15. dubna 2018

Co týden dal, aneb jak se řídí iluze

(ECHO24.cz) Řídit stát jako firmu – heslo, které provází hnutí ANO a Andreje Babiše samotného. Z marketingového hlediska toto líbivé heslo možná stále funguje. Mnoho lidí získalo pocit, že když je Andrej Babiš úspěšný v podnikání a dobře řídí vlastní firmu, dokáže to samé i se státem, pokud bude mít šanci ho spravovat. O tom, jak „úspěšně“ Andrej Babiš vybudoval vlastní firmu bylo už řečeno a natočeno mnoho. Myslím, že lidé, kteří své jmění vybudovali bez dotací a bez nepřátelských převzetí asi skřípou zuby, ale to nechme stranou. Nechme stranou i fakt, že celý politický úspěch pana Babiše je vlastně založen na iluzi. Pojďme se podívat, jak vlastně ten stát řídí.

 
Vyjednávat vládu, jako řídit firmu
 
K dnešnímu dni uběhlo od voleb do Poslanecké sněmovny zhruba 180 dnů. Ani za téměř půl roku od voleb zde nemáme vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny. Nejprve nás pan Babiš ujišťoval, že s SPD vládnout nebude. Když mu ztroskotala jednání s ČSSD, tak najednou otočil a už byla vláda s KSČM a SPD jedinou možností, aby následně znovu otočil a začal znovu vyjednávat s ČSSD. Je vlastně jedno, jestli je to díky jeho šlendriánu, nebo kvůli tomu, že mu současný stav jednobarevné vlády s hlasovací podporou KSČM a SPD fakticky vyhovuje. Je to od něj podvod na vlastní voliče. Sliboval silnou vládu, jasné řízení, rozhodnost a um. A co od něj jeho voliči dostali? Iluzi, za kterou není nic, naprosté nic.
 
Řídit Prahu, jako řídit firmu
 
Hnutí ANO ovšem neselhává jen ve vyjednávání o nové vládě. Jak jejich řízení státu jako firmy v praxi vypadá si plnými doušky užíváme v Praze. Hnutí ANO bez programu a pouze na základě prodávaných iluzí v Praze v roce 2014 vyhrálo volby a sestavilo koalici spolu s ČSSD a Trojkoalicí (KDU-ČSL, STAN a Stranou zelených).
 
Proč iluzí? Hnutí ANO před volbami slibovalo lepší život v Praze. „Prostě ho zařídíme, prostě ho postavíme, prostě ty profíky přivedeme,“ říkalo. Nezařídili. Pravda je taková, že život v Praze je horší, než byl. Praha je nyní město uzavírek, spadlých a zanedbaných mostů, zavřených zastávek, děr a příkopů. Město ucpaných ulic, zhoršující se veřejné dopravy, drahých nájmů. Město, které v některých oblastech přestává fungovat a stagnuje. Paní primátorka Krnáčová se snaží vše svalit na koaliční vládnutí. Do koalice se Stranou zelených, která blokuje všechny a všechno ale hnutí ANO nikdo nenutil.
 
Navíc o řadě problémů se vědělo dávno dopředu. Třeba stanice metra Budějovická, která je nyní zavřená, protože doslova a do písmene padá na hlavu. O problémech se ví již dlouho, Praha 4 na to upozorňuje již několik let, navíc na starosti to má radní za ANO, pan Karel Grabien Procházka. Přesto se nic nezařídilo, jen odsouvalo až do žalostného stavu, ve kterém je celá pasáž nyní. A takhle „funguje“ správa města pod vedením ANO a jeho koaličních partnerů naprosto všude.
 
Řídit hnutí, jako řídit firmu
 
Výmluva na nemožnost spolupráce v jakékoli koalici je naprosto lichý argument. Koaliční vládnutí je fakt, se kterým se politik v normální demokratické zemi musí umět vyrovnat. Přesto tuto výmluvu používá Andrej Babiš i Adriana Krnáčová. V hnutí ANO, slovy jejich majitele a hlavního iluzionisty, přeci žádní politici nejsou, jen lidi, co makají. A tak se po čtyřech letech diví, že neudělali vůbec nic nového na žádné úrovni, v žádném městě ani ve státě. Nemakali, s nikým se na ničem nedohodli, nic zásadního neprosadili, jen se vezli a doslova pouze projídali nastavené rozpočty a provozní náklady. Žádná firma na světě by své vedení nepřežila, pokud by se podobalo tomu, jak ANO vede Prahu.
 
A třešnička na závěr? Paní primátorka minulý týden ohlásila svůj konec v politice. Prý je unavená a chce se věnovat rodině. Přitom ještě před měsícem říkala: „Já bych ráda pokračovala. Strašně mě baví pracovat pro Prahu“. To víte, když mrzutý šéf firmy zavelí, jdou všechna osobní přání a iluze stranou.
 
Tak pán Bůh s námi a zlé pryč.
 
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí
předsedkyně klubu zastupitelů za ODS při ZHMP