otevřít koaliční smlouvu, zaznívá velká kritika strukturálního deficitu, i toho, že návrhy ministerstva financí s tím nic nedělají. Fialu mrzí, že jeho vláda nemohla strukturální deficit snížit a dát do pořádku veřejné finance – dluh prý rostl v posledních dvou letech Babišovy vlády, trend ale pokračuje, byť se ho dle Fialy podařilo zbrzdit.

Vláda chtěla prý udržet sociální smír, tudíž musela pomoci občanům s vysokými náklady. Každodenně se prý nyní vláda zabývá tím, jak dostat finance pod kontrolu. Budou to prý postupné kroky. „My nevidíme smysl, že bychom teď zatěžovali občany nebo firmy dalšími daněmi,“ prohlásil.

„Chápu, že lidé mají obavy o budoucnost, možná mají pocit, že něco lze dělat i rychleji,“ doplnil Fiala. Dlouhodobé problémy mají třeba Moravskoslezský, Ústecký či Karlovarský kraj, odkud odcházejí mladí lidé. Podle Fialy se tomu vláda věnuje třeba skrze zlepšování dopravní infrastruktury, projektu Milostivé léto, či změn ve vzdělávání.

„Jsem si vědom toho, že pokud nebudeme srovnávat rozdíly mezi regiony a zvedat ty znevýhodněné, tak na tom jako Česká republika budeme ztrácet,“ sdělil s tím, že ho trápí velké rozdíly v kvalitě vzdělávání mezi regiony.

První kroky zvoleného prezidenta

Premiér se vyjádřil i k telefonátu nově zvoleného prezidenta Petra Pavla s tchajwanskou prezidentkou, za což ho v úterý zkritizovala Čína. Politika Prahy vůči Pekingu se podle Fialy nemění, odpovídá politice našich spojenců. Každý zvolený reprezentant ale může uvážit, s kým chce telefonovat, a nemá mu do toho nikdo zvenku mluvit.

Na otázku, zda to s tchajwanskými investicemi nedopadne podobně jako s čínskými investicemi slibovanými Milošem Zemanem, Fiala odpověděl, že ve vztahu s Tchaj-wanem nejde primárně o investice.

„My máme ty vztahy vícevrstevné, hodně se rozvíjí spolupráce v oblasti výzkumu, vzdělávání, je tam i ekonomický potenciál. Navíc – Tchaj-wan je demokratická země, sdílíme podobné hodnoty, ale nijak to nic nemění na té základní politické pozici, kterou máme vůči Číně,“ sdělil Fiala. Česká zahraniční politika má podle něj konstanty, které je třeba držet – včetně třeba i důrazu na lidská práva.

Přepis debaty:

Michal KUBAL, moderátor:
Dobrý večer, 22 hodin začínají Události, komentáře. Hlavním hostem bude muž, který mluvil právě před několika sekundami. Premiér Petr Fiala. Dnes se rozdávalo vysvědčení, několik osobností oznámkovalo i kabinet a připojili i slovní hodnocení. Samozřejmě se dotýkaly klíčových témat. Probereme je právě s předsedou vlády. Známkoval i nově zvolený prezident Petr Pavel. Oba čeká první pracovní jednání už zítra. Jaké vztahy si nastaví a přichází teď čas razantnějších kroků v daňové či důchodové reformě i na to se předsedy vlády zeptáme. Poražený finalista Andrej Babiš. Je stříbro pro lídra nejsilnějšího opozičního hnutí famózním výsledkem, anebo fiaskem? Co znamená ohlášený politický detox, probereme s komentátory. A masakr v ukrajinské Buči, mrtvý pán a jeho věrný pes. Fotografie, která dnes vyhrála soutěž Czech Press Photo. Její autor bude naším posledním hostem ještě jednou dobrý večer.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Včera telefonoval s tchajwanskou prezidentkou, dnes ho za to zkritizovala Čína. I tak vypadal začátek týdne nově zvoleného prezidenta Petra Pavla.

 

Petr PAVEL, prezident České republiky:
Rozumím, že Čína má k mému hovoru s Tchaj-wanem výhrady. My jsme ale suverénní země a děláme to, co považujeme za správné. Tchaj-wan je demokratická země a my s ním sdílíme hodnoty, ale i významné obchodní vztahy, což je zcela v souladu se schválenou koncepcí zahraniční politiky.

