24. ledna 2013

Předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR odeslala k rukám předsedy Nobelova výboru nominaci sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová navrhuje sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru letos již potřetí v řadě.

 
„Důvodem této opakované žádosti není pouze mé osobní přesvědčení, ale především vytrvalá iniciativa a neustále se zvyšující počet žádostí studentů z celé České republiky. Jejich aktivita svědčí o hlubokém zájmu mladé generace o hrdiny i oběti 2. světové války, o upřímném úsilí dát najevo, že si váží skutečných autentických hrdinů, nezapomínají na jejich činy a nechají se jimi inspirovat,“ uvádí v průvodním dopise M. Němcová. Opírá se především o petici na podporu nominace Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru, kterou organizují studenti Gymnázia Open Gate z Říčan u Prahy a pod kterou je v tuto chvíli už více než 8 500 podpisů.
 
Nicholas Winton v roce 1939 zachránil před nacisty 669 židovských dětí z tehdejšího Československa tím, že zorganizoval jejich odjezd do Anglie a následné umístění do tamních rodin. O svém činu nemluvil, veřejně známým se stal až koncem osmdesátých let poté, co jeho žena náhodou při úklidu půdy našla knihu se seznam dětí. Ve spolupráci s historiky pak bylo zorganizováno setkání „Wintonových dětí“ v pořadu BBC That’s life, které bylo překvapením i pro samotného Nicholase Wintona.
 
Miroslava Němcová dlouhodobě zaštiťuje a osobně podporuje šíření odkazu Nicholase Wintona mimo jiné i prostřednictvím projektu Nickyho rodina do škol, který navazuje na jeden z dokumentárních filmů Mateje Mináče o Nicholasovi Wintonovi.
 
Odkazy na další zdroje:
http://www.nicholas-winton.blogspot.cz – letošní iniciativa studentů Open Gate
http://www.wintonfilm.com – filmy o Nicholasovi Wintonovi, vzdělávací projekt Nickyho rodina
 
 
 
Miroslava Němcová

předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR
místopředsedkyně strany

Štítky:
tisková zpráva