11. prosince 2013

Levice omezila kontrolní pravomoci výborů zastupitelstva

Nové Zásady kontrolní činnosti výborů Zastupitelstva Kraje Vysočina, které dnes schválili společně zastupitelé vládnoucí ČSSD a KSČM, skutečné kontrole brání. Mohou být také v rozporu se zákonem o krajích. Po včerejším jednání krajského zastupitelstva to uvedl předseda klubu zastupitelů ODS Ota Benc.

Zjednodušeně řečeno nové zásady říkají, že o tom, čím se bude kontrolní a finanční výbor krajského zastupitelstva zabývat, rozhoduje vždy pouze zastupitelstvo. "To je velký posun oproti dosavadní praxi, kdy výbory také samy rozhodovaly o své kontrolní činnosti. Znamená to, že ze skutečného svébytného kontrolního orgánu se výbory staly pouze jakousi úderkou či nástrojem zastupitelstva, přesněji řečeno koalice ČSSD-KSČM," vysvětlil nejdůležitější námitku ODS Ota Benc.

Levicoví zastupitelé ale protinávrhy ODS odmítli a nové zásady schválili. "Vzhledem k tomu, že považujeme omezení kontrolní činnosti výborů nejen za nedemokratické, ale svým způsobem i protizákonné, chceme požádat o právní rozklad ministerstvo vnitra," uzavřel Benc.

Bližší informace:

Ota Benc
předseda Klubu krajských zastupitelů ODS Vysočina
tel. 774 115 270
ota.benc@gmail.com 

Štítky:
tisková zpráva