26. února 2024

Události, komentáře ČT24: Ekonomická a vojenská podpora Ukrajiny je nezbytná

(ČT24) Ekonomická a vojenská podpora Ukrajiny je nezbytná, shodli se v pořadu ČT Události, komentáře předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). Havlíček si ale stojí za tím, že by se mělo připravovat i na možnost, že bude Ukrajina nucena kvůli chybějícím zdrojům přistoupit na ústupky. Pomalé dodávky munice Ukrajině od Evropské unie mohou podle Vystrčila souviset s ambicí některých unijních politiků vyrábět tyto systémy v evropských zemích a posilovat tím svou ekonomiku.

Celou debatu s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT24.

Francie v pondělí hostila summit o podpoře Ukrajiny, jehož velkým tématem byla i potřeba urychleně nakoupit, vyrobit nebo jinak pro Ukrajinu sehnat zbraně a především munici pro dělostřelectvo. Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj na summitu řekl, že jeho země zatím obdržela pouze 30 procent z milionu kusů dělostřelecké munice, které jí loni slíbila Evropská unie. Česká republika navrhla iniciativu na nákup munice pro Ukrajinu ve třetích zemích, na které chce podle premiéra Petra Fialy (ODS) participovat až patnáct států.

Důvodů, proč Evropa vyzbrojuje tak pomalu, je podle Vystrčila nejspíše více. Jedním z nich prý je, že se musí shodnout všechny státy, což není úplně jednoduché a hledání konsensu proces zpomaluje. „Další možností je, že je tady snaha některých zemí, aby munice byla zejména z Evropy, od výrobců z EU,“ podotkl předseda Senátu Miloš Vystrčil. Jako třetí možný důvod pomalé podpory vidí jistou únavu z dlouhé války. „Myslím si, že je nutné, abychom byli akceschopnější,“ shrnul Vystrčil.

„Při každém rozhodování hraje roli i to, co to bude znamenat pro nás,“ podotkl Miloš Vystrčil. Velký problém je podle něj snaha některých vyvolat dojem, že bude dobré, když nebudeme dělat nic. „V daný okamžik to tak možná může být, ale z dlouhodobého hlediska to je nesmírně nebezpečné.“

Shoda na podpoře Ukrajiny

Vystrčil připomněl, že agresorem ve válce je Rusko, zatímco Ukrajina odráží pokus zmocnit se jejího území. „Pokud v nějakém okamžiku přestaneme podporovat někoho, kdo byl takto postižen, nemůžeme očekávat, že bude někdo brát vážně, že hájíme nějaké hodnoty a mezinárodní právo,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil. Připomněl slova ruského vládce Vladimira Putina z 1. ledna 2024, že největším nepřítelem Ruska není Ukrajina, ale právě Západ včetně Česka.

Vystrčil reagoval slovy, že dle jeho názoru nad tím, jak válku ukončit a přimět Rusko zastavit své snahy o dobytí území souseda, si lámou hlavu ti nejlepší světoví experti. Podotkl ale, že s takovými plány nebudou vystupovat v televizi a nebudou o nich předem informovat.

Projev Roberta Fica

Vystrčil si není jistý, zda Fico svým slovům skutečně věří, nebo je jen říkal pro své slovenské voliče. Prohlásil ale, že Fico podle něj přesně váží to, co a kdy řekne, aby to mělo co největší účinek. 

Vystrčil také shodně odmítli Ficovu zmínku o údajných plánech na nasazení vojáků NATO na Ukrajině. „Nic jsem o takovém plánování neslyšel,“ řekl Vystrčil. Podle něj se na žádném z jednání, kterých se účastnil, s takovou věcí nepočítalo. „Nevím, jak na to Robert Fico přišel,“ dodal Miloš Vystrčil. Nepřichází to v úvahu, pokud Rusko nezaútočí na některou členskou zemi NATO.