11. ledna 2017

Co ukázala diskuze o střetu zájmů

(www.ods.cz) Diskuze o střetu zájmů v Poslanecké sněmovně ukazuje několik věcí:

1. Zákon nepochybně zasahuje Andreje Babiše na citlivém místě. U žádného jiného zákona nevystupovalo tolik poslanců ANO a nebyli tak aktivní jako dnes. To je jasný signál. Řeči o tom, jak to A. Babišovi vlastně nevadí, jsou jen řeči.

2. Hnutí ANO se snaží zatemnit pravou podobu zákona - nejde o zákaz vlastnit majetek, ale o zákaz získávat pro své firmy veřejné dotace, zakázky a pobídky. A o to jde. Ne o majetek Andreje Babiše, ale o to, aby si jako „veřejný“ ministr nemohl pro své soukromé podnikání přihrávat výhody a veřejné peníze.

3. Poslanci ANO si náramně rozumí s komunisty, někteří se k tomu ve své řeči přímo hlásí. Tuto mentální koalici mějme na paměti.

4. Prý se tu čtvrtstoletí jen kradlo, předtím tu byl zřejmě ráj (komunistický). V logice této úvahy, opakované několikrát poslanci ANO, se nabízí otázka, zda nám tím chtějí říci, že Andrej Babiš právě tímto způsobem přišel ke svému majetku? Že ho ukradl v „divoké“ privatizaci? To by bylo od poslanců ANO zajímavé sdělení.

5. ČSSD a KDU-ČSL udělaly z A. Babiše ministra financí, přes jeho střet zájmů. Najednou se, skoro na konci volebního období, probudily a chtějí s tím něco dělat, i když samozřejmě s Babišem dále ve vládě. Důvěryhodné to moc není. To ale neznamená, že to nakonec není správné. Lépe pozdě, než později nebo dokonce nikdy.
Proto jsme znovu zákon o střetu zájmů podpořili.
Petr Fiala

předseda strany