31. srpna 2022

ODS obnovila činnost Dámského klubu

(www.ods.cz) Dámy – členky a sympatizantky ODS se v úterý 30. srpna setkaly u příležitosti konání prvního Dámského klubu. V úvodu večera je podpořili taktéž předseda ODS Petr Fiala a předseda Senátu Miloš Vystrčil, kteří iniciativu poslankyně Evy Decroix vítají. Dámský klub není jen jednorázovou záležitostí, setkávání žen se budou konat pravidelně.

„Je skvělé, když se v našich řadách utváří neformální platformy, jako je Dámský klub. ODS je a vždycky byla otevřená strana. Ženy tvoří významný podíl v našem členstvu, na kandidátkách do komunálních voleb je jich kolem třiceti procent. Ženy se také vždy dobře prosazovaly jako odbornice a výrazné tváře strany. To znamená, že to u nás celkem funguje. Zkušenosti z české politiky ukazují, že strany, které šly cestou kvót, si nakonec vůbec nepomohly, žádný výrazný nástup žen do politiky zařídit nedokázaly,“ řekl k iniciativě Petr Fiala, předseda občanských demokratů.

„Ženy do politiky vnášejí témata, která my muži mnohdy nevidíme. Ne vždy ale dostanou prostor tato témata prosadit. Větší účast žen v politice a jejich vliv na politické rozhodování mi přitom chybí. Dámský klub může přispět k tomu, že na programové priority vlády budeme více nahlížet i jejich pohledem. Pokud vznik iniciativy naláká do politiky další ženy, které si na ni dosud netroufaly, budu jen rád. Ženy do veřejného prostoru patří a bude ku prospěchu všech, když budou více slyšet,“ sdělil Miloš Vystrčil, předseda Senátu ČR.

„Mám velkou radost z prvního setkání Dámského klubu ODS, jehož vizí je propojovat a podporovat ženy s muži v politice, zabývat se ženskými tématy nebo řešit různé situace i z pohledu žen. Večer ukázal, že si máme co říci a já se těším na další setkání. Jako organizátorka prvního společného večera jsem naplněna optimismem, co se týče dalšího pokračování ‚ženské otázky‘ v ODS. Věřím, že témata, která na včerejším setkání zazněla od sladění práce a rodiny, odvahy jít s kůží na trh, po mentorování budeme mít možnost probrat více do hloubky na příštích setkáních. Neuvěřitelně inspirující, zajímavé a pozitivní. Tak bych popsala setkání Dámského klubu a přesně takové jsou ženy v ODS. Jen víc a houšť, dámy!,“ shrnula Eva Decroix, první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS a organizátorka Dámského klubu.

„Nejsem zastáncem kvót v politice ani jinde. Nedělím svět na mužský a ženský, protože patříme k sobě. Ale chci podpořit ženy, které již ve veřejných funkcích působí nebo chtějí začít. K tomu může Dámský klub dobře posloužit,“ vyjádřila podporu senátorka Miroslava Němcová.

„Pro mne byly základními kritérii v politice: Umění dialogu, naslouchání, kompromisu, týmové práce a vzájemného respektu. Naprosto nezbytná životní zkušenost a profesionalita v oboru. Podpora mé rodiny,“ řekla emeritní poslankyně Jaroslava Wenigerová.