30. ledna 2023

Události, komentáře ČT24

(ČT 24) Petr Pavel dokázal přesvědčit lidi, že má smysl volit slušnost a serióznost, prohlásil v pořadu Události, komentáře předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) zmínila, že pokud se člověk ohlédne za kampaní, je dobře, že "uspěla slušnost oproti lžím a hnusu".

Celou debatu s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT24.

„Přesvědčil lidi, že má smysl věřit v hodnoty, že má smysl volit slušnost a serióznost, volit člověka, který mluví pravdu,“ uvedl Miloš Vystrčil na adresu Petra Pavla. Jeho situaci přirovnal k té své v loňských senátních volbách. „Přes všechna lživá nařčení a útoky dali nakonec lidé hlas tomu, kdo mluví pravdu,“ podotkl Vystrčil s tím, že je nyní na zákonodárcích, aby tento trend a atmosféra pokračovaly i do budoucnosti.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Výjimečná doba a výjimečné Události, komentáře. První poté co voliči rozhodli o tom, že se dalším českým prezidentem stane Petr Pavel. Jak hluboce je společnost rozdělená a podaří se tyto příkopy nějakým způsobem zasypat? O tom bude mimo jiné tato hodinová debata. Výjimečné vydání Událostí, komentářů se sedmi zástupci stran a hnutí. Dobrý večer. 58 % hlasů pro Petra Pavla. Těsně po zvolení prohlásil, že jako prezident se bude snažit o sjednocování společnosti.

 

Petr PAVEL, nově zvolený prezident republiky:
Vyhrály hodnoty jako pravda, důstojnost, respekt a pokora. Společenství bohužel teď je trochu zraněné. Je zraněné právě skončenou prezidentskou kampaní, je zraněné souběhem krizí, kterými jsme si prošli a procházíme v poslední době. Ale je také zraněné stylem politiky, který u nás v poslední době převažoval. Politika konfrontace, politika vzájemného osočování a politika hledání důvodů, proč něco nejde, místo toho abychom hledali společná řešení.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Zmínili jsme výsledek Petra Pavla. 42 % hlasů pro Andreje Babiše, šéf hnutí ANO navzdory prohře označil výsledek za famózní.

 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí, neúspěšný kandidát na prezidenta /ANO/:
Chtěl bych mu popřát, aby byl prezidentem všech občanů České republiky. Aby vnímal jejich problémy, a aby bojoval za zájmy České republiky. Chtěl bych strašně moc poděkovat našim voličům. Dosáhli jsme famózní výsledek. A nic nekončí, protože my tady, hnutí ANO a já jsem byl kandidát hnutí ANO, budeme stále pro vás.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A je mi ctí, že pozvání do Událostí, komentářů přijali tito hosté. Miloš Vystrčil předseda Senátu. Dobrý večer.

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Dobrý večer, děkuji za pozvání.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny a také předsedkyně strany. Dobrý večer i vám.

 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a předsedkyně strany /TOP 09/:
Hezký večer.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Karel Havlíček, místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda hnutí. Dobrý večer.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Dobrý večer.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Vít Rakušan, vicepremiér a ministr vnitra, předseda hnutí. Dobrý večer.

 

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí, vicepremiér a ministr vnitra /STAN/:
Hezký večer, díky za pozvání.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Marian Jurečka, taktéž vicepremiér, předseda strany, ministr práce a sociálních věcí a taktéž stále ještě ministr životního prostředí. Dobrý večer.

 

Marian JUREČKA, předseda strany, vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/:
Dobrý večer.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tomio Okamura, předseda hnutí, poslanec. Dobrý večer.

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Dobrý večer vám i divákům.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A máme tady také Olgu Richterovou, místopředsedkyni Poslanecké sněmovny. I vám dobrý večer.

 

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Krásný večer.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Vystrčile, pojďme začít u vás. Stojí za tím úspěchem Petra Pavla víc Petr Pavel nebo Andrej Babiš?

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Petr Pavel.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A proč ne Andrej Babiš?

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Protože Petr Pavel si to odpracoval. Petr Pavel dokázal přesvědčit lidi, že má smysl věřit v hodnoty, že má smysl volit slušnost, volit serióznost a volit člověka, který mluví pravdu. A já jsem přesvědčený, že to nakonec většinu společnosti přesvědčilo pro to, aby mu dali hlas. A je to vlastně podobné tomu jako já, když jsem absolvoval senátní volby na Jihlavsku, kde také nakonec přes všechna lživá nařčení a všechny útoky, které jsem vlastně potom s panem nezvoleným prezidentem prožíval, nakonec lidé dali hlas tomu, kdo mluví pravdu. Takže díky občanům za důvěru. Díky za jejich realismus. A teď je na nás, abychom to vítězství zúročili, aby tenhle trend, ta atmosféra pokračovaly do budoucnosti.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Havlíčku, souhlasíte s tímhle tím, nebo máte pocit, že na vítězství Petra Pavla má podíl i Andrej Babiš?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Vítězství si odpracoval pan Pavel. Je třeba mu k tomu pogratulovat. To vítězství v tom druhém kole výrazné. A je třeba, abychom respektovali vítěze a hlavně voliče vítěze. Já bych byl hrozně rád, aby i pan prezident Pavel se svým týmem a nejbližšími a možná i kolegové z pětikoalice, kteří ho podporovali, respektovali nebo šli na to s pokorou vůči voličům našim. Protože 3,4 milionu voličů bude nepochybně spokojeno. 2,4 milionu voličů, což je velké číslo, bude spokojeno méně, ale život jde dál. Já si myslím, že bychom všichni teď měli udělat něco pro to, abychom trošku zklidnili emoce, a aby se začalo normálním způsobem komunikovat.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Paní Pekarová Adamová, ta agresivní kampaň, o které jsme hovořili a dneska o ní hovořil i premiér. Byla výsledkem rozdělení společnosti nebo příčinou dalšího prohlubování tohoto rozdělení společnosti?

 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a předsedkyně strany /TOP 09/:
Víte, rozdělení společnosti nebo různé názorové proudy v ní jsou naprosto přirozené. A asi bychom si nepřáli, abychom tady všichni měli jeden jediný názor. To už bychom se blížili diktatuře, totalitě. Myslím, že je přirozené, že se v nich lišíme a ta pluralita názorů k demokracii patří. Na druhou stranu tady tato kampaň ukázala, že někteří chtějí, aby se právě na těch různých dělících liniích ti lidé ještě více vzdálili. Aby ještě více bojovala jedna skupina s druhou. A na tom někdo jiný, tedy ten kandidát, který toto zneužíval, využíval a těžil. Myslím si, že teď je ten čas, kdy bychom se opravdu měli ohlédnout za tou kampaní a říci si, že je dobrou zprávou pro Českou republiku, že tohle nefunguje, že tohle neuspělo. Že uspěla slušnost a pravda oproti velké míře hnusu a lží. A to si myslím, že je dobrá zpráva o stavu české společnosti. Na druhou stranu to určitě zanechává velké šrámy. Tato kampaň určitě není bez následků. A je na nás všech a zejména na těch, kteří takovéto praktiky využívali, a bylo to celé hnutí ANO, nejenom sám kandidát Andrej Babiš. Aby se tomu uměli postavit, a aby si uvědomovali, že tady spolu chceme soužít a že toto může být pro tu společnost prostě do budoucna nebezpečné.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Okamuro, vy jste před druhým kolem vyzvali voliče, aby nevolili Petra Pavla. Proč jste rovnou nevyzvali k tomu, aby volili Andreje Babiše?

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
My jsme měli jasné stanovisko. My jsme to stanovisko měli trošku jinak, než jste řekl. My jsme řekli, že nepodporujeme kandidáta podporovaného Fialovou vládní pětikoalicí. To bylo naše stanovisko. Samozřejmě protože.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
To byl Petr Pavel podle vašeho názoru, i když...

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Ano, to je Petr Pavel. Já vám jenom cituji.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Mně jde jen o to…

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Doslova to stanovisko. Jinak já myslím, že to zcela jasné. Protože to jasně vyplynulo, že to naše stanovisko bylo správné i z té analýzy Českého rozhlasu včera zveřejněné. To byla ta agentura PAQ Research, která řekla, že ve druhém kole, kde se volí z těch dvou méně přijatelných variant nebo dokonce méně nepřijatelných variant, tak 330 tisíc voličů SPD se rozhodlo v druhém kole dát hlas Andreji Babišovi. 60 tisíc Petrovi Pavlovi. A přes 100 000 tisíc nešlo volit.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
No, a právě proto se ptám znovu.

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Takže vidíme, že to stanovisko SPD, že přesně, přesně my velice dobře rozumíme našemu voliči. SPD má řadu programových rozdílů s hnutím ANO. Například Andrej Babiš hlasoval s hnutí ANO pro výcvik ukrajinských vojáků v České republice.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Takže úplně jednoduše, pane Okamuro, chtěli jste, aby vaši voliči volili Andreje Babiše, nebo ne?

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Já si myslím, že jsem řekl naše stanovisko jasně…

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Neřekl jste ani to, ani to, tak se ptám, zda jste chtěli, aby vaši voliči volili Andreje Babiše úplně jednoduchá otázka.

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
My máme dostatečně inteligentní voliče a naše doporučení dávalo voličům skutečně různé varianty a my to necháváme na našich voličích. A vidíte, že přesně i ten průzkum, nevím, kde ho teda dělal Český rozhlas a ta agentura druhý den po volbách. Nicméně ten průzkum, který byl zveřejněn, přesně kopíruje, tohle to stanovisko. Za nás ale platí, že samozřejmě tím důvodem neúspěchu Andreje Babiše rozhodně nemohlo být 200 tisíc voličů SPD, kteří ho případně v tom druhém kole nevolili, protože prohrál o 1 milion hlasů. A já si myslím, že tím hlavním důvodem bylo to, že si Andrej Babiš nezískal podporu svého vlastního hnutí, kdy nejvýznamnější představitelé hnutí ANO v čele s místopředsedou Vondrákem přímo vyzvali dokonce k volbě proti…

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
K tomu se dostaneme.

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Protikandidáta Petra Pavla. Takže to si myslím, že je ten důvod. A co týče voličů SPD.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Děkuju.

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Jsou dostatečný inteligentní na to, aby se rozhodli. A my jsme hlavně chtěli, aby nebyl prezidentem kandidát.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Děkuju vám.

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Koalice, ale aby to byl opoziční kandidát. A to byla priorita už od prvního kola pro SPD.

Odkaz na nahrávku

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Děkuju. Premiér Petr Fiala označil kampaň za jednu z nejodpornějších a nejhorších volebních kampaní v novodobé historii, což jsou podobná slova, jako jste použila a vy, paní předsedkyně. Je zde někdo, kdo ten názor nesdílí Petra Pavla. Pane Havlíčku, proč ne.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Já se domnívám, že to je, trošku pozapomínáme na to, jak probíhaly ty kampaně minule. Zapomínáme na to, jak zde probíhala kampaň do parlamentních voleb. Vzpomínejme si, když pan Babiš byl vyobrazen vedle Putina. A vzpomeňme si, jakým způsobem po sobě šli. Ano, je to důsledek přímé volby. Já se musím fakt ohradit proti tomu. Já jsem začal velmi korektně a slušně. Řekl jsem, že bychom měli dát zbraně dolů. A že bychom měli spíše uklidňovat. Ale kolegové už se hned zase pustili do toho, že naše kampaň tedy byla nevybíravá. Tak já nevím, jestli to, když předseda ODS v Děčíně řekne, jestli se po mně nějaký senilní dědek ožene, položím ho na zem. Tak častoval naše účastníky na mítinku s panem Babišem. A pan místopředseda TOP 09 v Kralupech řekl: voliči ANO jsou lůza, odpad a lidský hnůj. Tak si musíme říct, jestli tedy vaši představitelé udělali něco pro to, aby ty příkopy zakopávali. Já neříkám, že jsme bez chyby, já neříkám, že…

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Havlíčku, já bych mohl citovat spoustu dalších věcí.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ano.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Kde Andrej Babiš se vyjadřoval velmi nevybíravě o voličích.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ano.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
O dalších věcech, o lžích, které byly do té kampaně zapojené.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ano, ale není možné, že to dělala jenom jedna strana. Mně to připadá, že tady my jsme byli ti zlí. My jsme bojovali, jako měli jsme stranického kandidáta. Získal 2,4 milionu hlasů, což si troufám tvrdit, že by málokdo získal ze stranických kandidátů. Uznáváme, že jsme prohráli. Ale nenecháme si tlačit to, že my jsme byli pouze ti zlí. Narušovali jste naše mítinky, vyzývali jste k tomu vaše voliče, rozdávali jste jim píšťalky. Tlačili jste je k tomu. My jsme nic…

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pojďme dál, ať dostanou ostatní prostor. Když Danuše Nerudová označila Andreje Babiše za zlo. Nebylo to z hlediska toho zacelování společnosti a teď už bych rád se díval možná do budoucna. Spíš krok opačným směrem, pane Rakušane?

 

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí, vicepremiér a ministr vnitra /STAN/:
Já nevím, já bych byl rád, kdybychom také byli schopni ty díry a rány ve společnosti zacelovat. Protože to, co jsme si opravdu zažili v těch posledních týdnech. Bylo něco, na co jsme nebyli připraveni. A vnést do společnosti proti sobě stojící narativ lidí, kteří chtějí mír a kteří chtějí válku. Víte, ty volby skončily, jsou za námi. Máme prezidenta, kterého já jsem si osobně přál a jsem za to rád. Ale právě ty stíny té volební kampaně, to, co se vpustilo do té společnosti, ono to nezmizí s tím volebním dnem. A já si myslím, že tohle je veliké nebezpečí. Já jsem dalek od toho, abych někoho označoval za zlo. Já jsem se snažil i v celé volební kampani být velmi úsporný v těch vyjádření. Ale je prostě jasné, kdo do té kampaně, prezidentské kampaně vnesl agresi. Kdo tam vnesl slovo válka a mír a dával to do konfrontace. Kdo druhého kandidáta označoval v podstatě za válečného štváče. A sám se stavěl do role mírotvorce. To je prostě něco, co do zdravé rozumné racionální předvolební kampaně vůbec nepatří. A pokud se ptáme, kdo to zanesl do té společnosti. Víte, vy tady ukazujete někde na pětikoalici. Ale já porovnávám výkony těch dvou kandidátů. A já si myslím, že voliči v pátek a v sobotu ohodnotili i kvalitu těch kampaní a nejenom marketingovou, ale věcnou, hodnotovou. A to, jak se ti dva lidé během té doby, kdy se ucházeli o jejich hlasy, chovali. A pokud říkáte, že to byl hezký výsledek Andreje Babiše. Jiří Drahoš měl ještě lepší výsledek v minulých volbách než Andrej Babiš a stačilo mu to k hezkému senátorskému postu. Tak to určitě je to dobrá záležitost a je to nějaký základ pro další politickou kariéru. Ale úspěch to není.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
K té další politické kariéře se samozřejmě dostaneme. Pane Jurečko, proč ta kampaň mnohdy vypadala jak studená občanská válka, což je takový ten pojem, který se používá ve Spojených státech pro označení tamní společnosti rozdělené, hluboce rozdělené.

 

Marian JUREČKA, předseda strany, vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/:
Vlastně na mnoho z toho odpověděl rozhovor s Tünde Barthou, vlastně s tím mozkem a hybatelem kampaně Andreje Babiše. Protože ta vlastně popsala to, co podle mě politik, pokud dělá politiku opravdu s nějakým vyšším principem, nikdy nemá dělat. Změřili si marketéři z týmu Andreje Babiše to, na co jejich voliči slyší. Změřili si opravdu jako ty základní pudy a emoce. A na to tu kampaň soustředili. Ale politik má přicházet do toho veřejného prostoru s tím, že sám má nějakou vizi. Chce tu zemi a společnost posunovat někam kupředu k nějaké lepší perspektivě. A to se tady nestalo. Protože vlastně tam byl vyprázdněný ten obsah. Pak se vsadila ta forma, ten obsah v té kampani jsme viděli především mezi první a druhým kolem pouze na to, co se fakticky změřilo u těch lidí, na co nejvíc reagují. Co je ta nejvyhrocenější emoce. A to vlastně přispělo potom k tomu koloběhu toho, co jsme tady mohli vidět. A co si myslím, že vlastně ve finále se otočilo proti samotnému Andreji Babišovi, kdy on sám vlastně vyzval a říkal, je to referendum o mně. A vlastně ti lidé přišli a řekli, tak my teda vystavujeme to vysvědčení v tom referendu. Že vlastně i nám se už tento princip politiky zajídá. A vlastně bylo to tady ukázáno i v tom výzkumu PAQ Research, kdy vlastně bylo evidentní, že Petra Pavla volili jak voliči hnutí SPD, tak voliči hnutí ANO. Což za normálních okolností, kdyby to tak nebylo, tak by asi šli prostě volit Andreje Babiše. Takže se ukázalo, že evidentně Petr Pavel byl opravdu občanským kandidátem, který dokázal oslovit průřezově celou společnost, a je to dobře. Je to předpoklad k tomu, že on má ten potenciál pomoci stavět ty mosty.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Abychom se odrazil od té kampaně, pokud dovolíte o něco dále. Paní Richterová, nebo chcete ještě k té kampani? Já mám pro vás jednu otázku trošku do budoucna už, ale klidně, klidně.

 

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Do budoucna velmi ráda. Jenom bych poznamenala, že z hlediska té špíny a toho, co ta kampaň zanechala v lidech, bych si dovolila jenom připomenout. Určitě i vám, nejenom mně, prostě psali lidé z různých koutů země, že jim děti ze škol a školek nosí opravdu zprávy od vyděšených, bohužel paní učitelek nebo asistentek, že budou prostě muži odvedeni do války. Něco, co znamená, že se vyděsí děti ve školách a školkách. Je pro mě fakt největší hnus, co jsme tady zažili. Tak to jsem jenom chtěla prostě připomenout, že to tady fakt podle mě ještě nebylo. A z hlediska toho, jaký to bude mít dopad, tak tam bych si prostě opravdu přála, aby ten, kdo způsobil svou kampaní tenhle strach, se za to omluvil a ujistil, že nic takového se nestane. Protože přece jenom nějaká část lidí věří právě jemu. Jsou to ti lidé, co si vsadili ty tisíce. Často teď nevědí vůbec, z čeho zaplatí nájem a podobně. A nejde o nějaké falešné účty. Jde o konkrétní lidi, kteří se na nás konkrétně obracejí. Zejména z opravdu těch nejchudších vrstev společnosti. A tohle všechno má na svou zodpovědnost prostě Andrej Babiš.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Havlíčku, krátká reakce, prosím.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
No, já myslím paní místopředsedkyně, že čtete příliš sociální sítě. Co se týká toho sázení a těch všech hejtrů a trolů, kteří tam psali.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Havlíčku, to bylo na twitterovém účtu přímo Andreje Babiše.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ne, ne, ne, to samozřejmě, ale já teď myslím ty reakce, které jsou. Ale já myslím, že snad každý pochopil to, že ta výzva byla s nadsázkou. Byl tam u toho smajlík, ale to není podstatný. Prosím, nechte mě domluvit, tak já jsem vám do toho taky naskákal, kolegové, kolegyně. No, před čtyřmi lety pan Horáček tehdejší kandidát na prezidenta řekl, sázejte na mě, vyplatí se to. A to bylo před druhým kolem, kdy si troufám tvrdit, že měl výrazně menší šance na to, že bude zvolen než pan Babiš. Proč jste to, kolegové, vy jste všichni byli tehdy už ve vysokých pozicích, proč jste to neřešili, proč jste to…

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Před druhým kolem to nemohlo být, pane Havlíčku.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
No ne, tak před prvním kolem, tak jsem to řekl špatně. Před prvním kolem řekl to, ať na něj lidi sází. A proč se to tedy neřešilo? Proč se to řeší až teď? Vyplatí se vsadit si teď na mě, říká Michal Horáček.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Havlíčku, prosím.

 

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Ale to vás nezbavuje zodpovědnosti.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tohle je typický příklad. Mě by zajímalo, mě by zajímalo, počkejte, počkejte. Mě by zajímala jedna věc. Tady máme prezidentského kandidáta, který má podstatnou podporu společnosti. A viděli jsme to nakonec i v těch výsledcích. Ale tenhle kandidát, který vyzývá lidi, aby na něj sázeli, krátce po volbách přizná, že ví, že ty volby nemohl vyhrát. Tohle vám přijde v pořádku?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ale tak přece snad každý pochopil, že to je bráno s nadsázkou. Ty lidé jsou svobodní, každý si může zvolit.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Každý má přirozeně možnost udělat co chce.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
A jestli má kurz 1:12.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A má k tomu vyzývat jeden z těch kandidátů skutečně?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ale toto není nic nového. Znovu říkám, tohle to se dělalo i v minulosti. Já zásadním způsobem odmítám tohle podsouvání. To je prostě pouze dneska boj na sociálních sítích. Mimo jiné, jestli se dívali na ty statistiky.

 

Marian JUREČKA, předseda strany, vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/:
Co tak uznat chybu?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Prosím?

 

Marian JUREČKA, předseda strany, vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/:
Co tak uznat chybu a omluvit se, nestačilo by to?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ale já nevidím důvod, proč bychom tady měli se omlouvat za něco, co bylo myšleno ve velké nadsázce. Notabene to nezpůsobilo žádné problémy. Já nevím, jestli jste sledovali, co řekl.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Nevíte, komu to mohlo způsobit problémy, i kdyby to způsobilo jednomu člověku problém, proč mi řekněte, tohle bylo špatně, tohle jsme přestřelili. Omlouváme se úplně lidsky, každý děláme chyby.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Žádná masová vlna se nestrhla. Přišlo jen několik málo nových klientů. Babiš vyzýval lidi k sázce tisíc korun, což je pro řadu lidí vysoká částka, takže se to nepotvrdilo a v průměru jsme zaznamenali sázky kolem 150 korun. Ve zmíněném období mezi 30-50 klienty. Tvrdí bookmaker z Fortuny. Prosím pěkně, co zde řešíme? Nezlobte se na mě.

 

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí, vicepremiér a ministr vnitra /STAN/:
Neetičnost kampaně.

 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a předsedkyně strany /TOP 09/:
Neetičnost a 33 milionů korun bylo vsazeno po této výzvě. To jsou také údaje, které tedy škodu, kterou způsobil Andrej Babiš mimochodem. Ale opravdu, proč jenom neřeknete, aspoň ano, přestřelili jsme, udělali jsme chybu. Nadsázka evidentně nebyla pochopena. Když teda to tvrdíte, že to byla nadsázka. Ale vy teď budete označovat cokoliv z té kampaně za nadsázku, abyste se vyvinili evidentně.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ne, ne, ne, tak vy nám vyčítáte 33 milionů korun. Otázka, jestli byly, nebo nebyly. A když zde pan kolega, pan ministr Jurečka s paní místopředsedkyní, bohužel tedy musím říct, začali komunikovat ohledně windfall tax ve smyslu toho, že bude o rok dříve, tak ČEZ přišel o 17,5 miliardy, Komerční banka o 4,2 miliardy a Erste o 8,9 miliard. Vy jste připravili o hodnotu těchto firem o 31 miliard korun a budete je vracet? Omlouvali jste se? Vysmáli jste se všem, pane místopředsedo vlády. A teď nám tady říkáte, že jsme s nadsázkou vyzvali, notabene naše voliče, aby si vsadili. Což není vůbec nic nového a nikoho jsme do ničeho nenutili, vrátíte těch 31 miliard?

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Jurečko, prosím, zareagujte krátce a pak posuneme dál, ať pan Vystrčil se na něj dostane.

 

Marian JUREČKA, předseda strany, vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/:
Škoda by se stala, pokud by ten den byly zobchodovány všechny akcie těch daných. Vy sám moc dobře víte, že to se nestalo, ani stát se nemohlo.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Klesla hodnota…

 

Marian JUREČKA, předseda strany, vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/:
Já se vracím k tomu…

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Jenom proto…

 

Marian JUREČKA, předseda strany, vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/:
Podívejte se na ten další den a na další dny v tom týdnu. Ale já se vracím k tomu, že by fakt stačilo říct. Bylo to za hranou, omlouváme se, stala se chyba. Ale vy ani tohoto bohužel, a to mě mrzí, nejste vlastně schopni.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ne, vy jste skvělý kritici, ale doporučuju, prosím, zameťme si všichni před vlastním prahem.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Okamuro, prosím, pan Vystrčil potom.

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
No, já bych zareagoval na tu poznámku o té mobilizaci. Zase tady hovořme pravdu. Protože ty vyjádření, to bylo vyjádření náčelníka generálního štábu pana Řehky. To je ten, který mluvil o výběr, pardon, který mluvilo výběrové mobilizaci. A v souvislosti s tím, co řekla na tiskové konferenci ministryně obrany Jana Černochová z ODS, která vyzývala k tomu, aby se hlásili lidi do aktivních záloh s tím, že když nebudou moci se hlásit, nebo nebudou moci být připraveni, ať si aspoň udělají zdravotní prohlídku. Tato kombinace.

 

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Ne.

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Říkám to, počkejte, neskákejte mi řeči, paní Richterová. Já na základě svých zkušeností, když jsem to sledoval nejenom na sociálních sítích, protože mě sleduje přes půl milionu lidí na sociálních sítích v součtu, takže je to poměrně velký průřez dospělého nebo obyvatelstva České republiky. Tak tady ty vyjádření zase z mého pohledu to říkám, podle mého názoru. Možná tady byly vyjádření další. Ale to, co u mě vzbudilo tu nevoli, byla ta vyjádření těch vládních představitelů paní ministryně obrany a vládou dosazeného náčelníka generálního štábu Řehky. A sami víme, že pak byla diskuse o tom, že to přece jenom bylo trošku necitlivé vyjádření a nevhodné v této situaci mluvit o výběrové mobilizaci občanů České republiky v souvislosti se zatažením České republiky do války.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Okamuro, promiňte, ale vy tady vytrháváte několik věcí z kontextu.

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Ne já… pane Řezníčku, já jenom říkám svojí zkušenost, protože tady bych to asi nesváděl úplně na jednoho, ale třeba já tu zkušenost mám takovou.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Dobře, rozumím, pane Vystrčile.

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
… jestli je to více nebo méně, ale je to fakt, je to tak.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Rozumím, děkuji, pane Vystrčile.

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já jenom opravdu jednu větu. Vyjadřování pana prvního místopředsedy Havlíčka v tom smyslu, že není důvod se omlouvat, protože znám jiné, kteří se také neomluvili, je šílený. To vede k demoralizaci společnosti. Vykládat, že se nemusím za něco špatného omlouvat, protože jsou také někde jinde nějaké špatnosti, za které také nebyli ti lidé potahováni, omluveni, je strašné. To je prostě něco děsivého. Což do vůbec politiky nepatří. Jestli já jsem někde rozbil okno, tak se mám přiznat, že jsem ho rozbil a nemá být omluvou, že ještě někdo jiný taky rozbil okno a neomluvil se za. To prostě je děsivá logika, která úplně demoralizuje tu společnost. Mě to jako učitele úplně ničí.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Můžu na to reagovat jenom krátce. Nezlobte se na mě, pane předsedo Senátu, vy jste to nepochopil vůbec. Já jsem neříkal, že my jsme udělali něco špatného, špatného udělal pan Horáček. Já jsem jenom říkal, že na tom nebylo právě vůbec nic špatného. Já to nevyčítám panu Horáčkovi, vy jste to pochopil úplně opačně.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Paní Richterová, prosím.

 

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Tam přece je ta naprostá šílenost, že den po volbách nebo dva dny po volbách Andrej Babiš přiznal, že věděl, že v tom druhém kole nemá šanci. Že to prostě ten tweet, na který následovalo tolik lidí, že z toho bylo prosazených 33 milionů korun, tak na tenhle tweet prostě nemohli ti lidé nic vyhrát.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Paní místopředsedkyně.

 

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Tohle vědomí, to je ta falešnost, to je to podvádění lidí. A teď ty lidé prostě fakt netuší, co s tím mají dělat. A oni prostě tomu věřili, protože ano, je to jejich chyba, neměli sázet při takovém kurzu. Ale mysleli si, že když jim někdo takhle, samozřejmě mají teď poučení. Ale, když jim někdo takhle napíše, že tedy takové velké peníze dostanou zpátky, takže jim to vyjde. A to je právě ta lež, která si myslím, že prostě je naprosto za hranou etiky.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Rakušane, prosím, pak tohle kolečko uzavřeme, abychom se posunuli dál ke vztahu k novému prezidentovi.

 

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí, vicepremiér a ministr vnitra /STAN/:
Já už jsem to taky nechtěl skoro. Ale prostě říkat věty, vy all-catch party, to byl vzkaz jenom našim voličům. Co to tady říkáte? Koho vy víte, co to oslovilo. Prostě já mám informace o tom, že v těch sociálně nejslabších oblastech v této zemi to oslovilo právě nejvíce lidí. A vy se stavíte jako hnutí ANO dlouhodobě do jakéhosi patrona té sociální politiky, zastánci slabých. A vy řeknete, že je to jedno, že nikdo na tom nic netratil, že tahle věc je prostě vlastně jenom taková hra a nadsázka? Já prostě na vás koukám a vy sám nevěříte tomu, co říkáte, jenom musíte. A mně je vás hrozně líto, kolik musíte, pane Havlíčku, říkat věci, kterým nevěříte.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Pane místopředsedo, říkáte to skvěle, ale já jsem zvědavý, co řeknete tady, když říkáte nejenom vašim voličům, ale všem i našim voličům. Když jste v klidu řekli, jakožto vláda nenecháme nikoho padnout. Když to takhle si překlopím, tak řeknu, ano ti lidé si řeknu, on nás skutečně nikdo nenechá padnout. Víte sami velmi dobře, že to je lež. Že to je technicky vyloučené. Nechali jste padnout domácnosti, nechali jste padnout firmy kvůli energetické krizi, neudělal jste prakticky nic…

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Havlíčku, tohle by bylo krásné do kampaně do sněmovních voleb a ne po prezidentských volbách. Já bych rád se díval do budoucna.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
… že je nikdo nenechá padnout. A připravili se na to, budete jim to dneska kompenzovat?

 

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí, vicepremiér a ministr vnitra /STAN/:
Já vidím to Karla Havlíčka, který spojuje společnost, jak na začátku slíbil. Jde mu to.

 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a předsedkyně strany /TOP 09/:
Pan Havlíček by obhajoval i lichváře evidentně.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Paní Pekarová Adamová.

 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a předsedkyně strany /TOP 09/:
Na stejné úrovni.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Je důležité, aby k sobě Petr Pavel a Andrej Babiš a nemyslím jenom ty osobnosti, ale i ty proudy našli nějak cestu?

 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a předsedkyně strany /TOP 09/:
Já myslím, že to je nesmírně důležité. Protože máme zvoleného prezidenta a je to prezident České republiky, tedy všech občanů České republiky. Tedy i těch, kteří jej nevolili. Já myslím, že i tím stylem, který už zvolil hned po svém zvolení tím, že se pokorně vyjadřuje i k těm, kteří jej nevolili. Tak ukazuje, že skutečně chce, aby ten národ za ním stál nebo aspoň většina lidí. A byť i ti, kteří jej nevolili, tak postupně jej poznali jako člověka, který je tady pro ně. Takže má ten potenciál. Já pevně věřím tomu, že to podaří. Ale záleží to samozřejmě i na tom, jak se k tomu postaví ten, který prohrál a prohrál drtivě tyto volby - Andrej Babiš. A tady zase férově říkám, že musím říct, že to, jak se vyjádřil hned po těch volbách, tak mě osobně potěšilo, protože jsem se bála, že bude k tomu přistupovat, jako vidíme v některých jiných zemích, například ve Spojených státech. Prostě neúspěšný kandidát Trump. To znamená člověk, který neuznává výsledek voleb a podobně.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A pojďme se teď podívat na výsledky v jednotlivých krajích. Na mapě jasně převažuje barva Petra Pavla. Ten vyhrál v 11 z celkem 14. Andrej Babiš zvítězil v kraji Karlovarském, Ústeckém a taky v tom Moravskoslezském. Pokud se podíváme ještě podrobněji na výsledky v krajských metropolích. Tohle je ta mapa. Tak Andrej Babiš získal pouze Ostravu se ziskem lehce nad 52 %. Ve všech ostatních městech vyhrál Petr Pavel. Nejvýraznějšího vítězství dosáhl v Praze 76 % hlasů. V Brně to bylo 68 %. Slíbil jsem pohled do budoucnosti, tak ho teď nabízím. Co očekáváte od Andreje Babiše? Jaká bude jeho role v politice. Pane Jurečko, prosím.

 

Marian JUREČKA, předseda strany, vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/:
Já opravdu kvituji to, že to jeho úvodní vyjádření bylo, že respektuje ten výsledek voleb, že gratuluje vítězi. Protože to ukazuje, že přes všechny ty spory, které tady i diskutujeme dneska ve studiu, jsme vyspělá demokratická společnost. Jaká bude další role Andreje Babiše? No, to je spíš otázka na lidi ve vedení hnutí ANO. Já mám jenom pocit, že prostě je to předseda, který třikrát za sebou ve volbách neuspěl. A že v normálních politických stranách by ti předsedové už byli na odchodu. To je otázka, nakolik je to ještě normální demokratická strana nebo nakolik je to opravdu hnutí vlastně ne jedním mužem. A nakolik si dovolí ostatní členové kromě Ivo Vondráka a pana primátora Macury vznést nějaký kritický hlas. To já neumím v tento okamžik hodnotit. Ale já bych očekával, že lídr opozice, pokud je poslancem, tak chodí do té Sněmovny. Je tam ten, kdo stojí první v čele toho šiku, který kritizuje věcně tu vládu, upozorňuje na to, co má vláda dělat jinak. Přednáší ty návrhy. To bych všechno viděl, kdyby to bylo standardně fungující hnutí nebo strana, jakkoliv to můžeme nazývat. Já dám jenom poznámku ještě k té mapě, kterou jsme tady viděli. Já si myslím, že vlastně generál Petr Pavel nebo prezident Petr Pavel vlastně ukázal ještě mezi první a druhým kolem voleb, že ho zajímají tyto regiony. Že jeho první cesta vedla jak do Ústí, tak potom do Ostravy do Moravskoslezského kraje. A vlastně i v těch svých vyjádřeních, které dával do médií a připomeňme si, že on za poslední možná 48 hodin dal více rozhovorů než Miloš Zeman za celé své desetileté období prezidentského mandátu. Komunikuje se všemi, komunikuje otevřeně, komunikuje s pokorou. A to je předpoklad pro to, že i tento prezident třeba bude i víc apelovat na nás na vládu, abychom se věnovali problémům, které tíží tyto strukturální znevýhodněné regiony.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Slibuji, že se k tomu hned dostaneme. Mě by zajímalo, jestli pokud by se nějakým způsobem, pane předsedo Vystrčile, změnila role a postavení Andreje Babiše. A třeba šel trochu do ústraní. Říká, že si teď potřebuje naordinovat politický detox a tak dále. Zda si myslíte, že by byla obecně, teď myslím v obou komorách nejenom v Senátu, a asi především ve Sněmovně jednodušší dohoda s hnutím ANO, anebo ne?

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
V Senátu je hnutí ANO zastoupeno velmi málo. A to ještě bych řekl senátory, kteří, nemám úplně pocit, že by byli nějak svázáni tím, co si myslí, nebo co dělá Andrej Babiš. A jestli by byla jednodušší dohoda, to si netroufám odhadnout. Já se přiznám, že spíše bych si přál, aby hnutí ANO začalo se chovat svébytně. A aby Andrej Babiš se přestal chovat populisticky, protože to období, které je před námi, bude obtížné. A jsou věci, kde zkrátka platí, že jedna a jedna jsou dvě. A pokud chceme se například vypořádat s těmi těžkostmi, které se týkají našeho hospodářství a energetické krize nebo naší budoucnosti z hlediska řešení obranyschopnosti a podobně, tak je velmi důležité, abychom dokázali spolupracovat, a to včetně opozice. A tam bych si přál, kdyby Andrej Babiš se také do toho aktivně zapojil a v těchto věcech se choval konstruktivně i v případě, když bude vidět, že pokud bude nekonstruktivní nebo půjde do kritiky, tak že mu to vlastně přinese více hlasů u těch jeho voličů. A to je takové spíše moje přání, jinak ten můj odhad, co bude dělat, si netroufám odhadnout, řekl jsem proto spíš, co bych si přál, aby dělal.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Havlíčku, když jsme se bavili v sobotu po vyhlášení výsledků u vás ve štábu, tak vy jste říkal, že byste, pokud by bylo na vás, že byste doporučoval Andreji Babišovi, aby zůstal ve Sněmovně, aby byl aktivní. Nicméně tady ten politický detox, co to znamená? Znamená to, doufám, že máte blízko k panu Babišovi, abyste věděl, co hodlá udělat, jste asi nejblíž tady z těch lidí, kteří tu jsou. Co to znamená, že nebude ve sněmovně nebo bude ve sněmovně, k čemu to teď spěje?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Detox, abych byl teda přesný, znamená teď, že dalších 8-10 dní si odpočine. To znamená, nebude teď nějak aktivní. A pak máme předsednictvo hnutí ANO, do té doby si chceme celou řadu věcí vyjasnit. Ale dovolte mi, abych ještě reagoval na to, co...

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Počkejte, jenom mi odpovězte, k čemu to teď spěje? Spěje to spíš k tomu, že Andrej Babiš zůstane ve sněmovně nebo ne? Mě by zajímalo, jaké dopady tyhle ty konkrétní volby budou mít na fungování hnutí ANO a Andreje Babiše?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
To já neumím říct definitivně, musí to říct definitivně pan Babiš. Já budu rád, když bude pokračovat dál v politice, a to z těch důvodů, které teď právě chci sdělit. A já nesouhlasím s tím, co jste říkal, pane místopředsedo Jurečko, třikrát za sebou jste prohráli volby. Tak myslíte zřejmě čtvery poslední volby, beru od parlamentních voleb, tak dovolte, abych to zrekapituloval. V parlamentních volbách jsme jako strana zvítězili. Neměli jsme potenciál sestavit koalici, to je pravda, ale máme dvojnásobně více hlasů než druhý na pásce, což je ODS, anebo hned těsně třetí na pásce, což je STAN. Kdybyste neslepili pětikoalici, tak jste nepostavili proti nám nic, čili jako strana jsme zvítězili. V komunálních volbách jsme zvítězili.

 

Marian JUREČKA, předseda strany, vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/:
Na procenta jste zvítězili?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
V komunálních volbách jsme měli, tuším, že to bylo asi 17 % hlasů.

 

Marian JUREČKA, předseda strany, vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/:
Ale ve sněmovních volbách jste nezvítězili na procenta, omlouvám se, na počet výsledků procentického i odevzdaných hlasů jste fakt nezvítězili.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Havlíčku, my jsme tohle to rozebírali. Já vám to možná zkrátím.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Jako strana jsme získali 72 mandátů, druhá strana tuším, že má někde kolem 40 mandátů, ale vy jste udělali koalici, já to nezpochybňuju.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Havlíčku.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Já jenom říkám, že jsou strany ..., ale prosím, nechte mě to domluvit.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ne, ne, ne, možná to řeknu trošku kratším způsobem než vy. Vy jste, ano, uspěli jste v těch volbách obecních, ale neuspěli jste v parlamentních, neuspěli jste s Andrejem Babišem v senátních a teď jste neuspěli v těch prezidentských.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ale uspěli jsme v parlamentních jako strana, když jsme získali 72 mandátů.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já to nechci rozebírat zpětně, ale nejste ve vládě. Pravděpodobně jste...

 

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Na procenta jste neměli...

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ale to není předmětem téhle té debaty.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Já vím, ale já to...

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já vím, já to chci jenom posunout dál. Mě zajímá dopad výsledků prezidentských voleb na fungování hnutí ANO?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ano a teď jsem chtěl doříct to poslední, tak tady se můžeme o tom bavit a ty prezidentské volby ano, tam jsme byli druzí, je to pravda, ve finále jsme prohráli. Vy jste, kolegové, s výjimkou tedy SPD neměli odvahu postavit žádného stranického kandidáta a nám se tady vysmíváte, že jsme prohráli. My jsme skončili druhý, máme 2,4 milionu mandátů. To je to, co jsem chtěl říct. S tím my teď budeme pracovat, je to pro nás obrovská motivace, je to pro nás obrovský závazek a vidíme, že jsme jako strana, jako ANO v tomhle tom nebo hnutí posílili, to je všechno.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Nemyslí si to úplně všichni, protože když už tady jednou citovaného pana Vondráka z Moravskoslezského kraje budu citovat, tak řeknu jeho slova, že na rozdíl od některých jiných místopředsedů si myslí, že ANO utrpělo velkou porážku a taky mluvil o tom, že způsob rozhodování a tady vidíme přímo ta jeho slova, kdy de facto o všem rozhoduje Andrej Babiš, není způsob, jak by měla fungovat demokratická strana, tak bude to mít nějaký dopad na fungování ANO, nebo ne?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Říkáte, citujete jednoho člověka z ANO, ano. Máme v představenstvu 13 lidí nebo v předsednictvu, 12 lidí má jiný názor, já to beru, pan Vondrák už je delší dobu v určité vnitřní opozici. Má na to plné právo, ale není pravda to, že by rozhodoval jeden člověk, máme tam předsednictvo, které jasně rozhoduje.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Dobře, děkuji. Pane Okamuro, jak vy se po těchhle těch volbách prezidentských bojíte Andreje Babiše, že jeho hnutí ANO nakonec vyluxuje v uvozovkách vaše voliče?

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Tomu vůbec nerozumím, čeho bych se měl bát. Teď to vůbec nechápu?

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já myslím, že to je otázka vcelku jednoznačná, jestli se bojíte toho, že hnutí ANO bude v těch dalších měsících pracovat na tom, aby voliči přešli na jeho stranu a zda to byl také důvod toho, proč jste jednoznačně nepodpořil Andreje Babiše?

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Já to teda trošku posunu, protože já se nebojím ničeho takového a už vůbec ne politických soupeřů. Ale my jsme ve Sněmovně už třetí volební období, jsem vedle hnutí ANO a jestli vidíte výsledky, tak jsem za celou dobu, co já vedu SPD, posílil, nebo co jsem v politice. Já jsem začínal v politice jako nezávislý senátor ano, vyhrál jsem přímou volbu první, druhé kolo. Je to vynikající pocit ta přímá volba, proto my ji podporujeme, prosazovali jsme to dlouhodobě. Vstupoval jsem do Sněmovny s 6,67 procenty a pak jsme dali dvouciferný výsledek. Dokonce i v komunálních volbách velký úspěch, jak víte, tak jsme byli na procenta nejúspěšnější stranu, co se týče procentuálního nárůstu, nárůst přes 300 procent počtu mandátů, máme 500 zastupitelů.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Takže odpověď na otázku, že se neobáváte?

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Takže no a hlavně já bych k tomu taky dodal, abych taky měl nějaký prostor, naši voliči ten důvod, proč máme stabilní členskou základnu, je, že jsme skutečně jedinou vlasteneckou a konzervativní stranou v Parlamentu. Dovolte ji vyjmenovat jenom v jedné větě.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ne, ne, ne, pane Okamuro, tohle není kampaň před parlamentními volbami...

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
V jednom souvětí. Náš volič ví, jaký je ten zásadní rozdíl, například hnutí ANO Andrej Babiš zásadně odmítá referendum o vystoupení z EU.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Okamuro, ano, my jsme vám dneska dali prostor i na ČT24, kde jste o těch stejných věcech mluvil, není potřeba to teď opakovat.

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
No, tak, že jste měli pozvali znova, tak jsem myslel, že tady nějaký prostor bude.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Prostor dostanete, prostor dostanete a já se vás budu všech ptát na aktuální věci. Na to, o čem, na co se dneska soustředil prezident a na váš komentář k tomu, protože Petr Pavel, tedy budoucí prezident, absolvoval první schůzky i se zahraničními i tuzemskými politiky. Oficiálně se Petr Pavel ujme sice funkce až v březnu, ale ta zahřívací kola se rozběhla už teď.

 

Martin ŠNAJDR, redaktor:
Petr Pavel měl dnes v diáři hlavně porady, na kterých se mimo jiné plánoval program na celý týden a taky několik rozhovorů.

 

Osoba:
Pozvali jsme si pana prezidenta Petra Pavla, zvoleného prezidenta. Dobrý den.

 

Petr PAVEL, nově zvolený prezident republiky:
Přesně tak, dobrý den.

 

Martin ŠNAJDR, redaktor:
Zároveň si ale už telefonoval s některými státníky, dnes třeba s prezidentkou Tchaj-wanu.

 

citace: Petr PAVEL; zvolený prezident:
„Poděkoval jsem jí za gratulaci a ujistil jsem ji, že Tchaj-wan a Česká republika sdílí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budeme dál posilovat naše partnerství.“

 

Petr VAŠEK, redaktor:
Už za dva dny čeká Petra Pavla zatím nejdůležitější schůzka s českými politiky od jeho zvolení. Sejde se na společném jednání se šéfem Senátu Milošem Vystrčilem, s předsedou vlády Petrem Fialou a se šéfkou sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou. První schůzka zvoleného prezidenta Petra Pavla s dalšími třemi nejvyššími ústavními činiteli začne tady v Senátu ve středu v šest hodin večer. Třeba šéfové obou parlamentních komor by chtěli mluvit nejen o zahraniční politice, ale i o domácích tématech.

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Ať jsou to třeba možné změny ústavy, anebo důchodová reforma či například některá jiná jednání, která se týkají důležitých zákonů.

 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a předsedkyně strany /TOP 09/:
Já myslím, že je důležité si uvědomit, že veškeré zákony pan prezident podepisuje a je určitě v našem zájmu, aby je nevetoval, aby je nevracel v Poslanecké sněmovně k projednání.

 

Martin ŠNAJDR, redaktor:
Premiér Petr Fiala chce naopak s Petrem Pavlem mluvit hlavně o sladění české zahraniční politiky.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Je to důležité z jednoho důvodu, za zahraniční politiku je odpovědná vláda, tak to má a musí být, ale současně víme, že hlava státu reprezentuje stát navenek, a tudíž se podílí na zahraniční politice.

 

Martin ŠNAJDR, redaktor:
Petr Pavel se zahraničně politickými tématy počítá. Neočekává ale, že by třeba plány vlády ohledně důchodové reformy rozebírali už tento týden.

 

Petr PAVEL, nově zvolený prezident republiky:
Jestli se toho vůbec dotkneme, tak to bude opravdu jenom velice zhruba, protože tahle první schůzka k tomu ani nemůže sloužit.

 

Petr VAŠEK, redaktor:
S nově zvoleným prezidentem plánují mluvit i zástupci opozice. Podle předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO chtějí přinášet i vlastní témata.

 

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/:
My je rádi představíme a rádi o nich budeme mluvit, protože slovo prezidenta, byť nemá vlastní exekutivní pravomoc a jeho kompetence jsou omezené, tak slovo prezidenta a jeho názor samozřejmě má velkou váhu.

 

Petr VAŠEK, redaktor:
Petr Pavel už včera řekl, že by se i se zástupci opozice rád sešel ještě do březnové inaugurace. Martin Šnajdr a Petr Vašek, Česká televize.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Jak už jsme naznačili, prezident vstoupil nebo zvolený prezident, lépe řečeno, vstoupil do toho předinauguračního období vcelku aktivně. Dneska telefonát s prezidentkou Tchaj-wanu, mimochodem ve stejný den, kdy ten dosluhující prezident navštívil Srbsko. Pane Havlíčku, je to pro vás správný krok?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Co se týká Tchaj-wanu, tak já nesmírně podporuji spolupráci s Tchaj-wanem ve smyslu investic, ve smyslu výzkumu, vývoje inovací, konečně jako ministr průmyslu jsme s nimi dobře spolupracovali, a ta spolupráce byla výborná. Současně je třeba ale respektovat také to, že Evropská unie má jasný názor na to, to znamená uznat tzv. jednu Čínu. A já teď jenom musím říct, musíme v tomto být velmi obezřetní. Musí to být velmi vyvážené a každý krok ústavního činitele takhle vrcholového se musí skutečně velmi dobře skloňovat a velmi dobře promyslet, aby se neudělalo více škody, jak užitku. Já teď nechci hodnotit…

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Promiňte, že vám do toho skáču, já jsem nechtěl úplně řešit ten vztah jako takový a citlivost toho, to je nám všem jasné a pan Vystrčil k tomu může samozřejmě říct své potom taky. Mně šlo spíš o to, zda oceňujete to, že nově zvolený prezident do toho vstoupil hned takhle aktivně a zavolal si, ať už s jakýmkoliv prezidentem, ale zda je to správné? To je moje otázka.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Já myslím, že je dobře, aby si volal s prezidenty, skoro bych řekl, že by si nejdříve měl zavolat s prezidenty Evropské unie, potom Spojených států a ten Tchaj-wan takticky posunout tak, aby skutečně se neudělalo více škody. Jinak docela mě překvapila ještě jedna věc, nejenom tedy ten Tchaj-wan, že vstoupil celkem razantně i do té politiky, řekl bych skoro exekutivní, kdy vlastně naznačil, že by se měly dělat reformy penzí a že by se...

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Dostaneme se k tomu.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
... měly měnit daně, což si myslím, že první den je docela odvaha už.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Vystrčile, prosím, je to správné do toho vstoupit takhle hned z čisté vody hned v pondělí?

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
On se nejdříve setkal s paní prezidentkou Čaputovou, pak si volal s panem prezidentem Zelenským, a poté měl telefonáty s paní prezidentkou Cchaj, prezidentkou Tchaj-wanu. Já si myslím, že obecně jasně dát najevo, že pokud s někým sdílíme stejné hodnoty, že tu bude prezident, zvolený prezident, který to bude podporovat a říci, že nám lidskoprávní problematika není cizí, je v pořádku a samozřejmě potom jsou tady nějaké limity, které jsou dány našimi mezinárodními závazky a dalšími zájmy, které já jsem nezaregistroval, že by pan zvolený prezident nechtěl respektovat. Ale oceňuji to, že se tímhle tím jednoznačným způsobem postavil k tomu, že hodlá podporovat, podporu demokratických zemí a já to tak beru i lidských práv a svobod, a to si myslím, že je dobře. A mimochodem nám to v celém světě přineslo z dob Václava Havla obrovskou autoritu a veliké benefity nakonec i ekonomické, o kterých se příliš nemluví. Ale kamkoliv my jsme přijeli, tak když jsme řekli, že jsme země, kde byl prezidentem Václav Havel, tak jsme to jednání najednou měli jednodušší. A například dosáhnout toho, abychom rychleji dostali vrtulníky ze Spojených států amerických, bylo mnohem jednodušší, než kdybychom Václava Havla jako prezidenta neměli, protože si všichni uvědomili, že tyhle ty věci potom u těch demokratických zemí mají velmi významné hospodářské efekty.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pojďme k další zprávě aktuální ze dneška, nově zvolený prezident, jak potvrdil České televizi a tohle je úplně poprvé, jmenuje do generálské hodnosti ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku. S Koudelkou Petr Pavel jednal už během dneška a plánuje se s ním scházet pravidelně.

 

Petr PAVEL, nově zvolený prezident republiky:
Plukovníka Koudelku samozřejmě do generálské hodnosti budu jmenovat při nejbližší možné příležitosti, protože mám za to, že si to svojí prací už dávno zasloužil.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Rakušane, předpokládám, že tohle je zpráva, která vás asi potěšila vzhledem k tomu, jak nejen tato, ale i dřívější vlády přistupovaly k návrhu na povýšení Michala Koudelky do generálské hodnosti.

 

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí, vicepremiér a ministr vnitra /STAN/:
Já jsem byl ten, kdo na vládu přinesl návrh na jmenování Michala Koudelky, myslím už v předloňském, pardon, v loňském roce, kdy jsme o tom jednali a měl jsem podporu, snad neprozradím nic tajného, celé vlády. To znamená, že tahle vláda samozřejmě toto navrhovala. Tušili jsme a doufali jsme, že přijde prezident, který prostě bude dělat i odvážná rozhodnutí, a to Petr Pavel od začátku ukazuje. Mně se velmi líbí celý ten jeho přístup, že on vlastně tu rétoriku nemá zapotřebí měnit rétoriku kampaně a těsně po svém zvolení on mluví stále stejně, mluví stejně odvážně, asertivně vůči současnému prezidentovi. Je to člověk, který prostě vstupoval do té kampaně s názory, které uplatňuje hned po volbách. A já, když se teď vlastně podívám na tu naší zahraniční politiku, vidím, jak jednal pan předseda Senátu, pan ministr zahraničních věcí Lipavský, teď máme prezidenta Pavla na Pražském hradě a srovnám to, že ještě před několika lety bývalá vláda chtěla dát stěžejní investice Rosatomu a Číňanům, tak já mám prostě radost. Já mám pocit, že se tady něco pohnulo a že ta hodnotová politika tady v České republice zase má své místo. A jsem rád, že máme takového prezidenta a na ty první kroky jsem jednoznačně pyšný.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Okamuro, povýšení do generálské hodnosti Michala Koudelky?

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
No, tak to je pravomoc prezidenta, když se tak prezident rozhodl, tak nezbývá než to respektovat, nevím, co k tomu mám dalšího říct. No tak my jsme měli vždycky výhrady proti panu Koudelkovi, protože samozřejmě některé ty jeho politické názory, co se týče třeba té nelegální migrace, které jsme slyšeli před několika lety, tak to samozřejmě rozhodně bylo v rozporu s programem SPD, protože my prostě tuhle problematiku vidíme jasně. My jsme jasně proti nějaké nelegální migraci z muslimských islámských zemí, a to byl tenkrát ten problém.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Rozumím.

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
No, takže z tohohle pohledu my tam ty výhrady máme. Na druhou stranu je to prostě pravomoc prezidenta, byl zvolen v přímé volbě.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Chápu.

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
A ten mandát je silný. Ten mandát je jasný. Já jsem si přál samozřejmě kandidáta, jak už jsem říkal, který není podporován Fialovou vládní koalicí, ale prostě voliči rozhodli a je potřeba to respektovat.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Paní Pekarová Adamová, promění se s novým prezidentem vztah mezi Hradem a BIS zásadně, nebo jak to očekáváte, předpokládám, že odpověď je ano, tak jak?

 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a předsedkyně strany /TOP 09/:
Já myslím, že jsme svědky takového velmi nezdravého působení stále ještě současného prezidenta Zemana na všechny možné složky, včetně tedy těch bezpečnostních a že na toto navazovat pan Pavel nechce, to už řekl zcela jasně. A já mám ráda, když se o hodnotách nejen mluví, ale když se podle nich jedná. A tohle je přesně styl pana Pavla. Musím říct, že jako nově zvolený prezident do toho jde opravdu s jistou vervou okamžitě po tom, co byl zvolen, ale dává tím jasně najevo, že o těch věcech nejenom chce mluvit, ale chce i jednat. A tomu odpovídají přesně, jak už zaznělo, telefonát prezidentu Zelenskému, telefonát prezidentce Tchaj-wanu, jsou to věci, které opravdu jsme potřebovali. My už jsme si trošku totiž možná někteří zvykli v poslední době, to není správné, že stávající hlava státu byla mimořádně neaktivní v mnoha ohledech. A je dobře, když v tomto směru bude právě pan budoucí prezident nebo zvolený prezident úplným opakem stávající hlavy státu.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Děkuju a pojďme na další aktuální věc. Petr Pavel dal najevo, paní Richterová, že hodlá s guvernérem České národní banky mluvit o možném angažmá pana Kruliše v bance, kam ho podle všeho tlačí prezident Zeman. Co by v tomhle tom případě podle vašeho názoru měl a mohl prezident dělat?

 

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
To podstatné je, aby tak jako už tady zaznělo, prostě si vyhodnotil ty kompetence a nenechal si vnutit nikoho, kdo prostě by nemusel dobře sloužit veřejnému zájmu. A já vidím, že to prokazuje pan nově zvolený prezident, prezident-elect. Co se týče těch kroků, tak je na nich vidět, že mu prostě velmi záleží na nejenom hodnotách, to naprosto správně tady zaznívalo, ale taky na bezpečí. A to, že vlastně, tak jak komunikuje s těmi partnery zahraničními, nebo jak přistupuje právě k panu budoucímu gen. Koudelkovi, ukazuje, že bude bezpochyby i vzhledem ke své profesi, ale bezpochyby i ve své nové funkci naslouchat tomu, co jsou závažné bezpečnostní hrozby. A jsem přesvědčená, že tak, jako je nám všem jasné, jakou bezpečnostní hrozbou je dnes bohužel Putinovo Rusko, jakou bezpečnostní hrozbou může být spolupráce s Čínou, a to jsou všechno věci, které prostě v té minulosti, kterou reprezentuje i zde pan bývalý ministr, tak jasné nebylo, protože Rosatom byl tlačený do tendru na Dukovany, my jsme tomu velice hlasitě bránili, tak si myslím, že je zřejmé, že zohlednění bezpečnostních hrozeb je něco, co vezme v úvahu i při jmenování konkrétních osob do důležitých pozic.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Co nevidět se, i když tohle to, abychom upřesnili, tohle je v pravomoci guvernéra České národní banky, tam šlo jenom o to, do jaké míry nový prezident má vstupovat do něčeho, co evidentně tady tlačí dosluhující prezident. A co se může jevit jako trafika. To jenom pro vysvětlení. Co nevidět se sejde ústavní čtyřka, aby jednala o tom, jaký bude, jak bude fungovat spolupráce s novým prezidentem. Pane Jurečko, jak byste si vy ideálně představoval komunikaci mezi prezidentem a vládou, na čem se chcete dohodnout?

 

Marian JUREČKA, předseda strany, vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/:
Já bych byl rád, aby prezident republiky jednak využíval svého práva chodit občas na jednání vlády, což už Petr Pavel řekl, že rád bude chodit na jednání vlády. A aby vlastně o těch klíčových věcech, které vláda dělá nebo plánuje dělat, aby ten prezident byl informován, aby měl možnost to s jednotlivými ministry konzultovat. Já si myslím, že tady bude opravdu úplně diametrálně jiná komunikace s Petrem Pavlem. Já jsem ho zažil tedy už vlastně skoro rok a půl, když jsme se potkávali tedy na Bezpečnostní radě státu a vím, že to je člověk, který je jednak v komunikaci střídmý, ale zároveň věcný, umí chápat podstatu problému a hledat na ně racionální řešení. A v tomhle ohledu vlastně nejenom vláda, ale i tato země potřebuje tu dobrou spolupráci mezi vládou a prezidentem, protože on může pomáhat v některých momentech, některé věci třeba lépe dokomunikovat, dovysvětlit u některých klíčových témat, přinášet třeba, řekněme, ještě i ten jeho pohled, co by opravdu významné ústavní autority, kdy takovýto hlas v naší společnosti v posledních letech chyběl, a to si myslím, že Petr Pavel, jak nám ukazuje v posledních dnech, určitě bude dělat a bude to dělat ku prospěchu věci. Nikoliv proto, aby někomu škodil, nebo aby si s někým vyřizoval účty, aby ukázal někomu, že on má návrh, takový on není. Takže já si myslím, že opravdu my jsme v situaci, kdy vlastně my vyžadujeme velmi málo v tenhle okamžik. To znamená, aby ten prezident ctil ústavu, dodržoval zákony, choval se podle ústavních principů, ale myslím si, že Petr Pavel toto výrazně předčí. Myslím si, že bude velmi blízko těch kvalit výkonů mandátu, jako jsme vnímali a jako dodnes vnímáme například, když byl Václav Havel prezidentem, tak si myslím, že Petr Pavel má podobný potenciál.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Dostaneme se hned ke spolupráci prezidenta a opozice, ale, pane Rakušane, vy jste chtěl ještě reagovat.

 

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí, vicepremiér a ministr vnitra /STAN/:
Já opravdu jednu větu. Já se těším na situaci, kdy to nebude žádné speciální privilegium, aby ministr musel několik týdnů prosit o nějakou schůzku, a ještě se nemohl dovolat přímo prezidentovi. Já jsem docela rád, že to telefonní číslo na pana prezidenta Pavla budu mít v mobilu a že v případě bezpečnostního ohrožení České republiky, za co jako ministr vnitra trošku spoluzodpovídám, budu moci přímo zavolat panu prezidentovi, tak to bude taky taková pozitivní změna po těch letech.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Dneska ho nemáte?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí, vicepremiér a ministr vnitra /STAN/:
Mám, ale nebudu ho zneužívat, půjdu oficiálním postupem, ale to je spíše rozdíl vůči současné hradní administrativě.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Havlíčku, Petr Pavel dal najevo, že se chce s opozicí bavit, pocit, že není dostatečně vyslyšena v konkrétních věcech. V čem konkrétně byste si vy představovali tu komunikaci mezi Hradem a sněmovní opozicí?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Já doufám, že ta komunikace bude fungovat, protože myslím, že to není jenom dobrá vůle, ale, že to je elementární politická serióznost komunikovat, jak se stranami vládnoucími, tak s opozicí. Pochopitelně těch oblastí, které je třeba řešit, máme velké množství, vláda se s námi příliš nebaví. Je velmi přezíravá, arogantní, elitářská. A já doufám, že i když je tam tedy teď pan prezident Pavel, který měl velkou podporu této vlády, tak že bude nad věcí, vyslyší naše názory. Já neříkám, že to udělá tak, jak chceme my, ale to, co v uvozovkách sliboval, že je připraven tedy být určitým moderátorem, tak tato vláda potřebuje teda, aby jí někdo moderoval zcela zjevně. Tak já doufám, že to tam tak bude. A ještě mi dovolte reagovat na jednu věc, když jste tady říkali tak krásně, ta hodnotová politika, zahraniční politika, a tak dál, to zní krásně. Já s tím souhlasím, určitě usilujme o hodnoty, ale prosím nevyměňujme to za servilnost. Měli bychom být především sebevědomí vůči všem zemím, se kterými jsme připraveni a mohli bychom jednat, musíme hájit bezpečnostní zájmy, já s tím souhlasím. Musíme se chovat spojenecky, ale současně to také musíme vyvažovat nějakými ekonomickými parametry a neměla by to být přílišná servilita jenom vůči jedné straně, to je všechno. A sami si z toho udělejte závěr, jak to fungovalo, nebo jak to funguje za vaší vlády.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Okamuro.

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Souhlasím s tím, že je potřeba nebýt servilní.

 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a předsedkyně strany /TOP 09/:
Ano, to souhlasím taky a prohlášení čtyř si všichni pamatujeme, to byla ukázka servility par excellence.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Okamuro, jak byste konkrétně vy si představovali spolupráci opozice a prezidenta, co konkrétně byste s ním chtěli řešit?

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Petr Pavel veřejně řekl, že bude komunikovat s opozicí, takže doufám, že tento svůj předvolební slib dodrží. Těch témat je řada, protože skutečně Fialova vládní pětikoalice uvrhla miliony lidí České republiky do chudoby a dneska má vláda samotná podporu něco přes 20 % podle těch posledních průzkumů. Takže my bychom rádi hovořili s panem prezidentem Pavlem, pakliže bude mít zájem o to, o našich návrzích řešení drahých energií, drahých potravin, nedostatek léků dneska, drahé bydlení, obrovské zadlužování České republiky, dokonce podle Evropského statistického úřadu nebo unijního statistického úřadu Eurostat je Fialova vláda jedinou zemí vůbec v Evropské unii, která zadlužila v třetím čtvrtletí loňského roku, to jsou ta poslední čísla, vůbec jedinou zemí, která zadlužila, zadlužila státní rozpočet, je jedinou, zatímco průměr zadlužení v Evropské unii v tom posledním sledovaném období třetího čtvrtletí loňského roku klesá, dokonce i v eurozóně. To znamená, to jsou všechno věci, kde bychom rádi komunikovali s novým prezidentem, aby vytvořil tlak na vládu, aby začala skutečně už něco dělat pro občany, protože dneska je to vláda, která skutečně vede tu Českou republiku do totální sociální ekonomické katastrofy. A bohužel to ta vláda nevidí, protože jsou zaslepeni tou svojí vlastní mocí. A třeba to, že jste za celý rok neudělali nic pro řešení třeba drahých potravin a lidé dokonce jezdí nakupovat i do Německa...

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Okamuro.

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
No, tak to je opravdu jeden z mnoha příkladů. A tady bychom rádi využili, jestli bude chtít nový prezident komunikovat, aby jsme ta témata prodiskutovali. Návrhy řešení jsme prodiskutovali, aby přitlačil na tu vládu, když už ho ta vláda podpořila tak, aby v tomto ohledu také začal vyvíjet tlak.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pojďme se podívat ještě na závěr Událostí, komentářů na ekonomiku alespoň krátce. Marek Výborný, pane Jurečko, tady zde v Událostech, komentářích na podzim řekl, že v novém roce bude čas na revizi programového prohlášení. A mě by teď zajímalo, zda po skončené volební kampani budete ochotnější mluvit o tom, že třeba bude potřeba zvýšit některé daně, jestli to je téma, které teď budete řešit i s prezidentem, protože zvolený prezident už dal najevo, že zrovna vysvětlování možného zvýšení daní plus důchodové reformy je jedna z priorit.

 

Marian JUREČKA, předseda strany, vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/:
My jsme i v posledních týdnech říkali, že naše pracovní týmy pracují na konkrétních řešeních toho, jak realizovat úspory ve státním rozpočtu, jak se zaměřit na to, aby stát byl efektivní, štíhlejší. Potom jsme někteří, já třeba za KDU-ČSL jsem také říkal, že je potřeba se dívat nejenom na otázku výdajů státu, ale pojďme se také podívat na tu příjmovou stránku. Je potřeba se podívat například na zvýšení daní z neřesti. To znamená některé spotřební daně. Když se máme podívat třeba na to, když některá pomoc, kterou stát poskytuje firmám například v dobách krize, tak v okamžiku, kdy ta firma se dostane zpátky do zisku, jestli část té pomoci nemá být vratná, abychom tady nedělali politiku, že socializujeme ztráty a kapitalizujeme zisky. A to jsme tady komunikovali, si myslím, že z pohledu stran jako předsedové ty poslední 2-3 měsíce. Teď přichází doba především měsíce února, kdy jsme řekli, že musíme tyto věci promítnout do aktualizace programového prohlášení vlády. A na to jsme jako koalice vládní připraveni a teď nás budou v těch příštích týdnech tyto věci čekat.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Vystrčile, vidíte naději, že se vládě podaří shodnout na daňové reformě, aby vůbec prezident a vláda měli co vysvětlovat, tak jak pan nově zvolený prezident o tom mluvil?

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já začnu tím, co je potřeba říci na úvod, a to je, že tato vláda se dostala do situace, kterou nemohla předpokládat. To znamená, přišla válka na Ukrajině, energetická krize, trvá covidové nebezpečí, a je proto logické, že dneska dojde k nějaké opravě či revizi programového prohlášení. A v rámci toho programového prohlášení bude možná potřeba některé věci přenastavit. Ale to je věc vlády a strany koalice si to musí vydiskutovat. A co z toho vzejde, jestli tam bude i odpověď na tu vaši otázku, to uvidíme. Ale nechtějte po mně, abych já vám teď říkal, co mají změnit a jakým způsobem, protože to je odpovědnost vlády a nebylo by ode mě férové, abych já jim říkal, co v kterém okamžiku, kde mají udělat, jestli snížit nebo zvýšit počet hasičů nebo snížit nebo zvýšit sociální dávky nebo nějakým jiným způsobem zastropovat některé ceny a podobně. To všechno prostě ta vláda musí vzít jako souhrn, podívat se na tu vizi, na to, jak to vypadá v budoucnosti nebo může vypadat a podle toho potom jednat s tím, že by bylo ideální, kdyby aspoň některé věci se podařilo projednat i s opozicí, aby následně nehrozilo až za nějakou dobu se to celé bude měnit a půjdeme ode zdi ke zdi, protože pokud se vláda nebaví s opozicí, tak to může potom dopadnout tak, jak to dopadlo za minulé vlády Andreje Babiše, kdy se natiskly peníze, zároveň to nebylo podloženo růstem produktivity práce a jediná věc, kterou z toho máme, je, že to je významný faktor na tom, že dneska máme vysokou inflaci, ne jediný, ale významný. To, že se prostě začaly tisknout peníze a dávat lidem, aniž by to bylo podloženo růstem produktivity práce. Další faktory máme také, válka na Ukrajině a podobně, a to bychom neměli dělat a já věřím, že tato vláda to zvládne, protože se chová odpovědně a vyčítat jí, že se chová odpovědně, si myslím, že není fér.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Havlíčku, daňová reforma a důchodová reforma, dvě obrovské věci. Vidíte zvolením Petra Pavla větší šanci na to, že se dokáže opozice a vláda na něčem shodnout, nebo ne?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Já se zrovna v tomhle nedomnívám, že by měl sehrávat tady pan prezident nějakou úplně nejzásadnější roli. Já rozumím tomu, že třeba může říct, že by se to mohlo udělat, ale tohle to jednoznačně v odpovědnosti vlády a připusťme, že si myslím, že třeba i na té důchodové reformě by mohla být a možná i na té daňové diskusi s opozicí. Ale nemyslím si, že ten prezident v tomhle tom bude sehrávat nějakou klíčovou roli. Jinak ještě, pane předsedo Senátu, my jsme netiskli žádné peníze, jestli jste si toho nevšimnul.

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
To byla nadsázka.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Já tomu rozumím samozřejmě.

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Ale pro jistotu.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Vy jste řekl správně, vy jste řekl správně, že tahle vláda nemohla předpokládat to, co nastane, já s tím plně souhlasím. Nemohla to předpokládat a vůbec nijak mě netrápí to, že bude měnit programové prohlášení. My jsme museli dělat totéž a my jsme byli v gigantické krizi a my jsme v té krizi podpořili firmy, my jsme v té době udrželi sociální smír. My jsme podpořili nemocnice, my jsme investovali do infrastruktury a samozřejmě bylo to, v důsledku toho tedy nastalo to, že jsme měli deficit rozpočtu. Budete mít úplně stejný s tím rozdílem, že máte o 130 miliard příjmů navíc, že máte zvýšené daně, že máte gigantické zisky ze společnosti ČEZ, ale co je to nejhorší na tom, je to, že jste nepodpořili firmy, nepodpořili jste živnostníky a domácnosti naprosto minimálně. Pane místopředsedo, velmi dobře to víte, v roce 2022 firmám a živnostníkům nešlo prakticky nic, jenom sliby, sliby o deštníku, sliby o tom, že nenecháte někoho padnout. V roce 23 jste se zmátořili.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Havlíčku, ještě jednou, bavíme se o vztahu k novému prezidentovi, o tom, co může udělat opozice, může udělat vláda.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ale já jsem reagoval na to, co říkal pan předseda Senátu.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já si tady připadám jak ve Sněmovně spíš než v televizním studiu.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ale musel jsem reagovat.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Mě by zajímalo ještě jedna věc na závěr, když se podíváte na to, jak dopadly výsledky v jednotlivých okresech, je vidět zejména v těch příhraničních těch bývalých Sudetech na severozápadě, je to vidět na severní Moravě i ve Slezsku atd., kde jsou lidé z nižších příjmových skupin, často jsou to lidé, kteří jsou náchylní k dezinformacím, k jednoduchým řešením, a když se podíváme na, když jste tady citovali PAQ Research, když se podíváme na odborníky, kteří se tím zabývají, tak ti říkají, že vlastně vlády od devadesátého roku proto příliš neudělaly, že to je kolektivní vina vlastně všech vlád. Mě by zajímalo, jestli tyhle ty výsledky prezidentských voleb vzbudí nějaký větší zájem o příhraniční oblasti, zda hodláte a teď se ptám zejména vlády, dát dohromady nějaký program, který konečně těmhle regionům pomůže, paní Richterová, prosím.

 

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
To je naprosto klíčový úkol, toho jsme si podle mě vědomi úplně všichni a už jsme to zohledňovali i v těch krocích doteď. Například jedna z těch konkrétních věcí je samozřejmě důraz na vzdělávání, protože to, co v těchhle regionech je vidět, je taky obrovská míra odchodů ze vzdělávání. To mimochodem se bohužel rozjelo v minulých letech velice strmě. A právě to, jak vypadá úroveň rozdílně školství v naší zemi, je něco, co může velice negativně poznamenat celou naši budoucnost jako společnosti. Takže tam jenom chci říct recept, my máme připravený, teď to dolaďujeme, je to zakotvení průměrné mzdy pedagogů, aby prostě měli natvrdo těch 130 % průměrné mzdy, aby dlouhodobě věděli, že být učitelem, učitelkou je něco, čeho si tato společnost váží a dlouhodobě to bude znamenat dlouhodobě slušné peníze a prostě zaměstnání, které přináší, myslím, uspokojení, jak ti, kteří jsou učitelé, by možná potvrdili, možná ne. Co ještě chci zdůraznit jako druhou věc, pak samozřejmě jsou dluhové pasti, takže ta druhá naše priorita, jak Pirátů, tak jsem přesvědčena, že i celé vlády je, abychom dotáhli řešení situace lidí dlouhodobě v dluhových pastech. Musíme zjednodušit projití insolvencí, insolvencemi a samozřejmě celkově ta situace je velice provázaná, vzdělávání, exekuce a dopravní odlehlost, dopravní nedostupnost.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Máme poslední čtyři minuty, tak, já vás všechny poprosím o 30 sekund reakce k tomuhle velkému tématu, prosím, pane Jurečko.

 

Marian JUREČKA, předseda strany, vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/:
Budu velmi stručný. Samozřejmě vláda do těchto regionů musí investovat a řeší ty strukturální problémy. To, co říkala Olga Richterová, já navážu. Diváci České televize znají Milostivé léto 1, 2. Teď budeme pokračovat Milostivé léto za dluhy, které jdou vůči finančním úřadům Celní správy a České správě sociálního zabezpečení. Je to zhruba 1 milion lidí, kteří má zase šanci těmito nástroji se oddlužit a vrátit do normálního života. Pro tři kraje Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský máme teď nachystáno, už v letošním roce to startujeme 40 miliard korun z fondu spravedlivé transformace, to jsou peníze, které budou investovány do infrastruktury, do pracovních příležitostí, do rozvoje ekonomiky těchto krajů, které pomůžou těmto lidem.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Okamuro, prosím.

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Tady vládní představitelé prostě absolutně neříkají pravdu. Právě po roce vaší vlády vzrostl počet exekucí v České republice na devět procent celkové populace, a právě v těch, řekl bych regionech typu Moravskoslezský kraj, Ústecký, Karlovarský dokonce na 16 %. Vy vydáváte za řešení to, že ženete lidi na dávky, to je ostuda. My už jsme vám loni na jaře říkali, že máte zastropovat ceny energií u výrobců, což právě hlavně ty ceny energií, pane předsedo Senátu, jsou tím hlavním motorem inflace, a to jednoznačně jde na vrub vaší vlády.

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Prosím?

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Mimochodem já bych ještě dodal, že ty dezinformace a ta jednoduchá řešení, já bych opravdu, mně tohle to vadí, že někdo zesměšňuje voliče, voliči jsou inteligentní. A opravdu to, že ten narativ, který nastoupila vláda, premiér Fiala, který například označil desítky tisíc demonstrantů na Václavském náměstí, kteří demonstrovali...

 

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
To není pravda.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Okamuro, prosím, prosím...

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
… že jsou to proruští lidé, prosím, vás, když jenom nesouhlasí s vaší vládou nebo je euroskeptický nebo chce mír, tak není proruský a není žádný dezinformátor, to jsou názory a měli bychom s těmito názory pracovat.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Rakušane, prosím.


Vít RAKUŠAN, předseda hnutí, vicepremiér a ministr vnitra /STAN/:

Tak děkuju. Já opravdu těch 30 sekund dodržím. Já si skutečně myslím, že to je selhání za těch posledních 30 let napříč vládami. Ty regiony jsou opuštěné, ty regiony se vysídlují, co se mladých lidí týče, nevidí tam svoji perspektivu. My jsme se tomu dlouhodobě věnovali. Honza Farský k tomu připravoval celý koncept pomoci strukturálně postiženým regionům, například je to, abychom jim tam dávali vědecká centra, fakulty univerzit, příležitost pro mladé, třeba i přesun důležitých úřadů. To jsou všechno možnosti pro ty regiony jako takové a třeba i úvaha o tom, jestli se nevrátit k nějaké formě zmocněnce pro tyto oblasti na té vládní úrovni. Já to považuju za racionální, prostě ty regiony od nás čekají a já se s těmi regionálními politiky, občany bavím, že je pochopíme, pochopíme ten problém.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Havlíčku, souhlasíte s tím, co řekl pan Rakušan?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Já tomu jenom dám trošku konkrétní náboj, jinak si myslím, že asi v tomhle tom se nemůžeme úplně lišit. Abychom udrželi lidi v regionech pohraničních, tak tam potřebujeme zajistit sociální zázemí, zejména tedy zdravotní péči. To znamená praktické lékaře, zubaře, na tohle to se soustřeďme, do toho musíme dávat peníze, musíme motivovat ty lékaře a ty absolventy, aby tam šli a aby tam pochopitelně se i měli, jak dostat, což je otázka dopravní infrastruktury, je to otázka dopravní obslužnosti. Tady bude stačit, když se bude jenom pokračovat v tom, co jsme my udělali v té dopravě, kdy jsme skutečně investovali do železnic, do silnic, do obchvatů, do dálnic, dali jsme do toho enormní zdroje. Tak, když se v tomhle bude pokračovat a bude se to dávat i do těch regionů, je šance, že tam mladé lidi udržíme.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Paní Pekarová Adamová.

 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a předsedkyně strany /TOP 09/:
Mnohé tady zaznělo, je to o vzdělávání. Je to samozřejmě nesmírně důležitá forma pomoci do investic, které jdou do infrastruktury a na to ty dotační tituly existují, už se využívají. Je to i transformace těch regionů, které například odešly od těžby uhlí tak, aby tam byly jiné pracovní příležitosti a podobně. Ale zároveň si myslím, že je důležité, abychom prostě pokračovali v těch snahách oddlužování a toho, aby byla lepší finanční gramotnost. Lidé nenaletěli dále lichvářům, různým šmejdům, kteří prodávají předražené hrnce, ale třeba ani těm, kteří jim říkají, vsaďte si na nás a já pak, když nevyhraju, tak se k tomu nemám.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Vystrčile, prosím.

 

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Je to tak, já navážu na pana ministra Rakušana. My minimálně už 12 let pomoc strukturálně postiženým regionům nezvládáme. My prostě nejsme schopni nastavit takové dotační programy, kde by ty regiony to byly schopny čerpat. Ony najednou nemají spolufinancování a pak to stejně čerpají ty bohatší regiony. A nejsme schopni nastavit ty programy tak, aby to vedlo k rozvoji v těch místech a nikoliv, že by to bylo nějaký zalepení nějakého problému tím, že mu něco dáme a už být ticho. Prostě chováme se v tomhle směru nesprávně, v rozporu se zásadami regionální politiky a musíme to zásadně zlepšit. Já doufám, že se to co nejdříve stane, protože ta situace je opravdu kritická. A druhá věc opravdu je potřeba posílit to vzdělávací působení, a to vzdělání, pokud si neuvědomíme, že je v zájmu nás všech, aby někteří lidi se nedostávali do svých exekučních či jiných pastí, protože na to doplatí celá společnost, tak s tím nepohneme a je to veliký úkol, který tato vláda z velké části zdědila.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Dámy a pánové, děkuju mnohokrát za to, že jste byli hosty prvních povolebních Událostí, komentářů. Díky, že jste přišli sem do studia. Děkuji i vám samozřejmě divákům. A zároveň mám pro vás informaci Události, komentáře zítra hlavním hostem bude premiér Petr Fiala. Mějte se hezky. Dobrý večer.

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Hezký večer.

 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a předsedkyně strany /TOP 09/:
Na shledanou.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR