7. června 2023

Česko-korejskému meziparlamentnímu setkání dominovala témata obchodní spolupráce

(www.senat.cz) Předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil jednal ve Valdštejnském paláci se svým korejským protějškem Jinpyo Kimem. Hlavními tématy jednání byly možné oblasti spolupráce v hospodářství, zejména v energetickém a telekomunikačním sektoru. Za Senát se pracovního oběda rovněž zúčastnili předseda zahraničního výboru Pavel Fischer, předseda Stálé komise pro krajany žijící v zahraničí Raduan Nwelati a předseda Stálé komise pro dohled nad veřejnými prostředky Lukáš Wagenknecht.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil uvedl: „Na dnešním česko-korejském jednání jsme si potvrdili, že jsme podobně smýšlející, demokratické a svobodné země. Korejská republika je jedním z klíčových partnerů ČR v regionu, jsem proto rád, že naše obchodní spolupráce roste. Další možnou spolupráci vidím ve strategických hospodářských oblastech, a to zejména energetiky, automobilového průmyslu a telekomunikací.

Dalšími oblastmi diskuze byla témata informačních a komunikačních technologií, nákladní dopravy, kybernetické bezpečnosti či turismu. Z energetického sektoru převažovaly v debatě okruhy jaderné energetiky a rozvoje malých modulárních reaktorů. Závěrem hovořily delegace společně také o aktuálních konzulárních záležitostech.

Naposledy navštívila sídlo českého Senátu korejská parlamentní delegace před dvěma roky, podrobnosti v tiskové zprávě.