 

Michal KUBAL, moderátor:
V Událostech, komentářích teď Petr Fiala, předseda vlády, předseda ODS. Dobrý večer.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Nový prezident velmi ostrý start. Začněme teď tím aktuálním Tchaj-wan reakce Číny. Co vy jste na to říkal?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já jsem to dnes několikrát komentoval, jednak je věcí každého reprezentanta České republiky i nově zvoleného, aby uvážil, s kým chce telefonovat a nemá mu do toho nikdo zvenku mluvit. Na druhé straně takový telefonát nic nemění na tom, že naše politika vůči Číně odpovídá politice našich spojenců a my máme vlastní politiku jedné Číny a respektujeme toto pravidlo.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Jak nově zvolený prezident, tak vy, pane premiére, jste argumentoval i ekonomickými vztahy. Před Vánocemi nebo před koncem roku se objevila informace, že TSMC velmi známá firma, která vyrábí čipy, svůj první závod nebude budovat v České republice, jak se někdy spekulovalo, ale v Drážďanech. Jenom pár stovek kilometrů za českými hranicemi. Nedopadne to trošku s tchajwanskými investicemi jako s čínskými investicemi a snahami končícího prezidenta Miloše Zemana?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ale v tom vztahu s Tchaj-wanem nejde primárně o investice, my máme ty vztahy vícevrstevné, hodně se rozvíjí spolupráce v oblasti výzkumu, vzdělávání. Je tam i ekonomický potenciál. Navíc Tchaj-wan je demokratická země, sdílíme podobné hodnoty. Ale nijak to nic nemění na té základní politické pozici, kterou máme vůči Číně a kterou dlouhodobě Česká republika drží, a to na tom nemění nic ani tento telefonát. My jsme si vědomi významu těch vztahů s Čínou jako takovou i těch ekonomických vztahů, které máme, ale současně…

 

Michal KUBAL, moderátor:
Které jsou prakticky na bodu 0 i kvůli těm vztahům s Tchaj-wanem. Takže znovu opakuju tu otázku, mrzí vás to, že dlouho očekávaná investice, spekulovalo se o tom, kam tahle speciálně tahle továrna v Evropě nakonec zamíří, vypadá to, že to bude Německo nebude to Česko. Mimochodem kancléř Scholz nebyl na Tchaj-wanu, ale byl za Si Ťin-pchingem.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Tady se ale rozvíjí celá řada dalších projektů právě i na podporu inovací a výzkumu. My se jim teď věnujeme, jsou to projekty, které například vznikly i díky kontaktům, které má Senát v čele s předsedou Milošem Vystrčilem s tchajwanskými partnery. Takže to všechno se nějak spojuje a určitě na tomto Česká republika tratit nebude. A znovu opakuji, to není nic proti té dlouhodobé politice, kterou uplatňujeme vůči Číně. Současně česká zahraniční politika má nějaké konstanty, které je potřeba držet, to je sdílení demokratických hodnot. Důraz na lidská práva, a přitom i to, abychom dělali rozumnou ekonomickou politiku. Já si myslím, že to všechno jde spojit i jiným zemím se to daří. Buďme tady racionální, nelétejme v těch našich pozicích ode zdi ke zdi. Myslím si, že telefonát s tchajwanskou prezidentkou není nic, co by mělo cokoliv ohrozit.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Pojďme obecně k tomu, co se vlastně odehrálo o víkendu. Vy jste přišel poměrně dobře naladěn s úsměvem, který nevídáme často. Změnila se podle vás nějak politická mapa Česka zásadním způsobem tím, co se odehrálo v sobotu odpoledne?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
To mě mrzí, že nevyvolávám větší pocit pohody a častěji mě nevidíte s úsměvem. Já se o to snažím, abych působil pozitivně v jiných případech.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Ale, řekněme, že, pokud to srovnávám.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já si myslím, že to je hodně důležité pro Českou republiku. Není to důležité jenom z hlediska toho, že vyhrál někdo, koho jsem já volil a koho jsme podpořili koalice SPOLU a vlastně ve druhém kole všechny vládní strany, ale je to důležité i pro to, co se odehrálo před tou volbou, že prostě nezvítězila kampaň volební a způsob volebního boje, který překročil všechny hranice a všechna tabu a všechny myslitelné zábrany. A že lidé takto jednoznačně, naprosto jednoznačně preferují slušnost, rozumnou politiku, snahu o spojování. Říkání pravdy, prostě to všechno je velmi dobrá zpráva o české společnosti a není důvod z toho nemít radost.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Ta kampaň byla hodně vyhrocená, na tom se prakticky shodují všichni. Nicméně ze strany ANO zaznívá příklad pětikoalice před sněmovními volbami, kde se objevily billboardy, na kterých byl Andrej Babiš společně s Vladimírem Putinem. On to srovnává s těmi svými billboardy, kdy varoval před tím, že on bude tím, kdo nezavleče Českou republiku do války. Stěžoval si i na agresivitu lidí, které opakovaně označoval za voliče pětikoalice.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já si myslím, že jedna věc je vyhrocená kampaň a poukazování třeba na chyby nebo slabiny soupeře. Ale druhá věc je využívání vášní, strachu lidí, říkání lží do veřejného prostoru, to přece nejsou věci, se kterými se můžeme smířit. Jestli tady někdo straší válkou, říká, že někdo, protože je voják, nebo že upozorňuje na nebezpečí, která tu jsou, chce naši zemi zavléct do války. To přece jsou věci, které jsou úplně za hranou všeho. A to, že se lidé bojí, to přece i ti, co tu kampaň Andreje Babiše vymýšleli, musejí vědět. A že když do toho vstoupí politik s jeho zázemím a s jeho i politickými úspěchy v minulosti i s tím, že se těší důvěře nějakých lidí a začne jim říkat, že vlastně někdo chce zavléct do války, tak to je přece něco, co je naprosto, ale úplně jako nepřijatelné. A nemůžete přece o někom říct, že chce udělat něco, co on prostě udělat nechce. Ta kampaň může být vyhrocená v tom, že se třeba můžeme bavit o tom, jaké kdo chce daně, nebo jakou kdo má představu o tom, jestli se zavede euro nebo nezavede euro, mohu někomu vytýkat, že je asociální. Ale prostě říkat o někom, že jako chce tu zemi zavléct do války ve chvíli, kdy prostě kousek od nás ta válka opravdu je. To je prostě absolutně nepřijatelné. Stejně jako je nepřijatelné, a to je taky věc, kdy se překročilo nějaké pravidlo, aby politik, který kandiduje na funkci prezidenta, to je taky důležité, to nejsou nějaké volby, to jsou volby, kdy ten člověk kandiduje na hlavu státu, aby třeba zpochybňoval naše spojenecké závazky. A člověk, jako je Andrej Babiš, který přece jenom má nějaké i zkušenosti z politiky. Musí vědět, že pravidla v mezinárodní politice jsou trošku jiná než v té vnitřní, že záleží na tom, co řeknete, že záleží na těch větách, že záleží na tom, kdo to řekne a v jaké situaci. Takže já jsem měl třeba spoustu otázek ze zahraničí a nejenom od lidí z vrcholné politiky, ale i třeba od lidí z velkých mezinárodních firem, co se to děje, jestli to bylo myšleno vážně, protože oni to sledují. A oni neznají detaily a neví, že prostě Andrej Babiš něco dopoledne řekne jinak a večer to popře. Ale oni slyšeli bývalého premiéra, kandidáta na prezidenta České republiky, jak říká, my nedodržíme závazky, které vyplývají z NATO. A toto všechno jsou věci, které jsou prostě daleko za hranou toho, co je přijatelné.

 

Michal KUBAL, moderátor:
K té válce. To, že jsme ve válce to, že u Kyjeva se bojuje za Prahu, to zaznívalo od vás i od členů vaší vlády taky a toto byl jeden z těch argumentů. My jsme nebyli ti, kdo řekli, že Česko je ve válce, byla to pětikoalice, byl to premiér Fiala, byli to jeho lidé.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ano a stejně tak jsem před sedmi lety napsal článek Naše válka, kde jsem mluvil o tom, že pokud proti nám Islámský stát a islámské teroristické skupiny vedou válku v našich městech a dělají tu teroristické útoky, že se nemůžeme tvářit, že se nás to netýká, že s tím máme něco dělat. A tady přece proti nám Vladimír Putin dlouhodobě vede hybridní válku, vede válku prostřednictvím kyberútoku, zažili jsme akt státního terorismu na českém území ve Vrběticích.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Takže tohle jste cítil jako jinou válku než, o které jste mluvil vy a cítil jste jakoby fyzickou válku, kterou se tady straší.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ale toto je realita a potom to je realita, kterou je potřeba pojmenovávat, nedělám to jenom já, dělá to každý, kdo rozumí politice a ví, co se prostě z bezpečnostního hlediska a ekonomického hlediska, nezapomeňme ani na ekonomicko-energetickou válku, co se z tohoto hlediska děje. Ale já jsem tehdy měl na mysli, a to přece všichni musíme chápat, že válka přišla do Evropy, že Vladimir Putin zaútočil na Ukrajinu, ale tím porušil všechna pravidla mezinárodního řádu a ohrožuje naši bezpečnost a že s tím musíme něco dělat. A ukázalo se, že podobným způsobem to vlastně vnímají všechny evropské země, proto jsme přijali tak tvrdé kroky vůči Rusku, proto jsme přijali tak silnou podporu vůči Ukrajině, včetně dodávek zbraní, a proto taky Severoatlantická aliance výrazným způsobem posiluje svoje východní křídlo. Prostě tu hrozbu, a to nebezpečí nepodceňujeme. Ale právě proto, že to děláme, že si uvědomujeme, co nám hrozí, tak právě proto jsme v bezpečí, a právě proto máme zaručený mír. Ale to je přece všechno to, co teď popisuju, něco úplně jiného, než když někdo řekne: Tenhle pán, který tady kandiduje, protože byl voják, a protože má podobné názory jako vláda, tak on chce válku. A já chci mír. To je přece něco, co je naprosto nepřijatelné i kvůli tomu kontextu. A ještě k tomu dodám jednu věc jako člověk, který celý život se věnuje vzdělávání a vzdělávání mladých lidí, j jsem vlastně učitel. I to zneklidnění ve školách. To, že prostě paní učitelky musely odpovídat dětem na to, jestli teda bude válka, vždyť to říkají tady v televizi. To přece je něco, co by mělo minimálně Andreje Babiše mrzet a za co by se měl omluvit. Já si myslím, že toto jsou věci, které jsou prostě mimo všechny přijatelné kategorie, a právě proto je dobře, že to dopadlo tak jednoznačně.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Jednou politolog, vždycky politolog možná. Byť jako politik, pokud se podíváme na to, z vašeho pohledu jako politického konkurenta Andreje Babiše i politologa, prezidentská volba funguje jako mobilizační prvek. Andrej Babiš získal, byť jsou to volby, je to je to úplně jiná soutěž, získal o milion hlasů víc. Berete to, že navzdory té porážce Andrej Babiš vyšel z té volby jako silnější, anebo cítíte, že je slabší, než byl v sobotu předtím, než se sečetly ty výsledky?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
V žádném případě nevyšel jako silnější, ale dovolte mě říct. To je porážka, je to krutá porážka, ale nebo drtivá nebo jasná. A to říkám jako politik jako politolog. Ale dovolte mi k tomu říct dvě věci. Já vůbec nepodceňuji sílu hnutí ANO Andreje Babiše, Andrej Babiš je miliardář, který spojil dohromady ekonomickou, mediální moc s mocí politickou. Vytvořil velmi velkou politickou sílu. Hnutí ANO se podařilo sjednotit vlastně levicové voliče, stalo se hegemonem v levé části politického spektra, získali voliče sociální demokracie a další a má poměrně pevné voličské jádro. Je to nejsilnější opoziční strana a je to silný politický soupeř a bude jím i v těch příštích měsících a letech. Toto já nezpochybňuji. Na druhé straně Andrej Babiš utrpěl třetí porážku po sobě a vždycky tam, kde řekl: toto je referendum o mně, toto je referendum o vládě, neuspěl, to je konstatování, to není nic víc. A poslední poznámka, to je poznámka i politologie i politika. A na to ani vlastně nemusí být žádné vzdělání nebo znalosti, v žádném případě nelze volby a počet hlasů z druhého kola prezidentské volby převádět na hlasy ve volbách do Parlamentu. Já uvedu jenom dva příklady. Jiří Drahoš před pěti lety v prezidentské volbě získal více hlasů, volilo ho více voličů, více občanů České republiky než Andreje Babiše, tehdy to bylo myslím 2 700 000.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Bylo to zhruba o 300 000 při nižší volební účasti.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Jiří Drahoš pak byl zvolen senátorem, ale nevznikla z toho nějaká podpora nějaké politické strany. Jiný příklad může být rok 2013, já už jsem někde psal o tom, že Miloš Zeman měl asi 54 % a jeho strana o několik měsíců později ve volbách měla něco přes jedno procento. Ale uvedu jiný příklad. Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09 získal ve volbách asi 2,2 miliony hlasů. Nepamatuju si přesně ta čísla. TOP 09 potom ve volbách 600 000. Čili i naše zkušenost nám říká, že prostě ty věci nejsou jednoduše převoditelné a podle mě to ví i v hnutí ANO.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Zkušenost z toho, jak sledujete Andreje Babiše, byť řekněme z pozice soupeře, co očekáváte, že přijde po těch osmi dnech politického detoxu, které Andrej Babiš ohlásil. Vy jste říkal, že nečekáte nic, tak nebudete zklamaný, nicméně co vám to napovídá, co bude pravděpodobnější varianta, zůstane Andrej Babiš poslancem, zůstane v politice.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já to opravdu nevím. Těžko to mohu předvídat. Andrej Babiš také je člověk, který mění názory a mění je ve velmi krátké době a mění je i velmi přesvědčivým způsobem, ale abych taky řekl něco pozitivního. Andrej Babiš je člověk velmi pracovitý a velmi vytrvalý, takže těžko říct, jakým způsobem se rozhodne. Fakt je ten, že ta porážka je jasná. Je velmi silná, on z těch voleb udělal referendum o své osobě. Sám to několikrát řekl a voliči rozhodli, tak jak rozhodli.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Zmínili jsme vaši pedagogickou kariéru, poprosím vás o jednoslovnou odpověď, možná doplněnou slovem minus. To dáme. Vy teď máte za sebou desátou návštěvu ministerstva. Dneska je jedenatřicátého, rozdávala se vysvědčení. Jakou známku byste dal své vládě, svému kabinetu?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já nejsem zvyklý známkovat, raději používám slovní hodnocení, a hlavně jako učitel vím, že se má hodnotit, až je ten úkol splněn. Dá, ale až je úkol splněn. Zatím jsme neměli možnost naše úkoly splnit, protože máme v programové prohlášení na čtyři roky a pak nás budou známkovat voliči. Na to známkování se těším, a to je to podstatné známkování. Nikomu nebráním naši vládu hodnotit, příležitost říct výborný. Ale když jsem u toho slovního hodnocení, vy jste chtěl jedno slovo, to nedokážu, ale dokážu to říct v jedné větě. Čelili jsme obrovským výzvám a velkým krizím způsobeným válkou na Ukrajině, od energetické krize přes inflaci až po bezpečnostní krizi, vším tím jsme provedli a provádíme Českou republiku úspěšně. To si myslím, že není špatná bilance.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Pojďme si poslechnout, jak vaši vládu hodnotí jiní lidé napříč různými obory.

 

David MAREK, hlavní ekonom Deloitte:
Dá se říci, že vláda je takový, řekněme, prvňáček, na které bychom měli být asi shovívavější, abychom je neodradili od dalšího studia, tudíž při této shovívavosti bych jí dal 2-2 minus. A proč ne jedničku? A to proto, že jednak nezačala s reformou veřejných financí a je opravdu za pět minut 12 máme vysoký strukturální schodek. A za druhé proto, že v době energetické krize reagovala relativně pozdě a následně kvůli tomu musela reagovat plošnými neadresnými, velmi drahými opatřeními, takže tyto dvě záležitosti bych bral, proč jí strhnout body a oznámkovat ji 2-2 minus.

 

Daniel HŮLE, vedoucí programu Dluhové poradenství, Člověk v tísni:
Řádově za dvě, možná dvě minus. Rámcově je potřeba si říct, že vláda čelí bezprecedentně složité situaci, válka, energetická krize, extrémní zdražování a podobně. Myslím si, že pan ministr Jurečka, i pan ministr Blažek vlastně k tomu přistupují velmi odpovědně. U pana ministra Jurečky si myslím, že tam trochu drhne ten úřad, to ministerstvo práce a sociálních věcí, kdy si myslím, že ty změny by mohly být dělány rychleji a jakoby lépe reagovat na ty potřeby a méně jakoby ucpávat ten systém. V oblasti spravedlnosti si myslím, že tam je velký deficit v oblasti implementace směrnice evropské o oddlužení. To už mělo před rokem a půl být.

 

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Tři minus až čtyři, a to ještě s vykřičníkem. Těch důvodů je více. Manipulace s minimální mzdou a její nenavyšování, zrušení navýšení pro kategorie 2-7 zaručené mzdy. Obrovský pokles životní úrovně, patnáctiprocentní inflace, nízké nárůsty mezd a platů, další inflace, která se chystá v letošním roce. Další věc je vlastně neřešení problematiky inflace, přestože vláda to může dělat a my jsme jí to doporučili už v lednu roce 2022, a to je pro mě opravdu tragické.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Přísný prof. Josef Středula. Opozice vyčítá, že vláda udělala málo, pozdě. Svolala nejvíc summitů, ale bez výsledku, proč jste dneska chválil třeba ministra Síkelu?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Protože ty výsledky v oblasti energetiky jsou viditelné. Zastropovali jsme ceny a nejenom to, to je obrovská garance vlastně pro všechny nejenom pro domácnosti, ale i pro veřejný sektor.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Ale nemyslíte, že to přišlo pozdě? Tohle všechno zaznívá. Stropy jsou příliš vysoké, přišly pozdě, nepomáhají lidem.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ale realita je taková, že ty stropy jsme udělali včas a udělali jsme ve chvíli, kdy jsme si pro to vytvořili podmínky v Evropské unii. Nezapomeňme, že například, abychom mohli zastropovat malé a střední firmy a potom velké firmy, že jsme pro to museli vytvořit nový rámec v rámci toho evropského vyjednávání, ale hlavně vždyť přece to, čeho jsme dosáhli v Evropě, a nebyla to jednoduchá vyjednávání, a protože jsem je vedl na úrovni premiérů a prezidentů a Jozef Síkela je vedl na úrovni ministrů energetiky a muselo se to propojit, tak vím, jak to bylo těžké, tak jsme dosáhli řady opatření, která vedou k tomu, že dneska cena elektřiny a cena plynu je v podstatě proti těm předcházejícím měsícům velmi nízko. A v tom chceme pokračovat. A vlastně dneska už začínají nabízet někteří obchodníci energie pod cenou toho zastropování.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Tam mířím. Uvažujete už o konci stropu?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Zatím ne, ale myslím si, já tady nechci být přehnaně optimistický, protože nikdo nevíme, co se stane a samozřejmě ta situace by se mnohem lépe předvídala, kdybychom viděli na konec války na Ukrajině, protože ty problémy jsou způsobeny ruskou agresí na Ukrajině. Ale myslím si, že pokud to takto půjde dál, tak můžeme s mírným optimismem se dívat dopředu. Někteří experti říkají, že ty ceny energií by už neměly růst. Uvidíme. To, co je určitě pozitivní, a to s tím souvisí, je, když jste se ptal, proč třeba pozitivně hodnotím ministerstvo průmyslu a pana ministra Síkelu a on je to ale souběh dalších kolegů, kteří se na tom podíleli, tak je to třeba to, že jsme se během osmi měsíců úplně zbavili závislosti nebo téměř úplně na ruském plynu. Na začátku minulého roku to bylo nějakých 97 %, když jsme byli závislí, teď jsou to 3,4 procenta ruského plynu, který používáme. Máme plyn zásobnících, jsme připraveni. Všichni ti, co říkali a strašili tady, že nezvládneme zimu, tak se ukazuje, že neměli pravdu, naopak jsme měli pravdu my, kteří jsme říkali, udělali jsme takové kroky, včetně třeba nákupu kapacity LNG terminálu v Nizozemsku, že tu zimu zvládneme.

 

Michal KUBAL, moderátor:
A týká se to i příští zimy, o té jste říkal, že ano, není to jenom jednorázová záležitost?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ne, není to jednorázová záležitost. A dneska už ta kapacita terminálu v Emshavenu v podstatě pokrývá s úsporami, které jsme mezitím také udělali. A za to bych chtěl všem poděkovat jak domácnostem, tak tak podnikům, tak už pokrývá 40 % roční spotřeby, pokud se nám podaří získat kapacitu ještě v nějakém dalším terminálu, jednáme třeba velmi intenzivně o možnosti takovou kapacitu v Německu nebo v Polsku, tak si myslím, že jsme dostatečným způsobem do budoucna zajištění.

 

Michal KUBAL, moderátor:
V červnu v mimořádném projevu jste ohlásil, že klíčové je, aby stát získal pod kontrolu celou síť klíčových elektráren nebo zásadní součástí strategie. Je nástrojem zákon nazývaný lex ČEZ, tak jak se o něm píše?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Platí, co jsem řekl, že je potřeba získat větší kontrolu nad energetickou infrastrukturou. Všichni jsme viděli proč. Ale jakou cestou půjdeme, to v tuto chvíli není rozhodnuté.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Takže ty titulky ODS bude znárodňovat, nejsou pravdivé.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Nejsou pravdivé. A já ani nemohu ty jednotlivé kroky komentovat právě proto, že to má dopad na ceny. A to, že ČEZ je společnost veřejně obchodovaná. Dovolte mi k tomu říct, ale jednu věc. Já rozumím zájmu minoritních akcionářů ČEZu, kteří prostě mají minoritní podíl a chtějí na něm vydělat, ale mohu všechny, to je legitimní zájem, ale je tu taky zájem státu a společnosti, abychom se dostali do takové energetické situace a měli takovou energetickou bezpečnost, aby to bylo výhodné pro Českou republiku. Já mohu všechny ujistit, že neuděláme nic, co by poškodilo minoritní akcionáře a co by byl jakýkoliv krok, který by byl nelegální nebo protiústavní. To v žádném případě nikdo ani nechystá.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Nebude to znamenat zpochybnění právního prostředí?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
V žádném případě. Myslím si, že ta debata, která se teď rozvinula, je zbytečná, protože žádné rozhodnutí ještě nepadlo, ale nějaké padne. Protože lidé se nás oprávněně ptají, tak proč nemůžete udělat to, a to, když máte ČEZ. Ale my nemáme ČEZ, ČEZ má minoritní akcionáře. Jejich práva jsou reálná a jejich zájmy jsou legitimní. To musíme zohlednit, ale je potřeba provést nějakou restrukturalizaci mimo jiné i proto, abychom byli schopni například postavit další jaderné reaktory.

 

Michal KUBAL, moderátor:
To znamená, pokud se mluví o zákonu, který je připravený, který se kterým nesouhlasili vládní legislativci, označili ho za protiústavní, ve kterém se píše, že se sníží kvórum potřebné pro to, aby se rozdělila, například společnost a podobně. Není to pravda?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ten zákon, to pravda je, že byl připraven, ale o té protiústavnosti, to bych se trošku ohradil. Ale hlavně uveďme to do souvislostí. V zahraničí takové zákony samozřejmě jsou, a to množství akcionářů, kteří se musí zúčastnit valné hromady, aby něco odsouhlasili, je někde mezi 80-85 procenty. U nás je to 90, to prakticky nikde není, dokonce jsou země, kde to je v legislativě někde kolem 65, 70. My jsme šli velmi konzervativní nebo ten návrh šel velmi konzervativní cestou, ale vyvolalo to tu reakci, kterou to vyvolalo. To může souviset s restrukturalizací, nemusí. Já teď nebudu říkat ty cesty, kterými půjdeme, ono je jich víc, protože o žádné v tuto chvíli není rozhodnuto. Je to velmi odpovědné rozhodnutí a musíme mít pro to všechny podklady. Analýzy, abychom to udělali, ale znovu opakuji, je v zájmu české společnosti a českého státu, abychom měli větší kontrolu nad energetickou infrastrukturou.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Je tedy ve hře kromě tohoto zákona i například vykoupení menšinových podílů?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Vzhledem k tomu, že každý můj výrok by měl vliv na akcie ČEZu, nemohu ho říct. Ale na druhé straně cítím povinnost a měl bych povinnost a měla by povinnost vláda ve chvíli, kdy bychom se rozhodli pro nějaký krok, tak ho zveřejnit, a to také udělám.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Byli to vaši lidovečtí koaliční partneři, kteří seděli v tomto studiu a říkali, že až bude po volbách, tak nastane čas otevřít koaliční smlouvu a znovu se vrátit k tomu, co vlastně vláda slibovala, jakým způsobem chce jít dál. Zaznívá velká kritika strukturálního deficitu a s tím, že vlastně ty návrhy, které přicházejí z ministerstva financí s tím ani v tom, řekněme, výhledu na další dva roky nic nedělají. Zásadním způsobem neobrací ten trend, který je negativní. Přijde teď v okamžiku, kdy máme rok a půl do dalších voleb vláda k tomu, že sáhne k některým zásadnějším, odvážnějším, radikálnějším krokům?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Chceme to udělat a uděláme to a možná k tomu známkování nebo k té kritice, která zazněla. Mě nejvíc mrzí to, že jsme nemohli snížit strukturální deficit, že jsme hlavně nemohli dát do většího pořádku veřejné finance, protože ten dluh rostl v posledních dvou letech Babišovy vlády a bohužel ten trend do jisté míry pokračuje, byť jsme to trošičku zabrzdili.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Česko bylo dokonce jedinou zemí, které se zvýšilo.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ale na druhé straně my jsme to udělali s vědomím toho, že chceme udržet sociální smír a že chceme pomoci lidem s cenami energií a s těmi vysokými náklady, které mají. Takže jsme některé kroky odložili. A víme, že se k nim musíme vrátit a ta naše ambice je dostat pod kontrolu veřejné finance a snížit strukturální deficit. Intenzivně na tom pracujeme, probíhá řada jednání. Věnujeme se tomu opravdu každodenně, jak v pracovních skupinách, tak na úrovni koaličních rad a přijdeme s řešením a bude to řešení, které povede ke zlepšení toho stavu veřejných financí.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Zvýšení daně z příjmů je ve hře?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ne, ale já pořád se vracím k tomu, já nechci komentovat jednotlivé věci, dokud je nemáme vyjednané uvnitř koalice. Ale chci říct, že platí, co jsem řekl, my nechceme zvýšit to celkové daňové zatížení. Budeme se bavit.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Pane premiére, je to 220 miliard korun, které jsou strukturální deficit, chcete říct, že seškrtáte ve výdajích státu 220 miliard korun ročně?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
My chceme postupnými kroky, a víte, že ministr financí mluvil o 70 miliardách v té první fázi, my chceme postupnými kroky začít, ale razantně, byť postupnými kroky, konsolidovat veřejné finance, a to budeme dělat. A snižovat ten strukturální deficit. Rezervy jsou určitě i na té výdajové straně. Můžeme se bavit i o těch příjmech. Ale znovu říkám, my nevidíme moc žádný smysl v tom, že bychom teď zatěžovali občany nebo firmy dalšími daněmi. Podle nás...

 

Michal KUBAL, moderátor:
Jaká by měla být ta částka, řekněme na konci vašeho funkčního období, strukturálního deficitu? Teď je to 220 miliard, kam byste se chtěli dostat?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Pan ministr financí řekl číslo na letošní rok, musíme se podívat, a teď jsme ve fázi, kdy prostě se díváme na to, jakou cestou k tomu dospět tak, abychom opravdu neohrozili sociální mír a nezpůsobili další konflikty. Myslíme, že to jde. A pak se budeme dívat na ty další kroky. Pojďme cestou postupných kroků, ale něco v tom dělejme, protože ta situace je neúnosná. A ještě mi dovolte jednu větu. Ono ale nejde jenom o to samotné snižování deficitu. Tady jsou další věci, které je potřeba udělat, jinak se řítíme do propasti nebo do špatných konců nebo jdeme proti zdi. Je to třeba důchodová reforma. A zase naše vláda se nezříká žádné odpovědnosti. Já jenom říkám jako občan, ta důchodová reforma už měla být před 5, 6 lety. Nestalo se tak, vlády před námi to odkládaly, ale my víme, že už ji musíme udělat kvůli mladé generaci. Čili je tu více změn. A ještě mi dovolte jednu větu. Ano, my jsme v minulém roce pomáhali občanům, ale taky jsme investovali, a to je zase cesta do budoucnosti. Nejvíce do dopravní infrastruktury, do vzdělání. Prostě dáváme i peníze, které vlastně nám zaručí budoucí prosperitu. A ono je to všechno vidět potřeba v jednom celku.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Pane premiére, pojďme se teď podívat na hlas vox s populi, vox dei. Hlas lidu. Na to, jak vidí vládu České republiky občané České republiky, zítra vyjde šetření, kde právě známkování vlády bude oficiálně zveřejněno. Tady malá ochutnávka.

 

Martin KRATOCHVÍL, analytik, STEM:
V našem výzkumu lidé hodnotili výkon vlády za minulý rok, to znamená za rok 2022. Za tento krizový rok a když se česká veřejnost ohlédla, tak vystavila vládě průměrnou zámku 3,8, když to zprůměrujeme. Vychází to, pokud bychom se drželi toho školního hodnocení někde na tři minus nebo 3-4. V tom dlouhodobém horizontu sledujeme, že to navazuje na ta špatná hodnocení vlády. Té předchozí právě z covidového období a poslední, ta lepší hodnocení jsme zaznamenali právě v době, kdy se České republice dařilo.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Ještě jeden hlas, a to hlas, za kterým stojí 3 350 000 hlasů, jiných hlasů, a to sice hlas nově zvoleného prezidenta Petra Pavla.

 

Petr PAVEL, nově zvolený prezident ČR:
Já ještě nejsem ve funkci, tak bych asi neměl známkovat vládu. Možná jako občan bych jí dal zatím dvojku, maximálně dva minus. Já si myslím, že vláda přijala hodně opatření, která směřují k pomoci lidem. Asi ne úplně dobře je vysvětlila, takže mnoho lidí vlastně ani netuší, kolik různých opatření v jejich prospěch vláda přijala, což ale samozřejmě neříká, že nebyly věci, které neudělala úplně dobře.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Tři minus, dvě minus, jste spokojený?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já jsem přesvědčen, že to hodnocení přijde až po té době, kterou máme na to, abychom...

 

Michal KUBAL, moderátor:
Vrátíme se na začátek.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ne. To není žádná výmluva, tak to prostě je. I chápu to, že prostě lidé mají obavy o budoucnost, možná mají pocit, že něco třeba lze dělat i rychleji.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Zaměříte se na ty regiony, kde je tohle…

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já bych třeba raději, kdybychom ten strukturální deficit rychleji snižovali. To je všechno pochopitelné.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Zaměříte se na regiony, kde je tenhle pocit výraznější? Bylo to vidět například i v těchto volbách. Sice ne tak výrazně jako například ve sněmovních volbách, ale ta podpora Andreje Babiše jako protestního hlasu vůči i vaší vládě, tak byla výraznější v některých regionech, například v bývalých Sudetech.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
No nejde jenom o to, že tam byla výrazná podpora Andreje Babiše, ale jde o to, že Moravskoslezský kraj, Ústecký a Karlovarský dlouhodobě jsou, prostě mají dlouhodobě problémy. Ty problémy jsou různého typu, včetně toho, že odtamtud odcházejí mladí lidé. A to zase vlastně ničí tu dobrou budoucnost toho kraje. My se tomu dost věnujeme už teď a některá ta opatření, která jsme udělali, tak těmto krajům pomáhají. Když investujeme do dopravní infrastruktury, je to, aby byla větší propojenost těchto krajů. Když jsme třeba přijali už třetí opatření v rámci toho projektu Milostivého léta. Hodně se to dotýká těchto krajů, nebo lidí v těchto krajích. Když chceme udělat změny ve vzdělávání, opět to má dopad na tyto kraje, protože lidé musí získat kvalitní vzdělání, musí mít perspektivu kvalitního vzdělání, jinak tam prostě mladí lidé nebudou zůstávat. Takže jsme si toho vědomi. Nejenomže jsme si toho vědomi, ale už děláme i nějaké kroky. Ono asi nejde během roku spravit situaci, která se tady kumulovala, ani ne několik let, ale desítky let. Ale chtěl bych říct jednu podstatnou věc. Já jsem si vědom toho, že pokud nebudeme srovnávat rozdíly mezi regiony a zvedat ty znevýhodněné, tak jako Česká republika na tom budeme ztrácet. To skutečně se týká nás všech. Mě třeba dlouhodobě trápí velké rozdíly v kvalitě vzdělávání mezi jednotlivými regiony, a i s tím je potřeba něco udělat.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Což je jedna z věcí, o které mluví například nastupující prezident. Pojďme teď stručně. Mluvil také Petr Pavel o tom, že jmenuje Michala Koudelku do pozice generála, kdy ho navrhnete tak, aby ho mohl jmenovat? 8. květen nejbližší termín?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ten návrh určitě uděláme. My ho máme nachystaný, protože jsme navrhovali. Ano, ale já bych to pro jistotu udělal ve chvíli, kdy nastoupí nově zvolený pan prezident do úřadu. Určitě to stihneme.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Čekal byste, že třeba Miloš Zeman by mohl jmenovat mezi tím, aby to udělal Petr Pavel?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ne, tak aby někdo neřekl, že jsme to nějak udělali nevhodně. Uděláme to, ale počítáme s tím. Pan ředitel Koudelka si určitě tu generálskou hodnost zaslouží.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Mimochodem měl jste nějaké náznaky toho, o čem mluvil dneska Petr Pavel, to znamená, že ta situace v prezidentské kanceláři je horší, než čekal, že tam můžou dokonce padat trestní oznámení?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Takovou informaci o činech, které by zakládaly důvod k trestnímu oznámení, nemám, ale to neznamená, že ta informace není relevantní. Já ji jenom nemám, ale chápu, že pan nově zvolený prezident chce jít do toho úřadu a převzít Pražský hrad a Kancelář prezidenta republiky, řekněme, s čistým stolem a mít jistotu, že tam nedocházelo k něčemu, co by bylo problematické.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Zítra první oficiální jednání s ústavními činiteli. S čím tam jdete, čeho byste chtěli dosáhnout?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Je to první jednání v tomto formátu a ono nějakou dobu prostě to jednání mezi předsedkyní Poslanecké sněmovny, předsedou Senátu, prezidentem a premiérem nebylo z různých důvodů. A myslím si, že je to něco přirozeného. Takže já od toho očekávám, že si řekneme základní parametry té budoucí spolupráce. Nastavíme nějaký model spolupráce. On je důležitý nejenom kvůli legislativnímu procesu, protože prezident má právo veta, ale je hlavně důležitý třeba kvůli koordinaci zahraniční politiky.

 

Michal KUBAL, moderátor:
Petr Fiala, díky za váš čas, pane premiére.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, pěkný večer.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS