7. března 2024

Události, komentáře: Nebyla jiná možnost, říká k přerušení jednání s Ficovou vládou předseda Senátu Miloš Vystrčil

(ČT 24) „Vzhledem k chování pana premiéra Fica nebylo vyhnutí,“ říká k postoji české vlády vůči slovenskému kabinetu předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Domnívá se, že kabinet nemohl legitimizovat výroky a chování slovenského premiéra Roberta Fica. Věří však, že se nadstandardní vztahy obou zemí budou nadále rozvíjet.

Celou debatu s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT24.

„Mrzí mě to, je to škoda, ale jinou možnost naše vláda neměla,“ myslí si o kroku kabinetu stranického kolegy Petra Fialy Miloš Vystrčil. Poukázal na setkání premiérů zemí Visegrádské čtyřky z konce února, kdy bylo podle něj evidentní, že dvojice Fiala–Tusk a Fico–Orbán mají jiné názory.

Roztržku v česko-slovenských vztazích vyvolal zejména odlišný postoj Prahy a Bratislavy k podpoře Ukrajiny. Zatímco Česko napadenou zemi podporuje i vojensky, Slovensko poskytovat materiál z armádních zásob nehodlá a ministr zahraničí Juraj Blanár se sešel s ruským protějškem Sergejem Lavrovem. I proto premiér Fiala po středečním jednání vlády oznámil, že se česko-slovenské mezivládní konzultace v příštích týdnech či měsících neuskuteční, jeho kabinet to nepovažuje za vhodné.

„Bylo jasné, v čem se liší, a pokud následně pan premiér Fico povolí nebo schválí svému ministrovi zahraničních věcí, aby se setkal se Sergejem Lavrovem (…), tak tím neumožní neudělat české vládě nic jiného, než přerušit jednání a na vládní úrovni ta jednání pohřbít,“ říká Vystrčil. Fico je podle něj tak zkušeným politikem, že věděl, co dělá.

Předseda Senátu má za to, že krok Fica byla promyšlená akce. „Nemohla jinak skončit, pokud bychom si měli zachovat svoji hodnotovou orientaci a čest,“ pokračoval Miloš Vystrčil.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR