10. března 2016

Proč premiér Sobotka mlčí ke kauze Čapí hnízdo?

Premiér Sobotka by se měl konečně postavit čelem ke kauze „Čapí hnízdo", která se týká jeho vicepremiéra Andreje Babiše.

Od Andreje Babiše - vzhledem k jeho navzájem si protiřečícím výrokům v této kauze - vysvětlení už ani nečekám. Premiér má povinnost jednat. Ve standardních poměrech je totiž těžko představitelné, aby premiér mlčel k takto závažné kauze. Musí se postavit k situaci, kdy existuje podezření, že si současný vicepremiér postavil své víkendové sídlo z dotací, které měly sloužit malým podnikatelům.

Vysvětlením premiérova mlčení snad může být jen to, že se celá kauza Čapího hnízda dotýká i současného náměstka ministra průmyslu a hospodářství, člena ČSSD Tomáše Novotného, který v roce 2011 rozhodl o odpuštění milionové pokuty pro tehdejší majitele Čapího hnízda. Pan premiér se kauzou Čapího hnízda, kde je podezření na dotační podvod a kde ministr financí veřejně říká nepravdy, nemůže promlčet. Jinak se ukazují všechny jeho proklamace o boji proti klientelismu a korupci jako prázdné fráze.

prof. Petr Fiala

předseda strany