26. ledna 2024

Horní komora si jako každoročně připomněla Den památky obětí holocaustu

V historických prostorách Valdštejnského paláce, sídle českého Senátu, se dnes už podevatenácté uskutečnilo vzpomínkové setkání při příležitosti „Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti“. Akce se konala pod záštitou předsedy horní parlamentní komory Miloše Vystrčila a ve spolupráci s Federací židovských obcí v České republice a Nadačním fondem obětem holocaustu. Setkání se zúčastnil také premiér Petr Fiala.

„Scházíme se zde proto, abychom vzpomínali a projevili úctu obětem. To stále platí, ale zároveň přibývá a sílí také druhý důvod, proč se scházíme a tím druhým důvodem je, že si zločiny proti lidskosti a holocaust musíme také připomínat kvůli současnosti, kvůli nám samotným, kvůli tomu, co se děje dnes. Pro některé jsou vzpomínky na holocaust stále živé. My ostatní bychom si měli najít čas se o hrůzných událostech více dozvědět, více poslouchat a více o nich číst. Tím, že náš čas věnujeme naslouchání a obětem a přeživším, ukazujeme respekt i vůli se poučit ze své, z naší minulosti,“ řekl v úvodním projevu předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Premiér Petr Fiala zdůraznil, že lidé, kteří během holocaustu zemřeli, se ničím neprovinili: „Holocaust byl největším zločinem v moderních dějinách Evropy. Připravil o život miliony Židů, ale také Romů, příslušníků nejrůznějších menšin, odpůrců nacismu a dalších obětí. Zaplatili svým životem jenom za to, že měli jiný původ, rodinu. Étos celého poválečného světa byl založen na heslu NIKDY VÍC. Tento étos jako by teď slábl. Mělo by nás to znepokojovat. Vzrůstající antisemitismus a etnická nenávist je vždy dobrým ‚lakmusovým papírkem‘ toho, že se světem není něco v pořádku. Máme společnou odpovědnost chránit slabší a bojovat proti nenávisti. V každé době. Každý den.“

Se svým projevem během vzpomínkového setkání vystoupila rovněž bývalá vězenkyně nacistického tábora Auschwitz-Birkenau a předsedkyně Českého osvětimského výboru Doris Broulová, zástupce romské komunity Michal Mižigár a předseda správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma.

Každoročně se slavnostního vzpomínkového setkání účastní nejen přeživší nacistických koncentračních táborů a jejich děti, ale i zástupci organizací, které sdružují bývalé vězenkyně a vězně, dále senátorky a senátoři, velvyslankyně a velvyslanci, vrchní zemský rabín, arcibiskup pražský a další významné osobnosti kulturního, politického a náboženského života.

Součástí Dne památky obětem holocaustu je mezinárodní kampaň #WeRemember, která si klade za cíl využít sílu digitálních médií k šíření znalostí a povědomí o holocaustu.

Mezinárodní den památky obětí holocaustu připadá každoročně na 27. ledna, kdy v roce 1945 vojska Rudé armády osvobodila koncentrační tábor v Osvětimi.