2. března 2023

Do Senátu zavítal předseda Senátu Kanady George J. Furey

(www.senat.cz) Na pozvání předsedy Senátu Miloše Vystrčila zavítal do České republiky na oficiální návštěvu předseda kanadského Senátu George J. Furey. Na půdě české horní parlamentní komory se během společného jednání a pracovního oběda zabývali převážně tématy pomoci Ukrajině v souvislosti s ruskou agresí, podpory demokracie ve světě a česko-kanadské spolupráce v oblasti vzdělávání, vědy, výzkumy, zdravotnictví a také energetiky. Obě senátní delegace také diskutovaly o alarmující závislosti na Číně a podpoře svých krajanů žijících v zahraničí.

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil na tiskové konferenci k závěrům jednání uvedl: „Jsem velmi rád, že předseda kanadského Senátu potvrdil jasné stanovisko Kanady, která podporuje Ukrajinu v boji proti ruskému agresorovi, naše názory v tomto jsou shodné. Uvítal jsem také dobré a pochvalné hodnocení ze strany pana předsedy k České republice, a to ve věci přijetí uprchlíků. Druhým tématem, kterým jsme se zabývali, byla energetika a možnosti vzájemné spolupráce v této oblasti a rovněž oblasti ochrany klimatu. Dále jsme diskutovali o obecném nebezpečí autoritativních režimů a závislosti na nich.“

Předseda kanadského Senátu George J. Furey komentoval návštěvu v horní komoře českého parlamentu: „Jsem potěšen, že jsem na pozvání předsedy české horní komory Parlamentu se svými kolegy z kanadského Senátu zpět v Praze ke konstruktivnímu dialogu mezi našimi parlamenty, který, jak pevně věřím, posílí přátelství mezi oběma zeměmi.“ Zároveň dodal: „Těším se na další jednání během této návštěvy za účelem výměny osvědčených postupů mezi Kanadou a Českou republikou a také na prozkoumání dalších možných oblastí spolupráce.“

Přijetí a následného pracovního oběda se za český Senát rovněž zúčastnili 1. místopředseda Jiří Drahoš, místopředsedkyně Jitka Seitlová, místopředsedové Jiří Oberfalzer a Tomáš Czernin, předseda hospodářského výboru Miroslav Plevný, místopředseda zahraničního výboru Miroslav Balatka, místopředseda Ústavně-právního výboru Jan Holásek, předseda Stálé komise pro sdělovací prostředky David Smoljak a senátor Petr Štěpánek. Za kanadskou horní komoru byli přítomni také hlavní představitel opozice Donald Neil Plett a vládní zástupkyně v Senátu Kanady Patti Laboucane-Benson.

Zítra v pátek 3. 3. uctí předsedové české a kanadské horní parlamentní komory památku padlých kanadských vojáků během 2. světové války a památku obětí Pražského povstání. Předseda kanadského Senátu se poté rovněž zúčastní pracovního obědu pořádaného 1. místopředsedou českého Senátu Jiřím Drahošem, setkání s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou, ministrem školství Vladimírem Balašem a ministrem zahraničí Janem Lipavským.