14. června 2023

Předseda Senátu ve Vídni jednal se šéfy obou parlamentních komor a navštívil tamní česko-rakouskou školu

(www.senat.cz) Předseda Senátu Miloš Vystrčil dnes ve Vídni zahájil zahraniční návštěvu Rakouska. V tamním Parlamentu jednal mimo jiné s předsedy horní i dolní komory. Navštívil také česko-rakouskou Obecnou školu Školského spolku Komenský. Šéfa Senátu na cestě doprovází senátoři Lumír Kantor, Jan Grulich a Martin Krsek.

Miloš Vystrčil společně s ostatními členy senátní delegace nejprve jednal s předsedou Spolkové rady Rakouska Günterem Kovacsem. „Mluvili jsme o energetice, o dalším rozšiřování Evropské unie, rozšiřování schengenského prostoru nebo o migraci. Také jsme řešili rakouské a české postoje k válce na Ukrajině a zajišťování bezpečnosti v Evropě v rámci NATO,“ uvedl ke schůzce Vystrčil.

Shodná témata doplněná o možnosti sousedské spolupráce například v oblasti školství nebo dopravní infrastruktury zazněla i na jednání s předsedou Národní rady Rakouska Wolfgangem Sobotkou. Šéf českého Senátu Miloš Vystrčil k jednání dodal: „Myslím si, že je důležité, abychom se spolu vídali, abychom nacházeli možnosti, jak se dorozumívat a hledat společná řešení.“

Návštěvu rakouského parlamentu zakončilo pracovní jednání s místopředsedou Zahraničního výboru Národní rady Rakouska Reinholdem Lopatkou. Dále následovala schůzka s předsedou Zemského sněmu ve Vídni Ernestem Wollerem na Vídeňské radnici, se kterým senátoři mluvili o rozdílech ve fungování samospráv v Česku a Rakousku.

Pracovní návštěvu Rakouska zahájila senátní delegace už ráno v česko-rakouské Obecné škole Školského spolku Komenský ve Vídni. Miloš Vystrčil si se senátory prohlédl vybavení školy, pozdravil žáky a podíval se i do části, kde je tamní mateřská škola. Se starostou školského spolku Karlem Hanzlem jednali o problémech s financováním školy. „Společně se senátory jsme byli nadšení z atmosféry této školy. Máme pocit, že má velmi vysokou úroveň a zaslouží si naši podporu i podporu ze strany Rakouska. Přímluva obou předsedů rakouského parlamentu, jak Güntera Kovacse, tak i Wolfganga Sobotky, může být významná, abychom pokročili v jednáních, jak zajistit další financování této školy takovým způsobem, aby měla větší jistotu do dalších let,“ uvedl Vystrčil. Škola funguje už přes 150 let a v současnosti ji navštěvuje kolem 500 dětí od školky po gymnázium.

Senátní delegaci dnes čeká ještě pracovní jednání s prezidentem Rakouského institutu pro evropskou a bezpečnostní politiku Wernerem Fasslabendem. V podvečer se v Českém centru ve Vídni setká také s českými krajany. Součástí programu s krajany je i debata, kterou pořádá velvyslanec ČR v Rakousku Jiří Šitler na téma „Česko a Rakousko: Společná minulost, různá současnost?“. Diskuse se zúčastní také bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Zítra Vystrčil se senátory navštíví na pozvání předsedy Spolkové rady Rakouska Güntera Kovacse Spolkovou zemi Burgenland/Hradsko. Konkrétně se vydají do obce Illmitz, kde navštíví budovu Centra národního parku, poté je čeká prohlídka větrného parku ve městě Weiden am Neusiedlersee.