24. března 2022

Interview ČT24

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Interview ČT24 byl předseda Senátu PČR a místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT24.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Severoatlantická aliance dnes odsoudila ruskou agresi vůči Ukrajině a varovala Moskvu před tím, aby použila chemické zbraně. Stalo se na summitu. Ukrajině bude NATO dál pomáhat, nikoliv ovšem bezletovou zónou nebo poskytnutím letadel. Právě ta by ale Ukrajina potřebovala, řekl aliančním lídrům ve videoprojevu prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, který zároveň varoval, že se Rusko nezastaví a bude chtít jít dál do Pobaltí a do Polska. Pomáhá Západ Ukrajině dost? Pomáhá tím ukončovat válku? Nenastane stejně jednou moment, kdy západ bude muset poslat i vojáky? Hostem Interview ČT24 je předseda
Senátu Miloš Vystrčil. Pane předsedo, dobrý večer. Děkuju, že jste dorazil do našeho studia.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer, děkuju za pozvání.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane předsedo, kdy jste si vy osobně poprvé uvědomil, že v Evropě zase bude válka, a to ne úplně daleko od našich hranic?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
No, uvědomil, tak dozvěděl jsem se to 24. února a říkat, že jsem si to dřív uvědomoval, že bude válka, to bych ze sebe dělal velkého prognostika. Ale to, že ta válka hrozí, to jsem si uvědomoval, to jsem si uvědomoval, protože na rozdíl od jiných já nepodceňuji zpravodajské služby například Velké Británie nebo Spojených států amerických, které to prognózovaly.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jak se to může stát v jedenadvacátém století v Evropě? Druhou světovou válku si pamatujeme. Dokonce jsou ještě přeživší druhé světové války. Máme přístup k informacím. Zjednodušeně řečeno, víme úplně všechno. Víme i o dalších válkách, ale ty jsou vzdálenější možná tomu evropskému prostoru. Ta druhá světová válka se týká přímo Evropy a stejně se to stane. Jak je to možné?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já si myslím, že kdybychom to věděli, jak se to může stát přesně, tak by se to nestalo. To znamená, že se to stalo, z toho plyne, že to asi úplně přesně nevíme a ty příčiny nejsou stoprocentně známy, protože minimálně ta demokratická svobodná část světa by dělala všechno pro to, aby ta válka nenastala, a to, to v uvozovkách vlastně nedokázala. A pokud se mě ptáte, já si myslím, že je důvodem, tak to je, že jsme podcenili ty ambice totalitních vůdců, že jsme byli naivní a někteří dokonce, jsem měl pocit, že se těší z toho, že se s těmi významnými představiteli totalitních zemí můžou vidět a třeba ukazovat a že jsme příliš věřili tomu, že ta racionalita, která plyne z nějakých obchodních vztahů, bude dlouhodobě nad tou touhou expandovat, nad tou touhou zvyšovat svoji moc a svůj vliv.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A to nefunguje?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
A to evidentně nezafungovalo.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Protože to byl německý přístup, budeme spolupracovat, budeme se bavit, nebudeme se příliš pošťuchovat. A když tam bude ten vzájemný kontakt, tak ono to bude fungovat. Takže to neplatí?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Toto není teda jenom německý přístup. Tady bych se Němců i zastal, protože já jsem to slyšel i při naší návštěvě v Evropské unii, kde převládal názor, který dle mého názoru z velké části vychází z nezkušenosti s kontakty s totalitními zeměmi, že vlastně, když se s nimi více propojíme, když budeme u nich podnikat, tak že vlastně dojde k výchově, k převýchově, ke změnám. A ne, že to bude proti nám zneužito, protože tady byly takové dva proudy. Ten jeden říkal, pojďme hodně komunikovat, pojďme obchodovat, nebojme se závislosti na výrobcích nebo na produktech nebo na zdrojích. A ono to povede k tomu, že se tam ty země demokratizující. A ten druhý proud říkal, toto nefunguje, podívejte se do historie. My to víme, to povede k úplně opačné situaci. A to, že v nějakém okamžiku, kdy ty totalitní mocnosti té závislosti na zdrojích, na produktech využijí, protože ony v tomto směru budou odvážnější, nebojí se vlastně v uvozovkách tolik svého obyvatelstva, protože ho ovládají. Není tomu tak, že by je někdo demokraticky volil a podobně a podobně.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jaké máte vysvětlení pro to, že v 21. století Rusko postupuje tak, jak postupuje, ničení, útočení na civilní cíle?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já nevím, já mohu jenom spekulovat a nedělám to úplně rád. Ale myslím si nebo řeknu, že možná si Rusko myslelo, že to všechno bude mnohem jednodušší, že Zelenský uteče z Kyjeva, že se všichni vzdají a budou je vítat a třeba v plánu takovýto brutální postup ani neměli. Ale poté, co se ukázalo, že je to všechno jinak, že Ukrajina, Ukrajina hrdinně bojuje, že to je neuvěřitelné, co předvádí z hlediska té odhodlanosti bránit svoji celistvost, bránit svoji vlast. Tak změnili ten postup na tu neuvěřitelnou barbarskou a agresivní brutalitu, která přesahuje vše, co jsme si třeba dokázali představit. Porušují ženevské konvence, porušují mezinárodní právo, bombardují civilisty. Je to neuvěřitelná sprostota a brutalita.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane předsedo, já se vám musím moc mluvit. My teď divákům zpravodajské Čtyřiadvacítky nabídneme vystoupení amerického prezidenta Joea Bidena.
Tolik tedy americký prezident po summitu NATO, spěchající na summit Evropské unie. My jsme stále v Interview ČT24 s předsedou
Senátu Milošem Vystrčilem. Pane předsedo, poslouchali jsme spolu vystoupení amerického prezidenta. On tam dostal otázku, když Rusko použije chemické zbraně, bude následovat akce Severoatlantické aliance? Měla by následovat vojenská akce Severoatlantické aliance, když se tohle stane?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
To bude rozhodovat Severoatlantická aliance s tím, že já za ně rozhodovat nechci a nebudu a jsem rád, že nemusím.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ale něco si o tom myslíte.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Budou muset zvažovat nebo musela by Severoatlantická aliance zvažovat, zda by to znamenalo světovou válku, třetí světovou válku. A museli by si to nějak vyhodnotit a následně podle toho potom reagovat. Takže já se přiznám, že vám na to jednoznačně odpovědět neumím. Je obecně dlouhodobě sdělováno panem generálním tajemníkem NATO, že NATO nechce třetí světovou válku. A to si myslím, že pořád platí, takže pokud by to mohlo znamenat třetí světovou válku, tak by to zřejmě neudělala, ale ta situace se den ze dne mění a pak je tady ta možnost, že stejně ta třetí světová válka bude nevyhnutelná. A pak se bude jenom už volit ten, v uvozovkách, nejpříhodnější moment, což by byla teda hrůza, a to si nikdo z nás nepřejeme.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
To samozřejmě nikdo nechce, ale předpokládám, že stratégové se o tom nějakým způsobem bavit musí a přemýšlet se o tom musí. Je nějaký moment, kdy to prostě bude nevyhnutelné? Kdy si Západ řekne, no na to už se nemůžeme dívat, na to, co se tam děje. A teď nemyslím napadení prostoru Severoatlantické aliance. Prostě Západ se svými hodnotami si řekne, to už nejde, se na tohle dívat, s tím musíme něco udělat. Je takový moment?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já si myslím, že ten moment existuje, ale že není možné a není ani to v ničím zájmu, aby byl dopředu definován a přesně popsán, protože to je přesně to, co ten soupeř potřebuje vědět. To znamená, myslím si, že ten moment existuje, že o něm i stratégové musí přemýšlet, ale že tomu nikdy nebude tak, že by ho dopředu před tím, než nastane, někdo popsal. Bude to tak, že až nastane, tak se to dozvíme proto, protože nastala další fáze toho ozbrojeného konfliktu. Nikdo z nás si to nepřeje. Dokonce se ty hranice a ty definice, kdy ten moment nastává, mohou měnit podle té situace, jak se vyvíjí. A jak znova říkám, všechno to směřování a všechno to úsilí na to G7, Evropské rady směřuje k tomu, aby ten moment nenastal. Já doufám, že se to podaří a že nenastane.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Severoatlantická aliance, zdá se, je velmi jednotná.
Petr Fiala dnes mluvil o tom, že není pochyb o článku 5 Severoatlantické smlouvy. To je ten článek, který mluví o společné obraně v případě napadení jakéhokoliv člena Severoatlantické aliance. Je to vlastně dobré zjištění, byť na základě tragických událostí, ale dobré zjištění že tohle funguje? Co je psáno, to platí.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Je to velmi dobré zjištění a je to věc, která by ale neměla být překvapením, protože obecně Evropská unie a NATO jsou schopny postupovat jednotně. To si myslím, že je jedno z největších překvapení pro Putina, že nedochází k tomu, že by se ten postup štěpil podle toho, jak jednotlivé státy postupují. Na druhé straně to klade zvýšené nároky na tu domluvu. A děje se i to, že třeba i kdyby někdo chtěl být razantnější, tak trochu ustoupí, protože ta jednota je větší silou a větším odporem vůči Putinovi než to, když někdo je rychlejší a někdo je pomalejší. Někdo křičí více a někdo méně a plyne z toho nejednota. Takže takhle si to Evropská unie i NATO vyhodnocují. Já si myslím, že to je správné hodnocení a věřím, že to takto vydrží.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jsme připraveni dostát dvouprocentnímu finančnímu závazku, dvou procent obranných výdajů?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já myslím, že dnes nám nic jiného nezbývá, než dostát v tom roce 2025 těm dvěma procentům, protože to bude nutnost. Na druhé straně je to tak, že ta současná ekonomická situace lepší nebude a pokud se ty peníze budou dávat na zbrojení, tak se odněkud budou muset vzít a nebudou to jednoduché časy a bude to možná i trochu bolet.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A proč až v roce 2025, proč ne letos? Rozpočet stejně budete předělávat nebo příští rok?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Protože to není reálné z mnoha důvodů. Jednak by to nebylo ani fiskálně únosné. A to zadlužení by se muselo významně zvýšit až možná nad hranice… Že se nebude zlepšovat ekonomická situace, neznamená, že se nemůžete chovat efektivně, ekonomičtěji a že se nutně musí zvyšovat dluh. Tak to není, není tomu tak, že, když se zhoršuje vaše ekonomická situace…

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Petr Fiala totiž dnes taky mluvil o tom, jak si všichni evropští lídři uvědomili tu potřebu v průběhu posledního měsíce. A všichni o tom začínají mluvit, jak je to nezbytné.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
No a pak ten.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jestli to je nezbytné tak, abychom to naplnili co nejdřív?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já řeknu ten druhý důvod, a ten je, že když chcete zbrojit, když chcete dávat peníze do obrany, tak musíte vědět na co. A to je věc, kde jsem pochopil i podle vyjádření paní ministryně obrany
Jany Černochové, že to tak úplně jasné není. Možná můžete nakoupit munici. Možná můžete nakoupit některé věci, které chybí nebo jsme darovali na Ukrajinu. A teď je nemáme a podobně. Ale třeba nakupovat nějaký nový zbrojní arzenál, to trvá. A vy nemůžete takhle přijít a říct, tak tady koupím za 100 miliard korun, já nevím, nějaký typ zbraní, aniž by došlo k nějakému výběru, k nějakému posouzení toho, zda to potřebujeme. K posouzení toho, zda to bude zapadat do celkové obranné strategie NATO a tak dále. To znamená, to není ze dne na den. A pokud dneska my nejsme schopni nakupovat, tak to nemusí být jenom proto, že nemáme peníze, ale proto, že není jasné, co přesně koupit a případně jakým způsobem to rychle vybrat nebo to vůbec nemusí být taky vyrobeno.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Je to uvědomění si potřebnosti Severoatlantické aliance pro nás o dost silnější poté, co včera přišla smutná zpráva, že zemřela Madeleine Albrightová, ministryně zahraničí Spojených států bývalá, která se hodně zasloužila o naše členství.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Madeleine Albrightová má obrovskou zásluhu na tom, že dneska jsme na tom mnohem lépe než Ukrajina, z hlediska naší bezpečnosti a z hlediska záruk bezpečnosti, kterými disponujeme, protože pro nás platí článek 5 washingtonské smlouvy. Ukrajina není členem NATO, a tudíž vlastně není možné, aby NATO ji šlo bránit, protože není členskou zemí. A za to zaslouží veliké poděkování. My jsme dneska vlastně vzpomněli i na Madeleine Albrightovou v rámci zasedání v
Senátu, kde se sešli po 25 letech bývalí i současní senátoři, protože Senát velmi prosazoval a podporoval členství České republiky v NATO a vzpomínali jsme na to, že ona několikrát Madeleine Albrightová Senát navštívila a je dokonce držitelkou stříbrné medaile předsedy Senátu, kterou jí udělil právě Jaroslav Kubera.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Podrobněji o tom výročí v
Senátu, chtěl jsem původně to do našeho rozhovoru dostat, ale tak přerušili jsme to brífinkem amerického prezidenta. Tak aspoň za tuto připomínku děkuju a vlastně za celý rozhovor v Interview ČT24, pane předsedo. Na shledanou.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání a na shledanou. A pokud možno klidné příští dny.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Děkuju za to, na shledanou. Události začínají za malou chvíli. Klidný večer přeju taky, na shledanou.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany