21. července 2020

Dočasná komise Senátu projednala návrh zákona o evidenci skutečných majitelů

(www.zdeneknytra.cz) V úterý 21. července 2020 projednala Dočasná komise Senátu k návrhům auditních zpráv vládní návrh zákona o evidenci skutečných majitelů.

„Byla to sice dlouhá, ale přínosná diskuse. Zúčastnili se jí na jedné straně náměstci ministryně spravedlnosti a ministryně financí, na druhé straně pan předseda Transparency International, Asociace svěřenských fondů a Rekonstrukce státu a pochopitelně senátoři.

Pro mne překvapivě se nám podařilo možná dojít k názoru, že sporný odstavec 4 paragrafu 5 zase až tak sporný být nemusí. To znamená, že se dá dohledat konečný majitel podniku, který je zároveň schovaný ve svěřenském fondu.

Na druhou stranu jsme objevili možná něco úplně jiného a to je problém, kdy se občan, který má reálnou pochybnost o legitimitě zápisu v tomto rejstříku, pak velice těžko domůže opravy nebo správného zápisu.

Návrh zákona je to v tuto chvíli v legislativním procesu, ještě o něm budeme určitě diskutovat. Tento zákon je velmi potřebný, ale pravděpodobně se bude muset ještě změnit,“ řekl po jednání předseda dočasné komise a 1. místopředseda senátorského klubu ODS Zdeněk Nytra.

Zdeněk Nytra

1. místopředseda senátorského klubu ODS
radní statutárního města