3. prosince 2020

Interpelace na premiéra ve věci věznice se rekonstruuje maximálně v titulcích médií

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Stanislava Blahy na premiéra Andreje Babiše ve věci věznice se rekonstruuje maximálně v titulcích médií.

Stanislav Blaha:

Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane premiére, opakovaně se tady na plénu setkáváme s vašimi výkřiky o tom, že bych vám měl poděkovat za věznici, že ji opravujete, dáváte do pořádku a já nevím co všechno. Jsem starosta města, ve kterém tato bývalá komunistická věznice stojí, každý rok ji několikrát navštěvuji a osobně jsem mluvil s mnoha lidmi, kteří zažili hrůzy, které se děly za jejími zdmi. A propadám se hanbou, když vás poslouchám.

Tak za prvé, s věznicí se neděje nic. Po vichřici v létě 2019 jste trochu polepili střechu, aby do budovy neteklo, to jsou běžné udržovací práce, které jste navíc jako vlastník kulturní památky povinni dělat ze zákona. A to je vše. Žádné ohlášení stavebnímu úřadu ani územní souhlas, žádné koordinované stanovisko odboru stavebního úřadu neexistuje. Takže než se tady příště budete ohánět běžící rekonstrukcí, zjistěte si, prosím, fakta, která my v Hradišti máme dennodenně na očích.

Za druhé, za co přesně vám mám děkovat? Za to, že jste nám věznici odmítli prodat, když jsme ji jako město chtěli koupit a začít ji dávat do pořádku, protože už jsme se na to nemohli dívat? Věznice je, byla a podle všeho i bude majetkem státu.

Za třetí, a to je hlavní, pojďme si nalít čistého vína. Předložte nám, prosím, harmonogram opravy věznice, kdy se bude co opravovat, jak vypadá projekt, kdo nás o postupu bude informovat. Rádi bychom totiž jako město začali upravovat prostor před věznicí, abychom tak udělali důstojnou nástupní bránu k této kulturní památce. A bohužel jsme zahnáni do kouta, protože i přes podepsané memorandum se k nám žádné informace nedostávají a rekonstrukce běží tak maximálně v titulcích novin. Pravda je taková, že bývalá komunistická věznice nám v Hradišti prostě padá na hlavu.

Předseda vlády ČR Andrej Babiš:

Děkuji za slovo. Znovu to zopakuji. Kdyby nebylo mě, v životě s tou věznicí se nic nestane. A vy jste tady opakovaně lhal. To je neuvěřitelné. Vždyť město bylo vlastníkem té věznice. Proč jste si ji nenechali? Proč jste ji předali soudu? A paní předsedkyně okresního soudu, půl roku jsme s ní jednali než konečně souhlasila. Takže díky mně jako ministru financí, který je urputný, se ta věznice realizuje. A v září 2016, když jsem byl ministr financí, jsme podepsali memorandum.

A vy tady normálně neuvěřitelně neříkáte pravdu a já to i určitě i paní ........... (?) dokáže, že vás opakovaně vyzývala, abyste jako město přispěli na investici a provoz. Opakovaně jste to odmítli. Opakovaně.

V roce 2013 Uherské Hradiště dostalo ze státního rozpočtu /to bylo za vašich časů/ 115 miliónů a v roce 2019, za našich časů, už to bylo 132 a opakovaně jste se rekonstrukce odmítli účastnit jako město. Ani korunu jste nechtěli dát. Ani na provoz, nic zkrátka.

Takže já jako žasnu, jak si vůbec dovolujete tady tohle říkat. Jo? My jsme s tím strávili X času, já jsem tam byl opakovaně, vy o tom stále mluvíte, jak ten váš senátor bývalý, Valenta, nic jste s tím neudělali, ano, a můžu znovu zopakovat, kdyby nebylo mě, tak v života se s tím nic nestane.

A to, že tam bude muzeum totality, ano, můžou všichni poděkovat hlavně Babišovi, který to prosadil, stejně jako Císařské lázně a další věci. Můžu vám dát celý seznam.

Takže v roce 2016, po půlroce, co jsme jednali, město, kraj, nikdo nechtěl, ani to nechtěli dát, no, takže je 2017 uzavřena dohoda mezi Ministerstvem kultury a Zlínským krajem a městem Uherské Hradiště o rozsahu a prostor pro vybudování muzea totality. 

Bude tam sedět okresní soud, státní zastupitelství a celý proces je v plném proudu. V tomhle roce bylo z věznice vyvezeno 133 tun odpadu a sutě, budova byla kompletně stavebně technicky zaměřena, aktuální probíhají dva povinné průzkumy, a to stavebně technický a stavebně historický, takže je to samozřejmě komplikovaná stavba, je to historická stavba. Následně nás čeká dokumentace pro územní rozhodnutí, stavební povolení, dokumentace pro provedení stavby a samotná rekonstrukce. Takže všechny tyhle průzkumy budou trvat, bohužel, je tam památkový ústav, takže vůbec nevím, o čem mluvíte. Vy byste měl být rád, že to stát pro vás dělá. Kdybychom do toho nebyli vstoupili, tak je to stále stejné, jak to bylo. Nic jste s tím neudělali a bylo to vlastnictví města a nechcete na tom participovat, takže já vůbec nechápu, co tady povídáte. Ministerstvo financí v roce 2019 schválilo investiční záměr na rekonstrukci areálu věznice, na realizaci přípravných prací bylo ze státního rozpočtu vyčleněno 90 mil. a celková částka na rekonstrukci je 436 mil. Tak právě proto máte být rád, pane primátore, že stát to za vás udělal. Vy jste neudělali vůbec nic a bylo to ve vašem vlastnictví. Teď říkáte, že to chcete? Však jste s tím nic neudělali, my jsme to udělali. Vy si stále stěžujete, já bych od vás čekal děkovný dopis na paní Arajmu a na mě, kteří jsme byli na počátku této záležitosti. Ano, čekali jsme na Ministerstvo kultury, než se všichni domluvili, kultura, okresní soud, státní zastupitelství. Takže toto všechno se dá absolutně zdokumentovat, takže vůbec nechápu, o čem tady mluvíte, když říkáte, že něco. Měli jste to, neudělali jste nic. A teď, když to děláme my, nechcete přispět ani korunou. A to je všechno. Takže proto to poděkování s paní Arajmu od vás očekáváme.

Stanislav Blaha:

Pane premiére, vaším problémem je, že vám ti vaši píáristé odpovědi zpracovávají před tím, než zazní otázky. Věznice, znovu opakuji, je státu, tudíž je to záležitost státu jako vlastníka. To, že jsme ji historicky vlastnili, to je pravda, ale vyšli jsme vstříc opět státu, který zde chtěl vybudovat justiční palác. To byste měl jako premiér vědět. A to, že jsme podepsali memorandum, abychom tu věc odblokovali a že jsme si rozdělili úkoly, kdo co bude investovat a že investice města do majetku státu je ze zákona problematická věc, to byste měl vědět taky. Já po vás chci, abyste mi předložil harmonogram, kdy co bude provedeno, protože když se tady vymlouváte na své koaliční partnery, že něco zdržela kultura, tak jste zapomněl říct, že celá záležitost ležela bez hnutí rok na financích a hledalo se řešení, jak stát vůbec tu investici může v rámci dvou volebních období naplánovat do státního rozpočtu. Takže tady nemlžte, říkejte pravdu a, prosím vás, předložte mi jasný harmonogram, kdy dojdeme k cíli.

Předseda vlády ČR Andrej Babiš:

Pane kolego, s vámi je to marné. Platí, co jsem řekl minule. Takže ještě jednou, věznice byla v majetku města. Já jsem ji navštívil a viděl jsem tu hrůzu, tu historii, tři roky byla ve vlastnictví vašeho města a nic jste neudělali. Potom to prošlo na soud, půl roku jsme za to bojovali, protože jsem řekl, že to musíme dát do pořádku. Vy jste neudělali nic, takže vy tady jenom lžete, to je úplně neuvěřitelné. A já vám nebudu nic předkládat, já nejsem váš podřízený. Vy buďte rád, že to děláme. Vy na tom neparticipujete ničím, nevěnoval jste tomu ani žádný čas, jenom tady děláte nějakou politiku. Já jsem tomu s paní Araimu věnoval plno energie. A žádní píáristé mi nedělají žádné podklady, tento podklad je od ředitelky ÚZSVM - Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, takže nevím, o čem mluvíte. To se dá všechno zdokladovat a vy si tady vlastně jenom děláte nějakou publicitu, přitom jste dělali všechno pro to, aby to nebylo. Tři čtvrtě roku jsme vás přesvědčovali, nic jste pro to neudělal a nepřispěl jste na to ani korunou a to je všechno. A kdyby nebylo nás, tak to vůbec není a máte to tam na celý život.

Stanislav Blaha

poslanec PČR
člen výkonné rady
starosta města
předseda regionálního sdružení