21. října 2017

Děkuji voličům za podporu

(Deník) Poslanecký mandát hned při své první kandidatuře do Poslanecké sněmovny získal lídr Občanské demokratické strany ve Zlínském kraji a také starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha. „Už sedmačtyřicet let, tedy od svého narození, žije v Uherském Hradišti, kde v současnosti vychovává se svojí ženou tři děti. Do politiky nejprve nahlédl v roce 1998 jako předseda místní komise v Mařatice, Východ. V ten samý rok se stal členem ODS. V roce 2002 už úspěšně kandidoval v komunitních volbách a stal se zastupitelem a radním v Uherském Hradišti. Od roku 2006 po dvě volební období do roku 2014 byl místostarostou města, aby se po komunitních volbách roku 2014 stal starostou Uherského Hradiště. Od roku 2008 je také zastupitelem Zlínského kraje a v sobotu 21. října 2017 se stal poslancem České republiky.


Vaše bezprostřední pocity ze zisku křesla v poslanecké sněmovně?

Pocity jsou smíšené. Šel jsem do čela kandidátky, aby ODS získala ve Zlínském kraji znovu poslance, což se jednoznačně podařilo a z tohoto pohledu výsledky považuji za úspěch. Na druhou stranu je třeba podívat se na to, jak dopadly volby, v nichž uspěly populistické strany. Z toho mi do skoku není. Ale samozřejmě jsem rád a děkuji voličům za podporu. Vyšlo to, cíl je splněn, no a jde se pracovat dál.

V celostátním měřítku byla ODS druhá, jak hodnotíte její výsledek v porovnání třeba s výsledkem ODS ve Zlínském kraji, kde měla o něco slabší podporu?

Vždy jsem tvrdil, že Zlínský kraj je nesmírně složitý. Máme u nás silné lidovce, mají zde silné zázemí i Starostové a nezávislí. To jsou faktory, které nejsou nikde jinde v republice. ODS proto ve Zlínském kraji získává menší počet hlasů, ale rozhodně to nebyl tentokrát propadák. Ustáli jsme si své a když se podíváme na to, jak jsme dopadli v krajských volbách a v dnešních volbách, mohu být spokojen.

A co říkáte na preferenční hlasy, kterých jste za ODS získal ve Zlínském kraji nejvíce?

Já jsem se setkával často s otázkami, zdali mě mají lidé kroužkovat, když jsem jednička na kandidátce. Z toho jsem měl trochu obavy. Vysvětlování, že je třeba kroužkovat i kandidáty na prvních příčkách, není navíc jednoduché. Byl jsem zvědavý, jak to dopadne.

Už dříve jste zmiňoval, že i když se dostanete do Poslanecké sněmovny, zůstanete starostou Uherského Hradiště. To stále platí?

Nechci město zatěžovat otřesy a mým záměrem je opravdu dovést Hradiště do komunálních voleb v pozici starosty. V průběhu roku si tak budu moci vyzkoušet, jestli je souběh mých funkcí možný a podle toho se budu dále rozhodovat. Jednoznačně chci zůstat starostou města do příštích komunálních voleb.

Ty tedy budou už příští rok. Budete v nich znovu usilovat o post starosty Hradiště?

To záleží na mnoha faktorech. V rámci místního sdružení ODS zvolíme vhodnou strategii pro komunální volby a výsledech těchto jednání sdělíme, jakmile to bude potřeba.

Kdyby nastala varianty, že by kandidoval na starostu Hradiště někdo jiný. Máte ve straně favorita na tento post?

Tipy mám, protože si myslím, že by bylo špatně, kdybych odcházel z nějaké pozice a nedokázal bych ukázat na svého nástupce. Všechno si však zatím nechám pro sebe.

A poslední otázka. Jak budou vypadat oslavy?

Přiznám se, že vůbec nevím. V závěrečné fázi kampaně jsem se vůbec o jejich podobou nezajímal a nechal vše na spolupracovnících. Nicméně jsme v kraji vína, máme to kousek do Galerie slováckých vín, takže se to nějak určitě vyvine.

(Autor: Vojtěch Trubačík)
 

Stanislav Blaha

lídr kandidátky ODS ve Zlínském kraji
krajský zastupitel
starosta
předseda regionálního sdružení