15. června 2023

Využití elektřiny z obnovitelných zdrojů bylo hlavním tématem posledního dne návštěvy předsedy Senátu v Rakousku

(www.senat.cz) Ve Spolkové zemi Burgenland/Hradsko dnes zakončil předseda Senátu Miloš Vystrčil zahraniční cestu v Rakousku. Na pozvání předsedy Spolkové rady Rakouska Güntera Kovacse navštívil společně se senátory Lumírem Kantorem, Janem Grulichem a Martinem Krskem národní park u města Illmitz a větrný park. Hlavním tématem dnešního setkání bylo získávání elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil si se senátory prohlédli větrný park ve městě Weiden am Neusiedlersee. Zajímali se hlavně o výrobu a distribuci elektřiny z obnovitelných zdrojů, spotřebu a ceny energií v Rakousku nebo o komunitní energetiku. „Pokud chce i Česká republika jít cestou získávání elektrické energie z obnovitelných zdrojů, ať je to fotovoltaika nebo větrné elektrárny, tak právě vzor z Burgenlandu pro nás může být inspirativní. Rakousko má zvládnutou i legislativu a my jsme v tomto směru trošku pozadu. A když je člověk pozadu, je lepší, když se učí od někoho, kde už to umí, než aby to sám vymýšlel,“ řekl k návštěvě větrného parku předseda Senátu Miloš Vystrčil. V Burgenladu je přes 400 větrných elektráren.

Ještě předtím senátní delegace navštívila Centrum národního parku ve městě Illmitz. Kromě předsedy Spolkové rady Güntera Kovacse se setkání zúčastnila taky předsedkyně Zemského sněmu Spolkové země Burgenland/Hradsko Verena Dunst a starosta Illmitzu Maxmilian Köllner. Ředitel Národního parku Neziderské jezero – Seewinkel Johannes Ehrenfelder pak představil, jak park funguje z hlediska ochrany přírody i z hlediska spolupráce místních samospráv s vedením národního parku.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil navštívil Rakousko ve dnech 13. – 15. června. Ve středu strávil celý den ve Vídni, kde ho čekalo několik politických jednání, mj. s předsedy obou komor Parlamentu, i setkání s krajany. V Českém centru ve Vídni vpodvečer zároveň proběhla debata na téma „Česko a Rakousko: Společná minulost, různá současnost?“, diskuse se kromě Vystrčila zúčastnil také bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a Anna Pospěch Durnová z Vídeňské univerzity.