7. června 2023

#Vysocinajenejvic: Sociální systém v Česku je propracovaný a jeden z lepších v Evropě, témata sociální politiky 21. století rezonovala debatou s veřejností v Jihlavě

(www.ods.cz) Sociální politika v 21. století – byla tématem další ze série diskusních setkání unikátního projektu #Vysocinajenejvic, během kterého přijíždějí nejen osobnosti veřejné sféry do různých míst Vysočiny k neformálním setkáním. Účastníky úterní debaty v Jihlavě byli Vítězslav Schrek, hejtman Kraje Vysočina a Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb, kteří společně s poslankyní Evou Decroix diskutovali konkrétní agendy, jako například aktuální kapacity sociálních nebo pobytových služeb, fungující sociální systém nebo personální nedostatek osob pracujících v sociálních službách.

„V Jihlavě jsme dnes otevřeně diskutovali s občany o tématech sociální agendy, která občany zajímá nebo se jich konkrétně dotýká. Úroveň, kvalita i dostupnost sociálních služeb je ve většině srovnatelná se západní Evropou. S ohledem na křivku stárnutí populace je prioritou zajistit především udržitelnost celého systému. Podporu musíme dobře cítit a zefektivnit. Primárně u seniorů je třeba hledat vyšší motivaci u rodiny v podpoře péče o seniora v domácím prostředí, s čímž samozřejmě souvisí důraz na podporu terénních služeb,” řekl Vítězslav Schrek, hejtman Vysočiny, který se tématu věnuje dlouhodobě, aktuálně jako předseda v sociální komisi Asociace krajů České republiky.

„Jsem potěšen ze zájmu veřejnosti o diskusi na téma sociální politiky. Dotýká se, anebo se jednou dotkne nás všech. Sociální systém v naší zemi v posledních letech zaznamenal výrazný posun k lepšímu a patří k těm lepším v Evropě,“ přiblížil Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb. „Sociální politika by měla být i do budoucna udržitelná. Je proto důležité různé podpory více cílit těm, kteří podporu opravdu potřebují,“ dodal Horecký.

„V našem dalším setkání jsme otevřeli témata sociální politiky, která častokrát rezonují nejen na úrovni celostátní, ale i krajů a našich měst. Ale i v rodinách. Získala jsem ujištění, že sociální systém v České republice je funkční, propracovaný a má své opodstatnění. Osobně vidím další příležitosti v cíleném míření podpory. Tady však stále narážíme na různé nástrahy, například v kontrole opodstatněného plnění finančních prostředků, a to primárně kvůli zanedbanému rozvoji digitalizace,“ zhodnotila Eva Decroix, poslankyně PČR a předsedkyně ODS na Vysočině.