7. července 2023

Události, komentáře ČT24: Zelenskyj v Česku

(ČT 24) Volodymyr Zelenskyj na návštěvě Prahy poděkoval za podporu Ukrajiny. Při jednáních se soustředil z velké části na integraci válkou zasažené země do NATO i Evropské unie. Čeští představitelé mu slíbili podporu pro přizvání Kyjeva do obou organizací.

Celou debatu s Evou Decroix můžete zhlédnout na ČT24.

Podle 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS a členky zahraničního výboru Evy Decroix probíhá standardní vyjednávání, „které je zcela na místě“. „Obecně všichni vnímáme, že přijímat do NATO zemi, která je ve válce, se nezdá i vzhledem k principům, na kterých stojí NATO, příliš logické, opatrné. Nicméně to stále vnímám, že ta otázka vstupu do NATO není o tom zda, ale kdy,“ řekla.

Podle Decroix nyní Ukrajina dělá vše, co může. „Jsem přesvědčena o tom, že Ukrajina si je na prvním místě vědoma toho, že ten proces, který ji čeká, bude neuvěřitelně složitý a náročný, ale toho si byla vědoma i na začátku války. A nějakým způsobem se s tím perou,“ řekla.

Podle Evy Decroix přibližování se k Západu probíhá. „Ať už je to NATO nebo Evropská unie, oba dva ty procesy jsou o tomtéž – buď si Ukrajinu vezme Rusko, nebo to nedopustíme, ale poté je logické, že pokud tento souboj Ukrajina vede, tak my se budeme snažit, aby Ukrajina opravdu patřila i do těch institucí, i na tu naši hodnotovou stranu,“ uzavřela.

Přepis debaty:

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Příslib dodání dalšího vojenského materiálu včetně bitevních helikoptér, plány na poválečnou obnovu Ukrajiny, anebo podpora při vstupu do aliance i unie, to jsou závěry dvoudenní návštěvy prezidenta Volodymyra Zelenského v Česku, celkem tu strávil 16 hodin.

 

Petr PAVEL, prezident ČR:
Volodymyr Zelenskyj ani Ukrajina v tom nejsou sami, mohou počítat s naší další podporou.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Česká republika pomůže Ukrajině také s výcvikem pilotů, včetně výcviku na letadla F-16 a dodáme Ukrajině letecké simulátory.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu Ukrajiny, při jednáních se soustředil z velké části na integraci Ukrajiny do zmíněných NATO i Evropské unie, čeští představitelé mu slíbili podporu pro přizvání Kyjeva do obou organizací.

 

Volodymyr ZELENSKYJ, prezident Ukrajiny:
Mluvíme o jasném signálu, něčem konkrétním směrem k pozvánce. Potřebujeme tuto motivaci. Potřebujeme v našich vztazích upřímnost.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Prvním hostem Událostí, komentářů je ministr zahraničních věcí Jan Lipavský. Dobrý večer.

 

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/:
Dobrý večer. Děkuji za pozvání.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vaše hodnocení té návštěvy?

 

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/:
Je to velký úspěch, je to potvrzení výborných vztahů, které jsou mezi Českem a Ukrajinou, je to symbolický moment, kdy si prezident Volodymyr Zelenskyj, prezident Pavel, premiér Fiala opět potvrdili všechny ty aktivity, které Česko dneska vyvíjí, aby podpořilo Ukrajinu, která se brání proti ruskému agresorovi, ale také jsme se dívali za ten válečný konflikt, na poválečnou obnovu a podobně.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
K tomu se dostaneme za malou chviličku. Přece jenom, není to do jisté míry riziko zvát do země, která je mimo válečný konflikt, myslím fyzicky nebo geograficky, člověka, který je takto ostře sledovanou osobou a samozřejmě i bezpečnostně mimořádně ohroženou osobou?

 

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/:
Ta bezpečnostní opatření byla adekvátní. Já myslím, že to bylo znát i z těch různých obrázků, policie to komentovala, myslím si, že to bylo naprosto v pořádku.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já jsem to nemyslel tak, že by policie to nezvládala, myslím, že policie, která tady měla, nepletu-li se, čtyři americké prezidenty, tři ruské, dva papeže, jednu britskou královnu za těch posledních skoro 35 let, tak to jistě zvládá, ale přece jenom, jestli to třeba nemohli někteří občané, kteří nejsou tak nakloněni naší pomoci Ukrajině, vnímat jako trošku zbytečné. To, že sem zveme ukrajinského prezidenta a že to stojí…

 

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/:
Já samozřejmě nemohu žádným občanům brát jejich názor na politiku volených představitelů, nicméně já si za tím plně stojím a myslím si, že v té předchozí odpovědi jsem vyjmenoval všechny ty důvody, proč má smysl, aby takováto návštěva proběhla a já jsem opravdu rád, že proběhla.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pokud jde o ty bezpečnostní aspekty, tak je ještě jedno téma, které se také objevilo, a to je vyvedení ruské opoziční novinářky z tiskové konference na Pražském hradě. Připomínám, že ta kolegyně měla předtím už schválenou akreditaci, prošla bezpečnostním screeningem, ale přesto vlastně najednou na Hradě jí bylo oznámeno, a byla dokonce, byla dokonce vyvedena policisty, tak váš komentář k tomu.

 

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/:
Já se přiznám, že jsem byl přítomen té tiskové konferenci, nicméně tento incident jsem nezaznamenal a vlastně o něm nic nevím a je to asi dotaz, který budete muset směřovat na kancelář Hradu.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, my jsme do dnešních Událostí, komentářů pochopitelně chtěli pozvat i další politiky, což se nám částečně podařilo. Ve spojení jsme teď s první místopředsedkyní poslaneckého klubu ODS a členkou zahraničního výboru Evou Decroix. Přeji vám dobrý večer.

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Já vás zdravím, dobrý večer vám i divákům.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A za opozici, konkrétně za ANO, jsme ve spojení s místopředsedou Evropského výboru sněmovny a také místopředsedou zahraničního výboru Poslanecké sněmovny, Jaroslavem Bžochem. I vás zdravím, dobrý večer.

 

Jaroslav BŽOCH, místopředseda výboru pro evropské záležitosti PS PČR /ANO/:
Dobrý večer.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ale velmi důležité podotknutí je, že jsme do dnešní debaty zvali i zástupce SPD, koneckonců jako strany, která se, myslím asi nejhlasitěji i z opozičních stran ve Sněmovně, vymezuje proti naší pozici vůči Ukrajině, tak jsme legitimně očekávali i kritické poznámky směrem k té státní návštěvě, ale zástupci hnutí SPD odmítli do dnešních Událostí, komentářů přijít. Mimochodem, pane Bžochu, budete vy komentovat tu návštěvu z opozičních lavic jinak než pan ministr Lipavský? Anebo vlastně v tomhle budete souznít? Dávám vám slovo, prosím.

 

Jaroslav BŽOCH, místopředseda výboru pro evropské záležitosti PS PČR /ANO/:
Já si myslím, že ji budu komunikovat velmi podobně v tom, jaká ta návštěva byla, v jakou chvíli, jakou situaci byla a proběhla, je samozřejmě dobře a já si myslím, že i pan prezident Zelenskyj si je vědom toho, že musí tou svojí osobní přítomností povzbudit ty svoje hlavní, hlavní spojence, kterými jsou samozřejmě i Česká republika, takže to je samozřejmě v pořádku, můžeme se bavit o dalších věcech, s kterými já třeba například nesouhlasím, nicméně ta návštěva jako taková, ta podpora Ukrajiny je samozřejmě v pořádku.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Nesouhlasíte s něčím zásadním, nebo je to nějaká dílčí věc, když už jste to zmínil?

 

Jaroslav BŽOCH, místopředseda výboru pro evropské záležitosti PS PČR /ANO/:
Ne, jsou to věci, například sliby ohledně vstupu do Evropské unie a do NATO, tam si myslím, že bychom měli být více zdrženliví, protože ta cesta bude dlouhá.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Děkuju, že to zmiňujete, za chviličku se k tomu dostaneme, ale ještě dám slovo paní poslankyni Decroix, předpokládám, že to vaše hodnocení bude kopírovat to, co říkal pan ministr, a koneckonců i pan poslanec Bžoch.

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Určitě, co se týče toho pozitivního dopadu této návštěvy, tak určitě budu kopírovat, výjimečně si to dovolím. A jenom bych možná ještě doplnila, že ono je tady několik aspektů samozřejmě této návštěvy, je to dopad pro nás, do té národní politiky. Víme, že v následujících dnech vyjede do Ukrajiny třicetičlenná delegace, to znamená i v tomto ohledu vlastně mohlo dojít v rámci těch, já neznám přesně, o čem jednotliví ústavní činitelé jednali, ale může tam být i zásadní benefit pro nás, pro Českou republiku v rámci obnovy. Samozřejmě, že v rámci těchto návštěv, a bylo to zmíněno, taktéž prezident Zelenský vyjednává zájmy Ukrajiny, což je právě ten vstup do NATO a předpokládám, že se k tomu dostaneme. Nevím, jestli úplně tady o těch slibech, jestli je to fér o nich hovořit, myslím si, že probíhá standardní vyjednávání, které je zcela na místě, ale co je tady důležité, a co bych chtěla podotknout, já zrovna právě teď natáčím z letiště, protože jsem před chvilinkou přiletěla z Ženevy a tato návštěva má zásadní dopad i pro naše místo v rámci toho mezinárodního světa, má i zásadní diplomatický dopad, my tím opravdu důležitým způsobem upevňujeme naše místo a naši důležitost. To, jak se na nás koukají naši zahraniční partneři a třeba to rezonovalo i právě v té Ženevě, takže to vnímám jako velmi důležité.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano. Ale když tohle, paní poslankyně, zmiňujete, tak člověka napadne. Česko je bráno obecně jako jeden z nejsilnějších podporovatelů současné Ukrajiny. Naše loňské předsednictví v Radě EU bylo velmi aktivní směrem k pozitivnímu obrazu Ukrajiny, prosazování její cesty do EU. Premiér Fiala byl mezi prvními politiky v obléhaném Kyjevě, vláda schválila obrovské množství pomoci Ukrajině atd., atd., o lidech, o Ukrajincích, kteří tady s námi žijí, asi mluvit nemusíme. Pak se nabízí otázka, jestli jsme opravdu tak silná země, jak o tom vy mluvíte? Jestli tedy prezident Zelenskyj tady už neměl být dávno, když budu trošku kacíř.

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
A já se ale nedomnívám, že na nějaké časové ose můžeme hodnotit, jestli je to brzo, pozdě a tady je důležitá časová osa, která souvisí s událostmi, které jsou nadcházející, a to je právě ten důležitý summit ve Vilniusu, takže já bych rozhodně, není podle žádného jiného hlediska, jak to hodnotit, kde měl být Zelenskyj předtím nebo případně potom, naopak, pojďme si stále říct, že jsme země určité velikosti, ale možná té naší velikosti, která je střední, není malá, nemusí odpovídat naše místo v tom diplomatickém světě v těch zahraničních vztazích. A poslední vlastně měsíce od začátku války ukazují, že se nám opravdu daří být významným hráčem na trhu. A já dnes jsem měla jednání, dnes dopoledne jsem měla jednání se zástupkyní Vysokého komisaře pro lidská práva v rámci Rady pro lidská práva, a když z jejích úst zaznělo, že opravdu na naši republiku můžeme být hrdi, právě třeba, co se týče podpory Ukrajiny, tak věřte, že jsou to opravdu příjemná slova na půdě OSN a o toto místo a vlastně tuto legitimitu třeba i tato návštěva dokládá.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano. Dobře, no tak pojďme k tomu nadcházejícímu summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu. Pane ministře, přímá otázka, máme brát to, že pan prezident Zelenskyj tady byl vlastně těsně v předvečer, jak se říká, toho summitu, máme to brát tak, že přijel do Česka s tím, že někde v podtextu bylo, vím, že vy jste pro to, abychom vstoupili do NATO, a proto jedu k vám těsně před tím summitem, bylo to takhle nebo to takhle jednoduše říct nejde, zkuste to.

 

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/:
Tuto tezi bych tam nehledal. Já bych chtěl říct, že pan prezident Zelenskyj na obou jednáních, jak s panem prezidentem, tak s panem premiérem jasně řekl, že ví o tom a plně si uvědomují roli, kterou Česko hraje v podpoře Ukrajině a my jsme tam opravdu v té Top 5, Top 10 zemí, které pomáhají s různými, s různými věcmi, můžete se dívat na různé statistiky. Proč nepřijel Volodymyr Zelenskyj dříve? Neměl zde protějšek, čekal zcela evidentně na odchod prezidenta Zemana z funkce. Víme, že Zeman například mluvil o tom, že Krym je ruský, že už je to hotová věc. Tohle jsou slova...

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Na druhou stranu ale bývalý prezident, bývalý prezident Zeman ale také oceňoval prezidenta Zelenského, koneckonců on to byl, kdo mu udělil Řád bílého lva, aby to bylo úplně fér.

 

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/:
Ale tohle jsou slova, která v Kyjevě byla velmi dobře zaznamenána a od té doby to poškozovalo dlouhodobě česko-ukrajinské vztahy. Co se týče…

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pojďme do té budoucnosti.

 

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/:
Co se týče budoucnosti, západní budoucnosti pro Ukrajinu tak prezident Zelenskyj opravdu potřebuje dodat odvahu vlastním lidem, potřebuje motivovat vlastní lidi, aby viděli smysl v tom, proč se brání proti brutálnímu barbarskému útoku ruského agresora. A v momentě, kdy dokáže přinést něco hmatatelného, něco konkrétního, co pomůže Ukrajinu přiblížit Západu, ať je to například nabídka členství v Evropské unii nebo pozvánka do NATO, tak je to něco strašně důležitého.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ale to, o čem mluvíte, je velmi důležité, ale to nepochybně asi...

 

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/:
A my to podporujeme jako Česko.


Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:

To já chápu, ale asi to nepřijde. Teď mám na mysli ten summit NATO, nejprve alianci, protože to se blíží: „Ukrajina nebude na summitu NATO zklamaná,“ řekl litevský prezident Gitanas Nauséda. Na druhou stranu ale třeba šéf ukrajinské vojenské rozvědky pan Budanov řekl, že summit bude pro Ukrajinu zklamáním, tak jak to bude, bude to zklamání nebo?

 

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/:
Summit začíná v úterý. Je pátek večer, zítra budou jednání, ještě je několik dnů, kdy se bude finalizovat to vlastně, jaký bude výsledek toho summitu, opravdu se to odehrává v těchto dnech.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já tomu rozumím, ale předpokládám, že by tam zaznělo – ano, milá Ukrajina, pojď k nám do Severoatlantické aliance, takhle.

 

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/:
Zazní to v mnoha slovech a bude to formulováno způsobem tak, aby se na tom shodli všichni spojenci a zároveň jsem přesvědčen o tom, že zazní silný jazyk. A nezapomínejme, že existuje shoda na celé řadě opatření, které jdou vstříc Ukrajině, bude ustavena Rada Severoatlantická aliance – Ukrajina, zároveň bude posílen ten balíček té pomoci, které NATO té nesmrtící pomoci. To znamená, Ukrajina opravdu věřím, že neodejde s prázdnou, ale jaký bude přesně to, jaké bude přesně to vyznění toho summitu, v tuto chvíli nelze říct, protože se ještě bude jednat.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Koneckonců ministr zahraničí je šéf diplomacie, takže vy musíte mluvit diplomaticky, tak jsem zvědav, jak to potom mezi těmi slovy budeme my novináři rozklíčovávat a hledat. Otázka je, že tam to budou rozklíčovat a hledat především Ukrajinci. Vy jste, pane poslanče Bžochu, naznačoval, že možná, jestli to chápu správně, je česká vláda moc hrr, a že třeba ani tenhle summit by přímo neměl Ukrajině tu nabídku učinit anebo to jsem pochopil špatně, ta vaše předchozí slova?

 

Jaroslav BŽOCH, místopředseda výboru pro evropské záležitosti PS PČR /ANO/:
Pochopil jste to správně? Já jsem pro, aby Ukrajina samozřejmě jednoho dne vstoupila do NATO a do Evropské unie. Ty dveře jsou otevřené. Politiku otevření dveří má samozřejmě jak NATO, tak Evropská unie, ale pokud to Ukrajincům slibujeme, tak jim musíme říct také to B, protože my dnes nevíme, v jakém stavu Ukrajina bude, až ten válečný konflikt skončí, nevíme, jak rychle se nám podaří pomoci Ukrajině v tom, aby obnovila svůj systém, aby fungovala nezávisle ve svých hranicích a všechny ostatní věci, a to bude dlouhá cesta. A když se dostaneme k tomuto, aby tyto všechny věci, o kterých teď hovořím, byly už zprovozněné, když to říkám, v uvozovkách, zprovozněné, aby to fungovalo, aby Ukrajina se vrátila do toho původního demokratického stavu, tak pak nás čeká ještě další cesta dlouhá, k tomu, abychom otevřeli vůbec jednání o vstupu do NATO a do Evropské unie. Nechci říkat tím, že bychom neměli Ukrajinu podporovat, samozřejmě v těch krocích k tomu, aby do NATO i do Evropské unie směřovala, ji podpořit musíme. Na druhou stranu bych byl velmi opatrný v tom, abychom stavěli vzdušné zámky a říkali Ukrajině, že to bude nějaké rychlejší, že uděláme všechno pro to, aby tam byla co nejdříve, protože máme před branami Evropské unie, země, které zde čekají 20 let, a také se nám to nedaří moc posouvat, takže v tom bych byl velmi opatrný, takže ano, podpořit Ukrajinu, ale v tomto bych říkal to B, že to bude dlouhá cesta.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Co říkáte vy, pane ministře, téhle opoziční opatrnosti?

 

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/:
Já tomu rozumím.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Není na místě?

 

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/:
Já tomu postoji rozumím, ale nestavíme žádné vzdušné zámky, bavíme se velmi konkrétně a nejsou žádné zkratky. Všechny podmínky musí být naplněny, a to se opakuje vždy. A rozhodně nikdo nepředpokládá, že by například Ukrajina vstupovala během té války, vždy je to za horizontem té války.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A paní poslankyně, nemohlo by jít o nějakou, řekněme, podmínečnou pozvánku, něco ve smyslu, my vás přijmeme, až skončí válka, anebo to takhle prostě nemůže fungovat?

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Já bych velmi nerada tedy spekulovala, protože nejsem jako poslanec ani účastníkem vyjednávání a ohledně obsahu těch dokumentů, které budou nyní přijímány a projednávány ve Vilniusu, to znamená, nerada bych tady pouštěla do éteru jakékoliv svoje osobní domněnky.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ale já se vás na ně ptám, když dovolíte.

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
...které zde zaznělo, pouze. Já na tohle asi nemám názor, protože tady je důležité, aby se na podmínkách vstupu, a jenom bych rozlišovala NATO a Evropskou unii, nemíchala bych opravdu tyto dvě věci, nejsou to úplně spojité nádoby, jakkoliv třeba hodnotově ano. Ale tady je důležité ne úplně tak možná osobní názor, ale tady je důležité, na čem se shodnou všichni ti důležití hráči, to znamená účastníci toho summitu a jestli pro účastníky včetně Ukrajiny bude následně třeba akceptovatelná takovéto podmínečné přijetí, proč ne? My obecně všichni vnímáme, že přijímat do NATO zemi, která je ve válce, se nezdá, i vzhledem k principům, na kterých stojí NATO, příliš logické, opatrné atd. Nicméně tady už, a teď já přesně nevím, koho budu parafrázovat, ale stále to vnímám, že celá ta otázka vstupu do NATO není o tom, zda, ale je kdy, a tak vnímám i průběh celých těch jednání, průběh celých těch jednání a samozřejmě, že v průběhu těch jednání jsou vyjednávány různé podmínky, ať už je to skončení války, nebo jsou to jiné podmínky, které musely podstoupit ostatní státy.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, tak nechme to na tom summitu. A to druhé, cesta do Evropské unie, ta asi je možná ještě vzdálenější nebo naopak? Přiznám se, že nevím, zkuste mi poradit, pane ministře.

 

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/:
Představa vize Ukrajiny v Evropské unii je pro ukrajinský stát, pro Ukrajince bojující opět proti ruskému agresorovi garancí toho, že Ukrajina bude mít právní stát, že to bude svobodná země, že to bude země, kde třeba bude bojováno s korupcí, a ten proces samotný, ten i určitý tlak na Ukrajinu, aby se vnitřně proměnila, je velmi užitečný a přinese jaksi dobré prostředí do těch vztahů, které máme v Evropě.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Tím naznačujete, že je potřeba, aby ještě Ukrajina na něčem zapracovala, a to výrazně?

 

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/:
Jednoznačně, opět nebudou tam žádné zkratky, a to, jestli Ukrajina dokáže vstoupit, tak to potom musí s tím souhlasit všechny státy Evropské unie, což víme, že rozšiřovací proces Evropské unie je něco, co se zadrhlo. Na druhou stranu Ukrajina dneska má volný obchod s Evropskou unií, a můžeme se přibližovat v celé řadě oblastí, ale abychom jednoznačně řekli, že Ukrajina se nemůže dostat do Evropské unie, že tyto dveře jsou zavřené, to je něco, co by mělo poměrně zásadní důsledky vlastně na celou zemi a i na nás, protože my neseme celou řadu těch nákladů s tím spojených.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
My jsme teď ve spojení s panem poslancem Bžochem už po telefonu, protože jsme měli na trase nějaké drobné problémy. Tak jenom, jestli se slyšíme?

 

Jaroslav BŽOCH, místopředseda výboru pro evropské záležitosti PS PČR /ANO/:
Ano, slyšíme.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Už se nevidíme, ale slyšíme se, tak jsem rád, že alespoň tak. Vy jste v té své odpovědi před chvílí vlastně spojil ty aspirace Ukrajiny nebo trošku jste propojil aspirace Ukrajiny na členství v NATO i v unii, ale přece jenom, nejsou to dvě zcela rozdílné věci?

 

Jaroslav BŽOCH, místopředseda výboru pro evropské záležitosti PS PČR /ANO/:
Ne, samozřejmě, ty dvě instituce jsou rozdílné a i v počtu členů, i v těch členech, kteří tam jsou podle geografického hlediska, ale obě ty instituce mají samozřejmě svá pravidla. A tady jasně říkal i pan ministr, samozřejmě já nepředpokládám, že by Ukrajina vstupovala ve válečném stavu do NATO, ale já jsem právě zmiňoval to, že i po tom válečném stavu, i poté, co bude Ukrajina procházet obnovou, tak to stále bude složitý proces. Dle mého názoru, když vezmu Evropskou unii, tak to samozřejmě bude v tu chvíli ještě složitější, protože tam jsou samozřejmě mnohem důraznější vlivy na reformy a na všechny ostatní věci. Takže spojité to samozřejmě není, nicméně ta cesta do obou těchto institucí bude složitá a bude těžká.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Co by podle vás měla teď Ukrajina dělat, paní poslankyně, aby ta její aspirace na vstup do EU byla o něco reálnější? Anebo to teď, jak říkáte vy, politici, občas není? Protože je válka čili není na stole.

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Já myslím, že Ukrajina dělá všechno, co může, to je takové a mě jako malinko i mrzí, že z opozičních řad zaznívá takové to malinko zpochybňování a relativizování. Já jsem přesvědčená o tom, že Ukrajina si je na prvním místě vědoma toho, že ten proces, který ji čeká, bude neuvěřitelně složitý a náročný, ale toho si byla vědoma i na začátku války, a nějakým způsobem se s tím perou, jakkoliv je to velmi složité. Takže to přibližování se, já bych řekla obecně k Západu, protože o tom se v zásadě bavíme, ať už je to NATO nebo je to Evropská unie, tak oba ty procesy jsou o tomtéž. Buď si Ukrajinu vezme Rusko, anebo to nedopustíme, ale poté je logické, že pokud tento souboj Ukrajina vede, tak my se budeme snažit, aby Ukrajina opravdu patřila i do těch institucí, i na tu naši hodnotovou stranu. To přibližování probíhá. My víme, že už jako mnoho těch legislativních aktů bylo přijato. Samozřejmě, že to ještě není o tom, že bychom hovořili, že budou zítra splněny veškeré podmínky. Ona ani zítra velmi pravděpodobně neskončí válka. Ale třeba i o tom se dnes jednalo, i o tom se bude jednat v tom Vilniusu, i o tom jedná prezident, ať už tam jezdí naši zástupci, nebo jezdí prezident Zelenskyj sem.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano.

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
To znamená pro mě, jak to říct jednoduše, jsou na správné cestě a pracuje se na tom.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ukrajinský prezident Zelenskyj v Praze také výrazně poděkoval za českou pomoc, tedy nejen za tu podporu, poděkoval nejen státu, ale i lidem a organizacím, kteří působí na Ukrajině i v Česku, poděkoval i za přijetí stovek tisíc uprchlíků.

 

Volodymyr ZELENSKYJ, prezident Ukrajiny:
Chci vám poděkovat za to, že jste nám otevřeli dveře od začátku ruské invaze na Ukrajinu, otevřeli je bez jakýchkoliv otázek. Že jste vpustili naše lidi. Nezapomeneme.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Česko dosud udělilo dočasnou ochranu víc než půl milionu uprchlíků, zhruba třetina z nich se už vrátila zpátky. K letošnímu 18. červnu mělo vízum k ochraně téměř 350 000 Ukrajinců. V naprosté většině jde o ženy a děti. Humanitární dávku letos v květnu čerpalo bezmála 72 000 lidí, 102 000 uprchlíků u nás chodí do práce. V přepočtu na obyvatele přijalo Česko uprchlíků z válkou zasažené země vůbec nejvíc, a v absolutních číslech jsme třetí za Polskem a Německem. Na začátku konfliktu mělo přijímání uprchlíků u české veřejnosti, alespoň podle průzkumů, širokou podporu. Ta sice podle průzkumů časem zeslábla, ale stále s tím souhlasí většina respondentů. Podle průzkumu CVVM, který se konal letos v prvním čtvrtletí, to bylo 56 %. Děláme, pane ministře Lipavský, pro Ukrajinu dost? Protože z Ukrajiny vlastně permanentně zaznívá, že by potřebovali víc.

 

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/:
Děláme maximum možného a zároveň se pravidelně díváme, co by šlo udělat dále. Myslím si, že, a říkal jsem to na začátku toho mého vystoupení na Ukrajině, opravdu vidět jsme a musíme také dělat to, na co stačí naše síly. Takže rozhodně to není, že bychom obětovali úplně vše, dělá to vláda s rozumem a nejenom vláda, dělá to i občanská společnost, když například Rusové odpálili tu přehradu, tak zase byly velké sbírky, lidé posílali peníze, je to opravdu o celé společnosti a zároveň také velmi pečlivě vnímáme a registrujeme i různé společenské nálady, všechno se to musí velmi poctivě vyvažovat.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Když mluvíte o těch náladách, tak ono se ozývá, většinou tedy na různých dezinfowebech, ale občas i v řekněme standardnějším prostoru, že Ukrajinci přece jenom zabírají prostor, berou Čechům peníze, jak se tohle dá vyvrátit?

 

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/:
Určitě Čechům peníze neberou.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Mně to nevyvracejte, mně to neříkejte. Já tomu rozumím.

 

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/:
… pravidelně, já říkám divákům, dívám se na vás, říkám to divákům.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
V pořádku, omlouvám se.

 

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/:
Takže jednoznačně vláda se stará o své občany, o občany Česka, ta čísla to jednoznačně dokládají. Přišli sem lidé, kteří utíkají před válkou. Ta situace je úplně jiná. A zároveň, sám jste říkal, 100 000 z nich pracuje, to znamená, ta snaha zapojit se do chodu společnosti je opravdu velká. Kdo se mohl, tak se určitě také vrátil. Myslím, že tam je vidět ten rozdíl mezi těmi aktuálně pobývajícími a celkovým počtem udělených těch dočasných ochran a zároveň například, a to ale musíme dělat, prostě se zpřísňují ta pravidla pro ten pobyt, aby to i nějakým způsobem motivovalo ty osoby, které zde jsou, aby se více zapojily do chodu společnosti.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane poslanče Bžochu, nutno říci, že vaše opoziční hnutí ANO v řadě aspektů souhlasí s vládou nebo minimálně výrazně, částečně výrazně podporuje vládu v těch krocích vůči Ukrajině, ale zajímá mě, jak jsou na tom třeba i vaši voliči, se kterými určitě mluvíte, patří třeba do těch skupin, o kterých si tady s ministrem zahraničí teď povídáme, tedy do skupin, které v poslední době zpochybňují naši pomoc Ukrajině?

 

Jaroslav BŽOCH, místopředseda výboru pro evropské záležitosti PS PČR /ANO/:
Ono to není o tom, že by naši voliči nějakým způsobem zpochybňovali pomoc Ukrajině. Já mám 1000 různých výtek vůči vládě a k tomu, jaké kroky dělá, ale pokud se jedná o Ukrajinu, tak já si myslím, že tady dělá vše, co je možné a co je v jejich silách. Můžeme se bavit o nějakých přístupech, například v té první vlně migrace z Ukrajiny, tam bychom samozřejmě asi dělali nějaké jiné kroky, ale vcelku si myslím, že vláda dělá, a dělá co může. A ano, je to na nás všech, abychom vysvětlovali občanům České republiky, protože občanská společnost, když ta válka začala, tak si myslím, že Ukrajině s tím přívalem uprchlíků k nám do Čech pomohla hodně, takže to není jenom na vládě, to je na té občanské společnosti a my jim musíme vysvětlovat, že jedna věc je, které kroky dělá vláda v domácí politice a druhá věc je, pokud podporujeme prostě uprchlíky z válkou zmítané země, kteří prostě přišli mnohdy o všechno, a nemají kam jinam se schovat, takže to prostě je na nás, abychom to vysvětlovali, že to není o tom, že si ubíráme z vlastního talíře a rozdáváme peníze nikam, ale že pomáháme prostě lidem, kteří přišli většinou o střechu nad hlavou, a nemají kam jinam jít, tak se uchýlí k tomu, aby našli nějaké bezpečí, což je logické a dělali by to samozřejmě i Češi, nedej bože, kdyby se nějaká válka přesunula někdy k nám. Takže ale to u nás všech, jako u nás hnutí ANO, tak je to samozřejmě o vládě, aby tyto věci lépe vysvětlila.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pokud jde o tu, řekněme, vysloveně materiální vojenskou pomoc, tak premiér Fiala dneska řekl, že Ukrajina dostane další útočné helikoptéry a další munici, slíbil také výcvik vojáků a pilotů. Jednoduchá otázka, pane ministře, máme ještě vůbec kde brát?

 

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/:
Já jsem naznačil, že to je proces, kdy něco děláme a díváme se na další, na další možnosti, ty helikoptéry logicky vyplývají z toho, že máme uzavřenou smlouvu se Spojenými státy, to znamená, přicházejí helikoptéry, které nahradí ty stávající sovětské výroby, tím pádem je můžeme poskytnout dál, aniž bychom ohrozili obranyschopnost naší země, a máme poměrně silný obranný průmysl, který hledá nové možnosti, rozšiřuje kapacity a z toho potom i vychází třeba možnost další pomoci.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Neoslabujeme, paní poslankyně, sami sebe tím, že relativně velmi masivně pomáháme Ukrajině i v té vysloveně vojenské oblasti?

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Jsem přesvědčená o tom, že ne, z velmi jednoduchých důvodů. Předně my to moc nemůžeme říkat nahlas, ale v zásadě velká část toho, co my jsme poskytli jako republika, nám byla také z jiných zdrojů materiálně nahrazena, ať už to bylo z Evropské unie, ať už to bylo, ať už to bylo ze Spojených států. Je to samozřejmě složité třeba i některé částky, možná ne ani tak dokládat, ale třeba i nahlas říct, že třeba materiálně, finančně pro nás válka, já nechci říct, že může být výhodná, ale že na ní netratíme, to ad. 1. A pak je tady ještě ta otázka těch uprchlíků, co si myslím, že se nám nedaří vysvětlovat a obecně říkat, je, že nám třeba ta uprchlická vlna může být i v náš prospěch. Já jsem se včera bavila s jednou paní, která pracuje v zemědělství, jí se vyloženě oddechlo, protože po letech, kdy byla sama a opravdu se nedařilo dohledat nikoho, kdo by jí byl schopen pomoci, tak dnes má několik Ukrajinců, kteří pracují s ní. A já si myslím, že je potřeba přestat říkat, že my jenom pomáháme Ukrajincům, ale pojďme taky někdy přiznat, že Ukrajinci v některých situacích opravdu mohou pomáhat nám, pokud je budeme začleňovat do společnosti a přestaneme se k nim stavět vždy jenom jako k obětem.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A ještě poslední otázka v tomto kolečku na vás, pane poslanče Bžochu, abych se vrátil zpátky k té vojenské pomoci, s tou vaše hnutí ANO, vašimi ústy jakožto zahraničněpolitického experta hnutí problém nemá? Protože od některých politiků vašeho hnutí zaznívá, že by se mělo jednat na prvním místě o míru a vojenské dodávky jsou primárně o válce.

 

Jaroslav BŽOCH, místopředseda výboru pro evropské záležitosti PS PČR /ANO/:
Já si myslím, že všichni bychom chtěli usednout za jednací stůl o míru, ale ta situace bohužel ještě nenastala. A co se týče té vojenské pomoci, pokud samozřejmě máme ty možnosti a můžeme si to dovolit tak, aby to nehrozilo naši bezpečnost, tak je to v pořádku, protože Ukrajina se sama neubrání bez té naší pomoci. Na druhou stranu tohleto je hlavně na vládě, protože my jako opoziční poslanci ty informace samozřejmě nemáme. Já sám osobně nevím, co vše si můžeme dovolit poslat na Ukrajinu, ale pokud tu možnost máme, tak aby to neohrozilo nás, naši bezpečnost, tak je to samozřejmě v pořádku.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Teď se ještě vraťme na závěr tohoto tématu k summitu Aliance ve Vilniusu, o kterém už byla řeč, protože nejen Ukrajina, ale rovněž Švédsko k němu upírá svoji pozornost. Švédská vláda usiluje o vstup země do aliance, ale nedaří se jí získat souhlas Turecka. Ještě v předvečer summitu se sejdou lídři Švédska a Turecka, aby jednání o členství odblokovali.

 

Roland FREUDENSTEIN, vedoucí bruselské kanceláře, Globsec:
Jedině USA mohou přesvědčit Turecko. A to znamená, že prezident Biden bude muset mluvit přímo s prezidentem Erdoganem. Bude se to týkat zbrojních kontraktů, modernizace tureckých vzdušných sil.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
No a využívám toho, že jsou zde zahraničně-političtí experti hned tří stran, dvou vládních, jedné opoziční, a zeptám se, pane poslanče Bžochu, nejprve vás. Optimisté v Alianci věřili, že už na červencovém summitu bude oslaven vstup Finska a Švédska do Aliance? Švédsko pořád členem není? Kdy bude Švédsko v NATO podle vás?

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
No, já bych si přál, aby to bylo po tomto summitu, nicméně bude to ještě složitá otázka, protože my víme dlouhodobě, jak se k tomu Turecko staví. S největší pravdivostí těm jednáním nepomohlo ani pálení koránu ve Stockholmu, což samozřejmě Turecko bude velmi odsuzovat a odsuzuje, takže ta jednání budou jistě ještě dlouho probíhat. Na druhou stranu já si myslím, že Turecko je v tomto velmi pragmatický hráč a samozřejmě oni sami vědí, jaké přednosti pro ně to má, pokud udělají nějaké ústupky a schválí vstup Švédska do NATO. Takže já věřím tomu, že to bude brzy, bude to na těch našich nejvyšších státnících, aby tuto dohodu nějakým způsobem dali dohromady.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane poslanče, děkuju vám a loučím se s vámi. Díky, že jste se připojil. Nejprve i obrazem a teď už jenom zvukem. Na shledanou.

 

Jaroslav BŽOCH, místopředseda výboru pro evropské záležitosti PS PČR /ANO/:
Já také děkuji, na shledanou.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Paní poslankyně Decroix, stejná otázka na vás, kdy bude Švédsko v Alianci a kdy se a jak se podaří Turecko přesvědčit?

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Je to zase o tom vyjednávání a zase o těch podmínkách. Já nevím, co položilo Turecko na stůl jako podmínky pro to, aby ustoupilo z některých svých požadavků, co se týče ať už Kurdů, nebo co se týče té poměrně vyhrocené události a asi částečně, řekněme si to upřímně, oprávněně, která se dotýká toho pálení koránu, opětovně velmi to rezonovalo i v Ženevě, takže já nevím, co Turecko chce, je fér říci, že Turecko zde hraje i hru o to, že chce být silný mocenský hráč a chce určovat některé podmínky, činí to třeba i Maďarsko v jiných otázkách. Do jaké míry jsou ty podmínky splnitelné a je možné o nich vyjednávat a do jaké míry tyto podmínky opravdu mohou být překážkou, ať už teď, nebo v budoucnu? Neumím odpovědět, nechme se překvapit ve Vilniusu. Samozřejmě z našeho pohledu jakožto člena Aliance je v našem zájmu udělat maximum možného, a tady je opravdu důležité podotknout toho možného, jsou některé ústupky, které není možné činit, pro to, aby se Švédsko stalo třeba již teď na tom červencovém summitu členem Aliance.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
I vám, paní poslankyně, děkuju, že jste se připojila do dnešních Událostí, komentářů. Díky a na shledanou.

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Na shledanou. Děkuju.

 

Eva Decroix

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
krajská zastupitelka
předsedkyně regionálního sdružení
členka oblastní rady