Ing. Petr Velička

Povolání: autorizovaný architekt, místopředseda České komory architektů, radní města
*1976

Politická příslušnost: ODS

Životopis

Narodil se v roce 1976, je ženatý má dceru a syna.

Po absolutoriu Gymnázia Tišnov 1990 -1994 vystudoval krajinářskou architekturu na Mendelu v Brně roku 2000. V roce 2006 úspěšně složil zkoušky k autorizaci v oboru krajinářská architektura. V současnosti je již autorizován také v oborech architektura a územní plánování. Se svou ženou Markétou založili v roce 2004 ateliér M&P architekti – krajinářská architektura. Během 19 let byli několikrát oceněni v architektonických soutěžích a jsou nositeli několika ocenění i za realizované stavby a osvětovou činnost. Park 4Dvory v Českých Budějovicích získal několik ocenění a reprezentoval ČR na mezinárodních výstavách. Obnova náměstí ve Stříbře byla mezi pěti díly z ČR nominovanými na Evropskou cenu Piranesi Award 2015 a získala i nominaci na Českou cenu za architekturu 2019. V roce 2021 byl jejich ateliér vybrán do TOP 100 architect v ČR.  Autorsky se podílel na několika dokumentárních filmech ČT, např. Bermudský poetický trojúhelník nad Vysočinou, který získal 1. místo na Evropském filmovém festivalu o umění Arts & film 2014 a 1. místo v ceně kraje Vysočina za kulturní počin 2014. V letech 2007 – 2010 byl členem i místopředsedou dozorčí rady České Komory Architektů. V letech 2015 – 2021 byl členem i místopředsedou představenstva ČKA.  S kolegy dne 27. 2. 2017 vydali Manifest Krajinářské architektury.

V letech 2018 - 2022 byl zastupitelem Velkého Meziříčí a také radním města.

Na začátku roku 2022 začal vyučovat na Mendelu v Brně v rámci ústavu Krajinářské architektury v Brně.

Stále vede praxi architekta v rámci vlastního ateliéru M&P architekti – krajinářská architektura ve Velkém Meziříčí.