24. dubna 2021

Partie: Prezident ohrozil vyšetřování i bezpečnost ČR

(CNN Prima News) Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vyjádřil obavy, zda se pozadí vrbětických událostí z roku 2014 vyšetří. Reagoval tak na projev prezidenta republiky Miloše Zemana. Zeman podle Vystrčila sdělil utajované informace z živého případu a jiné prý naopak vynechal. „Jsem šokován,“ řekl Vystrčil v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Miloš Vystrčil zmínil, že některými sděleními prezidenta Zemana je šokován. „Jsem přesvědčen, že prezident sděloval informace z živého případu, které jsou v režimu utajení a sdělovat se nesmí. Ohrožuje tím bezpečnost republiky,“ řekl šéf Senátu. Naopak některé informace prý Zeman vynechal. „Nevím, co to mělo za smysl a k čemu směřujeme. Bylo to velmi nezodpovědné,“ dodal s tím, že Zemanova slova významně snižují pravděpodobnost, že se případ vrbětické kauzy vyšetří.

Můžeme narovnat vztahy

Podle Vystrčila prezident nevyloučil, že by se tendru na dostavbu Dukovan mohla zúčastnit ruská státní firma Rosatom. Rosatom by byl vyloučen jen tehdy, pokud se zapojení ruské rozvědky do vrbětické kauzy prokáže. „A že s nikým nemluvil a nikomu nepoděkoval za podporu, tím nám opravdu pomohl,“ dodal ironicky předseda Senátu.

Přepis rozhovoru:

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Krásné nedělní poledne vám přeju. Na CNN Prima News sledujete Partiii. Děkuji vám, že se díváte, ráda vás zdravím. Teď už živě z našeho zpravodajského studia s mými dvěma hosty. Pan
Miloš Vystrčil, předseda Senátu Parlamentu České republiky. Dobrý den, pane předsedo. Díky, že jste přišel.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Hezké poledne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Radek Vondráček, předseda
Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky z hnutí ANO. Dobrý den.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan
Miloš Vystrčil, občanský demokrat, oba pánové zároveň místopředsedové svého hnutí a své strany. Slyšeli jsme slova prezidenta republiky, týden jsme na slova čekali, na vyjádření hlavy státu k Vrběticím. Vaše bezprostřední reakce, pane předsedo, začnu u vás.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já musím říci, že jsem některými sděleními pana prezidenta docela šokován, protože jsem se také zúčastnil jako host zasedání
senátního výboru pro obranu a bezpečnost, které bylo v utajeném režimu a jsem přesvědčen, že pan prezident dnes sděloval údaje z živého případu, protože je sděloval, tak ohrožují bezpečnost České republiky.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, mluvíte o tom údajů...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Mluvím o těch popisech, já nemohu říkat, které to jsou věci, abych to ještě blíže nespecifikoval. A zároveň, protože jsem také nějaká jednání v utajeném režimu absolvoval, respektive to jedno, tak rovněž ještě k tomu řeknu jednu věc, a to, že zase některé informace vynechal. To znamená, došlo tady ke sdělení utajovaných informací, a to ještě ne úplně. A já nechápu, co to mělo za smysl a k čemu do budoucna dál směřujeme. Já jsem opravdu z toho konsternován a myslím si, že to bylo velmi nezodpovědné, že se to stalo a nerozumím tomu, proč to pan prezident udělal.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Abych vám úplně rozuměla, pane předsedo, vy říkáte, že pan prezident něco sdělil, ale něco zároveň zatajil z těch důležitých skutečností, které my novináři neznáme, protože tajné zprávy BIS nemáme, že to bylo matoucí nebo...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já říkám, že říkal informace z živého případu, které jsou v režimu utajení a sdělovat se nesmí, protože to může významně snížit pravděpodobnost, že se ten případ podaří vyšetřit. Významně to snižuje pravděpodobnost toho, že naše bezpečnostní složky budou moci nadále pokračovat tím způsobem, jak dneska postupují. A myslím si, že to je velmi nezodpovědné a že může dojít k ohrožení bezpečnosti České republiky. A zároveň k tomu dodávám, protože jsem také byl účasten jednání, kde nám informace byly sdělovány, že některé informace, které předpokládám, že pan prezident musí také určitě vědět, zároveň nesdělil. Neříkám, že to udělal úmyslně, ale vybral některé a ty sdělil a některé, které nesdělil, a to ještě ty všechny informace není možné sdělovat, protože to zásadním způsobem může ohrozit vyšetření toho případu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám za dovysvětlení. Pro diváky, bavíme se o zprávě tajných služeb Bezpečností informační služby, proto mluvíme v takových trošičku ne úplně konkrétních větách. Pane předsedo sněmovny, vaše bezprostřední reakce na ten projev?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Možná budu mít šanci se k tomu vrátit, co říkal pan předseda. Já nejsem adresátem tajných zpráv, ani jsem se neúčastnil žádného uzavřeného jednání, tak já jsem v podstatě vzorek veřejnosti. Vím jenom to, co se ví z médií. Ten projev byl rozdělen na 2 části, na tu faktickou, kdy nějak analyzoval situaci a na to, ve které něco sděloval. Já si myslím, že jsme ve výjimečné situaci, a tak jsem se docela těšil na tu debatu, že jsme v zásadě ve shodě, celá politická reprezentace je ve shodě, včetně pana prezidenta. Pan prezident o těch jednotlivých krocích věděl, byl informován předem a jak potvrdil, se všemi souhlasil.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ve shodě úplně ne, jsou tady názory představitelů KSČM nebo SPD, tam úplně shoda se to nazvat nedá.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Myslel jsem ústavní činitele.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, já jsem vás přerušila, nepodrazil trošičku, pokud bych mohla použít tento expresivní výraz, pan prezident trochu pana premiéra, trochu pana Hamáčka, protože oba mluvili na té své sobotní tiskové konferenci minulý týden, že prezidenta mají absolutní podporu, tak jak to čtete?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já jsem viděl, že se některé otázky opakovaly během toho rozhovoru. A já si taky myslím, že nejsou v rozporu ta jednotlivá tvrzení, že je vyšetřování na začátku a že předpokládáme, že je nějaký výsledek, to je jedna věc. Ale že vláda musela udělat, že se tady určitě pohybovali agenti, ztotožnění agenti vojenské rozvědky, to je prostě fakt, že to je narušení svrchovanosti této země, je fakt a že se na to musí reagovat na úrovni výkonné moci, je fakt. A to vlastně pan prezident nijak nezpochybnil.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, na druhou stranu říká, že stále on sám pracuje se dvěma vyšetřovacími verzemi. Tou první je neodborná manipulace s municí v tom muničním skladu. A potom je akce cizí rozvědky a dokud se to neukáže, tak je to hra zpravodajských služeb, řekl na konci. Tak já nevím, absolutní podpora vypadá trochu jinak.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Ne, v těch jednotlivých krocích pan prezident podpořil pana premiéra naprosto. A je potřeba pochválit i naše tajné služby, že my máme ztotožněné, nebo měli jsme ztotožněné ty agenty a viděli jsme, že tady fungují. A já myslím, že jsme si tím, říkáte expresní výraz, my jsme si šphli možná u svých spojenců, že jasně víme, kdo se nám tady pohybuje. To, že ale ještě nevíme, kde je pravda naprostá, že nevíme přesně, jaká byla třeba modus operandi, tak to přece není nic proti ničemu, když se to řekne ve veřejném prostoru. Tam se používaly věty, jsem přesvědčen, jste přesvědčen, nejsem přesvědčen. Pan prezident není přesvědčen. Ale my máme orgány činné v trestním řízení a máme tajné služby. A já věřím, že jsme neskončili. Já jsem se třeba dneska dověděl informaci, že snad ten dotčený Bulhar poskytl rozhovor pro New York Times, kde už připustil, že ty zbraně měly jít na Ukrajinu. A já neříkám žádnou utajenou skutečnost z jednoho prostého důvodu, že já o žádné nevím, takže já jsem naprosto svobodný v tom, co řeknu veřejně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dobře, pane předsedo, vy jste chtěl reagovat.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já řeknu, jak jsem tomu porozuměl, jak jsem to pochopil já. Jednak jsem teda pochopil z toho, co pan prezident říkal, že kdyby za ním, jak on říká, Honza Hamáček přišel kdykoliv a řekl mu, že je tady na ambasádě ruské 18 agentů, tak že by souhlasil s jejich vyhoštěním. Pochopil jsem, že to vlastně vůbec nesouvisí s nějakým výbuchem ve Vrběticích. Prostě přišel by Honza Hamáček a řekl máme tady 18 agentů, pan prezident řekl, to je zajímavé. Souhlasím s tím, aby byli vyhoštěni. A jestli to souvisí Vrběticemi, nebo ne, bylo evidentní, že pan prezident se nám snažil namluvit, tak to vnímám já, že to s tím případem a s tím výbuchem a s tím šetřením vůbec nesouviselo, on by je stejně vyhostil, i kdyby se to stalo nebo nestalo. Pak jsem pochopil, že přestože tady, že uvěřil panu Hamáčkovi, že tady funguje 18 agentů, tak pokud se neprokáží Vrbětice a muniční sklad, že mu nevadí, kdyby to dělal Rosatom. To tak je, protože on potvrdil, vlastně, že souhlasil, že je tady 18 agentů, kteří tady fungují, přesto to nevidí jako bezpečnostní riziko a pokud se neprokáže Vrbětice, že mu Rosatom nevadí, čili upozorňuju na ten rozpor. Agenty uznal, nechal, souhlasil s vyhoštěním a Rosatom, když se neprokáží Vrbětice, mu nevadí. To je prostě podle mého názoru logický nesoulad. A pak teda bezvadné bylo, jak řekl, že s nikým nemluvil a nikomu neděkoval za podporu, to teda České republice opravdu pomohl, opravdu jí pomohl, když s nikým nemluvil a někomu neděkoval a korunoval to teda útokem na CIA. To musím říct, že nám také velmi pomohl, protože skutečně, jestli Česká republika se má chovat tak, že její nejvyšší ústavní činitel bude říkat, že nevěří prostě, řekněme, jedné z nejlepších tajných služeb na světě, tak to opravdu nechápu. K těm dalším věcem se asi dostaneme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Určitě. Dostala bych se i k tomu, co říkáte. Pojďme postupně, pane předsedo, vy tam ten rozpor nevidíte tedy mezi nejvyššími ústavními činiteli, kdy pan premiér říká - máme absolutní podporu ve čtvrtek na úřadu vlády při té tiskové konferenci, kdy už oznamoval další diplomatické kroky, už na tu odezvu Ruské federace, říká, že pan prezident je informovaný, plně nás podporuje. Vy tam to teda nevidíte.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Tak říkal pan předseda, že, jak to pochopil, tak si myslím, že to nepochopil, anebo každý chápe, každý chápe...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Děkuju za ty otázky, vy jste se 2krát nebo 3krát ptala, nesouvisí to..., já bych je vyhostil stejně.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Pochopil jste to prostě jinak, pochopil jste to naprosto jinak, než to pan prezident myslel a vyjádřil svůj obecný nesouhlas s tím, že se někde pohybují nějací špioni a že je nemá rád. Ale my se pohybujeme v oblasti nějaké diplomacie a nějakých zvyklostí. Já vždycky říkám, že i to nejhorší, i to špatné je na něco dobré. Nám se podaří možná tady nějakým paritním způsobem narovnat ty vztahy a podařilo se vyřešit otázku, kterou jsme řešili léta, ale udělat to bez příčiny, tak by to samozřejmě ta diplomatická roztržka byla ještě více asymetrická a vypadalo by to jinak. Jinak tu reakce ruské strany nepovažuji za rozhodně přátelskou, rozhodně bych ji tak nenazval, spíš naopak. A nebyla úplně reciproční, když my jsme vyhostili 18, oni 20. I když teda musím říct, že mi pak někdo říkal, že tam je jiné počítání, ale obecně si myslím, že ta reakce nemůže být označena za přátelskou. A zřejmě to ještě nějakým způsobem bude pokračovat, ještě bude zřejmě nějaký telefonát, nějaké setkání. Uvidíme, do jaké fáze se dostaneme. Chtěl bych, to se ode mě asi..., chtěl bych pochválit vládu, chtěl bych pochválit pana ministra zahraničních věcí, že si tam nechali určitý vyjednávací prostor, že stanovili ten prostor, ten čas do konce května a že použili ten článek 11 Vídeňské úmluvy.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě k tomu, co říká pan předseda
Senátu. To, že pan prezident řekl, že nepoděkoval za tu projevenou solidaritu svým protějškům z okolních zemí, explicitně jsem se ptala na paní prezidentku Čaputovou, která jako první reagovala ona osobně nějakými slovy, Slovensko pak reagovalo jako první konkrétním činem. Je to správné od hlavy státu?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Je dobré, že jsem tady teda asi za advokáta pana prezidenta, on ho nepotřebuje, on si to všechno vyřídí sám a rád...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, nemusíte být za advokáta, jste tady jako předsedové obou komor
parlamentu.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Takže on to vysvětlil tím, že to analyzoval, že se na týden zavřel doma. Já bych chtěl veřejně poděkovat Borisovi Kollárovi, který mi prostě hned volal, předsedovi Slovenské národní rady. A chtěl bych poděkovat fakt osobně a osobitě panu, nebo všem na Slovensku, protože se k tomu postavili nejlíp a v době novičoku nikoho vyhostili a teďka vyhostili 3 diplomaty. Tady si velice cením zrovna té slovenské stopy.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Proto se vlastně, pane Vondráčku, ale ptám na to, jestli to bylo správné, nebo nikoliv od hlavy státu, který říká, že takto děkovat nebude, vy to tady teď trochu...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Ale on neřekl, že neděkuje, on řekl, že je rád za tu podporu. Takže my se tady bavíme, jestli poděkuje dost nebo málo.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
S nikým nemluvil a nikomu neděkoval za podporu. Můžu přečíst, co napsala 18. dubna Zuzana Čaputová?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já bych opravdu rád, kdybychom si tady řekli, že opravdu, co se týče skutku samotných, tak ti představitelé státu jednají ve shodě v České republice. Já myslím, že to právě ocenili i zvenčí, že jsme se ohledně tohoto nerozhádali.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo
Senátu.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Ne, já se stydím, ale zase komu čest, tomu čest. 18. dubna paní prezidentka Slovenské republiky Zuzana Čaputová: „Slovensko pozorně sleduje podezření z podvratné činnosti vedoucí do zahraničí. Slovensko stojí při České republice a podporuje přijaté kroky.“ Děkuji, paní prezidentko. Co jsme slyšeli dneska od našeho pana prezidenta, jsme slyšeli.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďme ještě k té podstatě věci k Vrběticím. Pan prezident říká, že očekává, že se ta věc ještě dále vyšetří. Je ještě vůbec kam, máme tady zprávu tajných služeb, pracuje policie, ten muniční sklad, de facto ty sklady neexistují, ty vyletěly do povětří, je to po 6 letech, byly tam velké uzávěry v těch obcích, agenti jsou v Rusku. Dá se to vyšetřit?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Samozřejmě, to vyšetřování běží a dokonce bohužel to je to ohrožení naší bezpečnosti, pan prezident dokonce některé směry toho vyšetřování popsal, což je neuvěřitelné. Znova to opakuju, neuvěřitelné, protože ten případ je živý, a to vyšetřování si myslím, že je vedeno velmi zodpovědně. Také děkuji všem našim bezpečnostním složkám, že se na tom významně podílejí, pracují na tom dlouho, to pan prezident taky musí vědět.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, to pan prezident řekl, poděkoval policii, státnímu zastupitelství a přeje si maximální nasazení.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
A znova považuju za nešťastné a nezodpovědné, že některé informace od pana prezidenta dneska v jeho vystoupení zazněly.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já opravdu. To byste musel být konkrétnější, pane kolego...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Můžu.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já jsem čistý vzorek veřejnosti. Já jsem se zase nic tak extra z projevu pana prezidenta nedozvěděl, co bych už neměl načteno, nebo se neříkalo, takže jsem opravdu čistý vzorek toho...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, vás ten projev překvapil, nepřekvapil. Co jste čekal, nečekal možná?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Asi nepřekvapil.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A čekal jste něco, měl jste nějaká očekávání?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Ne, já jsem věděl, že pan premiér a pan vicepremiér pana prezidenta průběžně informovali, že jednají ve shodě a nějaký šrapnel jsem opravdu nečekal.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Můžu k tomu jenom. K tomu, co říká pan předseda. Něco jiného je, když nějaký novinář nebo někdo takový říká, že možná něco nějak bylo, ale úplně jiné to je, když nejvyšší ústavní činitel sdělí národu, co jak bylo, protože tam nemůže být pochybnost, že to, co on říká, je pravda, neboť on říkal, že si nechá ty udělat analýzy a týden to studoval. To je to obrovské nebezpečí, které tady vzniklo, které pan prezident vyvolal a samozřejmě předpokládám, že média se nyní budou ptát bezpečnostních služeb, jestli považují vystoupení pana prezidenta za něco, co znamenalo, že byl zveřejnily některé tajné skutečnosti z živého případu nebo ne, protože by nás to mělo zajímat úplně všechny, zda se tak stalo, nebo nestalo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan prezident týden mlčel, po tom jeho osobním prohlášení bezprostředním volala nejenom opozice, ale i pan premiér ostatně říkal, že by bylo lepší, kdyby se pan prezident vyjádřil osobně. Vysvětlil pro vás dostatečně tu absenci toho týdenního prohlášení, nebo ne?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Opravdu poslední, doufám, že udržím dotaz, ale chtěl bych trošku využít toho, že jsem taky působil nějakou dobu jako advokát, já si dokonce, pak bychom se asi museli bavit o konkrétních, říkáte, směrech vyšetřování. Já tam nevidím, že by to trestní vyšetřování, to trestněprávní nějakým zásadním způsobem bylo ohroženo vystoupením. A vy jste se ptala, jestli to bylo dostatečné vysvětlení.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Protože vlastně čekali jsme na to vyjádření pana prezidenta. Pan prezident byl za to kritizován, on říkal, potřeboval jsem se seznámit, nasbírat informace, analyzovat.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já bych chtěl vyzdvihnout tu rychlou reakci vlády. Já bych chtěl vyzdvihnout tu rychlou reakci ministra vnitra a vicepremiéra, v podstatě komunikaci ministerstva zahraničních věcí. Pane prezident by tenhle projev před týdnem říct nemohl. Asi nikdo. Takže on opravdu pojal jako analytický, vzal to po svém, koneckonců on vždycky říkal, dejte mi linkovaný papír, já budu psát napříč. Takže Miloš Zeman, řekněme, poskytl prostor a čas, který jsme potřebovali i poté diplomatické stránce, protože není to jednoduché, to, co udělala ruská strana, že dala lhůtu 24 hodin a že se potom řešila nějaká dohoda, reciprocita. To všechno mohlo nějaké vyjádření hlavy státu buď zhatit nebo pomoc. Já bych to nechal být, prostě vyjádřil se po týdnu, šel na to svým způsobem, držme se toho, že zahraniční politiku dělá především vláda a odpovídá se
Poslanecké sněmovně. My jsme přijali usnesení. Já v tom nevidím až tak zásadní problém, abychom tím trávili ten pořad.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Můžu k tomu?

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Určitě, prosím, stejná otázka, vysvětlil pro vás, pane předsedo
Senátu to týdenní mlčení pan prezident?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Souhlasím s tím, že takovýto projev, takové vystoupení, které měl dneska pan prezident, před týdnem mít nemohl. Zároveň jsem přečetl, co říkala před týdnem paní prezidentka Čaputová. A zároveň si pamatujeme, že pan premiér při té improvizované tiskové konferenci říkal, že mají plnou podporu pana prezidenta v těch krocích. A to, co je pro nás velmi důležité pro budoucí jednání s Ruskou federací, je, abychom měli podporu spojenců. A jsem přesvědčen, že podpora spojenců se získává nejlépe, pokud všichni nejvyšší ústavní činitelé se jednoznačně vyjádří a podpoří například v tomto případě vládu, což se stalo z úrovně
Poslanecké sněmovny, což se stalo z úrovně Senátu. Ale nestalo se v okamžiku, kdy jsme ty spojence potřebovali, kdy jsme potřebovali, aby Ruská federace viděla, že proti nim nestojí samotná Česká republika, ale celý ten demokratický svět, nebo jeho velká část, tak pan prezident mlčel, a to je škoda.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jaký si myslíte, že bude mít vliv projev pana prezidenta na několik věcí, jednak je to názor a nálada v Česku, jednak na tu odpověď spojenců, na kterou vláda čeká a možná i na odpověď Ruské federace, protože pan prezident byl okamžitě po tom projevu kritizován, že to bude další munice pro ty proruská, prokremelská dezinformační média, média, že to prostě nahrává Rusům, kteří ten útok ve Vrběticích absolutně popírají. Jaký to bude mít vliv, pane předsedo Sněmovny?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Každý z nás může říct cokoliv a nebude to mít vliv na nějaké fake news, ti si stejně udělají, co chceme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Bavíme se o prezidentovi republiky.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já znovu říkám, že pan prezident, ač nejednal veřejně, tak udělal spoustu neveřejných kroků a že se tomu věnoval intenzivně celý týden. Tolik k věci, aby tady byl taky názor nějaký jiný. Reakce spojenců, jo, ještě jedna věta. I paní prezidentka tam přece říká podezření, ne, tak buďme trošku vstřícní a už se, už se nechci k tomu vracet.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ale vláda na základě toho podezření vydala měla poměrně silnou diplomatickou akci, která vyvolá protiakci, znovu akci, jsme v diplomatické krizi s Ruskou federací a ty vztahy jsou na velmi nízké úrovni teď v tuto chvíli.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Opakujete to, co jsem v podstatě řekl.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale já to jenom doplňuji pro diváky, že prostě vláda jednala na základě podezření a pan prezident teď...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Musí, byla narušena svrchovanost, pohybují se tu agenti cizích mocností, už to je závažné. Kdyby se měla ještě ta podezření skutečně potvrdit na 100 %, a to je u těhle kauz, to jste taky říkala, složité, když z toho skladu nic nezbylo. Ale já si pořád myslím, že nějaký prostor tu je, že přichází nějaké další výpovědi. Mimochodem my máme ještě z osmdesátých let, s Ruskem se k tomu přihlásili, my máme nějakou vzájemnou dohodu o právní pomoci...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A taky smlouvu o přátelství z 93.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Tam nejedná o těhle těch věcech. Takže my bychom mohli na základě této dohody požadovat právní pomoc, výslech osob, provádění důkazů a já předpokládám, že nejvyšší státní zastupitelství, které tu věc dozoruje, bude postupovat tímto způsobem. A o co nám vlastně jde, kromě bezpečnosti České republiky. Tak nám jde o to, aby se zjistila pravda, optimální je, aby proběhlo nějaké společné vyšetřování, bohužel takovýto signál zatím ze strany Ruské federace nemáme. Ale jestli někdo volá po tom, abychom úplně přerušili jakékoliv diplomatické vazby a dialog, vždyť to by byl přesně pravý opak. To jako, když chcete s někým mluvit po telefonu a zahodíte telefon.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nevím, jestli někdo volal, ale k té mé otázce, jaké to vy vyjádření prezidenta, budeme-li mít vliv třeba na tu odpověď spojenců, ovlivní to, nebo ne?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Odpověď spojenců považuji za naprosto jasnou, jak z NATO, tak z Evropské unie. Možná jsem trošičku čekal víc. Nemyslím si, že by to v této situaci ještě něco zintenzivnilo, ještě by se něco změnilo. Možná to potvrdí našim partnerům, že opravdu mluvíme stejným jazykem a stejným tónem.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Můžu k tomu?

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Určitě.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Dovedete si představit, že by třeba, já nevím, Severoatlantická rada nebo V4 nebo Evropská unie řekly - no, hele, podívejte se, jsou tady dvě verze vyšetřování. Jedna je, že to byla náhoda a nedbalost. A druhá je, že teda tady na tom spolupracovali ruští agenti, tak my počkáme. Tady to čtu: Počkejte tedy na vyšetřování a potom teprve rozhodněme. A potom, když tak vás teda, když se ukáže, že to je pravda, podpoříme. To je jako věc, kterou já považuju za nepředstavitelnou. A já bohužel nemohu říkat protiargumenty vůči tomu, co říkal pan prezident, protože to nesmím říkat. To je situace, kterou jsem kdysi popisoval, že buď jste odhodlán v rámci těch vyjádření, pokud chcete dosáhnout toho, aby si lidé něco mysleli, tak jste ochoten použít cokoliv, i když nemůžete a nesmíte a neměl byste, anebo se držíte té odpovědnosti a té slušnosti, a přestože máte protiargument, tak to neuděláte, protože vám to je zakázáno. A ještě taky se k tomu naposledy vrátím, jak vím, že ty věci pan prezident nemohl říkat. Já to vím proto, protože ty věci, které některé on říkal, já jsem slyšel s dodatkem, a to je tajné, to nesmíte nikde říkat, proto to vím, že se to nesmělo nikde říkat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A tam moje otázka, která směřovala na možná ovlivnění názoru Čechů, možná ovlivnění i dění v Ruské federaci, odpověď ruských médií, bude to mít nějaký vliv, to, co prezident řekl?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já si myslím, že to bude mít vliv, že ruská média to s rozkoší využijí, budou celou situaci relativizovat, bude nás to stavět do velmi obtížného světla. Ve velmi obtížné situaci budou naše bezpečnostní služby. Myslím si, že se do velmi obtížné situace dostane naše vláda, zejména ministr zahraničních věcí. A je mi to líto, protože opozice v tomto směru vládu podporovala, pokud chtěla ten případ vyšetřit a pokud chtěla postupovat razantně. Ale myslím si, že mléko je rozlito.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, můžete reagovat. Nepomůže to vládě nepomůže to ministrovi?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já jenom, že je mi to teda taky líto, že vytváříte dojem něčeho, co se prostě nestalo. Mrzí mě, že vytváříte dojem, že v tomhle nejsme jednotní, není to pravda. Já to teda ještě jednou budu interpretovat, pana prezidenta, který to nepotřebuje, bez ohledu na to, kolik je vyšetřovacích verzí, došlo k narušení svrchovanosti. Bez ohledu na to podporuji veškeré kroky pana premiéra a naší vlády, ale spolu s tím slovíčkem podezření pracují i naši spojenci, stejně tak jsme s ním pracovali i v kauze novičok a vyhostili jsme 3 diplomaty a byli jsme solidární se svými spojenci. Pohybujeme se v oblasti, kdy se opravdu stane, že je postaveno najisto ve smyslu, že by o tom mohl rozhodnout soud, že by orgány činné v trestním řízení mohly vypracovat obžalobu, tak v téhle oblasti se to nikdy nepodaří. Ale my se pohybujeme v oblasti diplomacie, v politické oblasti. A my jsme museli reagovat, jak jsme reagovali, je to, je to v podstatě logické. A já si neumím představit, že bychom udělali něco jiného a pan prezident to nezpochybnil, ale že veřejně v nějakém prostoru řekne, že si o tom přemýšlí svým způsobem, tak ještě neznamená, že to rozbíjí jednotnost České republiky.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Pan prezident dneska řekl, počkejme tedy na vyšetřování a potom teprve rozhodněme, to jsou jeho slova, já jsem si je napsal. A teď k tomu, co říkal pan předseda, pan ministr zahraničích věcí Jakub Kulhánek, řekl, že došlo k flagrantnímu porušení suverenity České republiky, proti tomu se postavila KSČM, SPD a nyní toto nepotvrdil pan prezident ve svém projevu. To je všechno. Všechny ostatní
parlamentní strany se staví za ministra zahraničních věcí, za premiéra a říkají - ano, je to flagrantní porušení suverenity České republiky, musíme se spojit a staví se za nás většina zemí Evropské unie, spojenci z NATO.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě závěr...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Na to taky budu reagovat. Není to pravda, prostě tak, jak to interpretujete. Já vlastně to, že se tam postavila KSČM a SPD, to nemusíme komentovat jednotlivé strany, ale už se, koneckonců se točíme ve stejném kruhu jako v tom rozhovoru s panem prezidentem, který 5krát řekl, že to jednoznačně podpořil a že si za tím stál a řekl, že ale po konkrétní analýze ještě přemýšlí nějakým způsobem. Vždyť to je přece to nejhezčí na tom světě, že nejsme všichni stejní, že má prostě svůj názor. Já vím, že někdy je složité, když jste v pozici prezidenta a někdy lepší něco neříct. A někdy třeba zase ale není od věci týden s něčím počkat. Nejsme stejní, ale přece my se tady hádáme o to, jestli podpořil moc nebo málo podpořil.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě věta z projevu pana prezidenta z toho závěru: „Pokud bude podezření vyvráceno. Vyplývá z toho, že šlo o zpravodajskou hru, která může mít vážné důsledky pro náš vnitřní politický život.“ Konec citace. Jak tomu rozumíte, pánové. Pane předsedo Vystrčile.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Co teď myslíte.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Zpravodajská hra, která může mít důsledky pro náš vnitřní politický život. Vaši interpretaci, jak jste to pochopili?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem to pochopil tak, jak se to panu předsedovi Vondráčkovi nebude líbit, a to je tak, že pan prezident relativizuje a znejišťuje ty závěry našich informačních služeb, které jednoznačně poukazují na to, že došlo k porušení suverenity České republiky. A ten případ je živý, to znamená, ty věci se došetřují. Pan premiér řekl, že existují jednoznačné důvody, jednoznačné důkazy pro důvodné podezření, to znamená, ten případ se vyšetřuje. A v tomhle tom okamžiku už je jasné tolik věcí, že dle mého názoru, dle mého názoru je to tak, že skutečně k tomu porušení flagrantnímu suverenity České republiky došlo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, vaše interpretace těch slov.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
V tomhle, ty věty se opakují, já jsem říkal v podstatě ty stejné. Nevím. Musíte se zeptat pana prezidenta. K nám na ty příslušné komise se dostavil pan ředitel BIS, měl nějakou prezentaci v utajeném režimu, ti, co to viděli, tak se mně všichni vyjádřili ve smyslu, že jim to přijde jasné. V soukromém rozhovoru s panem Hamáčkem mi říkal, že kdybych to viděl, že to je jasné. Takže z toho já vycházím, tak je to zase v oblasti nějakého přesvědčení a víc se k tomu já nedokážu vyjádřit, co je nebo není zpravodajská hra, když nemám ty relevantní informace.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dobře, pojďme to posunout, pánové, jak bychom podle vás měli dál pokračovat, postupovat ve vztahu s Ruskem.
Senát, pane předsedo, přijal nějaké usnesení, které se týká té zmiňované smlouvy z roku 93 o přátelství. K čemu by to bylo dobré, pokud by ta smlouva byla vypovězena?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Bylo by to dobré k tomu, že by se ty vztahy narovnaly. A pokud dneska existuje důvodné podezření, že s pomocí ruských tajných služeb tady přišli o život 2 lidé a vznikly miliardové škody, tak to není projev přátelství, ani spolupráce. A to znamená, potom je otázkou, jestli takovou nějakou smlouvu máme mít uzavřenou. Na druhé straně obecně, a tady souhlasím s panem předsedou Vondráčkem, je, že ta situace paradoxně přináší i tu možnost nastavit takzvanou striktní paritu a zrovnoprávnit fungování českého velvyslanectví v Moskvě a ruského velvyslanectví v Praze ve smyslu počtu lidí, kteří tam pracují, počtu diplomatů a tak dále. To znamená, myslím si, že tímto směrem bychom se měli ubírat. Je nesmysl si zavírat dveře k nějakému dialogu, k nějakým pokusům dostat se zase do normálních vztahů, protože ten svět nemůže fungovat tak, že se nebudeme navzájem bavit a nebudeme navzájem přemýšlet o tom, jak ho uspořádat, aby to riziko nějakých konfliktů se snižovalo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak dál ve vztahu s Ruskem, co dál s tou smlouvu z roku 93?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Konečně se dostáváme do oblasti standardní, kde spolu zásadně nesouhlasíme se
Senátem. Já to považuju za naprosto chybný krok. Ta smlouva je produktem času. Tenkrát byla přijata bez nějakých větších turbulencí a je z časů pana prezidenta Havla, na kterého často odkazujete a Borise Jelcina. Mimo jiné to smlouva obsahuje jasné odsouzení neoprávněného užití síly a bezprávní okupace Československa, což je víc než nějaká omluva, protože je to přímo závazek vtělený do těla té smlouvy. Je tam spousta závazků ze strany Ruské federace, jsou tam právě věci, na které můžeme odkazovat, kdybychom se v tuto chvíli snažili… já nevím, smysl, nebo čím by to přispělo bezpečnosti České republiky, kdybychom jí vypověděli. Je velice snadné, je velice lehké podléhá tady těmto pocitům a těmhle tendencím. Ale opravdu je potřeba trošku si v klidu sednout a říct, tady je opravdu potřeba deeskalovat za každou možnou cenu...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, já tu otázku otočím, to, co jsem se ptala pana předsedy Vystrčila, k čemu bude dobré, že ta smlouva bude vypovězena, k čemu bude dobré, pokud byste to mohl divákům vysvětlit, že bude stále platit v té situaci, kdy je tady podezření, že tady byli agenti Ruské federace, zaměstnanci tajných služeb, páchali tady činy, které měly za následek životy 2 lidí, velké materiální škody a tak dál?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Ta smlouva je vyjednána, řekněme, ve slušné kvalitě, kdyby nic jiného, znovu odkazuju, že je tam, tuším, v preambuli odkaz na rok 1968. Já myslím, že i díky tomu nikdy žádný oficiální ruský představitel nikdy nezpochybnil, že se jednalo o okupaci a nepřátelský akt. To, že se tam občas probere nějaký člen ruské dumy, a dělá si tam svoji politiku, to je druhá věc, ale oficiálně nikdy nic k takovému nedošlo a obsahuje celou řadu dalších mechanismů, které jsou ku prospěchu České republiky.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A neporušila sama Ruská federace tu smlouvu tím, co se stalo ve Vrběticích? Vím, budete říkat, je to důvodem podezření, ale vláda na to důvodné podezření nějak reagovala, je tady opravdu důvodné podezření podle tajných služeb, že ve Vrběticích a v Česku operovali 2 agenti. Toto je výsledek.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Každá smlouva je rámec, v rámci kterého se pohybuje diplomacie. Teď máme velice závažnou, myslím si, že historický milník, je to diplomatická roztržka, kdy opravdu k takovému masivnímu vyhoštění mockrát v dějinách Česka nebo Československa nedošlo. A my máme šanci to v podstatě budovat od nuly, ale ta smlouva nám přece může být ku prospěchu. A je to nástroj, když se budeme zbavovat nástroje, já jsem řekl to přirovnání s tím telefonem, nevím, jestli je přesné. Ale jenom, aby si ti diváci udělali představu. Nebo je to třeba ta smlouva z roku 83 o tom vzájemném, takovou smůlu nemá každá země.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na druhou, já vás nechám reagovat, pane předsedo
Senátu.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
My jsme ten obsah smlouvy samozřejmě debatovali, ale ten názor, k čemu je nám smlouva, když ji druhá strana nedodržuje, zvítězil - proč máme mít smlouvu, když ta druhá strana kraji podepsala, se jí necítí býti vázána a porušuje ji. A to byl ten důvod, proč jsme řekli - tak to přece takto nejde, tak takovou smlouvu neuzavírejme, nebo ji zrušme. Pokud pan předseda umí nějak zajistit, aby do budoucna ji ruská strana dodržovala, tak nechť přetrvá dál, ale ty zkušenosti takové nejsou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, diplomaticky Rusko se s námi přece příliš v posledních letech nebaví, to jsou zprávy ministerstva zahraničních věcí, ostatně potvrzuje to i pan ředitel Jindrák z Pražského hradu, z kanceláře pana prezidenta, který měl zahájit nějaké rozhovory, nějakou debatu, to ani nezačalo, je to velmi komplikované, Rusko na to neodpovídá. Tak k čemu mít smlouvu o přátelství dál?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já nevím, ať se netočíme pořád v kruhu. Ale znovu říkám, ta smlouva je rámec a je to věc, na které můžeme stavět. Máte nějakou smlouvu, dojde k porušení jednoho ustanovení, tak ji samozřejmě můžete zachovat v té zbývající části, my můžeme iniciovat dokonce její úpravu. Můžeme začít nějaký dialog. Ale já si myslím, že máme jít jinou cestou. To máte pravdu s tím, že ten dialog není, zas ať nevytváříme dojem, že pan Jindrák tady nás zastupuje vůči Ruské federace...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Není to tak, že vlastně tato oblast byla z ministerstva zahraničních věcí vyňata a...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
On tomu ještě nepomohlo pan ministr Zaorálek, ale, prosím vás, pan Jindrák nepřevzal zastoupení naší republiky vůči Rusku, on měl pořešit konzultace v souladu s tou smlouvou o přátelství a šlo o to, že nejen válečné hroby, ale i pomníky si zaslouží nějakou ochranu. A primárně šlo ne o Rusy, ale o nás, jak se chováme.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem od bývalého ministra zahraničních věcí Zaorálka slyšel, že...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já nevím, kde k tomu přišel...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
... ministerstvo zahraničních věcí částečně vykucháno.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To jsme slyšeli všichni. Čekáte nějakou další reakci ze strany Ruska? Podle listu Kommersant Moskva zvažuje proti Česku ekonomické sankce. Čekáte něco takového, pane předsedo?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Uvidíme. Já v tuto chvíli nechci nic předjímat. Myslím si, že pokud by přišly ze strany Ruska ekonomické sankce, tak je možné na to potom reagovat obdobně. Já bych počkal, co je dneska za tím rozhodnutím současným Ruské federace, že přistoupili na striktní paritu, dopředu bych ani tady nechtěl, řekněme, říkat některé své představy, abych třeba neinspiroval.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dobře, pane předsedo Vondráčku.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Nedokážu říct, lze nějaké kroky určitě očekávat. Jenom si uvědomme, že to, co už teď Ruská federace udělala, tak je poměrně citelný zásah, protože do té parity vztáhli i ruské zaměstnance na naší ambasádě a v Českém domě, to se celkem týká 91 lidí včetně. To samozřejmě má další důsledky, naši diplomaté, to nejsou jenom oni, jsou to jejich rodiny. To už jsou stovky lidí. Já chci jenom taky říct, že to není vlastně úplně úpatí toho kopce, že za to úplné období od loňského srpna, pokud mám ty informace správné, tak jsme si navzájem vyhostili 12 lidí. 6 na 6. To mrazení těch vztahů už nějakou dobu trvá, teď jsme se dostali do bodu 0. A já teda už asi z povahy věci, své povahy říkám, tak jsme v bodě 0 tak, pojďme 1, 2, ale to nebude na rok, to nebude na 2, to nebude na 5. A Rusko je prostředí, kde samozřejmě, když ta vláda se o to zasadí, tak můžou zasáhnout do ekonomických zájmů. V tuto chvíli vím, že prezident Vladimir Putin podepsal příkaz vládě, oni mají trochu jiný, a já neznám ten legislativní proces, v tuto chvíli podepsal příkaz vládě, že má nějakým způsobem jednat a výrazným způsobem omezit právě ty naše zaměstnance místní, což samozřejmě už ekonomicky pro nás je ztráta, protože něco jiného stojí ten administrativní pracovník český, který je vyslaný, má nějakou mzdu, má nějaké ubytování, má nějakou školu. Tak ono je to opravdu už teď citelné. A třeba provoz Českého domu si skoro neumím představit. Provoz té veliké ambasády, co máme, si nedokážu skoro představit a česká diplomacie na to bude muset reagovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já jenom jsem přece jenom jednu věc chtěl zdůraznit, a to je, že velmi ta reakce ruské strany bude záležet na tom, jak se budou chovat naši spojenci a já chci poděkovat jak Slovensku, Estonsku, Litvě Lotyšsku za to, jak k tomu dneska přistoupily, protože právě to, když Ruská federace uvidí, že ten Mauglí je docela silný...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Narážíte na ten projev pana prezidenta Putina...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Ano. Kniha džunglí, tak třeba to potom může být takové, že se podaří tu situaci deeskalovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám, pánové, k tomuto tématu. Pojďme ještě na jednu zprávu, která přišla do České republiky v pátek večer. Evropská komise zveřejnila závěrečný audit, podle kterého je pan premiér Babiš ve střetu zájmů. A podle auditorů by měly firmy, bývalé firmy pana premiéra vrátit sporné dotace. Andrej Babiš to označil za zmanipulovaný audit, audit na zakázku, mluvil o udavačích z Pirátské strany, jenom pro kontext. Vaše reakce, pane předsedo a pane místopředsedo hnutí ANO zároveň.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Dlužím vám jedno déja vu, možná to nebylo v tomto pořadu, ale já už jsem se v některém televizním pořadu, já nevím, s panem předsedou...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je to možné, že i tady mluvíme o tom...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Je pořád stejná zpráva. Takže já už jsem se k tomu vyjádřil v prosinci 2020, kdy vlastně ta zpráva unikla a už to jednou tím veřejným prostorem proběhlo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A tahle je vlastně závěrečná, jako...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Teď je zveřejněna, ona je stejná, ale byly zveřejněny, ta poslední čtvrtina textu. Není to závěrečné stanovisko Evropské komise, ta vlastně teprve teď se s tím materiálem seznámí, protože je to dílo auditorů. A já bych mohl říct, že z hlediska politického, já nemám s Agrofertem nic společného, ať to řeší primárně firma Agrofert. Ale mně vadí jedna věc, nikdo mi to tady asi nebude věřit, ale tady nejde o to, že jsem z hnutí ANO, mně opravdu bytostně vadí, že se české právo vykládá někde v nějakém auditním orgánu, že ten auditní proces proběhl a dneska už prokazatelně víme, že se na něm podílely osoby, které se účastní politického boje v České republice, máme. A je to v podstatě součást té naší politické bitky, kterou tu máme. Já jako právník věřím v to, že je to právní názor auditorů, který nyní přehodnotí Evropská komise. A ten proces zdaleka nekončí. Samotná komise připouští, že minimálně rok v případě nějakého soudního přezkumu mnohem déle. Vemte si, že nějaké úpravy těch stávajících … už proběhly.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo
Senátu.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Třeba u těch jiných dotací.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já k tomu jenom řeknu, naše dočasná komise
Senátu, kterou vedl Zdeněk Nytra, která byla vlastně právě založena na návrhu těch auditních zpráv 12. října roku 2020, konstatovala, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů a vyzvala vládu, aby ten střet zájmů Andreje Babiše řešila. A nestalo se tak, tak nám to musela napsat Evropská komise. To rozhodnutí Evropské komise, ten její nález nemá odkladný účinek. To znamená, já předpokládám, že budou orgány státní správy v České republice, případně orgány činné v trestním řízení konat, protože takhle to nejde. A není pravdou, že to pro nás není závazné, jestli se bude někdo soudit, tak se soudit může, samozřejmě to bude trvat dlouhou dobu, to znamená...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Česká republika se bude soudit, ne někdo.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Ale to neznamená, že my na to nebudeme doplácet v rámci fungování České republiky. Jednak upozorňuju na to, že mi velmi vadí, pokud se mluví, že to je problém České republiky, v současné době neznám žádné usnesení vlády, které by se ohradilo proti tomu auditu, znám pouze výrok ministerstva pro místní rozvoj, který vede hnutí ANO...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Klára Dostálová.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Klára Dostálová. A znám vyjádření Agrofertu a vyjádření Andreje Babiše. Takže, prosím pěkně, dokud se na tom neusnese vláda, tak by se nemělo ani mluvit o tom, že to je stanovisko vlády a už vůbec by se nemělo mluvit o tom, že to je stanovisko České republiky, to v žádném případě.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já bych na to stručně reagoval, když to vezmu čistě statisticky. V době největší podpory hnutí ANO po zvládnutí první vlně epidemie, ta podpora byla něco přes 30 %. Takže čistě statisticky na těch úřadech nesedí podporovatelé hnutí ANO obecně. Někdy mají právě opačné pocity a někdy to může vést právě k opačným rozhodnutím. Co ten audit dělá, že zpochybňuje naše rozhodovací procesy, že zpochybňuje nezávislé rozhodování těch úředníků a naše podmínky. Možná vytklo nějakou konkrétní věc, co se stalo a MMR to upravilo, je to v pořádku. Když přijdou na konkrétní dotaci, kde došlo k porušení zákona, padni komu padni, ale oni zpochybňují vůbec ten celý systém.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je pan premiér ve střetu zájmů?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Můžu k tomu něco říct. To je ta úvaha pana Vondráčka, já jsem matematik, já se omlouvám. My máme asi 800 tisíc nebo 350 tisíc státních úředníků, z čehož by vyplývalo, že každý dvacátý pracovník ve firmě Bosch by měl být státní úředník, což je samozřejmě hloupost. To znamená, tady žádná taková proporcionalita nefunguje, že když...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Ono čistou logikou...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
... že když není 70 % na úřadě...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
...dojdete prostě selským rozumem...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Ne, tyhle úvahy nezkoušejte, fakt to nemá...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Že nám tady zpochybňujete práci úřednictva.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Ne, nezpochybňuju.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Tím auditem zpochybňujete práci úřednictva...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Nezpochybňuju, já jen říkám, abyste nepoužíval, nepoužíval paralely, které nemají vůbec žádnou logiku, když máme 400 tisíc...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Ať si to přebere divák, ať si to přebere divačka, pane kolego.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
...tak žádný není na úřadě, že jo, jsou ve školství.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Nemáme stejnou logiku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Pane předsedo, je pan předseda Babiš, je pan premiér ve střetu zájmů, nebo ne, podle vás?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já už jsem v podstatě pamětník, já jsem byl u toho, když se přijímal ten zákon o střetu zájmů, a to takzvané lex Babiš, můžu připomenout, že to byl pozměňovací návrh sociální demokracie, už tenkrát to byla čistě politická záležitost, kdy nás podsekl koaliční partner...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, je nebo není?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Ale už tenkrát, když se debatovalo, tak se jasně vymezilo v tom § 4a, 4b, 4d, co je střet zájmů. A už tehdy se mluvilo o tom, že jestliže jsou cesty a jedna z nich byl svěřenský fond, tak to bude v pořádku. Takže my máme situaci, kdy premiér reagoval na přijetí zákona a udělal něco, s čím počítá občanský zákoník. Teď zpětně dochází k revizi a jinému výkladu našeho českého práva nějakým, ale já mám pravdu, když...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, já po vás chci odpověď ano nebo ne.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Takže podle toho zákona, jak tenkrát probíhala debata ve Sněmovně, to není střet zájmů. Podle nějakého auditora to je střet zájmů a podle politické strany, která je v tom velmi aktivní a neustále všude píše a bude to používat jako hlavní zbraň v této volební kampani.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Prosím pěkně, vykašleme se na zákony z hlediska té úvahy a ostatní věci, použijme selský rozum. Premiér je správce dal svůj majetek do svěřenských fondů, jmenuje a odvolává lidi, kteří se zabývají správou těchto fondů. A tyto fondy v sobě obsahují Agrofert. Ten Agrofert čerpá veřejné prostředky v řádu miliard. To znamená, je nebo není premiér, který ovládá ty správce těch svěřenských fondů, které obsahují Agrofert ve střet zájmů nebo není? Selský rozum. Samozřejmě, že je, protože rozhoduje o miliardách, které může, já neříkám to dělá, může směrovat ke své firmě, kterou ovládá díky svěřenských fondů, protože ovládá ty správce. To prostě je jasný a nemá cenu se bavit, jestli to je 3b, 4b nebo 7b, je to prostě tak, protože takhle se nedá fungovat, aby starosta zároveň vlastnil stavební firmu, který bude dávat zakázky na výstavbu mateřský školky, to takhle prostě nejde.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
To tak právě není, pane kolego,...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
...pane Vondráčku.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Já mám jiný právní názor než máte vy.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Vondráčku a pane Vystrčile, budeme pokračovat za malou chvíli. Děkuji, že jste mými hosty. Vám, milí diváci, děkuji, že se díváte. Partie za malou chvíli pokračuje.
Po krátké pauze jsme zpátky. Díky, že se díváte na Partii. Mými hosty jsou předseda
Senátu a předseda Poslanecké sněmovny. Skončili jsme u té zprávy auditorů, podle které je pan předseda a pan premiér ve střetu zájmů. Ještě krátká reakce, pane předsedo, na slova pana Hamáčka, prvního vicepremiéra, koaličního partnera, že Agrofert by měl vrátit sporné dotace, premiér to odmítl, že si s ním pak promluví. Váš názor na to?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
No, ať si promluví.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě k jednomu vyjádření pana prezidenta. On v tom rozhovoru řekl, že pokud by vláda jí nebyla vyslovená důvěra, respektive byla by jí vyslovena nedůvěra, že by jí nechal dovládnout bez důvěry. Vaše reakce, pane předsedo, a možná bude to i měnit nějakou aktivitu hnutí SPOLU, které chce sbírat podpisy?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já jednak teda chci říci, že reakce pana Hamáčka by měla být taková, že by ve vládě dále být neměli, protože oni říkali, že až bude závěrečný audit a pokud dojde k tomu, že bude pan premiér ve střetu zájmů, že už ve vládě nebudou...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Mluvili o červené linii.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
...za červenou linii. Nebyl sám pan Hamáček, kdo to říkal, ze sociální demokracie. A teď k té vaší otázce. Já jsem přesvědčen, že je důležité, abychom se chovali tak, jak to cítíme. Pokud tato vláda v
Poslanecké sněmovně nemá dlouhodobě důvěru, tak by jí měla být vyjádřena nedůvěra, že bude vládnout a bude zároveň disponovat nedůvěrou, je nepříjemné, ale minimálně to snižuje její mandát v tom smyslu, že pokud se někdo chce chovat férově a korektně, tak nebude dělat žádné zásadní kroky, jako je například, jenom například říkám, odvolání šéfa BIS, odvolání ředitele Český televize, nebo výměna některých jiných, nebo jiná důležitá rozhodnutí, protože ta vláda nemá mandát, nemá důvěru. To znamená, měla by být udržovací, tak se to vždycky aspoň v kulturních, svobodných a demokratických zemích dělalo. To, že ji nechá pan prezident dovládnout, je jeho rozhodnutí. Já to považuju za lepší možnost, než tu, kdyby pan prezident jmenoval úřednickou vládu a jinými slovy jsem za to, co řekl, i docela rád, pokud by tomu tak bylo. Na druhé straně je tady ještě jedna věc, kterou je potřeba zdůraznit, a to je ta naše bezpečnost. A pokud by se ukázalo, že vláda bez důvěry a věci s tím spojené by mohly ohrozit tu naši podporu spojenci, tak to je věc, kterou je potřeba diskutovat. To říkám úplně narovinu. Pokud by to znamenalo, že bychom měli problém potom se spojenci a s tím, abychom byli, řekněme, v nějakém šiku těch demokratických zemí, které dneska fungují jako ten protipól Ruské federaci, tak to je věc, kterou určitě musíme diskutovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, stejná otázka, vaše reakce na to slova prezidenta, že by nechal dovládnout kabinet bez důvěry.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Jedna poznámka, vláda neodvolává ředitele České televize, to jenom...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Ale má na to docela vliv, ne?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Ne, nemá, od toho máme tu radu. Samozřejmě konstrukce nedůvěry vlády je v podstatě ústavně komfortnější než to, co tam probíhá u nás ve Sněmovně, když vystupují někteří opoziční politici a říkají, že bychom měli rozpustit Sněmovnu. To, že by se rozpouštěla Sněmovna v okamžiku, kdy je vláda s důvěrou, to ani v žádné své fantazii autor ústavy nepředpokládal. To by byla vláda, která by v podstatě do ní by nemohl zasáhnout ani prezident a vůbec nikdo. Když se chystala ústava, tak na tohle se určitě nepamatovalo. Nesouhlasím s tím, zase koncepčně, teď nejde o tuhle tu situaci. Přece nemůžete říkat, že jestliže je vláda demisi, což je v podstatě zase ústavně naprosto komfortní situace, že by neměla vůbec nic dělat? Takhle naše ústava postavená není. To znamená, jestliže je vláda, tak má veškeré kompetence, není to jenom v naší zemi, vemte si, že třeba...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Můžu jenom selský rozum.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, máme už poslední opravdu minutu, chtěla jsem dát prostor i panu Vondráčkovi. To, co říkal pan předseda, že by vláda, která bude, dovládne do voleb bez důvěry bez toho mandátu. Měla by činit zásadní politická rozhodnutí, například odvolávat šéfa BIS?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
To nemůžete nikdy vědět, co nastane, ty okolnosti prostě nemůžete, obecně s principem můžete souhlasit, ale nikdy nevíte, co přijde a jaká situace nastane. A ta země potřebuje vládu, ta země má v každém okamžiku vládu, ať s důvěrou či s nedůvěrou. Já to můžu zavřít tím, že v tuto chvíli vláda, kterou máme, má důvěru, protože nemám signály o tom, že by někdo vyvolával to hlasování o nedůvěře.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy to budete podporovat, pane předsedo, aby...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem říkal, pokud ta zahraniční politická situace bude taková, že ta podpora spojenců bude zaručena, tak to budeme podporovat. A jinak poslední věta k tomu, co říkal odvolaný ředitel školy, ještě pořád řediteluje, ale nedovedu si představit, že by vyměnil půlku učitelského sboru, anebo řekl, že se do školy bude chodit v 9 hodin místo v 8.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, že končíme školskou analogií. Předseda
Senátu, pan Miloš Vystrčil. Děkuju, že jste byl mým hostem. Radek Vondráček, předseda Sněmovny. Děkuju vám, pane předsedo.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/:
Děkuju za pozvání. Na shledanou.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Děkuju za pozvání.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany