20. února 2013

Tisková zpráva klubu krajských zastupitelů ODS

Jednání Zastupitelstva Kraje Vysočina dne 19. 2. 2013

Předseda klubu krajských zastupitelů ODS Ota Benc předkládá kontrolnímu výboru krajského zastupitelstva k projednání stavbu kruhové křižovatky v obci Bransouze.

Kruhová křižovatka, jejíž smysl a účelnost veřejně zpochybnil i expert dopravní policie, je stavbou v obci s 250 obyvateli, jejíž starostkou byla dnešní krajská radní.

Klub zastupitelů ODS dále pokládá náměstku hejtmana Liboru Jouklovi takto veřejně dotazy, na které se zastupitelé nedočkali řádných odpovědí na jednání ZK:

  1. Jaké důvody měl kraj k postavení kruhové křižovatky v Bransouzích?
  2. Z jakého koncepčního materiálu při stavbě této křižovatky kraj vycházel?
  3. Jaké pozitivní dopady mělo vybudování této křižovatky na dopravu na významné části kraje?

Klub krajských zastupitelů ODS dále vyjadřuje pochybnosti nad řádným průběhem výběrového řízení na obsazení pozice výrobního náměstka Krajské správy a údržby silnic Vysočiny. Podmínky výběrového řízení nejsou nastaveny úplně jasně a jednoznačně. Klub krajských zastupitelů ODS dále upozorňuje, že ředitelem a obchodním náměstkem KSÚSV jsou členové ČSSD a  další vedoucí pozice jsou obsazovány členy a příznivci ČSSD. Obáváme se, že chystané výběrové řízení je opět „šito na míru“ předem vybrané osobě.

Předseda klubuOta Benctaké předloží podnět kontrolnímu výboru, aby se zabýval postupy při odstraňování pochybení, které byly zjištěny v rámci veřejnosprávní kontroly v Krajské správě a údržbě silnic v roce 2012. Bylo zjištěno celkem 36 závad - rozdělování zakázek pod finanční limit zákona o VZ, porušení směrnic o oběhu účetních dokladů, porušení pokynů k zadávání zakázek, porušení zásad hospodárného nakládání s veřejnými prostředky, neúčelné a nehospodárné nakládání s veřejnými prostředky a další pochybení.

Mgr. Ota Benc
předseda klubu zastupitelů ODS
telefon: +420 774 115 270
e-mail: ota.benc@centrum.cz

Pořad Na rovinu v ČRo Region, Vysočina 21.2.2013.
Poslechněte si zde