6. června 2023

Nová bezpečnostní strategie Česka je s ohledem na ukončení míru v Evropě nutná, vůči nepřátelům musíme být odolní

(www.ods.cz) Vláda pracuje na nové bezpečnostní strategii, a to nejen s ohledem na definitivní ukončení míru v Evropě, které způsobilo Rusko svou agresí na Ukrajině. U jednoho stolu se v úterý během panelové diskuse ve Sněmovně sešli politici i odborníci z dotčených ministerstev, a to k debatě o významu i přínosu připravované strategie, a také k otázkám, jak se promítne do dalších strategických dokumentů, pro Českou republiku nezbytných a důležitých. Bezpečnostní strategie bude reflektovat novou geopolitickou realitu a zveřejnění bude předcházet schválení vlády.

„Vladimír Putin ani Rusko si dnes nepřeje stabilní Českou republiku, ve které vládne řád. Přeje si pravý opak – chaos plný dezinformací i rozdělené společnosti. Česká republika se v posledních letech výrazně proměnila. Naše země musí být připravena odolávat působení nepřátel v nejrůznějších oblastech, jakou je například kybernetika nebo ekonomika. Nová vládní bezpečnostní strategie se nesmí stát jen dalším dokumentem, který se dá do šuplíku, ale měla by sloužit jako praktický návod, jak rozumět proměnám v rovnováze moci. To jsem dnes zdůraznila na semináři ve Sněmovně,“ řekla Eva Decroix, první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS.

„Bezpečnost Česka není zadarmo, je potřeba do ní investovat. I proto připravujeme novou Bezpečnostní strategii, jak jsme se zavázali v programovém prohlášení vlády. Její hlavní pilíře právě představujeme na semináři v Poslanecké sněmovně. Nová Bezpečnostní strategie pomůže porozumět hrozbám v současné turbulentní době, jejich provázanosti a vlivu na naši bezpečnost. Jsme svědky války proti Ukrajině, mocenského vzestupu Číny nebo sílícího vlivu dezinformací,“ sdělil Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí.

Seminář Bezpečnostní situace se v úterý uskutečnil pod záštitou ministra zahraničních věcí Jana Lipavského, první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Evy Decroix a sněmovního zahraničního výboru.

Eva Decroix

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
krajská zastupitelka
předsedkyně regionálního sdružení
členka oblastní rady