1. února 2022

Předsedové obou komor Parlamentu prezentují v Bruselu jednotný a proaktivní přístup k evropské politice

(www.senat.cz) První společná zahraniční cesta předsedů obou komor Parlamentu ve složení předseda Senátu Miloš Vystrčil a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová vedla do Bruselu. Zde během třídenní návštěvy jednají s vedením evropských institucí. První jednání proběhlo s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen, následovalo setkání s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsola a výkonnými místopředsedy Evropské komise Margrethe Vestager a Fransem Timmermansem.

Evropská jednání začala v pondělí na půdě Evropské komise s její předsedkyní Ursulou von der Leyen. Předseda Senátu Miloš Vystrčil bezprostředně po skončení průběh setkání komentoval: „Bavili jsme se o tom, že je důležité být solidární. Neprosazovat vždy za každou cenu jen sám sebe. Pokud dnes chceme úspěšně čelit výzvám, které má Evropa před sebou, tak to můžeme zvládnout jenom jako Evropa, jako celek,“ a zároveň dodává: „ze setkání jsem cítil důvěru v Česko, jeho fungování a naši vládu a teď je na nás, abychom nezklamali. Mám z toho dobrý pocit.“

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová jednání shrnuje: „S předsedkyní Evropské komise se naprosto shodujeme v nutnosti rozhodné a principiální odpovědi Rusku na jeho nehorázné požadavky. Obrana integrity suverénních zemí je neměnným principem EU.“

Šéfové českého Parlamentu s předsedkyní Evropské komise probrali řadu aktuálních evropských otázek včetně českého předsednictví v Radě EU, taxonomie, svobody slova či evropské podpory Ukrajině, kterou předsedkyně von der Leyen jednoznačně podpořila.

V závěru dne se předseda Senátu s předsedkyní Poslanecké sněmovny sešli s eurokomisařkou Věrou Jourovou. Námětem jejich rozhovoru bylo především portfolio české eurokomisařky, a to hodnoty, transparentnost, svoboda a nezávislost médií.

Úterní sérii setkání s vedením institucí Evropské unie odstartovalo jednání s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsola. Diskuze zástupců českého Parlamentu s jejich evropským protějškem se dotkla témat digitalizace a Zelené dohody a jejich dopadů na občany. Dále také dezinformačních kampaní a jejich dopadů na nejohroženější sociální vrstvy. Tématem byla rovněž podpora ekonomiky a Národního plánu obnovy a to zejména v souvislosti s postcovidovým vývojem. Předsedkyně Roberta Metsola vyjádřila podporu nadcházejícímu českému předsednictví v Radě EU a dodala, že se již těší do Prahy, kam se chystá tento rok v červnu.

Odpoledne program české výpravy pokračoval jednáními s výkonnými místopředsedy Evropské komise. Na téma digitalizace, kybernetické bezpečnosti a podpory přesunu výroby do Evropy v souvislosti se zvyšováním nezávislosti vedli předsedové obou komor českého Parlamentu ČR jednání s Margrethe Vestager. Aktuální projednávání Zelené dohody, klimaticko-energetický legislativní balíček „Fit for 55“ včetně přechodu k nízkouhlíkové ekonomice a hrozbě energetické chudoby diskutovala česká výprava s Fransem Timmermansem.

Úterní den zakončí delegace debatou s pracovníky Stálého zastoupení ČR při EU. Zítra je čeká návštěva Evropské rady a jednání s jejím předsedou Charlesem Michelem, poté se uskuteční prohlídka sídla NATO a jednání s jejím generálním tajemníkem Jensem Stoltenbergem.