20. ledna 2023

„Slušnost není slabost“: Občanští demokraté si pietními akty v Senátu připomínají výročí úmrtí Jaroslava Kubery

(www.ods.cz) ​​​​Občanští demokraté si v pátek 20. ledna v Senátu připomněli osobnost a odkaz pana Jaroslava Kubery, který v tento den před třemi lety náhle zemřel. Kolegyně a kolegové vzpomínají především na jeho ikonické hodnoty: svobodu a nezávislost, moudrost, upřímnost, poctivost a slušnost. Pietního aktu se spolu s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem a dalšími představiteli ODS zúčastnila také Věra Kuberová, manželka zesnulého politika.

„Dnešním setkáním jsme si připomněli člověka, jenž byl především osobností s velkým charakterem a smyslem pro humor. I s ohledem na to, kolik mladých lidí se mu přišlo poklonit a vzpomenout na něj, je vidět, že jeho odkaz stále žije,“ řekl předseda Senátu ČR Miloš Vystrčil.

„Jaroslav Kubera byl výraznou osobností nejen Občanské demokratické strany, ale celé české politiky. Byl velkým obhájcem svobody a zdravého rozumu, a především slušný a poctivý člověk, který se nebál jít vlastní cestou. Jeho odchod nás velmi zasáhl. V dobrém na něj vzpomínáme,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Odpoledne se po pietním aktu senátorů u lavičky setkali také Mladí občanští demokraté. „Jsem potěšena, že jsme se v Senátu u lavičky pana Kubery setkali a odkaz významné osobnosti si společně připomněli. Pan Kubera měl mladé lidi rád. Vzpomínáme na jeho poslední kongres v roce 2020, kde nás okouzlil svým humorem i rozumem. Na jeho počest jsme si symbolicky v závěru piety připálili,“ řekla Alice Šmídová, členka Mladých občanských demokratů, která odpolední pietu organizovala.

Lidé v Senátu vzpomínali u lavičky Jaroslava Kubery

Lavička Jaroslava Kubery vznikla v roce 2020. Je opatřena uměleckým kovovým ztvárněním zápisníku, brýlí a popelníku. Lavička se nachází v podloubí prvního nádvoří Valdštejnského paláce, které bylo dříve přezdíváno jako Vévodský dvůr. Nad lavičkou visí fotografie Jaroslava Kubery a v její blízkosti i nejvyšší tchajwanské vyznamenání, které bývalý předseda horní komory dostal in memoriam.