19. srpna 2021

Události, komentáře: Situace v Afghánistánu

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl předseda Senátu a místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT24.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Česko třetím letem ukončilo evakuaci svých lidí z Afghánistánu, nad kterým získalo kontrolu radikální hnutí Taliban. Do bezpečí se dostalo 195 osob, včetně 170 afghánských spolupracovníků. Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka šlo pro českou diplomacii a armádu o jednu z nejtěžších zkoušek v posledních letech. Nevyloučil, že další lidi evakuují spojenci.
Připomeňme teď největší uprchlickou krizi moderní éry. Rok 2015, vrchol migračních přesunů do Evropy. O azyl podle unijních údajů tehdy požádalo přes 1 a čtvrt milionu lidí. Do Evropy vedly 2 hlavní trasy, tzv. balkánská z Turecka přes Řecko a Balkán, druhá středomořská, z Afriky přes moře na jižní pobřeží Evropy. Téměř každý třetí uchazeč pocházel ze Sýrie. Druhou nejčastější zemí původu byl dnes aktuální Afghánistán, skoro se 180 000 lidmi. Přes 100 000 jich přišlo z Iráku, následovalo Kosovo, Albánie a Pákistán. Víc než třetina uprchlíků mířila před šesti lety do Německa. Druhý největší počet žádostí o azyl mělo Maďarsko, následovalo Švédsko, Rakousko a Itálie. Pro zajímavost o český azyl v roce 2015 žádalo podle dat Eurostatu 1 235 lidí. Zájem tak oproti předchozímu roku vzrostl o třetinu. Nabízíme další rozhovor jen pro doplnění tahle židle byla rezervována pro ministra zahraničí. On ani jeho náměstci ale naše opakované pozvání nepřijali, a tak zdravím na dálku
Miloše Vystrčila z ODS, předsedu Senátu a místopředsedu strany. Dobrý večer.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer z Telče.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Armáda tedy přivezla 2 stovky lidí, další letadlo už nevypraví. Jak vy hodnotíte ty evakuace? Štěstí přeje připraveným nebo jsme měli velkou kliku?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já odpovím poděkováním. Já bych chtěl poděkovat celému sedmnáctičlennému týmu z Kábulu v čele s panem velvyslancem, našim ozbrojeným složkám, které při té dokonce pomáhaly, a všem dalším za to, jak tu evakuaci zvládli, za to obrovské úsilí, které vynaložili. A zároveň bych také chtěl ještě ocenit ty aktivity z České republiky našich občanů. Já jsem sám mluvil s Václavem Marhoulem, také oceňuji vlastně aktivitu té skupiny Vlčí máky. Myslím si, že velmi přispěl i tlak
Poslanecké sněmovny, Jana Černochová a rovněž náš senátní výbor velmi tlačil na to, aby k té evakuaci došlo. Takže to mé poděkování patří všem těmto lidem a jsem rád, že i vláda si myslím na základě tohoto tlaku nakonec konala způsobem, který nasvědčuje tomu, že jsme tu situaci zvládli.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Přesto premiér i ministři obrany a zahraničí opakují, že vlastně nikdo netušil, že dojde až k tak rychlému kolapsu afghánské armády a že Taliban obsadí Kábul tak rychle. To jsme opravdu nevěděli, jak to dopadne? Nepřipadá vám, že jsme až moc zaskočeni tou situací? Není to zrovna dobrá vizitka našich nebo spojeneckých tajných služeb, co myslíte?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Máte pravdu, já jsem také byl překvapen tím, jak nepřipraveni, nebo jak rychle se ta situace vyvíjela, aniž bychom na to dokázali v té první fázi stejně rychle reagovat. Na druhé straně je potřeba říci, že na tom podobně byly i ostatní státy. Znamená to, že buď selhaly, řekněme, naše zpravodajské služby, nemyslím tím naše jenom české, ale i ty spojenecké nebo naopak to politici podceňovali. Já to ze své pozice vyhodnotit neumím. Skutečně bych řekl, že by si člověk představoval, že budeme rychlejší, ale potom, opakuji se, díky tomu tlaku bych řekl z vnějšku těch lidí, o kterých jsem mluvil a spousty dalších nakonec i ta vláda rychle zasedla a rychle se jednalo a možná i s určitou dávkou štěstí jsme tu situaci zvládli. Ale znovu oceňuji tu práci, která byla odvedena, je obrovská, je vidět již dnes, že dneska z toho rozhovoru, že pan velvyslanec ještě pořád není úplně ve své kůži, je vidět, že je velmi unavený a rovněž, když si představíme, co tam naši vojáci museli podstoupit a podle těch slov a já nemám důvod, abych panu velvyslanci nevěřil, tam odvedli velmi dobrý kus práce. Tak pojďme dál, není ještě vyhráno. Tou tiskovou konferencí to nekončí. Další naši afghánští spolupracovníci jsou v ohrožení a nechme konat armádu, nechme konat naše zpravodajské služby, poučme se z toho, že jsme se nechali zaskočit tím rychlým postupem Talibanu a zkusme udělat maximum i pro ten zbytek, který ještě potřebuje pomoc.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Když říkáte poučme se, tak, jaké z toho plyne ponaučení, že poučovat, respektive vnucovat někomu to, jak žijeme my, je zbytečné?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Ne, poučení z toho plyne takové, že ten vývoz demokracie a vývoz té svobody se nedaří zejména v těch zemích, kde jsou zvyklí na úplně něco jiného. Budovat národní armádu v místě, kde mají kmenové uspořádání, moc nefunguje. Oni potom ti vojáci vlastně nebojují za ten národ, protože jsou zvyklí bojovat za ty kmeny a potom, byť se zdá, že jsou vycvičeni, tak se nakonec ukáže, že se vzdávají a žádný odpor nekladou a ti, co je cvičili, jsou překvapeni, jak je to možné. To jsou všechno věci, ze kterých bychom se měli poučit, protože dávat moderní zbraně lidem, kteří neumí číst a psát, vlastně nefunguje. A to já věřím, že si vyhodnotíme a příště se vyvarujeme některých věcí, které nefungují, mám na mysli právě ten, bych řekl, příliš optimistický vývoz té svobody a demokracie. Na druhé straně nesmíme zapomenout na to, že ten první úkol spojenců a zejména Američanů byl splněn. Al-Kajda byla poražena, rozmetána, Bin Ládin byl zlikvidován, na to bychom neměli zapomínat i při té kritice toho, jak špatně jsme odhadli tu situaci nebo spojenci odhadli při tom odsunu a jak špatně odhadli rychlost toho možného postupu Talibanu.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Jak moc ve vás hrklo, když jste si možná uvědomil, že to taky mohlo skončit katastrofou, jako jsme to tady s panem Balounem probírali, tzn. kdyby Taliban obsazoval Kábul s tím cílem brát rukojmí, mstil by se lidem ze Západu, mohlo to skončit masakrem?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem opravdu měl o naše lidi a nejen o ně, i o ty Afghánce a tlumočníky a další velký strach, a proto nakonec vlastně zasedal i zahraniční výbor
Senátu. Já jsem psal v pátek ještě minulý týden panu premiérovi dopis, že opravdu je potřeba udělat maximum pro to, abychom rychle zasáhli a rychle těm lidem pomohli. Jak říkám, povedlo se to. Měl jsem obavy. Držel jsem vlastně opozici, která dneska vládne, palce, abychom to zvládli, protože šlo o životy lidí, našich lidí, našich spojenců. Kdybychom je tam nechali, tak bychom je zradili, zachovali bychom se způsobem, který sami jsme bolestně v minulosti zažili, to všechno byly věci, ze kterých jsem fakt měl strach, protože jsem si říkal - tohle my přece nemůžeme a nesmíme udělat, my se takhle nemůžeme chovat. A vypadá to, že to dopadlo z hlediska té základní evakuace dobře a já věřím, že si poradíme i s těmi, s těmi věcmi, které nebylo možné zvládnout třeba proto, že nebylo možné ty lidi kontaktovat, neexistovalo spojení. Pan velvyslanec o tom mluvil. Já celkem chápu ty důvody, které popisoval.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A obáváte se toho, že Taliban teď představuje i nějakou hrozbu exportu terorismu do Evropy, protože třeba gen. Šedivý varoval, že se může stát, že se budou radikalizovat ti, kteří by sice byli radikální, ale dosud se neodhodlali k nějakému útoku a že tohle může být jakýsi spouštěč?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Ano, do jisté míry se toho obávám, může se stát, protože Taliban je teroristická organizace, tak se může stát, že bude jakýmsi exportérem terorismu do Evropy, protože to víme a lze to předpokládat, tak je potřeba na to adekvátně reagovat, udělat preventivní opatření. A tady já věřím, že jsme toho schopni, že je toho schopná Evropská unie, že jsou toho schopni naši spojenci v NATO, že se nenecháme podruhé překvapit.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ještě poslední věc a teď se nebavme jen o rodinách spolupracovníků, ale vůbec o liberálních Afgháncích, o úřednících vlády, prostě všech těch, kteří teď budou chtít zemi opustit, protože nevládní organizace odhadují, že ze země mohou před Talibanem utéct až 4 000 000 lidí, kteří zamíří, kam jinam asi, do Evropy. Máme je přijímat?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Oni nezamíří jenom do Evropy. Já myslím, že zamíří do celého světa. Já si myslím, že se musíme chovat standardně, jak se chová svobodná demokratická země. Máme nějaké azylové řízení. Máme nějaké podmínky, za kterých azylanty přijímáme a ty bychom měli dodržovat a v okamžiku, kdy jsou lidé v ohrožení, kdy jsou v krizi, kdy jim hrozí smrt, tak si myslím, že je povinností svobodné a demokratické země pomáhat, stejně jako pomáhali Rakušané a další státy našim lidem, když utíkali z totalitního Československa nebo Československé socialistické republiky. To jsou věci, které bychom si měli uvědomit a měli bychom se k tomu chovat adekvátně, říkám opět za předpokladu toho, že dodržíme naše práva, že budeme dbát na naše azylové právo a že budeme dbát i o bezpečnost našich lidí, to všechno je potřeba do toho započítat, ale já věřím, že jsme schopni to zvládnout, protože je to naše povinnost.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Vystrčile, děkuju vám za rozhovor. Na shledanou.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Také děkuji. Na shledanou.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany