24. ledna 2024

Občanští demokraté připomněli v Senátu smutné čtyřleté výročí od úmrtí Jaroslava Kubery – vzpomínkami, humorem i zapálenou cigaretou

(www.ods.cz) Občanští demokraté ve středu 24. ledna uctili památku bývalého předsedy Senátu, pana Jaroslava Kubery. Společně vzpomínali na jeho výjimečné vlastnosti i hodnoty, které zastával: upřímnost, slušnost, poctivost, moudrost, svobodu a nezávislost. Pietního setkání se zúčastnila Věra Kuberová, manželka zesnulého senátora, Miloš Vystrčil, předseda Senátu, Marek Benda, předseda poslaneckého klubu ODS a další představitelé občanských demokratů. Akci organizovali Mladí občanští demokraté.

„Dnes jsme znovu vzdali čest památce bývalého předsedy Senátu Jaroslava Kubery, k jehož odkazu mám velmi blízko. Jeho fotografii mám ve své kanceláři již skoro 4 roky. Vděčíme mu za mnohé. Často bych moc rád věděl, co by říkal tomu, co děláme, jak to děláme a hlavně, jak se k sobě chováme. Jarda miloval svoji rodinu, byl gentleman a férový chlap. Moc bych si přál, abychom si více dokázali uvědomit, že nezapomínat nestačí, že moc důležité je neztrácet odvahu a vůli se inspirovat,“ řekl předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

„Před čtyřmi lety nás všechny zaskočila smutná zpráva. Zemřel Jaroslav Kubera, výrazná osobnost české politiky a především člověk, s nímž byla radost diskutovat, naslouchat jeho názorům, ale i bavit se jeho nezaměnitelným smyslem pro humor. Jaroslavovy názory a jeho nadhled, se kterým vnímal svět kolem sebe, nás mohou i dnes inspirovat. V dobrém na něj vzpomínáme,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„To, čím mě Jaroslav Kubera oslovil a zaujal, bylo to nejvzácnější, čeho jsem si na něm po celou dobu nejvíce cenil – naslouchal a věnoval pozornost každému, kdo mu chtěl něco sdělit. Zajímalo ho, co si lidé myslí a jak lidé o věcech přemýšlejí. Dokázal nejen srozumitelně argumentovat, ale i poslouchat argumenty druhých. A i když s nimi nesouhlasil, tak ho zajímalo, proč si to či ono lidé myslí. Byl neskutečně lidský, srozumitelný a otevřený, byť sám o sobě zásadový s jasným pohledem na svět a na to, jakou roli v životech lidí má mít město, kraj, stát. Jsem vděčný za to, že mi Jaroslav Kubera vstoupil před třiceti lety do života a zároveň jsem neskutečně smutný, že mi ze života před čtyřmi roky vystoupil,“ uzavřel teplický senátor Hynek Hanza, který byl zvolen do funkce po svém zesnulém předchůdci Jaroslavu Kuberovi.

Lidé v Senátu vzpomínali u lavičky Jaroslava Kubery

Lavička Jaroslava Kubery vznikla v roce 2020. Je opatřena uměleckým kovovým ztvárněním zápisníku, brýlí a popelníku. Lavička se nachází v podloubí prvního nádvoří Valdštejnského paláce, které bylo dříve přezdíváno jako Vévodský dvůr. Nad lavičkou visí fotografie Jaroslava Kubery a v její blízkosti i nejvyšší tchajwanské vyznamenání, které bývalý předseda horní komory dostal in memoriam.