27. března 2022

Otázky Václava Moravce: Zmrazování majetků oligarchů probíhá razantně

(ČT 1) Česko bude pokračovat v dodávkách zbraní Ukrajině a Západ jedná i o těžké technice, prohlásil premiér Petr Fiala (ODS) v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Zmínil rovněž, že zmrazování majetku Rusů probíhá razantně, ale limituje ho současná legislativa. Vláda proto chystá změnu zákonů.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Ruský prezident Vladimir Putin podle Fialy nepočítal se statečností Ukrajinců a jednotou Západu. „Taková jednota tu nebyla po řadu let, možná desetiletí. To se musí promítnout i v konkrétních činech,“ řekl. Podle něj je nyní mezi zeměmi snaha pomoci maximálním způsobem. „Když si uvědomíte, co se stalo v průběhu tří týdnů, tak je to obrovská změna v myšlení,“ řekl Fiala.

Připomněl, že Česko bylo jedna z prvních zemí, které na Ukrajinu poslaly zbraně. O další pomoci se prý jedná. NATO se podle něj snaží dodávat i tu nejtěžší techniku, jako jsou tanky a letadla. „Není to tak jednoduché, musí se najít odpovídající typy. Musí to být to, s čím umí ukrajinští vojáci zacházet,“ řekl Fiala.

Ohledně dřívějších žádostí ukrajinských představitelů o vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou ministerský předseda uvedl, že ji lze zřídit ukrajinskými silami, pokud budou mít odpovídající zbraně. „Na dalších věcech se pracuje, nemohu jít do podrobností,“ dodal premiér.

Ruský prezident podle Fialy svou agresivní politikou nedosáhl prakticky ničeho a představa, že se zastaví, je prý mylná. Nynější sankce jsou podle něj nejtvrdší v historii.

Zmrazení majetků

„Diplomatické styky jsme dostali na úplné minimum, budeme zvažovat další opatření. Nic nebudu vylučovat a potvrzovat. Musí se to nachystat,“ řekl premiér s tím, že je potřeba se chovat tak, aby byla zajištěna bezpečnost českých občanů. Připomněl, že je Česko ve válečném konfliktu a na straně jedné z válčících stran.

Významná je také otázka zmrazení majetku ruských oligarchů. „Stovky milionů korun už jsou zmrazeny a budeme v tom pokračovat,“ prohlásil Fiala s tím, že je nyní velmi obtížné toto legislativně ošetřit.

Podle něj bude nutné změnit zákony, „abychom měli volnější ruce“. Je prý třeba také upřesnit, jak má taková změna konkrétně vypadat. „To nejsou majetky, které jsou izolovány. Je to součást majetku dalších lidí. Když zasáhnete firmu, tak máte z pohledu státu povinnost zajistit chod té firmy,“ prohlásil s tím, že všechny kroky vůči ruským oligarchům podniká Česko důsledně.

V minulosti byl hlasitým odpůrcem sankcí prezident Miloš Zeman, který se po ruském útoku na Ukrajinu naopak vyslovil pro co nejtvrdší opatření vůči Kremlu. Fiala se při komentování této změny názorů hlavy státu omezil na konstatování, že je rád, že česká politická reprezentace v této mimořádné a extrémní situaci mluví jedním hlasem.

Dodržování sankcí má v Česku na starosti Finanční analytický úřad (FAÚ). Tento týden oznámil, že řeší několik případů obcházení sankcí. Některé firmy se snažily přesunout několik desítek milionů korun, úřad proto účty zmrazil a podal trestní oznámení. Případy nyní řeší policie.

Nouzový stav do května

S nouzovým stavem, který v Česku kvůli příchodu běženců trvá od 4. března, počítá Fiala nejméně do května. Sněmovna jej schválila zatím na třicet dní. „Potřebujeme ho, abychom zvládli migrační vlnu, která nemá obdoby. Do pohybu se daly tři miliony lidí, kteří přišli do EU,“ řekl s tím, že jde o největší vlnu od druhé světové války.

Během jednoho měsíce přišlo do Česka tři sta tisíc lidí. Podle Fialy však uprchlická vlna zpomaluje a zpomalování bude pokračovat, pokud se konflikt nerozroste.

Prohlášení expremiéra Andreje Babiše, že se současná vláda nevěnuje českým občanům, označil za nesmysl. Pomoc Ukrajincům je podle premiéra kromě morální i lidské povinnosti také pragmatická.

„Zvládnutím uprchlické vlny se věnujeme i českým občanům, protože kdyby se to neřešilo, tak by to mělo katastrofální dopad,“ řekl s tím, že Česko musí uprchlickou vlnu zvládnout tak, aby to nepřineslo další problémy občanům. Zopakoval, že Česko nebude žádat EU o přerozdělování uprchlíků z Ukrajiny, bude ale chtít od Unie pomoc, mimo jiné finanční.

Ceny energií

V souvislosti s růstem cen energií i pohonných hmot, zmínil Fiala již přijatá opatření a také pomoc menším firmám, zastavení přimíchávání biosložky do pohonných hmot či zavedení kontroly marží distributorů.

Řekl také, že o možnosti zastropování cen pohonných hmot prý jednal na půdě EU, ale je to těžce proveditelné. „Toto opatření má tolik nezamýšlených důsledků,“ prohlásil. „Vždy, když to uděláte, tak to někdo zaplatí. A zaplatí to střední třída,“ dodal. Ceny energií podle něj rostou v důsledku války, a proto je třeba s tím počítat. „A neklesnou ve chvíli, kdy válka skončí.“

Zdůraznil, že by se lidé neměli zbytečně obávat. „Máme dostatečné zásoby ropy, relativně dostatečné zásoby plynu, nestrašme se,“ prohlásil s tím, že situace však bude těžká, ale není třeba propadat beznaději a panice.

Vláda se bude také ve středu zabývat souborem opatření proti rostoucí inflaci. Počítá se zvýšením životního minima či s valorizací některých dávek. Pomoc má být cílená na lidi, kteří se kvůli růstu cen již dostali do problémů. Konkrétní opatření nechtěl ale Fiala před jednáním specifikovat.

Přepis debaty:

Václav MORAVEC, moderátor:
Vítejte a hezkou neděli vám všem divákům Jedničky i zpravodajské Čtyřiadvacítky, vstupujete do jedinečného prostoru pro diskusi. Ruská okupace Ukrajiny den třiadvacátý. Od počátku invaze Putinova režimu do Ukrajiny zemřelo podle The Kiev Independent 139 dětí. 205 bylo zraněno. Válka a sní spojená humanitární krize, vyhnala z Ukrajiny do zahraničí podle aktuálních údajů úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, přes 4 000 000 lidí. Dalších bezmála 7 000 000 se stalo běženci uvnitř Ukrajiny. Jedním z nejvíce zkoušených měst je od počátku invaze jihoukrajinský Mariupol. Podle jeho starosty Vadyma Bojčenka nad městem dál vlaje ukrajinská vlajka. Podle Bojčenka ruská armáda nepřišla Mariupol, citujme osvobodit, ale vymazat ze zemského povrchu. I s jeho obyvateli. Srovnání záběrů z Mariupolu před 33 dny a po 32 dnech Putinovy okupace, včetně aktuálního stavu tamního mezinárodního letiště nepotřebuje komentář.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer znovu požádal mezinárodní společenství o dodávky stíhaček, tanků a těžkých zbraní. Chce je využít především k osvobození lidí v obléhaném Mariupolu. Prvním hostem Otázek je premiér a
předseda občanských demokratů Petr Fiala. Vítejte, pane premiére, hezký dobrý den přeji.

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Dnes je to právě 100 dní. Co se vaše vláda ujala úřadu, přitom třetinu z toho času věnujete válce na Ukrajině. Máte představu, kolik dalších dní změní vaše původní plány právě válka na Ukrajině?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Takovou představu nemám, ale bude to dlouhé, určitě bez ohledu na to, kdy ta válka skončí. Všichni si přejeme, aby skončila co nejdříve, je to v zájmu Ukrajiny, Evropy, ale i v zájmu České republiky, ale s těmi důsledky války se budeme určitě vyrovnávat nejenom tento rok, ale předpokládám, že i celý příští. Lepší zprávu nemám. Ty dopady jsou obrovské. Všichni to vidíme. To jsou záběry, které si tady pamatujeme snad jenom z filmu z druhé světové války. Děje se to kousek od nás, má to obrovský dopad na Evropu a vůbec na to, co se děje ve světě. Ty záběry jsou strašné to, co tam prožívají lidé, je strašné a dopad na Evropu je obrovský. Možná si to ani všichni ještě všechno neuvědomujeme, protože ono to vlastně trvá zhruba měsíc, necelý měsíc, ale je to něco, s čím nikdo nepočítal. A dokonce i já, který jsem řadu let varoval před ruskou imperiální politikou, vyzýval jsem západní demokracie k větší razanci, k větší připravenosti se bránit, k jasnějšímu postupu, tak jsem si ani nedovedl představit, že by mohlo dojít tak strašnému válečnému konfliktu s tolika zločiny a s takovým dopadem na civilní obyvatelstvo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Máte, pane premiére, po těch 32 dnech od počátku Putinovy okupace Ukrajiny jasno, které plány z vašeho programového prohlášení vezmou za své?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já doufám, že za své nevezme nic, že budeme schopni ty naše plány realizovat v těch základních věcech, ale budeme…

Václav MORAVEC, moderátor:
I v těch ekonomických, když ekonomika zažije recesi?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Budeme samozřejmě je muset upravovat podle toho, jaký ten dopad bude, jak dlouho ten konflikt bude trvat. Já si myslím, že teď je důležité, my přemýšlíme a musíme přemýšlet i pragmaticky, to jasné, ale teď musíme udělat všechno pro to, abychom Putina co nejvíce zatlačili, aby ten konflikt co nejdříve skončil. To je prostě úkol dne, úplně pro všechny, proto je tak důležité pomáhat Ukrajině, proto je tak důležité tlačit na Rusko sankcemi, ekonomicky, diplomaticky všemi způsoby, ale taky, a to ukázal jasně summit Severoatlantické aliance i jednání evropské rady, taky být připraveni se bránit. Protože pokud by Putin dobyl Ukrajinu, tak to tím nemusí skončit, a to je dneska jasné každému, a proto je potřeba už teď dávat jasné signály Vladimiru Putinovi a dost. A ani toto ani tato strašná válka na Ukrajině nemůže Putinovi projít.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer znovu požádal mezinárodní společenství o dodávky stíhaček, tanků a těžkých zbraní. Chce je využít zejména k osvobození lidí v obléhaném Mariupolu.

Volodymyr ZELENSKYJ, prezident Ukrajiny:
Jsou to letadla pro Ukrajinu, jsou to tanky pro náš stát. Je to protiraketová obrana, jsou to zbraně proti lodím, to je to, co mají naší partneři, na co se tam jenom práší. Koneckonců to všechno není jen pro svobodu Ukrajiny, ale pro svobodu Evropy. Protože pro nikoho na kontinentu nemůže být přijatelné, když pobaltské státy Polsko, Slovensko a celý východ Evropy budou ohroženy střetem s Ruskem, budou ohroženy jen proto, že letadla zůstávají někde v hangárech. Pouze jedno procento všech letadel NATO a jedno procento všech tanků NATO. Jedno procento! O víc jsme nežádali a nežádáme. A to už čekáme 31 dní.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nejnovější slova ukrajinského prezidenta. Pane premiére, vy už jste zmínil summit Severoatlantické aliance a Evropské unie, na kterých jste byl na konci tohoto týdne, vyhoví mezinárodní společenství žádostem Volodymyra Zelenského?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ano, vlastně se to děje.

Václav MORAVEC, moderátor:
Stíhačky zatím ne, to, po čem volá?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Je zde snaha pomoci maximálním způsobem. A když si uvědomíte, co se stalo během těch tří týdnů, tak je to obrovská změna myšlení v řadě zemí. Česká republika a myslím, že na to můžeme být hrdí, od začátku byla připravena dodávat zbraně a dodávala zbraně. Byli jsme tehdy skoro jediní nebo ne jediní, ale bylo nás velmi málo. Tady to byly ty státy, které jsou si vědomi toho, co umí ruská imperiální politika, jaké to nebezpečí tady je, Polsko, Slovensko a další, ale my jsme byli jedni z prvních a potom pobaltské země, ale potom se začaly přidávat další a dneska ta pomoc, která proudí na Ukrajinu, tak je hodně důležitá vlastně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počítá se, promiňte, počítá se s dodávkami té nejtěžší techniky, kterou teď Volodymyr Zelenskyj chce, už nemluví o bezletové zóně, protože ví, že to asi není realistický plán ze strany Severoatlantické aliance, ale stíhačky, tanky, o tom mezinárodní společenství uvažuje, včetně Česka, že by to dodalo?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ano, ale to není tak už jednoduché, musí se najít ty odpovídající typy. Protože tam nemůžete dodat cokoliv, musíte dodat to, s čím umí zacházet ukrajinští vojáci, co je nějak jako opravitelné a pro ně prostě známé. Čili musíte dodávat určité typy. Na tom se pracuje. To, že se do toho zapojily i masivně Spojené státy, je důležitá věc, a to, že vlastně celé to mezinárodní společenství sdružené v Severoatlantické alianci, v Evropské unii je připravené pomáhat a hledá ty prostředky, tak to si myslím, že je důležité. Já mám tu výhodu, že jsem vlastně s Volodymyrem Zelenskym spolu se svými kolegy pány premiéry Morawieckim a Janšou mluvil osobně, a právě jsme se hodně bavili o tom, co Ukrajina potřebuje, jaké typy té vojenské techniky. A takže mám celkem jasnou představu o tom, co je potřeba dělat, nebo máme jasnou představu to, co je potřeba dělat…

Václav MORAVEC, moderátor:
Zatím to byly ty protitankové zbraně a tyto věci.


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
To je samozřejmě taky důležité, to bych řekl.

Václav MORAVEC, moderátor:
Přijde na dodávku právě stíhaček nebo tanků?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ano, ale to, co je vlastně nejdůležitější, když se bavíme o bezletové zóně, o zastaveni ruské ofenzívy na různých místech Ukrajiny, tak to je právě to, aby měli dostatek těch protitankových a protileteckých střel, protože vytvořit bezletovou zónu lze do jisté míry ukrajinskými silami, když na to budou mít odpovídající zbraně, munici, střely, rakety, a to je potřeba jim dodávat prioritně a ve velké míře. Ty další věci, na tom se také pracuje. Omlouvám se, já nemohu jít do nějakých větších podrobností. Jsme ve válce, tedy Ukrajina je ve válce a válka je vedle nás. Severoatlantická…


Václav MORAVEC, moderátor:
Vy tedy můžete ujistit Volodymyra Zelenského, že dojde i na tu nejtěžší techniku, jako jsou letadla a tanky?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
… aliance se snaží dodávat i tu nejtěžší techniku, jako jsou tanky, jako jsou jako jsou i letadla, ta ta snaha, aby Ukrajina, která bojuje za nás, to si všichni uvědomují, měla dostatek vojenských prostředků k té obraně. Ta je ta je prostě zjevná. A já myslím, že každému musí být jasné, proč to děláme, stačí se podívat na ty záběry, ty jsou děsivé. A prostě, jestli mají Ukrajinci a toto celé je postaveno na tom, že Ukrajinci se brání nesmírně statečně, ale i strategicky správně, a to, co od nás potřebují je dostatek techniky, dostatek podpory, protože oni čelí obrovské ruské přesile. A to s čím, a to je potřeba říct, a to je nesmírně důležité. To, s čím nepočítal Vladimir Putin, je za prvé, ta statečnost a odhodlání ukrajinského národa a ta jeho připravenost bojovat. A druhá věc, s kterou nepočítal, je jednota Západu, ta je taková, jaká tu nebyla po řadu let, možná desetiletí. A je to jednota, která je nesmírně silným vzkazem pro Vladimira Putina a ta jednota se musí samozřejmě promítnout nejenom v apelech, ale i v konkrétních činech. Promítla se do sankcí, které jsou nebývalé, nikdy takové sankce nebyly a fungují. Fungují i díky tomu, že se na nich shodla, jak Evropská unie, tak Spojené státy a další země. Čili pro Vladimira Putina a Rusko je nesmírně složité z nich nějak uniknout, těch děr je tam velmi málo. Funguje podpora Ukrajiny, humanitární, vojenská a taky se děje to, že se Severoatlantická aliance posiluje a taky, a to je možná nejdůležitější z hlediska naší bezpečnosti. Všechny státy Severoatlantické aliance se hlásí k tomu, že kdyby byl ohrožen jenom centimetr půdy jakéhokoliv aliančního státu, tak budou všichni to považovat za útok na sebe a budou bojovat. Já vím, že máme čl. 5 washingtonské smlouvy, všichni se na to léta odvolávají, ale teď to už nejsou slova, teď je to odhodlání, a to je důležité. Protože v politice je důležité a i pro udržení míru, a to jsem vždycky psal a říkal, protože tak to je v mezinárodních vztazích, je nejenom důležité mít sílu, ale mít odhodlání tu sílu použít a ten protivník, ten agresivní stát musí vědět, že vy jste připraveni tu sílu použít, a to se teď děje.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, mluvíte-li o dodávkách pokračujících dodávkách zbraní na Ukrajinu, Česká republika počítal-li jsem správně, tak zatím dodala vojenskou pomoc za víc než 2 miliardy korun. Počítáte s tím, že v následujících dnech bude ta částka výrazně navýšena?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já nechci nic potvrzovat, ale budeme dodávat dál. Protože znovu opakuji, to, co se děje na Ukrajině, nemůže nikoho nechat lhostejným a i kdyby náhodou to někoho nechalo lhostejným a uvažoval jenom pragmaticky, tak znovu opakuji, Ukrajina bojuje za nás. Iluze, že když by Vladimír Putin lehce dobyl Ukrajinu, že se zastaví, je jenom iluzí, tak jak se nezastavil po anexi Krymu, tak jak mu nestačily prostě ovládání různých separatistických území. Prostě on by šel dál, protože jeho vize je oslabení Západu a obnovení vlastně ruského impéria v rozsahu bývalého Sovětského svazu a jeho vlivu, a to je něco, co je pro nás prostě absolutně nepřijatelné a extrémně nebezpečné. A je potřeba tomu čelit, proto je potřeba pomáhat Ukrajině.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy, když jste byl hostem Otázek před několika týdny, když začala Putinova okupace Ukrajiny, tak jste mluvil velmi často o nastolení míru. Z těch válečných slov tak říkajíc, která používáte teď, neustoupily úvahy o nastolení míru na úkor právě Ukrajiny, protože chce Západ zastavit Vladimira Putina na úkor obětí na Ukrajině?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ne. Naopak všichni děláme všechno pro to, aby mohlo dojít k míru. A právě k míru nedojde tím, že se Putinovi ustoupí, k míru dojde jedině tak, že Vladimir Putin bude vidět, že nemá jinou šanci, než si sednout k jednacímu stolu. Putin měl 1000 možností to diplomaticky řešit a nevyužil je. Dokonce Ukrajinci vlastně opakovaně jednají s Ruskem, ale Rusko se nechová tak, aby se ten konflikt dal vyřešit. Probíhají i jiná diplomatická jednání významných zemí, které se snaží pořád otevírat to diplomatické řešení pro Rusko, ale ten míč je na straně Vladimira Putina.

Václav MORAVEC, moderátor:
Odmítáte tedy myšlenku, že by se západ málo angažoval v mírovém řešení konfliktu, protože přes Ukrajinu chce svrhnout Putina?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ne. Jednoznačně toto odmítám. Tohle vůbec není ta myšlenka. Myšlenka je zachránit Ukrajinu, protože přece, když vidíte ty záběry to, co se děje těm lidem, to, jak… Já jenom vždycky říkám prosím vás, představme si, to jsou lidé, kteří před šesti týdny nebo čtyřmi týdny žili stejné životy jako my. Měli svoji práci, rodinu, svoje byty, domy a teď se podívejte na Mariupol, ale i předměstí Kyjeva, Charkov, další města. Vždyť to je, to oni přišli najednou o všechno a ještě vlastně se musí každý den bát o svoje životy, životy svých blízkých. Tohle je potřeba zastavit, těm lidem je potřeba pomoci. Západní demokracie, a protože jsem u těch jednání, tak to opravdu mohu potvrdit, dělají všechno pro to, aby ten konflikt skončil co nejdříve, když to bude zítra, bude to skvělé, protože ti lidé nemají dál umírat. Dokonce Ukrajina, a to vím vlastně z těch rozhovorů, protože jsem u nich byl přímo s ukrajinskými představiteli, je připravena k jednání, to není tak, že Ukrajinci nejednají. Ale když chcete jednat, tak musíte mít partnera, který se chce na něčem domluvit.

Václav MORAVEC, moderátor:
A Vladimír Putin se podle vás nechce na míru domluvit?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Jednoznačně zatím ne, on chce dobýt za každou cenu i za cenu válečných zločinů, chce dobýt minimálně část území Ukrajiny. Nikdo přesně nevíme, jaké jsou ty jeho cíle, ale z těch jeho vyjádření se musíme obávat, že ty nejhorší, a to je prostě něco, co musíme zastavit. Ale míru nikdy nedosáhnete slabostí, míru dosáhnete jenom tím, že ukážete tomu agresorovi, že jeho agresivní politika nepovede ani ke splnění jeho cílů, ale naopak k jeho oslabení. Ještě mi dovolte k tomu říct 2 věty, tak co chtěl Vladimír Putin, slabší Západ, NATO dál od ruských hranic, ovládnout Ukrajinu a vlastně mít větší vliv na východní části Evropy. Jaký je výsledek? Západ je sjednocený, jak nikdy nebyl, NATO se posílilo a vlastně výrazněji brání i vojenskou přítomností svoji východní hranici, takže on nedosáhl prakticky vůbec ničeho.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když mluvíte o agresivní politice Ruska, podle informací Otázek, součástí té agresivní politiky je i zastrašování českých diplomatů v Moskvě. Ministerstvo zahraničí a vedení ministerstva zahraničí v sobotu večer povolalo ruského velvyslance v Praze Zmejevského ke konzultaci. Můžete potvrdit, že je českým diplomatů v Moskvě vyhrožováno, a to byl důvod té včerejší konzultace, respektive povolání ruského velvyslance v Praze?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Důvod povolání ruského velvyslance v Praze na ministerstvo zahraničních věcí bylo chování Ruska vůči našim diplomatům, které porušuje obvyklá mezinárodní pravidla.

Václav MORAVEC, moderátor:
Včetně vyhrožování?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
To mohu potvrdit a zbytek nechám na ministerstvu zahraničních věcí, ale samozřejmě prostě vidíte agresivní politiku Ruska, vidíte jeho válečné tažení, tak se nemůžeme divit, že se prostě chovají tak, jak se chovají. Ale my na to reagujeme odpovídajícím způsobem a budeme na to reagovat dál.

Václav MORAVEC, moderátor:
Je jednou z těch reakcí vyhoštění dalších lidí z ruské ambasády v Praze, pokud je vyhrožováno českým diplomatům?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
My už tu skoro žádné nemáme. My jsme.

Václav MORAVEC, moderátor:
7 diplomatů.


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já vím, ale my jsme ty diplomatické styky vlastně už po Vrběticích a teď v dalších krocích vlastně dostali na úplné minimum. Budeme zvažovat další opatření, samozřejmě… Musí se to…


Václav MORAVEC, moderátor:
Včetně možného vyhošťování nebo to byste vyloučil?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Nic nebudu vylučovat ani potvrzovat v tuhle chvíli. Ono se to musí nachystat. Já jenom, prosím, o určité pochopení. Já některé věci prostě nebudu říkat ani dopředu ani v detailech, a to prostě, protože jsme ve válečném konfliktu. My jsme na jedné straně těch válčících stran a není to standardní situace, není to normální situace. Prosím o pochopení, je to tak, musíme se chovat i z důvodu, abychom zajistili bezpečnost našich lidí, tak se musí chovat odpovídajícím způsobem.

Václav MORAVEC, moderátor:
Od počátku Putinovy okupace Ukrajiny přišlo do České republiky 300 000 běženců. To zhruba odpovídá třem procentům obyvatel České republiky. Na cizinecké policii se nahlásilo přes 125 000 lidí. Nejvíce ukrajinských běženců, jak vidíte, už na mapě České republiky, se podle informací ministerstva vnitra ke čtvrtku registrovalo v Praze přes 55 000, víc než 19 000 prošlo registrací na jihu Moravy, přes 17 000 ve středních Čechách, skoro 14 000 na Plzeňsku. Nejvíce ukrajinských uprchlíků ubytovalo hlavní město. Pak Jihomoravský kraj více než 5000 uprchlíků. Pane premiére, v úterý má
Poslanecká sněmovna rozhodovat o této vaší vládní žádosti o prodloužení nouzového stavu v souvislosti s migrační vlnou, oproti předchozí praxi předchozích vlád, kdy vlády žádaly o prodloužení nouzového stavu na 30 dnů, tak vy žádáte o prodloužení na 2 měsíce, a dokonce v důvodové zprávě je tady uvedeno, že nouzový stav se navrhuje prodloužit až do 3. července 2022. Počítáte s tím, že do července 2002 bude nouzový stav?

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
To je v důvodové zprávě nějaký dlouhodobý odhad. Ale ne, my počítáme s tím, že nouzový stav v tuto chvíli by měl trvat do konce května. Já to vysvětlím. Tak my...

Václav MORAVEC, moderátor:
Proč je v té důvodové zprávě 3. července/nesrozumitelné/?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
My potřebujeme ten nouzový stav, abychom zvládli tu neuvěřitelnou migrační vlnu, jaká nemá obdoby, to je potřeba si říct, to nemá obdoby od druhé světové války takovýto pohyb obyvatelstva v Evropě nebyl. Do pohybu se už teď daly 3,3 miliony lidí, kteří jenom přešli do zemí Evropské unie. Nemluvím ani o těch, co se přesídlují v rámci samotné Ukrajiny. Ten pohyb je obrovský, 300 000 lidí, kteří přišli do České republiky během jednoho měsíce. To je neuvěřitelné číslo a my toto musíme zvládnout. Musíme to zvládnout správným způsobem, protože to je dobré kvůli těm lidem, kteří utíkají, aby si zachránili životy, ale i kvůli českým občanům, aby tady z toho nebyly nějaké problémy, které si nikdo nepřejeme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Znovu se ptám, proč je v té důvodové zprávě až červenec, 3. červenec 2022?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Potřebujeme nouzový stav. Žádáme do května. Toto je nějaký materiál, který vychází z nějakých odhadů ministerstva vnitra, ale v tuhle chvíli jsme na vládě vyhodnotili, a to je ta naše žádost, že ten stav potřebujeme do května. A ještě k tomu chci říct. Ono je to vlastně poctivé. My bychom mohli jít do
Poslanecké sněmovny a říct: „Tak prosím vás, prodlužte nám nouzový stav o 30 dní.“ Ale my už teď víme, že to nestačí, my za 30 dní si s tou situací všichni nevypořádáme, prostě ono to bude trvat dál.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale není chybou to, co říká opozice, že kdybyste žádali, jako byla dosavadní praxe, po každých 30 dnů, tak se vede
parlamentní rozprava, neprospělo by té situaci, pane premiére, a myslím parlamentní demokracii, jejímž vy jste tvrdým zastáncem, neprospělo by parlamentní demokracii, pokud byste chodili každých 30 dní se žádostí o nouzový stav?

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
My ale vedeme diskusi o té situaci na každém jednání
Poslanecké sněmovny. Já na každém jednání Poslanecké sněmovny na začátku vystupuji s informací, odpovídáme na všechny otázky opozice. Tady prostě nemůže být o tom pochyb, že s Poslaneckou sněmovnou diskutujeme a informujeme ji. V případě toho nouzového stavu jsme se takto rozhodli, protože ta situace je jiná, než byly všechny ty předcházející, u těch předcházejících se dalo předpokládat, že třeba ten nouzový stav opravdu za 30 dní nebude potřeba. Tady víme, že do konce května potřeba bude, tak o to žádáme.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy nemáte obavy, že opozice může to schválení nouzového stavu napadnout u Ústavního soudu a že to bude vaše vláda, která se na základě nálezu Ústavního soudu bude muset vrátit k té dosavadní praxi, to si nepřipouštíte?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Takovou obavu nemáme a nevím ani proč by to opozice dělala, vždyť toto je tak mimořádná situace. Vedle nás je válka, sem přišlo tolik lidí, jak se to nikdy nestalo v moderní historii, tak přece to je situace, která vyžaduje i nějaká nadstandardní řešení. My nežádáme o nouzový stav na rok. My jsme tady požádali do konce května, protože to je odhad, že ho budeme potřebovat, abychom zvládli ten příliv uprchlíků a všecko, vytvoření toho veškerého zázemí a toho, co je prostě k tomu potřeba. To je všechno. Já bych v tom jako víc nehledal. Já nejsem žádný příznivce nouzového stavu, taky my to nepoužíváme. A to bych řekl, že je ten rozdíl proti minulosti nebo proti tomu, co jsme zažívali v době covidu, my to nepoužíváme na omezování českých občanů v žádném směru. My to používáme prostě na nákupy a vytvoření nějakých mimořádných podmínek pro řešení uprchlické krize, ale českých občanů se tohle nedotýká. V tom si taky myslím, že je podstatný rozdíl toho využití nouzového stavu teď, a tak, jak byl využíván v covidu, kde jsem to prostě opakovaně kritizoval. Nakonec my jsme covid zvládli velkou silnou vlnu omikronu bez použití nouzového stavu, ale tady to opravdu nejde, na tyhle situace ten nouzový stav je a my poctivě říkáme do konce května ho budeme potřebovat, pak uvidíme dál.

Václav MORAVEC, moderátor:
Podíváme-li se znovu na mapu České republiky a příliv běženců z Ukrajiny, vy máte, pane premiére, po těch 32 dnech od zahájení Putinovy okupace Ukrajiny, první propočty, jaké náklady vznikly českému státu během toho prvního měsíce?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Na těch propočtech pracuje ministerstvo financí. My jsme si tento úkol zadali na vládě, protože potřebujeme mít odhad těch nákladů nejenom, jaké už teď jsou, ale potřebujeme mít i odhad těch nákladů do budoucna. Mimo jiné i proto, abychom mohli žádat o podporu z Evropské unie. A dali jsme si 2 úkoly. Jeden je, že ministerstvo financí vypracuje ty dosavadní náklady a odhad dalších nákladů a současně vznikne nějaký minitým na odboru nebo sekci pro evropské záležitosti při úřadu vlády a ten bude hledat možnosti z různých programů Evropské unie, jak na toto využít a získat a žádat finanční prostředky. To si myslím, že je důležité, protože my v tom nemůžeme být sami. Ono je to nakonec každému jasné i ta Evropská rada, které jsem se teď účastnil, se přihlásila k tomu, že státy budou solidární a budou pomáhat těm, kteří jsou nejvíce zasaženi. Ono se občas mluví v těch mezinárodních zprávách, když to sleduji, o těch zemích, co jsou při hranicích s Ukrajinou, ale já se snažím opakovaně vysvětlovat kolegům z Evropské rady. Myslím, že to ví, že to chápou, že to vnímají, že my patříme k těm nejzasaženějším zemím, protože my spolu s Polskem jsme tou cílovou destinací. My jsme tou cílovou zemí, což není třeba případ Maďarska, není to není to případ v takové míře Slovenska. Lidé přicházejí z Ukrajiny k nám. Ale…

Václav MORAVEC, moderátor:
I kvůli těm předchozím vazbám.


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
I kvůli předcházejícím vazbám, aby kvůli určitým, řekněme, sociálním, přece jenom ta Česká republika je země, kde oni se cítí vlastně z mnoha důvodů dobře. A současně je to země pořád ještě, kde se mluví slovanským jazykem a i z těchto důvodů vlastně tady Ukrajinci cítí tu jako kulturní, sociální blízkost, která z nás tu cílovou destinaci dělá.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jaké jsou ty první odhady za první měsíc po Putinovy okupace Ukrajiny? Protože kupříkladu ministerstvo školství podle ministra Petra Gazdíka vyčíslilo odhady na začlenění ukrajinských dětí do tuzemského vzdělávacího systému jen do konce srpna na víc než 5 miliard korun?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Miliardy to budou, ale já, dokud nebudeme mít ty analýzy, znáte mě, tak já nebudu tady házet nějaká čísla, co si myslím. Já chci data, a to ministerstvo financí je schopno udělat. Jenom si všichni uvědomme. Jde to hrozně rychle, to je prostě neskutečné. Tady bych chtěl ale poděkovat skutečně všem, kteří se na tom podílejí od ústředního krizového štábu, ministerstev, všech, integrovaný záchranný systém, kraje, města. To zvládnutí je ukázkové. A i ve srovnání s jinými zeměmi, když se podíváte na počet příchozích a ti, kteří jsou registrovaní, tak to jenom ukazuje, že ten systém opravdu funguje. A toto je důležité i pro české občany. My potřebujeme, abychom ty lidi, kteří sem přijdou a utíkají, aby si zachránili život, tak a abychom jim pomohli, tak potřebujeme, aby proběhly všechny ty registrační procesy. Přesně jsme věděli, kde jsou problémy a snažili se co nejrychleji Ukrajince dostat na náš pracovní trh, pomoct jim, aby se stali co nejvíce soběstačnými, a to si myslím, že i z hlediska té integrace a zmírnění těch dopadů je důležité.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zmiňoval jsem 3 % obyvatelstva České republiky. Taková je migrační vlna zatím do České republiky. Máte ještě nějaký krizový scénář nebo počítáte s tím, že se to u třech procent tuzemské populace zastaví?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Všechno záleží na tom, jak ta válka bude dlouho trvat a jestli se třeba rozšíří i na další části Ukrajiny, pak by ta vlna nepochybně následovala další. V tuto chvíli se ten příchod zpomaluje a můžeme předpokládat, že to tak bude, pokud ten válečný konflikt nenabyde nějakou novou dynamiku, že to tak bude i v těch dalších dnech, ale i tak 3 %, to je prostě obrovské číslo. Musíme si s tím nějak poradit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Trváte v souvislosti s těmi třemi procenty na tom, že nepožádá Česká republika ostatní evropské země o realokaci ukrajinských běženců, na těch slovech trváte?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Trváme, protože já ten princip považuji za špatný a vlastně nehumánní. A myslím, že v tom ukazujeme i s Polskem to, že to, co jsme říkali předtím, dodržujeme i teď. My jsme byli proti těm realokacím. A Polsko, které je zasaženo ještě víc než Česká republika, tak vlastně také nežádá o žádné kvóty a přerozdělování. Prostě pokud ti lidé chtějí zůstat na našem území a tady s námi, tak ať tu zůstanou a my jim pro to vytvoříme podmínky, co ale žádáme a co si myslím, že je nutné a správné, je, aby nám ostatní evropské státy pomohly, finančně, dalšími věcmi. My jsme proto vlastně dopředu už požádali, to není aktuální potřeba, ale dopředu jsme požádali o poskytnutí těch humanitárních základen.

Václav MORAVEC, moderátor:
Těch 25… až 50, ale stále ještě nepřišly? Pane premiére…


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
To, nepřišly, přišla už nějaká lůžka, ěkteré součásti toho, ale toto není něco, co by teď ta situace akutně aktuálně vyžadovala. Za to chci také poděkovat, že jednak jsme teda vytvořili podmínky na straně státu, krajů a obcí, pokud jde o ubytování, ale také se čeští občané neuvěřitelně dobře zachovali a snaží se to a ubytování poskytují, proto taky nemáme ty problémy, které bychom mohli mít, kdyby to ubytování takhle hladce neprobíhalo.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy počítáte s tím, že Evropská unie dodá z toho fondu mechanismu civilní ochrany Evropské unie těch 25 modulárních… ?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Bude-li to potřeba, tak s tím počítám. My jsme o to požádali preventivně proto, abychom byli připraveni, kdyby se ten proud ještě znovu zesílil.

Václav MORAVEC, moderátor:
Už jsem zmiňoval v úvodu, že podle aktuálních údajů úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky odešly do zahraničí od počátku ruské okupace Ukrajiny přes 4 000 000 lidí, polovina z nich překročila hranici do Polska. K pátku jich tam podle dat úřadu Vysokého komisaře bylo přes 2 236 000, v Rumunsku evidují 580 000 ukrajinských běženců, v Moldavsku bezmála 380, v Maďarsku 342 000, na Slovensku 267. Českou republiku se 300 000 už jsem zmiňoval. Máte informace, jak velká by mohla být ta první finanční pomoc, jestliže jsem zmiňoval konkrétní číslo ministerstva školství 5 miliard do konce srpna na začlenění ukrajinských dětí v tuzemských školách, kolik Česká republika dostane v té první fázi finanční pomoc z evropských fondů, vy jste se dohodli, pokud se nemýlím na konci týdne na summitu Evropské unie na flexibilnější čerpání z operačních programů Evropské unie a podobně?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Kolik to bude, to bude záležet za prvé na tom, kolik budeme žádat. Za druhé na tom, jak komise rozpracuje v příštích dnech ty závěry, které jsme udělali na Evropské radě. Protože já jenom zase připomínám, Evropská rada dává obecné politické zadání, které se pak rozpracovává v konkrétních radách ministrů a u Evropské komise, ale důležité je to politické zadání. Pokud jde o tuto otázku, tak ono je dvojí. Za prvé zvýšit tu flexibilitu a hledat další prostředky, které se dají použít pro zvládnutí migrační krize. A za druhé, a to je neméně důležité, začít vlastně pracovat na, dokonce se tam mluví i o zřízení svěřeneckého fondu solidarity pro Ukrajinu, vlastně začít pracovat na podmínkách poválečné obnovy Ukrajiny. A jenom, abych to vysvětlil, ty věci spolu úzce souvisejí. Protože pokud my chceme, aby se část Ukrajinců mohla vrátit zpátky po skončení války na Ukrajinu, tak se jim pro to musí vytvořit podmínky. Já jsem od začátku mluvil o něčem, jako je Marshallův plán pro Ukrajinu.

Václav MORAVEC, moderátor:
To je ten fond solidární?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
A na tom jsme se vlastně už na takové vizi, na tom politickém zadání shodli. Čili to půjde dvěma směry. Dokonce jsme vedli i debatu o tom v rámci Evropské rady, že by se třeba i strukturální fondy mohly dát využít na pomoc státům, které čelí velké migrační vlně. Ale tam samozřejmě to vyžaduje, aby komise vytvořila tu flexibilitu, protože kdo zná, jak to funguje s těmi strukturálními fondy, on je to vždycky běh na dlouhou trať. Takže i tam je potřeba, pokud to máme udělat, tak je tam potřeba k tomu vytvořit prostě ty konkrétní podmínky. Aby.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy zatím nemáte představu, o kolik byste požádali v té první částce?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
To bude záležet na tom, jak vyhodnotíme ty náklady a budeme muset se podívat, z kterých těch programů a co můžeme žádat. To si myslím, že je správné, já tady mohu říct nějaké miliardy, ale to nedává žádný smysl. My se musíme dívat na to, to si myslím, že byl často neúspěch té české politiky v Evropské unii, že nebyla postavena realisticky. Nejprve si řekněme, co nás to stojí, pak se podívejme, z kterých těch programů to můžeme čerpat, pak to udělejme a pak můžeme vyhodnotit, jestli to bylo úspěšné.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jaká byla představa… ?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
To musí být, to bude v řádu týdnů, dnů, to jako není.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy počítáte s tím, že do půlky dubna už tu představu mít budete?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
No o těch nákladech určitě. Ano.

Václav MORAVEC, moderátor:
A Česká republika požádá o první částku?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ano, ale mezitím, tak my už žádáme vlastně, když si vezmete, že třeba žádáme o humanitární základny, tak to je vlastně už forma pomoci. Ale to všechno musí jít v nějakých krocích, ty kroky se samozřejmě musí připravit nejenom na české straně, ale i na straně Evropské unie. Tam jsou programy, které byly vytvořeny pro migrační vlnu v roce 2015. Ty programy se musí upravit a připravit pro využití migrační vlny, která je nesrovnatelná rozsahem a rychlostí. A tohle všechno, se prostě v těch příštích dnech a týdnech stane. Rozhodně je důležité, že Česká republika v tom nezůstane sama, že ty náklady neponeseme tak, jak už můžeme žádat o finanční prostředky. Žádáme a dostáváme už první částky na vojenskou techniku, kterou jsme poskytli Ukrajině a část z toho bude proplacena, tak podobně to bude i s tou migrační vlnou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vaše vláda začíná po měsíci Putinovi okupace Ukrajiny čelit kritice opozice. Stačí si připomenout čtvrteční slova z
Poslanecké sněmovny.

Andrej BABIŠ, předseda hnutí, 24. 3. 2022 /ANO/:
Zkuste už něco udělat pro lidi, zkuste tu vládu řídit. Já chápu, že máte jenom tu Ukrajinu, ale ty ministři, nevím, teda, jak je a kdo řídí. 24 států členských Evropské unie udělalo opatření pro lidi. Velká Británie, všichni. Takže chci vás poprosit, kdy konečně něco uděláte i pro české občany.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, připustil jste si kritiku vašeho předchůdce, že byste měl začít vládu řídit a že se zabýváte pouze Ukrajinou a nezabýváte se sociálními důsledky, které mohou být časovanou bombou v tuzemské populaci?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Toto je úplně jako nesmyslné prohlášení Andreje Babiše, protože my se věnujeme samozřejmě, jak zvládnutí uprchlické vlny a tím se ale věnujeme i českým občanům. Představte si, že bychom se o to nestarali, o Ukrajince, kteří sem přicházejí, že bychom prostě byli pasivní, že bychom nedokázali nic prosadit v Evropě, že bychom nehráli důležitou roli při řešení této války na Ukrajině, že bychom tady nezvládali migranty, jaký by to měl dopad na české občany? Katastrofální. Takže jestli tady Andrej Babiš…

Václav MORAVEC, moderátor:
Tady tedy bývalý premiér, váš předchůdce neví, o čem mluví?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
On ví, o čem mluví. On se snaží nenápadně postavit české občany proti Ukrajincům. A to je prostě něco, co já úplně odmítám. Nejenom pro to, co vidí lidi na záběrech každodenních, které přináší sdělovací prostředky z Ukrajiny, protože máme i morální, lidskou povinnost prostě pomáhat, tak to je. Ale je to i pragmatická věc. My prostě musíme ty masy lidí zvládnout tak, aby to nepřinášelo sociální a další problémy a tím vlastně se staráme i o české občany. A navíc nemá bývalý premiér vůbec pravdu v tom, že nic neděláme, samozřejmě, že děláme. On nenachystal žádné kompenzace podnikatelům za covid, ani korunu. On nepřipravil peníze pro navýšení důchodů. My ano, 20 miliard bude o 20 miliard budou navýšeny důchody. My jsme udělali i opatření proti cenám energií.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, covidové programy tady byly v těch uplynulých dvou letech?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ale pro kompenzaci těm, kteří prostě byli postiženi vládními opatřeními v listopadu a v prosinci v navrhovaném rozpočtu Babišovy vlády, který nám připravila a předala, tak nebyla ani koruna. My jsme tam ty peníze dali, 3-5 miliard korun a další a další podporu. My jsme udělali opatření, která jdou proti zvyšování cen energií a udělali jsme opatření, která jdou proti zdražování pohonných hmot..

Václav MORAVEC, moderátor:
Podle Andreje Babiše jsou nedostatečná? Odmítáte, když se podíváme na ceny, začněme potravinami, meziroční inflace v únoru 11 % a Andrej Babiš v souvislosti s tou čtvrteční kritiku v
Poslanecké sněmovně jasně říká, že nebojujete proti této inflaci, nekompenzujete tuto inflaci rodinám, tady vidíme kupříkladu na vepřovém, vepřová pečeně, kolik stál kilogram loni v říjnu 128, v březnu tohoto roku 140. Kilogram másla loni v říjnu 187 Kč. Březen 220 Kč. Kilogram chleba letos v březnu 31 Kč, skoro o 5 Kč víc než loni v říjnu. Ve středu se vaše vláda má zabývat valorizací různých dávek a podpor, kvůli té 11procentní inflaci. Navýšení by se mohlo týkat životního minima, rodičovské, příspěvků na mobilitu pro postižené, daňové slevy na poplatníka a na děti. To všechno ve středu schválíte?

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
To, co je důležité, proč máme vyšší inflaci než v řadě okolních zemí, protože Babišova vláda dělala nejrychlejší zadlužování České republiky, způsobila nejrychlejší zadlužování, připravovala rozpočty, které tu inflační spirálu roztáčely. Pak jsou tu ale faktory, a ty jsou nejpodstatnější, které jsou prostě mezinárodní, ty ceny rostou v důsledku války, války Ruska proti Ukrajině. My se snažíme na rozdíl od těch nápadů, se kterými tady přichází Andrej Babiš, které jsou úplně jako nerealizovatelné a škodlivé, nedělat plošná opatření, ale dělat opatření, která pomohou těm, kteří se dostanou do problémů. Proto jsme přijali opatření, jak přinést peníze lidem, kteří se dostanou třeba do energetické chudoby, to je ten příspěvek na bydlení, ten opravdu funguje, okamžitou pomoc. Všecko jsme to upravili tak, aby to lidé mohli používat a taky to používají. Proto jsme udělali opatření proti cenám pohonných hmot, my jsme pomohli malým a středním podnikatelům. Současně jsme zastavili, nebo zastavíme to přimíchávání biosložky, tím zlevníme tu cenu benzínu, začali jsme kontrolovat marže.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, pane premiére.


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ale neděláme opatření, která prostě jsou plošná a nepomohou těm lidem, kteří tu pomoc potřebují.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale podívejte se na Německo. Německé teď v tomto týdnu oznámilo, jak podpoří rodiny a cestováním v hromadné dopravě, vy jste zrušili ty slevy plošné slevy.


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Nezrušili, jenom jsme snížili, omezili ano.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zrušili tu velikost, v jaké byly. Vy si nemyslíte, že budete muset právě kvůli tomu možnému sociálnímu konfliktu, že může narůstat napětí ve společnosti, podívejte se na dezinformační narativy, které jdou, Ukrajinci a ukrajinští migranti vyhazují jídlo, jeden z narativů, který se objevuje na sociálních sítích a my jim pomáháme a sami čelíme chudobě a zdražování chleba, másla a podobně.


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já se snažím vysvětlit a myslím, že toto je hodně důležité, že my určitě opatření děláme a lidem pomáháme a vždycky nejprve těm, kteří se dostanou do problémů. Samozřejmě reagujeme tak, aby ta naše opatření nezpůsobila víc škody než užitku. Já jsem zažil teď třeba na Evropské radě velkou debatu a zajímavou, musím říct mimořádně zajímavou o možnosti zastropovat ceny energií. A nakonec jsme dospěli k tomu, že toto opatření, které některé státy navrhovaly, vlastně má tolik nezamýšlených důsledků a je tak těžko proveditelné, že to není jedno z hlavních doporučení Evropské rady, prostě není. Protože tohle není cesta. Vždycky, když toto uděláte, tak to někdo zaplatí, zaplatí to střední třída. Některé ty návrhy, se kterými přichází opozice na úpravy DPH a stropy, to jsou úpravy, které jsou neobvyklé, nedělá je většina evropských zemí a přinesou jenom škodu, touhle cestou my nepůjdeme. Já vůbec neříkám…


Václav MORAVEC, moderátor:
Jakou cestou tedy ve středu půjdete, pane premiére?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Oznámíme to ve středu. Ale už naznačili někteří moji kolegové, že se budeme bavit o navyšování životního minima, valorizaci některých věcí tak, aby to pomohlo těm lidem, kteří se opravdu dostávají v důsledku těch cen do problémů. Protože ty ceny rostou v důsledku války, a to je fakt, s kterým musíme počítat. A dokonce já musím bohužel lidem říct, že třeba ceny energií neklesnou ve chvíli, kdy skončí válečný konflikt, budeme se s tím ještě nějakou dobu potýkat a s tím musíme počítat a na tom musíme pracovat. Proto taky já mám radost z toho, že jsme spustili tendr na dostavbu Dukovan, protože to je přesně to opatření, které do budoucna nám zajistí v tom našem, jednak rozumný energetický mix, energetickou soběstačnost a do budoucna zajistí lidem rozumné ceny. Když poslouchám některé představitele opozice, pana Havlíčka, Schillerovou, proč neděláte něco s inflací a proč nebudujete jadernou energii nebo co, tak se nestačím divit. A co dělali oni 8 let? Mohli to xkrát udělat, neudělali nic. Řeší to naše vláda a za 100 dní jsme udělali spoustu věcí, pomohli jsme lidem. Vytvořili jsme prostě opatření proti zvyšování cen energií nebo respektive snížili jsme ten dopad na lidi proti růstu cen pohonných hmot. Protiinflační rozpočet jsme přijali, spustili jsme tendr na Dukovany, prosadili jsme v Evropě věci, které jsou pro nás důležité, Andrej Babiš...


Václav MORAVEC, moderátor:
Ptám se znovu, pane premiére, zda to je dostatečné, když půjdou k těm krokům, které máte dělat ve středu. Rodičovská, dnes je 300 000 Kč. Naposledy se zvedla v lednu 2020. Podíváme-li se na ty 2 roky od zvednutí, podle Českého statistického úřadu, spotřebitelské ceny se zvedly o 15 %?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Hned vám odpovím a ještě jedna.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano.


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
A ještě dopovím tu větu, co jsem chtěl říct. Andrej Babiš odsouhlasil Green Deal, bez ničeho. S obrovskými dopady na Českou republiku. My jsme prosadili během těch 100 dnů, že v taxonomii je jádro, znovu v těch dokumentech z obou Evropských rad, z Versailles i odsud je respekt k energetickému mixu jednotlivých zemí. To je taky naše práce. A to je přesně to, co musíme dělat, abychom do budoucna zajistili lidem přijatelnou a rozumnou energii. Budeme se bavit na vládě o opatřeních, abychom prostě pomohli těm, kteří teď tu pomoc potřebují.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy počítáte se zvýšením rodičovské?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Znáte zase způsob práce mé vlády, když tady říká Andrej Babiš, že vládu nikdo neřídí, no ten chaos, který tady byl za jeho vlády, kdy každý ministr vykládal, co ho zrovna napadlo, občané vůbec nevěděli, co se stane, dopoledne neplatilo to, co odpoledne, no ten tu není, protože já tu vládu opravdu řídím a hlavně moji kolegové, všichni pracují naplno a pracují jako tým, a proto taky neděláme nesmyslná opatření.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže mi neřeknete konkrétní opatření?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Řeknu vám to ve středu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jestli zvýšíte rodičovskou?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Až se ve vládě domluvíme, tak přijdeme před občany a zase jim všechno řekneme včas a dobře tak, jak to děláme, tak toto musí fungovat, jinak to prostě nebude fungovat. My si musíme ve vládě říct, co chceme udělat, jaké to má důsledky a jediné, co teď mohu říct, co je důležité, ano, nepodceňujeme to a chceme lidem pomoci a pomůžeme jim s dopady zdražování a s dopady války, která prostě nás všechny zasáhla a ovlivňuje ty ceny, třeba potravin, energií a všeho dalšího. Ještě mně ale dovolte říct, vy tady budete mít odborníky na zemědělství, ale jednu věc bych chtěl lidem říct.

Václav MORAVEC, moderátor:
Po 13 hodině.


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Česká republika je potravinově soběstačná. Zemědělství, jsme exportní země. Vůbec, ať nikdo nestraší lidi, že tu nebudou potraviny nebo že se budou nějak extrémně zdražovat, prostě jsme po této stránce soběstační, stejně tak máme dostatečné zásoby ropy. Máme dostatečné zásoby ropy. Máme i relativně dostatečné zásoby plynu. A tam je ještě důležité rozhodnutí Evropské rady, že se budou ty zásoby povinně do budoucna navyšovat. Takže nestrašme se, je to těžké, bude to těžké. Jsme vedle válečného konfliktu, který má na nás přímý i nepřímý dopad. Ale nemusíme propadat beznaději a panice.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste mluvil o sankcích, prezident Miloš Zeman dříve podporovatel ruského Putina, tedy ruského prezidenta Vladimira Putina, dnes ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Dříve tvrdil, že sankce proti Rusku nic neřeší. Dnes by přistupoval k daleko tvrdším sankcím.

Miloš ZEMAN, prezident ČR, 21. 8. 2014:
Nejsem přesvědčen, že sankce a protisankce mohou vést k uklidnění rusko-ukrajinského konfliktu.

Miloš ZEMAN, prezident ČR, 28. 1. 2016:
Znáte můj názor na sankce obecně a na sankce vůči Ruské federaci zvláště. Sankce ještě nikdy ničemu nepomohly.

Miloš Zeman PREZIDENT ČR, 21. 11. 2017:
Vzdor nejrůznějším sankcím se ekonomická spolupráce rozvíjí. To ovšem neznamená, že bych se se sankcemi smířil a víte, že jsem jejich dlouhodobým odpůrcem.

Miloš ZEMAN, prezident ČR, 9. 5. 2018:
I já jsem se veřejně vyjádřil proti tzv. ruským sankcím. Sankce totiž ničemu nepomáhají.

Miloš ZEMAN, prezident ČR, 9. 12. 2018:
Sankce zkrátka nikdy nejsou užitečné. Ničemu nepomáhají.

Miloš ZEMAN, prezident ČR, 24. 2. 2022:
Je na čase sáhnout k daleko tvrdším sankcím.

Václav MORAVEC, moderátor:
Byl to Miloš Zeman, kdo v minulosti sankce zpochybňoval, počítáte, pane premiére, s tím, že dříve či později může opět Miloš Zeman jako prezident změnit názor a bude kritizovat evropské sankce vůči Putinově režimu?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Nevím, ale teď je situace taková, že já upřednostňuju jednotný postoj jak na evropské úrovni, na úrovni Severoatlantické aliance, tak v domácí politice. Jsem rád, že ho dosahujeme, že mluvíme, pokud jde o Ukrajinu a Rusko, jedním hlasem, a to chci tady podtrhnout právě proto, v jaké mimořádné a extrémní situaci jsme. Tak toto pokládám za důležité.

Václav MORAVEC, moderátor:
Česká republika, když jsme u těch sankcích, tak nevytváří ostřejší český sankční seznam a teď mluvím o oligarších, kteří jsou napojeni i na Martina Nejedlého, hlavního ekonomického poradce a samotného prezidenta republiky. Souvisí ten měkký postoj vaší vlády k ruským oligarchům, k zabavování majetku, to, co vidíme u Itálie, u Francie s tím, že kolem nejvyššího ústavního činitele jsou přátelé, či dokonce ruští oligarchové?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Za prvé, my na rozdíl od minulosti a já to nechci přeceňovat, ale je to potřeba říct, hrajeme jednu z vůdčích rolí v Evropě. Pokud jde o prosazování sankcí, pokud jde o plány, co dál. Ve světovém tisku proběhl ten náš desetibodový plán, který jsme připravili na základě návštěvy v Kyjevě s panem premiérem Morawieckim a s panem premiérem Janšou, kde jsou i konkrétní podněty pro to, jak se má v těch sankcích dál pokračovat. Mluvil jsem o tom na summitu Severoatlantické aliance, o některých z nich. Mluvili jsme o tom na Evropské radě. A my jsme ti, kteří do značné míry ukazují cestu, nechci to přeceňovat. Já jsem si dobře vědom všech souvislostí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale proč Česká republika není tak razantní v zabavování?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Jsme razantní. Jsme razantní. Zmrazili jsme majetky za stovky milionů korun ruským oligarchům. Ten rozdíl je proti Itálii a Francii v trošku jiné legislativě a my o tom takovým způsobem z důvodu ochrany dalších lidí nemůžeme mluvit. Ale to zabavování, ne zabavování, v tomto to nejde, zmrazování těch majetků, to probíhá, probíhá to velmi razantně. Tohle je potřeba říct.

Václav MORAVEC, moderátor:
Máte tedy objem, když Italové, Francouzi říkají, jde o desítky miliard? Ano. Asi.


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Stovky milionů korun, vím jistě, že už jsou zmrazeny, ruských oligarchů. A budeme v tom pokračovat. Není to tak, že bychom, že bychom v tomto byli jakkoliv laxní, nejsme.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy počítáte se změnou zákonů?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Budeme muset změnit zákony. Teď potřebujeme ale přesně vědět jak. To jako jeden zase z mých poznatků z Evropské rady a musím říct, že tentokrát řada těch debat byla opravdu zajímavá. Je právě to, že je velmi obtížné tohle legislativně ošetřit, ale je potřeba to ošetřit, je potřeba přinášet novou legislativu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže v nejbližší době předložíte vaše vláda nové zákony?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ano, úpravu legislativy tak, abychom v tomto měli ještě volnější ruce. Ale ono to opravdu není jednoduché. To nejsou třeba majetky, které by byly izolovány, to je součást třeba majetku dalších lidí, když zasáhnete firmu, tak máte samozřejmě povinnost ze strany státu zajistit dál její chod, i když zmrazíte ten majetek toho oligarchy. To znamená, to má spoustu aspektů, které ale všechny řešíme. A vůbec to není tak, že by Česká republika v tomto byla laxnější, není.

Václav MORAVEC, moderátor:
Začali jsme tím, že dnes máte 100 dní od nástupu do funkce. Počítáte s tím, že v těch dalších nejen 100 dnech se může stát a budete postaven před podobnou situaci, jako někdejší premiér za
Občanskou demokratickou stranu Petr Nečas, že budete prezidentu Zemanovi podepisovat a kontrasignovat amnestii, která se může dotknout jeho nejbližších spolupracovníků, asi tušíte, že narážím na pravomocný rozsudek šéfa Lánské obory Miloše Baláka. Vy byste kontrasignoval?

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já se vám přiznám, já mám za sebou 100 dní, ale to je naprosto neobvyklých 100 dní. To není 100 dní na začátku žádné vlády, takových 100 dní v české historii České republiky nebylo. Jen si vzpomeňme, co všechno jsme museli řešit. Krach klíčového distributora energií, zvyšující se ceny energií, inflaci se špatně připraveným rozpočtem. Omikron variantu, prudký nárůst nákazy a teď válku na Ukrajině. Takovýto nástup nikdo neměl. A já opravdu řeším věci, které jsou důležité z hlediska bezpečnosti, prosperity této země v příštích týdnech a měsících, přiznám se, nad tím jsem nepřemýšlel, nejsem připraven dělat nějaké kroky, které bych si nemohl morálně obhájit a které bych považoval za problematické, nikam nebudu ustupovat. Lidé už to vidí a vidí za těch 100 dní, jakou děláme politiku a znovu říkám…

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže vaše vláda. Vaše vláda.


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, ptám se proto, že ministrem
spravedlnosti je Pavel Blažek, který byl ministrem spravedlnosti, když Petr Nečas kontrasignoval amnestii Václava Klause. Na Hradě mají zásadní problémy, které se týkají pravomocně odsouzeného šéfa Lánské obory.

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Opravdu toto budu řešit, až mě to někdo předloží, zatím mě to nikdo nepřeložil, nikdo mě o to nepožádal. Miloš Zeman o tom se mnou nemluvil, takže to vůbec není téma, kterým bych se zabýval.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, já se vás ptám na právní stát, vztah k právnímu státu.


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Vztah k právnímu státu ukazujeme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jestli vy byste kontrasignoval…


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ukazujeme každý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
… amnestii, kde by byli nejbližší prezidentovi spolupracovníci, kteří jsou pravomocně odsouzeni.


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Vztah k právnímu státu ukazujeme každý ten a budeme to dělat dál. Já neudělám nic, co bych si nemohl morálně nebo politicko-kulturně obhájit, až ten problém nastane, tak ho budu řešit. Teď řeším Ukrajinu, ceny, pomoc českým občanům. To, aby tahle republika přežila dobře tu strašnou situaci, která je. To je válka, to jsou její dopady na Evropu. Nevyhýbám se tomu, odpovídám vám jasně. Nemám žádný návrh. Nemám se k čemu vymezovat, nikdo mě o nic takového nepožádal. Ano, pamatuji si, jaké měly důsledky všechny amnestie, které dělali předcházející prezidenti a byl bych velmi opatrný v tom pod něco se podepsat, ale nic takového zatím není na stole a nenastalo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ptám se vás.


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Odpovídám vám naprosto jasně a takhle i za 3 minuty vám odpovím stejně.

Václav MORAVEC, moderátor:
A řekl jste i proto hodnotově, podívejte se Martin Nejedlý zůstává v nejbližším okolí prezidenta republiky. Martin Nejedlý se účastnil předávání státních vyznamenání, kde bylo oznámeno vyznamenání Volodymyru Zelenskému. Martin Nejedlý se účastnil jednání prezidentova týmu. Doplním tu otázku, prezidentova týmu v Lánech, v příštím měsíci se má uskutečnit setkání na téma bezpečnost s ministrem vnitra. Považujete za hodnotově správné, že ministr vnitra bude sedět v Lánech na jednání lidí, včetně Martina Nejedlého, který je napojen na ruské oligarchy?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
A teď, pane redaktore, něco podstatného. Já jsem premiér 100 dní, za těch 100 dní jsem s panem prezidentem Zemanem dosáhl toho, že mluvíme v zahraničněpolitických klíčových věcech jedním hlasem. Ne žádné proruské vyjádření Miloše Zemana. Miloš Zeman a podle mě, protože je teď o tom přesvědčen, kritizuje ruskou invazi na Ukrajinu a vyjadřuje podporu Ukrajině. To je pro mě teď podstatné, takže to jeho okolí, pokud...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ten jeho vliv, to není podstatné?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Počkejte.

Václav MORAVEC, moderátor:
To není podstatné, když Martin Nejedlý bude sedět na jednání s ministrem vnitra?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
A ještě vám řeknu další věc. My tady o panu Nejedlém mluvíme já nevím, kolik 6 let. Nikdo to nevyřešil a taky nemůže, protože poradce a svoje okolí si vybírá Miloš Zeman sám. Já ale garantuji to, že politika České republiky a zahraniční politika České republiky je dělána vládou a je jasná a srozumitelná celému světu, a to tu v minulosti taky nebylo. A současně, pokud chceme vyřešit poradce pana prezidenta, tak ono se to vyřeší za rok, a kdo to chce vyřešit, tak ať jde k volbám a volí takovou hlavu státu, o které si bude jistý, že bude mít poradce, jaké si sám představuje. To je jediná momentální cesta, 6 let nebo možná víc, se to tady řeší a nic se nevyřešilo.

Václav MORAVEC, moderátor:
8 let se to řeší.


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ano, ale teď máme tu situaci, že i v zahraničněpolitických otázkách, a to tu taky nebylo, je Hrad na jedné straně s vládou. A to je důležité.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vám nevadí, když u jednoho stolu bude sedět Martin Nejedlý s vaším ministrem vnitra, vicepremiérem vlády v Lánech a bude mluvit o bezpečnosti, to vám nevadí?


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Když to nebude mít vliv na politiku naší země, tak mně to nevadí. Já do toho nemám ale hlavně možnost zasáhnout. Tak já jako dobře, tak se…

Václav MORAVEC, moderátor:
Ministr vnitra tam nemusí chodit.


Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
To já nevím, že tam půjde, to máte vy ty informace, já jsem s ním o tom nemluvil, že bude sedět za jedním stolem se s někým, to jsem neřešil. Ale já vám říkám, o co mně tady jde, jde mně o to, aby Česká republika nebyla ovlivňována žádným směrem proruskou propagandou, abychom naši zahraniční politiku dělali srozumitelně a jasně, a to děláme, a to je nové, a to je důležité. Ano, ovlivňuji to, co mohou ovlivnit, ovlivňuje to jasně, silně, razantně, co nemohu ovlivnit, tak prostě vyřešíme nejpozději za rok.

Václav MORAVEC, moderátor:

Petr Fiala, který zítra vstoupí do 101. dne svého vládnutí. Děkuji vám za tento rozhovor. Těším na další setkání v Otázkách.

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání. Pěkný den.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS