26. února 2014

Řešení otázky státního dluhu očima Miloše Zemana

Pan prezident Zeman s uspokojením konstatoval, že jeho roční fundraisingové aktivity ve prospěch splátky státního dluhu České republiky přinesly zisk přes 1 milion korun.

To je samozřejmě záslužné. Státní dluh totiž narůstá tempem 1 milion korun za 5 minut. Pan prezident Zeman je muž, který v minulosti mnohokrát prokázal svoji schopnost racionálního pohledu. Je tedy jasné, že svým fondem ve skutečnosti neřeší státní zadlužení, ale využívá ho jako marketingový prostředek.

Těžko mu to vyčítat. Zaráží mě ale metody, kterými se pan prezident snaží přimět soukromé společnosti, aby do jeho fondu přispěly. Tvrdí, že státní dluh je nás všech, nikoli jen dolních deseti milionů. To je prý důvod k tomu, aby byli podnikatelé nějakým mírným donucovacím prostředkem přinuceni k tomu, aby ve prospěch eráru pustili chlup.

Pan prezident zřejmě přehlédl skutečnost, že podnikatelé na provoz státu přispívají průběžně a velmi mnoho. To, že stát nedokáže udržet svůj rozpočet vyrovnaný, to je problém státu (a mimo jiné i pana prezidenta), nikoli podnikatelů.

Ing. Stanislav Blaha

člen výkonné rady