27. února 2022

Partie: Česko pošle na Ukrajinu další zbraně. Zelenskému jsem to přislíbil

(CNN Prima News) Česko pošle na Ukrajinu další zbraně. Premiér Petr Fiala to potvrdil ve vysílání CNN Prima NEWS. Osobně si v sobotu večer dvakrát volal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a slíbil mu dodávky konkrétních zbraní. Dodávku zbraní za 400 milionů korun v neděli odpoledne na mimořádném jednání posvětila vláda. O jaké zbraně přesně jde, vláda říct nemohla, ale mělo by jít hlavně o těžší techniku.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Dvakrát jsme spolu mluvili, ale není to rozhovor mezi dvěma státníky, jak si ho mnozí představují. Byl to rozhovor s člověkem, který bojuje a je ve válce. Požádal mě o konkrétní zbraně a vojenskou techniku. Zjistil jsem, že to můžeme poskytnout, takže jsem to mohl při druhém telefonátu přislíbit. Musíme dodávat teď, za měsíc může být pozdě. Nesmíme být formalisté a musíme udělat vše, aby ti, co bojují, měli šanci,“ uvedl v nedělní Partii Terezie Tománkové Petr Fiala.

V neděli odpoledne o tom rozhododla vláda. Bude to už druhá dodávka zbraní na Ukrajinu. „Z bezpečnostních důvodů nemohu specifikovat o jaký druh zbraní a materiálu se jedná, ale mohu říct, že je to jiný tip zbraní, než jaké jsme schvalovali minule. Nejedná se o lehké zbraně. Jsme schopní také materiál dopravit v řádu hodin,“ uvedl Fiala po jednání kabinetu.

„Schválili jsme další dodávku zbraní, dnes schválíme ještě významnější řeč. Uvolnili jsme finanční prostředky, organizujeme dodávku krve. Byli jsme jedni z prvních, kdo rozhodl, že Ukrajině pomůže ještě před vypuknutím války. Teď dodávají i ti, kteří říkali, že tam nikdy zbraně nepošlou,“ uvedl Fiala před jednáním v nedělní Partii.

Zelenskyj Fialovi poděkoval

„Informoval jsem prezidentku Gruzie Zurabišviliovou a premiéra České republiky Petra Fialu o aktuální situaci. Probírali jsme spolu konkrétní pomoc. Jsem moc vděčný našim přátelům v Gruzii a Česku za jejich podporu,“ napsal ukrajinský prezident ještě v sobotu na Twitter, na což Fiala záhy zareagoval. „Přátelům musíme pomáhat. Ujistil jsem ho, že na ČR se Ukrajina může spolehnout.“

O konkrétní pomoci pro Ukrajinu promluvila v sobotu ráno ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podle ní Česko daruje východoevropské zemi 30 tisíc pistolí, 7 000 útočných pušek, 3 000 kulometů, několik desítek odstřelovacích pušek a asi milion nábojů. K transportu se přidá také již dříve schválená dělostřelecká munice.

Ukrajinský prezident v sobotu komunikoval také s politiky Polska, Itálie, Indie, Turecka, Ázerbájdžánu, Nizozemska, Gruzie a Česka. Mimoto poděkoval za podporu i papeži Františkovi.

Přepis rozhovoru:

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dobrý den. Pěkné nedělní dopoledne vám přeju a děkuju, že na Primě a CNN Prima News sledujete Partii. Následující 2 hodiny budeme věnovat jedinému tématu: válce na Ukrajině. Rusko ji napadlo ve čtvrtek. Ukrajina se brání statečně. Boje jsou tvrdé. Evropa je jednotná. Na Ruskou federaci valí sankce stejně jako Spojené státy a další země. Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj je stále v Kyjevě a vybízí Ukrajince k obraně vlasti. Z Ukrajiny prchají desítky tisíc lidí. Na hranicích nastala humanitární krize. Naopak opačným směrem míří muži s povolávacími rozkazy. Česká vláda odeslala Ukrajině zbraně. O další pomoci bude dnes jednat. Mým hostem v Partii je v první části premiér
Petr Fiala. Dobrý den, pane premiére.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám, že jste přišel i v této těžké době. Pane premiére, než se dostanu ke všem konkrétním věcem, k politice, zajímá mě váš postoj, vaše emoce. Češi jsou v naprosté většině k Ukrajině více než solidární. Pomáhají a soucítí. Každý z nás tam máme nějaký emotivní moment, ať jsou to stateční vojáci na Zmijím ostrově, malinká miminka v krytu nebo staří pánové, kteří chtějí narukovat a bránit svoji vlast. Jaká nejsilnější emoce za ty 4 dny přepadla vás?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Těch emocí je obrovská spousta. Já si je úplně nemohu připouštět, protože musím se snažit racionálně jednat. A to, co z těch všech emocí, které prožívám, a samozřejmě, že je prožívám, je to nejpodstatnější nebo co z nich má vyústit, je účinná pomoc Ukrajině. To je to nejdůležitější. Ti lidé jsou v nepředstavitelné situaci. Oni opravdu bojují, jsou ve válce. A my musíme udělat všechno pro to, abychom jim pomohli, protože oni tam nebojují jenom za Ukrajinu, ale bojují za svobodný svět. A to si musíme všichni uvědomit. A já mám obrovskou radost z toho, co jste řekla, že tady existuje neuvěřitelná podpora Ukrajině, Ukrajincům. Spousta lidí má na Ukrajině přátele, to je země, která je nám nesmírně blízká. Musíme si uvědomit, že jsme také byli součástí jednoho státu, aspoň s částí Ukrajiny, takže ty vazby jsou nesmírně silné. Tady máme statisíce Ukrajinců. A toto všechno nás spojuje. A pak, a to je důležité, máme jedinečnou zkušenost, hroznou zkušenost, ale nemá ji mnoho zemí, zkušenost se zradou a že ani zrada nebo ustoupení agresorovi v Mnichově nepomohlo k tomu, aby se zabránilo válce. A pak máme zkušenost, kterou si i někteří z nás nebo mnozí z nás pamatují osobně, ruské tanky v našich ulicích. To je zkušenost, kterou musíme zprostředkovávat Západu. Možná bych řekl ještě jednu věc. Lidé se bojí a oprávněně právě kvůli těmto zkušenostem. Já jsem včera si telefonoval se svou maminkou a ta mně říkala: „No, já jsem se narodila za Masaryka vlastně v krásné době, ale pak jsem viděla německé okupanty, ta vojska v našich ulicích a pak jsem tady viděla ruské okupanty a nikdy bych si nemyslela, že zažiju válku na Ukrajině ve svém věku. A samozřejmě nechci, aby už i kvůli mým vnukům a dalším, aby tady prostě byla cizí vojska.“ Nechceme, aby tady byla ruská vojska. Nechceme to nikdo. A proto musíme dělat všechno pro to, abychom Ukrajině pomohli.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je to tak, jak si někteří lidé myslí a jak se oprávněně bojí, že ve válce jsme vlastně všichni a Ukrajina je to bojiště?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ukrajina je bojiště, ve válce jsme, Rusko, ruský prezident Putin rozpoutal válku proti nezávislé demokratické zemi, porušil úplně všechno, co platí v mezinárodním řádu a mezinárodní práva, dopustil se vojenské agrese a je to útok proti svobodnému světu. To si musíme všichni uvědomit. A musíme udělat všechno pro to, abychom Ukrajině pomohli a abychom Putina zastavili. A i určitá slabost, v minulosti slabá reakce na anexi Krymu, nejednotnost Západu. To jsou věci, já jsem před tím mnohokrát varoval ve svých textech i vystoupeních. To jsou věci, které takové agresory a imperiální politiky, jako je Vladimir Putin, jenom posilují. Teď je důležitá jasná reakce celého západního světa. A naštěstí té jsme se dočkali. Ta je. A já jsem rád, že Spojené státy, Severoatlantická aliance, Evropská unie jednotně se rozhodly podpořit Ukrajinu, zastavit Rusko a udělat co nejsilnější sankce, aby to opravdu Rusko pocítilo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Budeme se o nich hned bavit, pane premiére, já vám v tuto chvíli děkuji a pojďme se teď společně i se všemi diváky podívat přímo na Ukrajinu do Charkova, protože naši reportéři CNN Prima News Darja Stomatová a Ján Schürger jsou jedni z posledních zahraničních novinářů, kteří v Charkově zůstávají, a dnes ráno přišly z Charkova zprávy, že už jsou tam Putinovi vojáci. Dobré dopoledne, Darjo, tobě i Honzovi, je to tak? Jsou v Charkově ruští vojáci?

Darja STOMATOVÁ, redaktorka:
Dobré dopoledne, ano, my máme takové informace, my jsme v tuto chvíli v hotelu, jsme zabednění, můžete se i podívat, že jsme ochráněni před případnými útoky, ale zvenku se neustále ozývá střelba, kterou jsme identifikovali jako útočné zbraně AK-47, zároveň slyšíme i dělobuchy. A naši spolupracovníci tady nám i posílají záběry právě z ulice, kde je vidět ruská vojenská technika. Tyto záběry samozřejmě my nemůžeme úplně potvrdit, ale zároveň Honza byl i venku se ráno podívat a viděl u nedaleké benzínky ukrajinské vojáky v obranných pozicích a viděl i požár za nedalekým domem, ale vlastně ten kouř je tady z vnitrobloku vidět i v jiných místech Charkova.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Darjo, vy jste v pořádku s Jánem, vy ty informace pro nás, naše diváky přinášíte už od poloviny týdne, co bude s vámi dál? Zůstanete v Charkově, nebo ho budete muset opustit?

Darja STOMATOVÁ, redaktorka:
Samozřejmě my musíme dbát i na naši bezpečnost, i na bezpečnost lidí, se kterými tedy spolupracujeme, takže se budeme nejspíše orientovat podle situace, která nastane, v tuto chvíli je těžké říct, co bude, ale vlastně v tuto chvíli zůstáváme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Darjo, já mám tady ve studiu pana premiéra, bavíme se o pomoci Západu, o pomoci Ukrajině, když mluvíte s Ukrajinci, když mluvíte s lidmi v Charkově, jak oni to vnímají? Pomoc Západu je dostatečná podle nich?

Darja STOMATOVÁ, redaktorka:
My tu samozřejmě komunikujeme s místními dobrovolníky. A já možná využiju toho, že máme pana premiéra přímo ve studiu, protože jsme se bavili, co přesně tady ti dobrovolníci a vojáci potřebují. A jenom si vezmu i seznam, který tady mám. Co se týče obranných prostředků, tak potřebují hlavně helmy a vesty a také pevné vojenské boty. Můžeme ale pomoci i ostatními věcmi, jako je třeba zdravotnický materiál, obvazy, vata nebo dezinfekce. Také tady chybí mobilní telefony, protože samozřejmě tito vojáci jsou v aktivních bojí v tuto chvíli. A další věci, které třeba můžeme my poslat sem, tak to jsou pásky od kalhot, ponožky, spodní prádlo, chrániče na kolena nebo na lokty a podobně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Darjo, já tobě i Jánovi moc děkuju za vaši práci, statečná Darja Stomatová přímo z Charkova. Dávejte na sebe pozor. Na shledanou.

Darja STOMATOVÁ, redaktorka:
Na shledanou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane premiére, slyšel jste to. Pan premiér Zelenskyj, on ještě v pátek říkal, kdo je připraven s námi bojovat, ptal se. Nikoho nevidím. Kdo je připraven poskytnout Ukrajině záruku členství v NATO? Všichni se bojí. Vy jste s ním mluvil včera, trvá na tom, že ta pomoc je nedostatečná, že Ukrajina je v tom boji sama?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ono se to mezitím trošku změnilo. Ale dovolte mi reagovat tady na tu situaci z Charkova. Jednak přeji paní redaktorce, aby to všechno bezpečně zvládla. A mě se to dotýká i osobně, že Charkov znám a mám tam zkušenost z doby, kdy jsem působil v akademické sféře. Masarykova univerzita ve spolupráci s neziskovou organizací CDK pořádala, je to zvláštní, vzdělávací kurz pro ukrajinské občany, studenty, mladé lidi. To bylo občanské vzdělávání, vzdělávání k demokracii. Dělali jsme to ve spolupráci s tamní univerzitou a měl jsem tam možnost být, mluvit s těmi mladými lidmi. Musím říct, že bez ohledu na to, jestli mluvili rusky, nebo se hlásili víc jako už k té ukrajinské řeči, tak to všechno byli mladí lidé, kteří chtěli žít ve svobodné společnosti, v demokracii, na Západě. Já jsem tam odjížděl s velmi silnými pocity. V Charkově jsem také tehdy za ty naše aktivity obdržel nejvyšší akademické vyznamenání od státní ekonomické univerzity, takže když teď vidím, že se v ulicích Charkova bojuje, tak jsou to pocity, které jsou prostě těžko sdělitelné. A k vaší otázce. Včera večer jsem telefonoval s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskyjm, 2× jsme spolu mluvili. Já musím říct, že to ale není rozhovor, jak by si někdo představoval, mezi dvěma státníky, kteří si vyměňují zdvořilosti. My za vámi stojíme a pomáháme vám a co ještě potřebujete, on řekne: „Děkuju za pomoc a vážím si toho.“ To byl rozhovor s člověkem, který stojí v čele ozbrojených sil, který prostě bojuje. Je ve válce. A na mě se obrátil jako na někoho, kdo mu může pomoci. Takže mě požádal o konkrétní zbraně a o konkrétní zbraňové komplexy, vojenskou techniku. Já jsem udělal všechny nezbytné kroky, abych zjistil, jestli jsme ty zbraně schopni poskytnout, zjistil jsem, že ano. Takže jsem mu při druhém telefonátu mohl přislíbit ty konkrétní věci. Začali jsme to organizovat, svolal jsem mimořádné jednání vlády, na kterém to schválíme. A dnes odpoledne bychom mohli ty věci začít dopravovat na Ukrajinu. Konkrétnější být teď v tuto chvíli nemohu. Ale chci říct, že tady o tohle právě jde. Ne, že slíbíme něco, co dodáme za měsíc. To už možná bude pozdě. My musíme dodávat teď, co můžeme, a musíme být odvážní, nebýt formalisti, prostě udělat maximum pro to, aby ti, kteří tam teď bojují, tak měli s čím. A měli šanci. Jsem rád, že to, co jsme udělali my, my jsme to udělali ještě před vlastně vypuknutím těch bojů, my jsme už předtím Ukrajině schválili dodání dělostřeleckých...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, nechci vám skákat do řeči, ale ta munice byla ještě v pátek v muničním skladu. Paní ministryně se trochu rozčilovala na novináře, když se na to ptali, ale veřejnost to vnímala velmi negativně. Prostě to divně vypadá, že vláda něco schválila a leželo to ve skladech.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale my jsme to schválili dřív než ostatní země v době, kdy se nebojovalo. Takže tam byla dohoda, že si to ukrajinská strana vyzvedne, až to bude potřebovat a uzná to za vhodné, jenomže mezitím vypukl ten ozbrojený konflikt, ukrajinská strana si to nemůže vyzvednout. Takže jsme samozřejmě udělali kroky hned, abychom jim to dopravili našimi prostředky a našimi silami. A to se teď v tuto chvíli děje. Mezitím jsme schválili ještě další dodávku zbraní a dnes schválíme už významnější věc, která opravdu může pomoct Ukrajině v tom boji, a taky to dopravíme co nejrychleji na ukrajinské území. Všecko se to odehrává hrozně rychle v řádu hodin, ale je potřeba prostě hledat všechny cesty, jak prostě v tuhle chvíli Ukrajině pomoci. Samozřejmě, že ta druhá věc, která je nesmírně důležitá, to jsme taky tady slyšeli, to se týká třeba zdravotnického materiálu a dalších věcí, humanitární pomoci, to jsme taky schválili, uvolnili finanční prostředky, probíhá to. Organizujeme krev, krevní konzervy, krevní plazmu. Toto všechno na Ukrajinu půjde. Ale jsou důležité i zbraně, ti lidé bojují a potřebují, aby jim Západ pomohl. Ale to, co jsem chtěl říct, je, že my jsme byli jedni z prvních, kteří rozhodli. Česká republika, česká vláda rozhodla ještě, než ten konflikt vypukl, že Ukrajině v tomto směru pomůžeme. Teď se přidávají další. A i silné evropské země začínají dodávat zbraně na Ukrajinu, i ty, které říkaly, že tam nikdy nic nepošlou. To si myslím, že je zase pozitivní zpráva.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A kdo, pane premiére, přesvědčil Německo? Nebo co ho přesvědčilo? Mluví se o tom, že to byl polský premiér Mateusz Morawiecki, který apeloval na svědomí Němců, co to bylo? Byl to ten tlak nebo přehodnocení toho historického traumatu, které Němci mají, nebo co rozhodlo?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Odehrává se to fakt všechno v řádu hodin a řada zemí musí změnit určitý způsob uvažování. A i ti, co si mysleli, že se dá s Vladimirem Putinem domluvit a že to nějak půjde, tak vidí, že to prostě nijak nepůjde. A začínají chápat, co se děje. Vždyť je tu válka kousek od nás. To je něco nepředstavitelného. Já teď to nedokážu úplně spočítat, ale řekl bych, že od našich hranic na ukrajinské to není tak daleko jak z Prahy do Ostravy. To je strašně blízko. A to si musí všichni uvědomit. A začínají si to uvědomovat i státy, které jsou kousek dál od té kritické linie. Podívejte se, já jsem tady mluvil o naší historické zkušenosti, našeho národa. Samozřejmě takovou zkušenost v různé podobě mají i jiné země, které spadaly do toho sovětského impéria, byly sovětskými satelity. Tu zkušenost nemají státy v západní Evropě. Nejsou tak senzitivní na to nebezpečí. Ale postupně si začínají uvědomovat, že toto je hrozba pro celý svobodný svět. Mimochodem, když se ptáte, kdo přesvědčil Německo. My jsme měli noční jednání ze čtvrtka na pátek Evropské rady. Tam mluvili vlastně všichni představitelé, všech 27 států si vzali slovo a v řadě těch příspěvků zaznívala i ta osobní, respektive národní zkušenost. A právě státy z východní a střední Evropy byly ty, a Pobaltí samozřejmě počítám do východní Evropy, byly ty, které zdůrazňovaly, že je potřeba postupovat co nejtvrději. Že musíme jít až na samu myslitelnou hranu těch sankcí. Prostě proto, aby to Rusko pochopilo, abychom to zastavili. A myslím si, že tohle nakonec rozhodlo. Mimochodem, já jsem včera...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pane premiére, byl jste zklamán z toho postoje třeba Německa, Itálie? Protože ta slova, která jsem četla, Volodymyra Zelenského byla právě z pátku rána, kdy on byl zklamaný a říkal: „Není to dostatečné, Ukrajina je v tom sama.“ Opravdu to vypadalo, že ochota západní Evropy pomáhat není tak velká.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Zklamán není správné slovo. Já jsem věděl, že musíme jít dál. A tlačil jsem na to, patřil jsem k těm státníkům, kteří říkali: musíme v těch sankcích přidat. Ale o zklamání bych nemluvil z jednoho důvodu. Já jsem byl vždycky v minulosti v posledních letech zklamán z nejasného postoje některých západních zemí vůči agresivní politice Vladimira Putina. A říkal jsem, že slabá reakce na anexi Krymu přinese další problémy. To, co jsem ale viděl teď na Evropské radě, to byla vlastně jednota. Tam nikdo nezpochybňoval ten balík sankcí, který byl na stole. Nikdo, vůbec nikdo. Tam šlo jenom o to, že některé státy včetně České republiky chtěly jít dál. A to je něco úplně jiného, než kdyby tam někdo říkal: a tohle vyškrtněme, tohle nedělejme. Ano, my jsme chtěli, aby se tam přidalo odstřižení Ruska od Swiftu, my jsme chtěli, aby na té listině byli jmenováni i Putin s Lavrovem, těch, vůči nimž jsou sankce, a to se nakonec stalo. Mimochodem já jsem včera byl v kontaktu se spoustou premiérů, ale také s polským premiérem Morawieckim a požádal jsem ho, protože jsem věděl, že letí do Berlína a bude mluvit s kancléřem Scholzem, abych mu tlumočil i postoj České republiky. Že i my žádáme Německo, ať se přidá k tomu rozhodnutí odstřihnout Rusko od systému Swift, a je dobře, že se to stalo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je tam taková obezlička, že to budou některé banky, nebude to prostě ten ďábel v tom detailu, že to budou některé banky a Rusko to zas tolik bolet nebude?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já vím, že vždycky se dá udělat víc a vždycky můžeme jít dál. Tak to prostě je. Když se mě za chvíli zeptáte, jestli pomoc, kterou dáváme, je dostatečná, tak vám řeknu, že není, protože vždycky v takovéto krizi a ve válce se může jít a má jít dál. Děláme, co můžeme, všichni. Ale prostě ještě to není dostatečné. Tady bych k tomu řekl: ty sankce tak, jak byly přijaty, už celý ten balík, jsou velmi tvrdé. Zasáhne to ruskou ekonomiku, bankovní sektor, odhaduje se až 70 %. Jde to, ale je to namířeno, to třeba nemusí být úplně vidět na první pohled, je to namířeno na letecký průmysl. Je to namířeno na celá odvětví. Budou mít problémy obnovovat třeba technologie i pro těžbu ropy a další věci. Ty zásahy jsou velmi jako cílené. Když se k tomu ještě odstřihnou z velké části od toho systému Swift, tak to Rusko bude dostávat do problémů. A já si myslím, že tím to nekončí. Nemůže to tím končit. Budou se hledat další formy sankcí. Ještě možná na vysvětlenou divákům, ono to vypadá, jako že se na těch sankcích domlouvá složitě. Do jisté míry ano, ale proto, aby byly účinné. Ty sankce, které se přijaly, které přijala Evropská unie, jsou všechny domluveny se Spojenými státy, Kanadou, Velkou Británií a dalšími zeměmi. A to je garance toho, že Rusko nebude mít, jak to obejít.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Novináři o sankcích, které mají k dispozici Spojené státy a prezident Biden, mluví jako o atomovém jaderném tlačítku v sankcích, může si to Vladimir Putin vyhodnotit jako vyhlášení války Západem a se všemi těmi dopady, když jsme slyšeli to jeho hrozivé prohlášení ve čtvrtek ráno, které bylo zjevně předtočené, ale ve čtvrtek ráno jsme ho slyšeli, kde vyhrožuje Západu zjevně používáním jaderných zbraní? Může si to Vladimir Putin takto vyhodnotit? Počítá s tím Evropa?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale to je naopak. On vyhlásil válku. On vede válku s Ukrajinou. On ale vede válku i s námi. Hybridní válku. Vždyť tady kybernetické útoky, dezinformační válka, vždyť to zažíváme skoro každý den. My, svobodné země Západu. Takže on tu válku vede. A Západ se do poslední chvíle snažil o diplomatické řešení, do poslední chvíle. Velké státy, malé státy, všichni se snažili jednat s Ruskem a zapojit ho do vyjednávání. To probíhalo ve spoustě formátů, OBSE, normandský formát, bilaterální jednání, prezident Macron, kancléř Scholz, všichni se snažili s Putinem mluvit. Takže on nemůže říct, že neměl šanci na diplomatické řešení. Měl, on ji nechtěl. On šel do války. A teď musíme jednat tvrdě. Protože on nerozumí ničemu jinému než síle. A já myslím, že to, co je nejcennější, úplně nejcennější na tom všem, je jednotný postoj Západu. Ten tu dřív nebyl. A to odhodlání je to, co si myslím, že Vladimira Putina i překvapilo. A to je jediná šance, jak mu zabránit, aby šel dál, aby v tom pokračoval. My musíme ho zasáhnout tak, aby si to rozmyslel.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy jste zmínil slabou odezvu na anexi Krymu v roce 2014 a to, že to Vladimira Putina a jeho imperiální politiku ještě více povzbudilo. Vidíte tam nějakou chybu Evropy v tom jednání s Putinem, že možná se nenašel nikdo, kdo ho správně odhadl a kdo mohl nahlas a opravdu varovat, že v roce 2022 to skončí krvavými boji na Ukrajině?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Samozřejmě toto je něco úplně jako šíleného. To, když se o tom bavíme a přemýšlíme, že tady kousek od nás je válka, že prostě Rusko napadlo Ukrajinu, je prostě něco úplně nepředstavitelného. V té konkrétnosti je to přece něco hrůzného. V obecné rovině bych řekl, já dlouhodobě tvrdím, že Rusko má imperiální sklony. Že ta představa, že vlastně ta velká ruská říše se má obnovit v hranicích Sovětského svazu a vliv Ruska má jít tam, kam zasahoval vliv Sovětského svazu, ta se v Rusku dlouhodobě artikuluje, je tam prostě viditelná a moje obava byla, že slabá reakce na Krym, vlastně takové jako smíření se s tím, že to jenom prostě lidi, jako je Vladimir Putin, s jejich imperiálními ambicemi v tom kontextu, v jakém to Rusko chápe, jenom povzbudí. A bohužel se to děje a samozřejmě se děje ten nejčernější scénář, jaký bychom si vůbec mohli představit, že prostě je to útok na celou Ukrajinu, to je naprosto děsivé. Mimochodem, to, co říká Vladimir Putin, a to, co teď řekl úplně explicitně, je, že on by se chtěl vlastně vrátit k tomu světovému řádu někdy do 90. let. To znamená, když si to domyslíme, před členstvím České republiky v Severoatlantické alianci. To znamená, že vlastně Rusko by chtělo mít znovu vliv na země, které kdysi ovládal Sovětský svaz. Tak nebezpečné to celé je, a proto můžeme jenom děkovat osudu, štěstí, dobrým rozhodnutím našich předchůdců, že Česká republika je součástí Severoatlantické aliance a Evropské unie. To je to, co nás chrání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Miloš Zeman, prezident, nepřímo v tom svém čtvrtečním ranním projevu nazval Vladimira Putina šílencem. Podobně mluví i jiné politické diplomatické špičky. Oni říkají, že Putin ztratil pojem s realitou. Jak o něm smýšlíte vy?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Když se podíváte na ty velké diktátory a agresory minulosti, tak tam vždycky můžete hledat i jakési nenormální rysy. Hitler, Stalin a další. Ale já myslím, že toto není podstatné. Podstatné je, že prostě Vladimir Putin v čele Ruska dělá to, co dělá. A my musíme hledat všechny cesty, jak ho zastavit. A nepomůže nám, že si budeme říkat, jestli je šílený, nebo není šílený, možná je, možná není, možná je na tom půlka pravdy na obojím, že vlastně něco je osobnostní problém a něco je součást imperiální politiky a toho imperiálního instinktu, které v sobě prostě Rusko má. Vždyť my s tím máme zkušenost. Máme zkušenost z roku 68. Já vím, že jsou to jiné souvislosti, ale ty ruské tanky tu taky byly. Víme, že Putin neváhá nebo ruský režim pod vedením Vladimira Putina neváhá obsadit části sousedních nezávislých států. Tak jako překvapení úplně být nemůžeme. Ale znovu říkám: tohle jde za dosah všeho myslitelného. Prostě to, co musíme my dělat, je se bránit. Jenom teda bych chtěl zase, protože to je strašná situace a lidé jsou opravdu zneklidnění a důvodně. Ale v jedné věci chci všechny uklidnit. My nemáme žádný signál bezprostředního nebezpečí pro Českou republiku. Nejsou ohroženi naši občané, není ohrožena naše země, a to právě díky tomu, že jsme se v Severoatlantické alianci a v Evropské unii. Dovolte mi říct ještě jednu věc, která je taky nesmírně důležitá. Já jsem se zúčastnil v pátek summitu Severoatlantické aliance spolu s panem prezidentem Zemanem. Na tom summitu byly poprvé vlastně přizvány dva státy evropské, které nejsou členy, Švédsko a Finsko, mají zájem o úzkou spolupráci. A tam jednoznačně zaznělo, jednoznačně z úst klíčových zemí z hlediska síly v rámci Severoatlantické aliance: ani inch, ani stopa, ani decimetr území Severoatlantické aliance nesmí být ohrožen. Budeme ho bránit všemi silami. To je nesmírně silné prohlášení, které je nezbytné, aby třeba pobaltské státy, státy, které jsou na tom nárazníku a jsou v té pomyslné sféře toho ruského vlivu, aby měly jistotu, že je všichni společně budeme bránit. Včetně Spojených států.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Když zmiňujete ten summit a účast Finska a Švédska, tak na to Kreml reagoval velmi agresivně ústy mluvčí zahraničních věcí Zacharovové, že ať na to ani nepomýšlejí, protože jinak přijde tvrdá odpověď, lidé se opravdu bojí. Já děkuju za to ujišťování. Víte, co řeší lidé na sociálních sítí? Kam by šli do krytu, když vidí útoky v Kyjevě nebo v Charkově, kam by šli. Co jim na to řeknete, pane premiére?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nebojte se. Tady nejsme v této situaci. A právě to, že jsme v Severoatlantické alianci, tak nás chrání. Ale musíme, a je to správné a z toho mám radost, že tady cítím obrovskou podporu české veřejnosti, musíme prostě pomáhat a musíme být ochotni se i na té obraně podílet. Proto jsme také schválili to, že v rámci sil rychlé reakce ve chvíli, kdy o tom rozhodne vrchní velitel vojsk NATO v Evropě, tak jsme připraveni poslat naše vojáky na východ od naší země, aby se prostě podíleli na té obraně zemí Severoatlantické aliance. I toto je důležité. To znamená, nebojme se, ale dělejme, co můžeme pro naši bezpečnost. Vláda to dělá a já děkuju za tu podporu, kterou od veřejnosti bez ohledu na tu stranicko-politickou příslušnost, bez ohledu na nějaké názory dílčí, kde se lišíme v těch vnitropolitických věcech, ale tady cítím napříč společností obrovskou podporu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
NATO jasně řeklo, že na Ukrajinu vojáky nevyšle, protože by to znamenalo třetí světovou válku. Pošle Česko zdravotníky na Ukrajinu nebo nabídne nějakou zdravotnickou pomoc, ať už na našem území, nebo na Ukrajině?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My jsme už zdravotnickou pomoc nabídli a poslali. Ministerstvo zdravotnictví poskytlo 3,5 tisíce trauma setů ukrajinskému Červenému kříži pro terénní zdravotní péči, už něco bylo z toho dovezeno, další materiál tam dodáváme, další zdravotnický materiál ve výši asi 10 000 000 na Ukrajinu také posíláme. A samozřejmě schválili jsme i 300 000 000 Kč na další humanitární pomoc, ale tu budeme posílat podle toho, jak nás o to ukrajinská strana požádá tak, aby to opravdu doputovalo k těm lidem, kteří to potřebují. A jenom bych chtěl všechny poprosit, já vím, že je i velké nadšení jako individuálně pomáhat, ale prosím všechny, pokud chcete, tak to dělejte prostřednictvím neziskových organizací a těch, kteří jsou na tom místě, vědí, jak se to má dělat, aby to opravdu fungovalo, nezpůsobili jsme jenom větší chaos. Jakákoliv pomoc je vítaná, ale musí být organizována tak, aby to došlo k těm, kteří ji potřebují. Ta země je ve válce, a to úplně mění to paradigma a ten přístup k tomu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Někteří odvážní Češi dokonce chtějí odjet bojovat na Ukrajinu. Trestní zákoník to neumožňuje, měla by to vláda povolit? Vyzval k tomu například Jan Hamáček, že by mělo být slíbeno zastavení trestního stíhání v takovém případě?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tato věc je nesmírně citlivá politicky i lidsky a zákon je zákon. Náš zákon to neumožňuje. Já jako premiér tady k něčemu takovému nebudu vyzývat. Já jenom říkám: pokud chcete pomáhat, tak se můžete připojit k humanitárním organizacím, těch možností je celá řada. Naše vláda poskytuje Ukrajině a budeme poskytovat zbraně a pomoc veškerého typu, kterou poskytnout můžeme, a to si myslím, že je to, co máme všichni dělat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ukrajinci dostávají povolávací rozkazy, mají odjet bojovat. Dnes ráno mi říkala kolegyně, že její blízká rodina dostat povolávací rozkaz, otec i syn, pomůže vláda těmto rodinám nějak nad rámec zákoníku práce, pomůže těm firmám? Protože v některých oblastech opravdu může nastat problém, ať už jsou to nemocnice nebo například stavebnictví.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ono to má dva směry. Na jedné straně pravděpodobně řada Ukrajinců odjede, to nejenom kvůli tomu, že je mobilizace, ale i třeba proto, že chtějí být v tak těžké chvíli se svými rodinami. Je to pochopitelné. My jsme tady vypravili, nachystali speciální vlaky, poskytujeme servis, je zajištěna ta trasa, aby se dostali přes Polsko na Ukrajinu, a naše orgány v tom opravdu významně pomáhají. Jsou tam zajištěny i třeba překladatelské služby, aby všichni věděli, co mají dělat. Ukrajinci u nás se mohou obrátit na Ministerstvo vnitra, na příslušné linky, kde jim budou poskytnuty informace v ukrajinštině, porada a další věci. Měníme vízovou politiku, je možné, aby k nám přijeli rodinní příslušníci těch lidí, kteří tu jsou, ničeho se tady nebáli, nebudeme hledět na to, jestli zrovna vypršelo vízum, nebo nevypršelo, budeme měnit krátkodobé pobyty na dlouhodobé. Udělali jsme opravdu celou řadu rozhodnutí, která prostě našim ukrajinským přátelům umožní toto zvládnout. Protože teď se tady nejedná, a to si musíme všichni uvědomit, o lidi, kteří mezi námi rádi žijí a my je tu máme rádi a oni tady pracují, ale jsou to lidé, v jejichž zemi probíhá válečný konflikt. A podle toho se musíme chovat. Tady je asi 260 000 Ukrajinců, spousta lidí má i přátelské vazby, jsou to přátelé, kterým prostě musíme pomoct.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
97 % Čechů podle průzkumů pro Český rozhlas podporuje přijímání a pomoc uprchlíků z Ukrajiny, víme ale ze zkušenosti, že to téma občas mohou provázet emoce a hysterie, nechci Čechy vůbec podceňovat, ale ono to může být dlouhé a vyčerpávající, ta válka i ta pomoc, má vláda plán, jak toto téma nenechat do této roviny dojít?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Možná bych řekl něco, co se mně úplně neříká snadno, ale tak to prostě je, když chceme říkat lidem pravdu. Vedle nás válka. Je možné, že nás to bude něco stát. A budeme muset obětovat kus svého pohodlí. Tak to prostě je. A může to mít dopady na náš životní standard. Prostě budeme muset pomáhat lidem a chceme to dělat, můžeme mít i problémy s cenami energií, můžeme mít další problémy. Tak to prostě je. Vedle nás, nedaleko od nás probíhá válka. A já si ale myslím, že tohle musíme být připraveni prostě snést. A musíme být připraveni pro svou bezpečnost a pro svou dobrou budoucnost třeba i něco obětovat. Ano, jsme připraveni na příliv uprchlíků, lidí, kteří budou utíkat proto, aby si zachránili život. Máme na to připravený celý plán, jak jim pomoci, co musíme udělat. Samozřejmě má to aspekt, vůbec nepopírám, zdravotní, bezpečnostní a další. Na to na všechno jsme připraveni. Jsou 4 stupně toho přístupu podle množství lidí, kteří by k nám přicházeli, Ministerstvo vnitra toto nachystalo a jsme v součinnosti s dalšími orgány i na toto připraveni. Samozřejmě s tím souvisí i další věc, na kterou se ptáte, která je skryta v té otázce, si myslím já teda, nechci vám to podsouvat, a to je, že musíme bojovat s dezinformacemi. Musíme bojovat s dezinformacemi, a to není tak, že to jsou nějaké jako omyly. Proti nám vede Rusko dlouhodobě dezinformační válku a nelze k tomu přihlížet nečinně. Válka probíhá prostřednictvím kybernetických útoků, ale probíhá i formou dezinformačních útoků. I tomu se musíme postavit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Sdružení CZ.NIC vypnulo na doporučení vlády 8 vybraných dezinformačních webů. Je na to opora v zákoně? A umíte to i vysvětlit veřejnosti? Protože je to velmi citlivé téma, mnoho lidí říká, že to je velmi jako nejisté pole, které se může obrátit proti vládě. A i nejvyšší státní zástupce Igor Stříž říká, že to je možné za určitých podmínek. Je to tady všechno naplněno, pane premiére? Vy jste dostal i otevřený dopis od například bývalého místopředsedy
ODS, pana Macka, který to přirovnává k pálení knih v nacistickém Německu a tak dál.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já jsem nečetl nějaký dopis, já se opravdu věnuju vážným věcem. A toto je ale vážná věc. Evropa čelí dezinformačním útokům opakovaně. Česká republika je tomu vystavena. A my musíme mít prostě odvahu to zastavit. To není svoboda slova. Tady se prostě ruská propaganda lživým způsobem snaží rozeštvávat společnost a útočit na nás formou nepravdivých informací, je to placeno z Ruska a prostě slouží tomu bohužel buďto vědomě, nebo nevědomě někteří lidé u nás. A prostě zastavit šíření. Však každý může říkat svoje názory, tady citujete i někoho, komu se to nelíbí, v pořadu, který sledují statisíce lidí, to je svoboda. Ale že tu necháme působit prostě ruské dezinformační servery, to prostě žádná svoboda není. A mimochodem, o tom, že musíme bojovat proti dezinformacím, jsem si včera nebo je to jedno ze sdělení, které včera měla předsedkyně Evropské komise k veřejnosti, my jsme se o tom i bavili. Já jsem včera si v noci korespondoval s paní Ursulou von der Leyen, ale bylo to předmětem i debaty na Evropské radě a budou tak postupovat i další evropské země. My prostě nemůžeme přihlížet dál tomu, že Rusko útočí kybernetickými útoky, dezinformačními kampaněmi na svobodný svět a svobodný svět nedělá nic? Ne. Ano, možná je to na hraně, je potřeba na to odvaha, my tu odvahu máme a nenecháme tu Rusko takhle působit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Česká vláda omezila udělování víz občanům Ruské federace, chce prověřit a zrevidovat i ta existující. Asi chápu, že nemůžete říct všechno, pane premiére, že to je asi ve spolupráci s tajnými službami, ale čekáte, že některá víza budou odňata a že Česko možná vyhostí některé ruské občany?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My v tom jdeme opravdu hodně daleko, že skutečně nebudeme udělovat víza s výjimkou samozřejmě humanitárních míst, kde to je nutné, a to mohou být taky lidé, kteří budou potřebovat odejít z Ruska, protože třeba mají jiný názor, tak těm samozřejmě určitě vyjdeme vstříc. Ale ano, nemohu říct všechno, ale je potřeba prostě prověřit, kdo tu je z jakých důvodů, nezapomeňme taky, že jsme země, která byla předmětem ruského útoku. Kauza Vrbětice v živé paměti nás všech, akt státního terorismu na našem území provedený ruskými agenty, za který zaplatili životem naši občané. Mimochodem podle některých těch tezí a verzí, o kterých se mluví i veřejně, to mohl být jeden z předstupňů toho, co Rusko dělá na Ukrajině, aby se ta munice na Ukrajinu třeba nedostala. Já tady to nechci potvrzovat, jenom říkám, že dlouhodobě čelíme i takovéto agresi Ruska. My jsme zmrazili už před časem nebo snížili diplomatické vztahy na takovou tu minimální úroveň, teď jsme šli ještě dál, protože jsme zavřeli i dva ruské konzuláty v Karlových Varech a v Brně. To má samozřejmě nějaké reciproční následky, ale jsme prostě připraveni i s tímto bojovat a zastavit prostě pronikání ruských agentů na území České republiky.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Když jste zmínil Vrbětice, tak pan prezident po zveřejnění té tajné zprávy BIS říkal, že je tam víc vyšetřovacích verzí, používal to Kreml ve své propagandě. Teď pan prezident vystoupil s poměrně jasnou podporou a odsudkem ruské agrese. Vy jste to s ním nějak konzultoval, pane premiére, ten jeho projev?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já jsem slíbil veřejnosti, že bez ohledu na rozdílnost názorů, tak se budu ve své funkci snažit, abych vedl pravidelnou komunikaci s panem prezidentem a abychom se o těch věcech bavili, a považuju to za důležité. A všichni ví, že na spoustu věcí máme rozdílné názory, ale já to teď nebudu zdůrazňovat. Já teď naopak v téhle těžké chvíli, kdy opravdu čelíme něčemu nepředstavitelnému, tak já chci zdůraznit to sjednocení. Ano, já jsem si s panem prezidentem telefonoval před jeho vystoupením v televizi, ale to vůbec není důležité. Pan prezident znal mandát vlády, protože za zahraniční politiku je odpovědná vláda. Ale to, co řekl pan prezident, to prostě odpovídá tomu, jaká je zahraniční politika České republiky, a to je dobře a byla to jasná slova. Stejně tak určitou demonstrací jednoty byla naše společná účast na summitu Severoatlantické aliance. To vůbec není obvyklé, ale udělali jsme to takhle, domluvili jsme se na tom a pan prezident, který tam je ten reprezentant České republiky, tak mluvil také velmi jasnými slovy včetně toho, že se má Rusko odstřihnout od Swiftu. Seděl jsem vedle něj a dávali jsme najevo, že toto je postoj České republiky. To si myslím, že je nesmírně silné, a tak to má být.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě jedna otázka směrem k Rusům, přicházejí velmi znepokojivé zprávy o šikaně ruské menšiny, o šikaně dětí ve školách, o tom, že nechtějí pouštět Rusy do obchodů. Jak to vnímáte? Jaké je vlastně možná doporučení českého premiéra v této oblasti? Jak se mají Češi chovat?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Děti za nic nemohou. Nikdy. A víme, že jednou z charakteristik totalitních režimů a těch, co bojují proti demokracii, je, že prostě činí děti vinnými za postoje rodičů nebo že přísluší k nějaké skupině nebo národu. Takže tohle jsou věci, které se dít nesmí, a taky ty určitě musíme odsuzovat. U nás žije taky spousta Rusů, kteří prostě nechtějí mít, vždyť tady nemusíme mít jenom nějaké oligarchy, ale tady je taky spousta Rusů, kteří nechtějí mít nic společného s putinovským režimem. Takže opravdu v tomto směru rozlišujme. A doufám, že zůstalo u nějakého excesu a že se toto nebude opakovat. Ale současně mysleme opravdu na to, co se odehrává tady kousek za naší hranici. Tam jde těm lidem o život. Tam prostě oni bojují o svoji nezávislost, o svoji svobodu a o svoje životy. Těm teď pomáhejme. Na ty se soustřeďme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane premiére, je podle vás teď v tuto chvíli naděje na nějaké diplomatické řešení? Rusové, Kreml říká, že čekají na Ukrajince v Bělorusku, tam Volodymyr Zelenskyj odmítá jet z pochopitelných důvodů, protože se Bělorusko podílí na té agresi. Navrhuje jiné země, navrhoval Baku, navrhuje Bratislavu, Budapešť i další města. Je na to naděje, nebo prostě jenom Rusové budou něco říkat a pak to nebudou plnit?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Naděje na diplomatické řešení musí být vždycky, ale tam je válka. Rusko napadlo Ukrajinu. To je ta podstata. A i z Běloruska. Bělorusko už dávno není žádný samostatný stát. To je prostě zcela pod ruským vlivem. Dokonce ruská vojska útočí z Běloruska. Proto taky Bělorusko oprávněně je součástí těch sankcí a musí být součástí těch sankcí. A je to rizikové území pro nás. Takže o Bělorusku nemůže být ani řeč. To bych považoval takovouto nabídku v podstatě za výsměch, to je něco, co nemůže pan prezident Zelenskyj přijmout.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Čili Kreml se vysmívá Ukrajině už jenom?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nemůže to myslet vážně. Pokud myslí rozhovory vážně, tak to musí být jinde, a ne na jeho území. Bělorusko je dneska v podstatě území Kremlu. Ale pokud myslí Rusko rozhovory vážně, tak nepochybně se povedou. Ale teď tady mluvíme o nějakých rozhovorech, vždyť tam útočí, tady jsme viděli Charkov, slyšíme děsivé zprávy z Kyjeva. Rusko útočí prostě na řadě míst Ukrajiny. To je normální válka. Tak jako ano, když bude možnost to diplomaticky ještě řešit, budeme všichni rádi, ale v tuhle chvíli ten prostor je velmi zúžený. A já tady znovu zdůrazňuji, protože jsem u těch debat byl, evropské státy, Spojené státy americké do poslední chvíle se snažily o diplomatické řešení. Úplně do poslední chvíle. Rusko to odmítlo. Rusko nechtělo jednat. Rusko nechtělo diplomatické řešení. Rusko chtělo válku. A udělalo ji, což je strašné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Volodymyr Zelenskyj říkal v tom jednom svém proslovu z konce týdne, že je tím cílem číslo 1 pro Rusy a jeho rodina číslo 2, máte strach o jeho život?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nepochybně. On nám to říkal ve velmi emotivním vystoupení, když se s námi spojil při jednání Evropské rady ve čtvrtek večer. Říkal: „Já jsem cílem číslo 1 pro Vladimira Putina a já k vám možná mluvím naposledy.“ Tak silná slova od ukrajinského prezidenta zaznívala. A ano, člověk, s kterým jsem mluvil včera večer dvakrát, byl člověk, který prostě bojuje. Stojí v čele své země, která je prostě napadena. A samozřejmě, že se musíme obávat i o jeho život.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Změní válka na Ukrajině i politiku v Česku směrem k výdajům na obranu? Už teď slyšíme i od opozice, že chtějí vrátit peníze v rozpočtu vojákům a obraně. Budete to akceptovat, pane premiére?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My jsme vláda, která se zavázala, že budeme zvyšovat peníze na obranu a že do roku 2025 budeme dávat 2 % HDP na obranu, a to taky dodržíme. A my jsme připraveni navýšit prostředky na obranu kdykoliv, což samozřejmě i tím, že pomáháme Ukrajině, tak k určitému navýšení dochází, ale ty prostředky musíte mít jak využít. To znamená, letos třeba v tom rozpočtu není tolik peněz, kolik jsme si představovali, protože prostě nejsou nachystány, nebyly. A já opravdu teď nechci jít do žádné vnitropolitické debaty. Omlouvám se, teď je důležitá ta jednota, takže nebudu tady říkat další věci, kdo co nepřipravil, to není možná tak podstatné. Musíme dělat všechno pro to, abychom navýšili prostředky na obranu, my chceme dodržet ten náš závazek, že do roku 2025 tam budou 2 %, a my to chceme i vlastně dát do zákona, aby všechny další vlády musely dodržovat ty 2 % HDP na obranu. Mimochodem jedním z výsledků tohoto konfliktu je to, že řada evropských zemí, která to ještě donedávna odmítala, se přihlásila k navýšení prostředků na svou obranu. Úplně explicitně to říkala řada prezidentů a premiérů třeba na tom summitu Severoatlantické aliance. A to je pro nás dobrá zpráva, protože my potřebujeme, aby evropské země dávaly dostatečné peníze na obranu aspoň v té výši, ve které jsme se k tomu zavázali při vstupu do Severoatlantické aliance, protože jedině to nás může do budoucna chránit. My musíme být silní. Musíme být silní, aby si každý rozmyslel na nás, na státy Severoatlantické aliance zaútočit. A že toto vědomí se teď rozšiřuje, to je možná jeden z důsledků, jinak teda šílených důsledků té politiky Vladimira Putina.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Zrovna, když o tom mluvíme, tak přišla z Německa zpráva, že kancléř Olaf Scholz kromě toho, že odsoudil agresi Vladimira Putina, tak počítá s tím, že Německo bude navyšovat své výdaje na obranu. Pane premiére, máme posledních pár minut, počítá vláda s tím, že může Rusko zastavit dodávky plynu do Evropy, do Česka?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Počítá s tím nejenom česká vláda, ale i Evropa. Ono to teda není tak úplně jako, úplně se nestrašme. To nebezpečí tu je, ten plyn jde do Evropy zhruba ze čtyřech směrů, že by Rusko zastavilo úplně všechno, to tak jako asi není pravděpodobné, ale může dojít k omezení dodávek a může dojít i k problému s cenami. Česká republika má nějaké zásoby plynu, i když tady to není tak jednoduché jak s ropou, kde opravdu mohu lidem říct: máme zásoby na víc než 90 dní a tady opravdu žádný problém nehrozí. U plynu je to trošku složitější. Nahrává nám, to je taky potřeba říct, trochu mírnější zima a už se blíží jaro, takže ta spotřeba nebude tak velká. Zásoby plynu taky ze zákona tu zhruba na těch 30 dní jsou. A jsme připraveni ve spolupráci s jinými evropskými státy ty dodávky plynu, kdyby Rusko je výrazně omezilo nebo zastavilo, nějakým způsobem nahradit. Evropská komise v tom udělala řadu předběžných dohod s jinými zeměmi, které jsou v tom schopny pomoct. Že to nebude jednoduché, to je prostě jasné. Ale že to taky znamená: musíme omezit závislost na ruském plynu do budoucna, to je prostě jasné nejenom pro Českou republiku, ale naštěstí už i pro Evropu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na to se chci zeptat. Říkáte, že to nebude jednoduché, a zároveň říkáte: nestrašte. Nikdo strašit nechce, ale možná je načase říct, pokud jsme ve válce s Ukrajinou, tak válka bez obětí nelze dělat a toto možná budou ty oběti. Zchudneme, bude to drahé, bude to bolet a ten plyn tam bude hrát velkou roli.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já jsem o tom mluvil. Může nás to něco stát. Musíme s tím počítat. Prostě ano, je tu válka kousek od nás. A to má vždycky nějaké důsledky. Není to ale tak, že bych tady mohl říct: tak Rusko zastaví plyn a vy nebudete mít nikdo plyn. Tak to není. Ta opatření jsou udělaná, abychom dokázali prostě i třeba s nějakými omezeními, ale zvládnout i tu nejradikálnější situaci, kdyby Rusko ty dodávky úplně zastavilo. Ty signály zatím nemáme. Proto jsem říkal: nestrašme se. Ale musíme počítat se všemi možnými scénáři a jsme na to spolu s našimi evropskými partnery připraveni.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane premiére, moje možná poslední otázka. Vy jste minulou neděli seděl v České televizi takto v poledne a říkal jste, že jsme krok od války. Vy jste měl bohužel pravdu, kde jsme teď? Jsme blíže stále k tomu jenom začátku, nebo k tomu konci? To je to, na co se lidé ptají, jak dlouho to může trvat.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To kdybych věděl, tak bych vám to řekl a řekl bych vám to rád. To, co se stalo od toho minulého týdne, když jsme byli krok od války a já jako člověk, který se většinu života zabývá mezinárodními vztahy a politikou i teoreticky, tak jsem prostě věděl, že ty signály jsou takové. Že ta válka může vypuknout. A teď jsme v situaci, že v Evropě je válka. Kousek od nás je válka. Naši přátelé bojují ve válce. Je to něco, co je prostě opravdu jako těžko představitelné, ale to je ta dnešní každodenní realita. My musíme dělat všechno pro to, abychom jim pomohli, abychom zastavili ruského agresora, aby ho nenapadlo jít dál, abychom co nejvíce ochránili Ukrajince a Ukrajinu a co nejrychleji prostě vrátili Rusko zpátky do jeho hranic, tam, kam patří. Současně se musíme starat o naši bezpečnost a současně musíme být každý z nás připraven něco obětovat pro to, abychom žili v bezpečí a ve svobodě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane premiére, já vám děkuji za rozhovor, že jste byl mým hostem. Přeju hodně dobrého, na shledanou.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání. Na shledanou.


 

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS