31. ledna 2023

Blesk: Petr Pavel drtivě zvítězil. Do nejvyšších míst politiky se vrací úcta k druhým, slušnost a respekt k Ústavě

(www.blesk.cz) „Petr Pavel drtivě zvítězil. Do nejvyšších míst politiky se vrací úcta k druhým, slušnost a respekt k Ústavě. A co je nejdůležitější, vrací se snaha spojovat společnost a uklidnit situaci. Prezident k tomu má spoustu možností a nástrojů,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz k výsledku prezidentských voleb premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Blesk.cz.

„Máme za sebou jednu z nejodpornějších a nejhorších volebních kampaní v naší novodobé historii. Populismus se zde přímo propojil s extremismem. A to je mimořádně nebezpečné,“ zmínil premiér Petr Fiala ke kampani a v pořadu Ptám se, pane premiére, uvedl, proč mu to tak přišlo.

„Vyděsil část mladých lidí, dětí i část učitelů. To je něco tak nebezpečné. S tím se nesmí hrát, to je tabu, které překročilo přijatelnost i vyhrocené kampaně, a proto jsem řekl, že je to odporná kampaň – hrát si se strachem lidí, když všichni máme strach o své děti a blízké, s tímto si zahrávat a zneužívat to, to je naprosto nepřijatelné,“ uvedl premiér Fiala.

Petr Fiala poznamenal, že do politiky možná vyhrocená kampaň patří, ale bylo za hranou to, že se používaly nepravdy a došlo k věcem, které byly prostě za hranou. Podle Fialy samozřejmě nemáme zavírat oči před nebezpečím, ale zároveň nemáme strašit děti. „Všichni chceme mír, ale my víme, že ten mír se dá udržet – všichni nejsou hodní a skvělí a diktátorské režimy nejsou stejné – toho dosáhneme jenom tak, že budeme silní,“ dodal Fiala.

Část prohlášení neúspěšného kandidáta Andreje Babiše (ANO) mířila i na Fialu. Podle ministerského předsedy se jeho slova překrucovala a popřel, že by byl válečným štváčem.

„Pro mě to bylo velmi těžké, protože na mou adresu zaznívala spousta výmyslů, ale musel jsem se držet stranou, protože jsem nechtěl, aby to byl střet mezi Andrejem Babišem a vládou, ale aby to zůstalo tím, co to bylo - tedy soubojem osobností, které usilují o post prezidenta republiky a Petr Pavel je osobnost, která, jak se ukázalo, Andreje Babiše úplně smetla,“ poznamenal Fiala.„Musel jsem se hodně ovládat, abych do té veřejné diskuze nevstoupil, a to, že jsem to udělal, se ukázalo jako dobré,“ konstatoval.

Fiala také uvedl, že Pavel drtivě zvítězil a lidem podle něj teprve dojde, jak velká změna nás vlastně čeká. Do nejvyšších míst se totiž podle Fialy vrací respekt k druhým, slušnost a respekt k Ústavě. „A co je nejdůležitější, snaha spojovat společnost a uklidnit situaci. Prezident k tomu má spoustu možností, nástrojů,“ poznamenal Fiala.

Celou kampaň a obecně volby pak sledovala celá rodina Petra Fialy. „Všichni jsme to prožívali,“ svěřil se Blesku. Jeho rodina má navíc stejné názory na politické a společenské věci. „Mám z toho radost, všichni podporují politiku, kterou se snažím dělat a všichni jsme fandili Petru Pavlovi,“ uvedl také.

Blesk zjistil, že Fiala má v úmyslu poskytnout novému prezidentovi Hrzánský palác do doby, než nastoupí oficiálně do úřadu. V pořadu Ptám se, pane premiére tuto informaci potvrdil. „To mohu potvrdit. Tým Petra Pavla požádal o možnost být v Hrzánském paláci. Rád jsem to udělal a je to blízko Pražského hradu a je to praktické z mnoha hledisek a chod úřadu to nijak nenaruší,“ uvedl Fiala.

Okomentoval i první kroky nově zvoleného prezidenta. Ten už se stihnul vidět se slovenskou prezidentkou, volal si s Tchaj-wanem a viděl se i se šéfem BIS Michalem Koudelkou. Fiala se vyjádřil hlavně k zahraniční politice.

„Máme tradičně dobré vztahy s demokratickým Tchaj-wanem, jsou to vztahy v oblasti ekonomické, vzdělávací a výzkumné a je to něco, co je dobré a současně za druhé: ČR respektuje a zastává politiku jedné Číny a na tom se nic nemění,“ uvedl Petr Fiala na dotaz, zdali není na škodu, že se k telefonátu vyjádřila kriticky Čína.

Uvítal také rozhodnutí Petra Pavla, že chce vyrazit na Ukrajinu. A to dokonce i se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. „Chce dát najevo svou solidaritu s Ukrajinou, která trpí a je napadená Ruskem, a co se děje na Ukrajině, se hluboce dotýká civilního obyvatelstva. Je to země, která je nespravedlivě napadena a má to dopady na bezpečnostní i ekonomickou situaci v Evropě a Pavel chce dát cestou najevo, že mu na tom osobně záleží a s tím národem cítí.“

Obšírněji se moderátor bavil s premiérem také o neúspěšném kandidátovi a jeho prvních reakcích. Expremiér Andrej Babiš (ANO) totiž hned na první tiskové konferenci po vyhlášení výsledků apeloval na občany, kteří mu poskytli hlas, aby tak učinili ve volbách do Poslanecké sněmovny.

„V žádném případě nelze výsledky druhého kola prezidentských voleb a ta čísla převádět na podporu ve volbách do Sněmovny,“ konstatoval Fiala poté, co zazněl dotaz od čtenáře, který vytáhnul to, že podpora ANO není rozhodně malá vzhledem k tomu, že Babišovi hodilo hlas 2,4 milionu voličů. „Rovnítko tam prostě není. Co je nepochybné, je to, že Babiš má velkou politickou sílu, velkou moc a jeho úspěchem je - a to je nebezpečné - že spojil obrovskou ekonomickou moc s mediální mocí a to propojil s politickou mocí. Hnutí ANO je jednoznačně nejsilnější opoziční strana, je to hnutí, které převzalo prakticky všechny voliče ČSSD a je hegemonem levice,“ rozmluvil se Fiala s tím, že jejich sílu respektuje a nijak ji nepodceňuje.

Voliči Babiše budou mít zastání, zdůraznil dále Fiala na doplňující dotaz. Volby totiž podle šéfa vlády neprohrávají voliči, ale prostě politici. „V každém případě, jak prezident, tak vláda, se mají starat o dobro země a prospěch všech občanů. A já k tomu tak přistupuji,“ dodal.

„Nečekám nic. Řídím se heslem: Nic nečekej, nebudeš zklamán,“ uvedl Fiala na dotaz, zdali Andrej Babiš uteče z politiky, jak avizoval. Připomněl navíc, že Babišova vyjádření se často navzájem vyvracela.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS