29. března 2023

ČRo Plus: Tchaj-wan vyrábí 80 procent světových čipů a jestli je chceme mít bez závislosti na Číně, měli bychom mít kontakty i s jinými zeměmi

(Deník) Státní podnik Česká pošta skončil v loňském roce ve ztrátě 1,37 miliardy korun, ministerstvo vnitra proto ohlásilo plány na transformaci, která má poštu ze ztráty vyvést. Do roku 2025 se má rozdělit vedví, na podnik a akciovou společnost. To s sebou ale přináší i řadu škrtů, včetně rušení poboček a pracovních míst. Týkat se to má 2 269 pracovních pozic, za což si vláda vysloužila kritiku a výzvy, aby státní podnik zprivatizovala. Podle premiéra Petra Fialy ale jiná cesta není.

Celou debatu s Milošem Vystrčilem si můžete poslechnout na ČRo.

Občanský demokrat a předseda Senátu Miloš Vystrčil je přesvědčen, že součástí parlamentní diplomacie jsou i návštěvy Tchaj-wanu. „Pro Českou republiku je to výhodné jak z hlediska posilování autority země, která podporuje jiné demokracie a lidskoprávní problematiku, tak z hlediska hospodářského a vědeckovýzkumného.“

Podle Vystrčila konkrétně jeho návštěva Tchaj-wanu před 2,5 lety nejspíš pomohla při pozdějších jednáních v USA. „To, jestli dostanete zbraňové systémy o tři měsíce dříve nebo zda je vůbec dostanete, závisí na spoustě věcí a nevíte, jak by to bylo, kdybyste na Tchaj-wanu nebyli.“

„Nastartoval se projekt za 33 milionů dolarů, který má horizont pěti let. Budeme spolupracovat v oblasti vědeckovýzkumné, která se týká čipů. Dále v oblasti studentské a vědecké výměny, ochrany podnikatelských řetězců a v oblasti možnosti prosazování českých výrobků nejen v Indopacifiku,“ popisuje jen některé výsledky tchaj-wanských vztahů předseda Senátu Miloš Vystrčil.

„S Markétou Pekarovou Adamovou jsem byli společně v Bruselu, na Slovensku, v Rakousku a tak bych mohl pokračovat. Že bychom jezdili jen na Tchaj-wan, je úplný nesmysl. Naše evropské sousedy navštěvujeme mnohem častěji a pokud někdo říká něco jiného, neříká pravdu. Zdůrazňuji, že se jedná o parlamentní diplomacii,“ dodává Vystrčil.

„Chci, aby pan Zaorálek písemně dokladoval čísly, jestli se ve Sněmovně jezdí na Tchaj-wan častěji než do jiných zemí a kdo to platí. Já mohu doložit, že tyto cesty jsou mnohem méně časté než cesty do našich sousedních zemí v rámci Evropské unie,“ žádá občanský demokrat Vystrčil.

„Jezdí se jen v rámci parlamentní diplomacie, na rozdíl od Německa tam nebyl žádný náš vládní představitel. Chováme se vyváženě a trvám i na tom, že nejde jen o lidskoprávní témata, ale je to výhodné po stránce nejen hospodářské. Tchaj-wan vyrábí 80 procent světových čipů a jestli je chceme mít bez závislosti na Číně, měli bychom mít kontakty i s jinými zeměmi,“ shrnuje Miloš Vystrčil.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR