3. listopadu 2017

Chci být pojistka

(Hospodářské noviny) Šéf ODS Petr Fiala odmítá, že by jeho strana měla ulehčit hnutí ANO, aby sestavilo vládu. Chce přesvědčit ostatní, aby jej podpořili do čela Poslanecké sněmovny. Mocenský pakt Andreje Babiše s Milošem Zemanem by tak dostal aspoň jednu brzdu. Občanští demokraté se po volbách ocitli jako první v hledáčku Andreje Babiše. Pro šéfa vítězného hnutí ANO by spojení s ODS znamenalo nejsnazší variantu, pouze dvojčlennou koalici s většinovou podporou ve sněmovně. Jenže ODS pod vedením Petra Fialy se odmítla s Babišem o vládě bavit. S podporou prezidenta Miloše Zemana se ANO nyní pokouší sestavit menšinovou vládu. Petr Fiala stále tvrdí, že ODS ze svého odmítavého postoje neustoupí. Dělá si naděje, že nakonec přesvědčí menší strany, aby ho podpořily do funkce předsedy Poslanecké sněmovny. Příští týden chce veřejnost seznámit s tím, jak se ODS v lednových prezidentských volbách přičiní, aby Zeman napodruhé neuspěl.


Jak proběhla vaše středeční schůzka s Milošem Zemanem?

Rozhovor byl věcný, jídlo dobré, vyměnili jsme si postoje k aktuální situaci. Pan prezident nám řekl, co udělá on, tedy že bude jmenovat Andreje Babiše poprvé i podruhé, že po něm nechce, aby dopředu přinesl většinu. My jsme mu zopakovali, že považujeme za normální a nutné, aby ten, kdo má sestavovat vládu, měl nějakou představu, jak získat většinu ve sněmovně.

A nebavili jste se o tom, co se bude dít, až budou vyčerpány všechny tři pokusy o sestavení vlády? Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský naznačil, že by se pak mohly cyklicky opakovat.

Tak daleko jsme nešli. Všem říkám, že jsme 10 dní od voleb a neměli bychom dělat paniku. Na řadě je vítězné hnutí ANO. Prezident jasně signalizoval, kdo má sestavovat vládu, tak ať si to zkusí. Co mi na nynější situaci přijde neobvyklé a na co nesmíme zapomínat, je, že není samozřejmé, aby někdo, kdo nemá většinu a ani se o ni nesnaží, sestavoval vládu. To není běžné. Dřív tentýž prezident Zeman požadoval podpisy 101 poslanců a teď nic takového nechce.

Na to by vám Zeman jistě řekl, že jen blbec nemění názory.

Já vím. Ale nezvykejme si na to. Ústava předpokládá, že vláda získá většinu, ale on se o ni nikdo nesnaží. Pár dní po volbách nám jejich vítěz oznámí, že vznikne menšinová vláda, ve které budou sedět nějací odborníci, což je samo o sobě směšné, když to přece bude jasná vláda ANO. O důvod víc, proč chceme, abych se stal předsedou sněmovny. Jednak tím zajistíme fungování dolní komory parlamentu jinak než v režii ANO, jednak bychom mohli dělat něco se třetím pokusem o sestavování vlády.

Jak ale ta jednání mají vypadat? Vy jste rovnou řekli, že se s ANO bavit nebudete, podobně mluví i TOP 09, Starostové. To byste se s ANO ani nesešli?

My ne. Jasně jsme řekli před volbami, proč nepůjdeme vyjednávat s hnutím ANO o vládě. Zřetelně jsme vysvětlili, jaké k tomu máme důvody, a ty trvají. Když ale pozorně poslouchám další strany, u nich tak jasná situace není. Některé řekly, že s ANO spolupracovat nebudou, jiné to ale neřekly a prostor pro vyjednávání se otevírá.

Takže Babiš by měl aspoň zkusit jednat i s Tomiem Okamurou či komunisty?

Nesnaží se o to. Pomocí mocenského paktu Zeman–Babiš se tady vytvořila atmosféra, že to vlastně nepotřebujeme. Bude nějaká jednobarevná vláda a pak se uvidí.

Jednání o vládě se budou čím dál víc proplétat s kampaní před prezidentskou volbou. Neměla by ODS do této hry nějak vstoupit, nějak se pokusit ten pakt narušit?

My do té hry aktivně vstupujeme návrhem na post předsedy sněmovny, předložili jsme návrhy na předsedy sněmovních výborů včetně jmen. Že ale nebudeme podporovat vládu Andreje Babiše, je jasné. Tady se nedá udělat žádný obchod. Něco jsme slíbili voličům, dostali jsme silný mandát, ale ne tak silný, abychom sestavili vládu. Ať se o to pokusí hnutí ANO. Může získat, byť ne od nás, i podporu ve sněmovně. Oni toho ale nevyužívají.

A ta souvislost s prezidentskou volbou?

To je zjevně součást dohody. Sněmovna se bude ustavovat až poté, co uplyne termín pro podání kandidátek na prezidenta. Hnutí ANO řeklo, že nic dělat nebude. Takže to evidentně potvrzuje, že Zeman a Babiš spolu dělají mocenskou dohodu.

No právě, neměli byste to mocenské spojení nějak omezit, třeba nabídnout ANO určitou formu spolupráce, když nepodpoří Zemana?

Udělali jsme pokus, aby předseda sněmovny byl z opozice. To je srozumitelné, jasné. Já se ani nezlobím na nové strany, že hned neřekly, že to je skvělý nápad. Ještě s nimi budeme jednat. Ne všichni si uvědomili, že když budou postupovat jen podle výsledku voleb i při obsazování orgánů sněmovny, dávají tak Zemanovi s Babišem i třetí pokus na jmenování premiéra.

Jenže Andrej Babiš sází právě na to, že se nechová standardně. Je možné, že tu vznikne koalice ANO s Okamurou a komunisty. V takovém případě by koalice ANO s ODS vypadala pro řadu lidí mnohem důvěryhodněji.

Nejenže nemohu porušit slib voličům, já v tom ani nevidím smysl. Ani nemám pocit, že by to naši voliči chtěli. Důvody, proč to nejde, trvají. I před volbami jsem poctivě varoval, že tu můžeme mít jednobarevnou vládu Andreje Babiše za podpory Tomia Okamury nebo komunistů.

Jako předseda sněmovny byste měl roli jakési pojistky. Ke zvolení ale potřebujete nějakou dohodu také s piráty, Okamurou nebo komunisty.

My v tomto případě neděláme dohody, není to věc obchodu. Je to návrh, snažíme se vysvětlit, proč je výhodný pro všechny strany. Není to jednoduché, když ani nevíme, jaké bude uspořádání sněmovny, třeba zda bude pět místopředsedů, nebo čtyři. Situace se ale vyvíjí. Bianko šek, který Babiš dostal z Hradu, a razance, s níž vzniká menšinová vláda, to všechno může přesvědčit ostatní politické strany, že na našem návrhu je něco velmi rozumného.

Jenže jiné strany, včetně komunistů nebo ANO, se politickým dohodám nebrání. A Babiš je bytostně obchodník.

Takže říkáte, že strany mají postupovat čistě obchodní cestou?

Jen konstatujeme realitu.

Já zase konstatuji, že vyjednáváme, předkládáme seriózní argumenty a jsme přesvědčeni, že to povede k cíli. Tady nejde o tu funkci samotnou, ale o to, co ta funkce znamená pro fungování parlamentní demokracie. To je podstatné. Buď o tom ostatní strany přesvědčíme, nebo ne.

Zatím ale podle vás není namístě bít na poplach, že by se demokracie dostávala do ohrožení?

Když jsem komentoval volby, řekl jsem, že budeme svádět nový boj o základní hodnoty, jako je zahraničněpolitické směřování. Na tom se nic nemění. Jak hluboko ten boj půjde, to teprve uvidíme. Doufám, že síla parlamentní demokracie a společenského tlaku povede k tomu, že se nebudeme muset o základní směřování bát.

Co říkáte na návrh Miroslava Kalouska zablokovat novou sněmovnu obstrukcemi a tím oddálit jmenování Babiše premiérem?

Chápu logiku takového návrhu, ale nemyslím, že může k něčemu vést. Podle mě je lepší cesta, kterou jdeme my, tedy zvolit předsedu Poslanecké sněmovny. A bavme se i o tom, co je reálné. Jakkoliv všechny karty nemáme v ruce, zvolit předsedu z řad opozice je pořád reálné, dá se toho dosáhnout. Kalouskův návrh je mediálně vděčný, ale politicky nereálný.

Jak se ODS postaví k prezidentské volbě, když senátor Jaroslav Kubera kandidaturu vzdal?

My se vyjádříme v úterý 7. listopadu. Řekneme, jak budeme postupovat. Platí cíl, že Miloš Zeman nemá pokračovat ve funkci prezidenta. Tomu přizpůsobíme svoji taktiku. Výhrad k jeho výkonu funkce je celá řada, od rozdělování společnosti, vnášení kontroverzních témat až po rehabilitaci komunismu, tím myslím třeba vyznamenávání normalizačních ministrů.

Je to tak, že už víte, jak budete postupovat, nebo pořád vedete debatu?

Obojí. V podstatě to víme a současně vedeme debatu. Chceme opravdu přijít s řešením, které té situaci nějak napomůže. Ne aby si ODS za každou cenu udělala čárku, že k prezidentské volbě něco řekla.

Sdílí váš cíl, že nemá být zvolen Zeman, také Václav Klaus mladší?

Tento cíl sdílí celá strana. My v ODS nemáme žádné rozpory. Všechna klíčová rozhodnutí jsou v poslední době přijímána naprosto jednotně. Rozhodnutí, že nebudeme vyjednávat s hnutím ANO o vládě v žádné podobě, bylo přijato jednomyslně ve všech orgánech, v poslaneckém klubu, senátorském klubu, na výkonné radě. Neříkám, že to je v pravicové straně vždycky úplně obvyklé, ale v těchto případech to tak je, protože názor strany je naprosto jasný.

Václav Klaus mladší je ale nepochybně postava, která vzbuzuje nějaké emoce, poutá pozornost.

Když jsem před lety zval Václava Klause mladšího ke spolupráci, věděl jsem, že je výrazný, razantní v názorech, ambiciózní a že občas provokuje v médiích. Jsem rád, že jsme ho nominovali na šéfa školského výboru, a jsem rád, že poslanecký klub tu nominaci jednomyslně stvrdil. Já se těším z toho, že lidé jako Václav Klausmladší pracují v týmu a pracují na tom, aby ODS byla lepší. Máme různé osobnosti s rozdílnými osudy a také reakce lidí jsou rozdílné. Do jisté míry to odpovídá i mé představě o spojování sil na pravici. Různé osobnosti s různými důrazy se přece musí v těch klíčových věcech dát dohromady, vytvořit tým a jít za nějakými pravicovými cíli, nebo to špatně dopadne.

Když hovoříte o sjednocování pravicových sil, jak by jejich spolupráce měla vypadat a které strany zahrnujete do pravice?

Nebudu se nějak vymezovat nebo dělat silná gesta několik dní po volbách. Když se teď začneme o spolupráci bavit přes média tím způsobem, že ten nejsilnější bude vykřikovat, jak se máme všichni spojit, tak to nebude působit důvěryhodně. Pojďme se bavit o konkrétních krocích. Teď bude v Poslanecké sněmovně spousta příležitostí. Pokud to dokážeme, máme první krok k nějaké užší spolupráci. Jako politolog bych samozřejmě mohl pravici nějak definovat a možná by mi z toho někdo vypadl. Čistě účelově ale říkám, že pro mě jsou momentálně v tom pravicovém bloku strany od středu doprava. Takže ODS, STAN, lidovci, TOP 09. A nesmím zapomenout na naši spolupráci se soukromníky, která vážně funguje.

Zmínil jste spolupráci se soukromníky, jejichž výraznou postavou je podnikatel a senátor Ivo Valenta. Ten má podíl v Parlamentních listech, což je velmi nestandardní médium, které někdy šíří proruskou propagandu. Neměl byste se vůči tomu nějak vymezit?

Rozlišme několik věcí. Spolupracujeme se Stranou soukromníků. Pokud vím, tak senátor Valenta ani není jejím členem.

Promiňte, ale díky Valentovi soukromníci fungují. A Parlamentní listy nejsou médiem s nějakým zanedbatelným vlivem. Vy jste proti Zemanovi, prosazujete euroatlantickou orientaci. Nemáte s tím vnitřní problém?

Nemám. Já opravdu nevím, nakolik má pan Valenta Parlamentní listy jako nástroj podnikání, nakolik je ovlivňuje. Nevím to a upřímně řečeno to neřeším. Ani nechápu, proč bych s ním o tom měl mluvit. Mě zajímají politické názory, program Strany soukromníků. Viděl jsem, jak byli v ulicích, byli aktivní ve všech krajích, jak tomu věří, jak se cítí ohroženi jako živnostníci. Peníze pana Valenty tam nehrají žádnou roli. My s nimi máme velkou programovou shodu a moje zkušenost s nimi je opravdu velmi pozitivní.

(Autor: Luboš Kreč)

Petr Fiala

předseda ODS