8. ledna 2024

Miroslava Němcová: Myslím, že jdeme naprosto správným směrem

(Právo) Senátorka Miroslava Němcová (ODS) letos slaví 30 let v politice. Medaile Karla Kramáře, kterou v prosinci dostala od premiéra Petra Fialy (ODS), ji však dovedla k myšlence svou kariéru uzavřít. Na vývoj v české politice hledí s optimismem, díky krokům vlády bude mít příští kabinet možnost rozhodnout o přijetí eura, říká v rozhovoru pro Právo.

V prosinci jste dostala od Petra Fialy (ODS) medaili Karla Kramáře za zásluhy o rozvoj demokracie a svobody. Zní to jako pečeť za dokončenou prací. V politice slavíte letos už 30 let, mandát senátorky vám končí za dva roky.

Mandát senátorky chci určitě dokončit. Ale v jistém smyslu tato medaile opravdu znamená blížící se uzavření mého angažmá ve veřejném životě. Napřed jsem to tak nebrala, byla jsem překvapená, že mi pan premiér udělí medaili. Zpočátku jsem nebilancovala, ale její převzetí mě nakonec k rekapitulaci přivedlo. Jsem vděčná za těch třicet let.

Byla jste předsedkyní Sněmovny, před deseti lety jste vedla ODS do sněmovních voleb jako kandidátka na premiérku, chtěla jste být šéfkou ODS. Prošla jste nejvyšší patra politiky, nestýská se vám po nich v Senátu?

Určitě se liší atmosféra i styl práce ve Sněmovně a v Senátu. Jsem ale vděčná, že jsem - řečeno sportovní terminologií - přestoupila. Je hezké zakončit politickou kariéru v komoře, kde se k sobě její členové chovají kultivovaněji a debata tam probíhá umírněněji. A jestli mi chybí vrcholná politika? Někdy si vzpomenu s nostalgií, že to bylo ohromně zajímavé. Pro někoho to může být i droga, být na vrcholu. A je pak frustrovaný a zahořklý, když tam není.

Jste v politice prakticky od revoluce. Jdeme správným směrem?

Náš základní směr je správný. Jsme součástí Evropské unie, jsme členy NATO. To je mimořádná hodnota, která mě těší. Ale problémy naše demokracie, kterou tvoříme třicet let, stále má. Patříme na Západ, jsme demokratickou zemí a to základní, na co musíme dbát, je ochrana svobody jednotlivce. Netěší mě populisté, kteří právě toto zpochybňují.

Co říkáte na přijetí eura, které zvedl prezident Pavel? Pro vládu to prý není téma.

Byla bych ráda, kdybychom euro měli. Můj postoj v ODS asi není většinový, vím, že část kolegů euro nechce. Ve vládním prohlášení závazek přijmout euro není, koaliční strany se na tom nebyly schopny domluvit. Na druhé straně si vláda dala za jeden z hlavních cílů konsolidaci veřejných financí, čímž bychom začali plnit podmínky pro přijetí. Vláda dělá kroky pro příští reprezentaci, aby se do tohoto rozhodnutí mohla pustit.

Vláda Petra Fialy má podle průzkumů velmi nízkou důvěru občanů. Neměl by s tím kabinet něco dělat?

Vládu bezvýhradně podporuji. Celkový obraz vlády bychom ještě hodnotit neměli. Ten posoudí až voliči v příštím roce, nebo jej v kontextu jednou vyhodnotí historici. Úděl, který vláda dostala, byl extrémně těžký. Rozvrácené veřejné finance, válka na Ukrajině, ekonomická krize, inflace… Každý z těchto problémů zvlášť by stačil na to, aby toho vláda měla tzv. plné kecky. Kumulované problémy nutně musely přinést nepopulární opatření. Ale myslím, že jdeme naprosto správným směrem, všechny chyby jsou napravitelné.

(Autor: Karolina Brodníčková)

Miroslava Němcová

senátorka PČR